"Jééééééééééééééééééé, to jsou krásné keramické maličkosti. Takové veselé drobnůstky. Jak tomu všemu přidají šmrnc." Říkala jsem si často při pohledu na drobné maličkosti u některých výrobků a věciček. "To bude asi keramika."

"Něco takového by se mi také líbilo vyrobit. Ale jak? Děti sice chodily na kurzy keramiky, když byly malé, ale co potom? Kurz? A dál? Nemám pec, nemám prostory. Ach jo. Kdyby tak byla nějaká hmota, jako dřív třeba modurit. Přeci dne musí něco takového existovat, je takových vychytávek, novinek a........." A podařilo se. Objevila jsem KERAPLAST. Na práci s ním přeci nemůže být nic těžkého, říkala jsem si, když jsem si četla, jak se s ním pracuje. Některé příspěvky a komentáře na netu mne však z počátku odrazovaly.

Věty typu: "Měla jsem tím polepenou celou kuchyň, výrobek žádný." "Jak to holky děláte, že se Vám daří takové krásné věci? Já to nemohla ani vyválet."......

 

Jak tedy na KERAPLAST a co to je?

Keraplast je keramická hlína schnoucí na vzduchu. Vyrábí se ve dvou provedeních (terracotta a white) a v několika váhových baleních. Měla by být k dostání v lepších prodejnách papírnictví či obchůdcích s kreativními materiály.

Dala jsem dohromady všechny načtené zkušenosti a také všechny své dřívější zkušenosti při různém tvoření. Je to jednoduché. Kdo by to chtěl vyzkoušet - doporučuji.

Budu ráda, když následující postup někomu z Vás třeba pomůže.

imageimage

 

Nejdříve si část hmoty oddělíme z balíčku a balíček opět dobře utěsníme. Dobře jí prohněteme a uděláme z ní kuličku nebo váleček. Položíme ji na potravinovou folii a tu přeheneme přes ní. Vyválíme na požadovanou tloušťku. Způsoby, jakými hmotu navzorovat je mnoho, níže je ukázka záclonou.

imageimageimage

imageimageimage

Vybereme tvar vykrajovátka, které chceme použít. Pokud chceme budoucí drobnost pověsit, nesmíme zapomenout na dírku.

imageimageimage

Hmotu s tvarem opatrně sundáme z podložky a vyjmeme z vykrajovátka. Položíme na podložku, na které necháme uschnout. Dobré je mít pod usychajícími tvary savý materiál, např. noviny.

image

A polotovar je na světě.

Nyní už upravíme do konečné podoby. Barvíme, patinujeme, lakujeme...... Fantazie je na každém.

Několik ukázek :o)

imageimage

imageimageimage

Zdobení takovýmito drobnůstkami je možné využít např. na výrobcích z mého obchůdku, které jsou pleteny technikou papírového pedigu, o které se můžete více dočíst v záložce "O pletení z papíru".

Bližší infomace o mnou vytvářených výrobcích se dozvíte  na záložce "K mému zboží". Ti zvědaví z Vás mohou navštívit též záložku "co málo o mně :o)"

Pokud byste měl/a zájem se zeptat na některé doplňující či konkrétní dotazy - kontaktujte mne vnitřní FP.

Zároveň se chci zmínit o Klubu - IGLOO GANG aneb JSME ZÁVISLÁCI NA SVÉ TVORBĚ A NESTYDÍME SE ZA TO ..., jehož jsem členkou. Zvu Vás k jeho návštěvě a zároveň Vás zvu na naše klubové stránky Igloo Gang.

Zajímavé informace o práci jednotlivých členek se můžete dozvědět ve Špalíčku eskymáckých pohádek.