Pro 26. kolo soutěže s 3D efektem jsem pro vás připravila dioramatické přání. Nenechejte se vyděsit tímto zvláštním názvem. Výsledná přáníčka jsou velmi efektní. Mají v sobě něco pohádkového.

Na wikipedii jsem našla toto vysvětlení:

Dioráma je speciální model, který se snaží navodit dojem skutečnosti. Velká dioramata byla budována především v 19. století. V modelářství se dioráma objevuje velice často. Na zadní stěně obvykle bývá věrně namalováno pozadí, před ním jsou umístěny plastické (3D) modely. Jako celek pak má model působit realisticky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Diorama

Já vám samozřejmě nechám volnou ruku v tom, jestli bude znázorňovat přímo realistickou scenérii nebo kupičku vánočních balíčků před stromečkem. Využít můžete vzorované papíry, výseky, razítka. Jediné, s čím si musíte trošku pohrát, je příprava základu. Pak už to bude určitě čistá radost. A možná se vám tento styl bude hodit i teď v čase příprav na vánoční tvorbu. :-)

Protože na internetu není mnoho návodů, připravila jsem pro vás návod. 

Pro přání s třemi vrstvami potřebujete:
čtvrtku 20x13 cm pro přední vnější vrstvu
čtvrtku 20x13 cn pro zadní vnější vrstvu
čtvrtku 17x13 cm pro vnitřní vrstvu

Pro rychlejší představu jsem vrstvy rozlišila barevně.

Modrý nákres je nákres přední vnější vrstvy. Zadní vnější vrstva - zelená - má stejné rozměry.

 

Dále vidíte pohled shora, jak do sebe jednotlivé vrstvy poskládáte. U vnitřní vrstvy doporučuji přidat u ohybu 1 mm na každé straně (2,1 cm, takže část s otvorem bude 12,8). Lépe vám to padne do vnějších vrstev.

Pro přání s více vrstvami platí pravidlo, že součet ohybů vnitřních vrstev musí být menší než ohyb vnější strany. Ale to si snadno přizpůsobíte při tvorbě (pokud něco nebude sedět, oříznete část ohnuté části). 

 

 A poskládání vrstev:

Fotogalerie s inspirací je pro vás připravena zde.

Hotová přáníčka posílejte vnitřní poštou do 15.11.2015. Už se moc těším!!

Pro klub Cardmaking připravila

IlonaK2