Čas běží jako dravá  řeka, uhání si svým zrychleným tempem. Pojďte se se mnou na chvíli zastavit a opět navštívit jednu z šikulek. Dnes jsem si popovídala s Miluškou, kterou možná znáte jako miaslunicko.

image image

 

1) Ahoj Miluško. Vítám Tě na již šestém Rozhovoru na síti. Svěříš se nám kdo Tě přivedl k ručním pracím?

Háčkovat mne  začala učit maminka ve 12 letech. Samozřejmě nejdřív na panenky. Ve 13 jsem si uháčkovala první svetr. Mamka šla na to chytře, koupila mi hrubou vlnu a tak háčkování rychle přibývalo. Tam vznikla moje závislost. Dodnes si ten vzoreček pamatuji. O rok později už jsem měla asi čtvery šaty. Pravděpodobně máme ruční práce v genech. Babička šila, maminka háčkovala a o mně vždycky říkala, že umím všechno a nic pořádně:-) Zkoušela jsem snad všechno, včetně savování triček, letovaných postaviček z drátů i dřevěných poliček.

Plést a šít jsem začala až se mi narodily děti.  Když jsem chtěla aby chodili hezky oblečení musela jsem, jinak to v té době nešlo.

 

2) Učila jsi své děti ručním pracím?

Mám dva kluky, ale přesto jeden jako dítě vyšíval a druhý pletl.

 

3) V Tvém obchůdku najdeme drobnůstky háčkované, ale i korálkované a jejich kombinace. Kde čerpáš inspiraci?

Než jsem objevila kouzlo internetu, kupovala jsem si spoustu časopisů. A ještě předtím mi mamka  kupovala sešitky Atelier Květen. Určitě si je pamatujete. I na střevíček, který mám v nabídce jsem našla inspiraci v jednom z nich.

Korálkové a háčkované kombinace se mi vždycky líbily, tak jsem je začala pomalu zkoušet. Hlavně mám ráda kytičky a různé motivy z přírody.

image
image

 

4) Kdo nebo co Tě přivedlo na Fler?

Na Fler mě přivedla synova přítelkyně. Sice je už teď ex, má svoji rodinu, dvě děti, ale pořád se stýkáme.  Takže mám co a na koho háčkovat. Teď mají slíbenou háčkovanou zeleninu, prý aby si mohly hrát na prodavače a zahradníka. Doufám, že ji nezakopou do země:-) Návod jsem si už koupila u kamlin. Nechce se mi moc počítat a trápit se zkoušením, pokus omyl...

 

5) Víme už, že na Fleru ráda i nakupuješ. Prozradíš nám co nejraději? Kdo patří k Tvým oblíbeným prodejcům?

Nakupování na Fleru je asi u mne už závislost. Jelikož jsem ve znamení raka a kdesi v horoskopu jsem četla, že mají ve zvyku shromažďovat, musím říci, že je to pravda:-) Za chvíli mi bude náš dvoupokojový panelákový byt malý. Nemůžu si koupit přece jenom jedno klubíčko, radši dvě nebo ještě líp tři. Co když se budou někdy hodit... S korálky je to to samé...

Hodně nakupuji keramiku u Bohda, tedy Bohdanky s Jirkou. Jsou moje srdcovka, nejen, že mi pokaždé vyjdou vstříc,ale i kvůli jejich humoru a obrovskému srdci.

Ráda taky nakupuji materiál u Karin -rinkkmaterial. To děvče tam má snad všechno a co nemá sežene.

Nakukovat chodím k Jolance. Vyrábí úžasné potraviny z plsti. Jednou jsem si u ní koupila cukroví a všichni, kterým jsem dala "ochutnat" naletěli.

Líbí se mi také hračky u Ciťulky, hlavně typu ušij si sám. Šperky pak od Znojmačky.

Háčkování nebudu jmenovat, to bych musela vypsat celý klub "Háčkuji, tedy jsem"

A nesmím zapomenout na háčky od Petry LaMona, nemají chybu.

 

6) Advent už nám klepe na dveře. Připravuješ ještě nějaké vánoční novinky?

Novinky ani ne, spíš už osvědčené háčkované ozdoby na stromeček. Ale víc prodávám a obdarovávám tady doma. Znáte to...dáte dáreček kamarádce, ta to ukáže jiné, ta zase další a pak se to pomalu nabaluje a vy nevíte co dřív.

image image

 

Ještě mi hlavou běhá pár nápadů na nákrčník a šálu, na nějakou bižuterii, zvonkohru...ale to už asi nestihnu.

 

7) Nacházejí i Tví blízcí nějaký Tvůj výrobek pod stromečkem?

Občas  něco uháčkuji sestře. Korálky, čepici nebo hračku. Ale protože kvůli zdravotnímu stavu většinu roku pobývá v Ostravě  ve Čtyřlístku snažím se vytvořit nějakou maličkost i jejím kamarádkám a tetám ,co se o ni starají. Jsou to naprosto úžasní lidé, pro které je jejich práce posláním.

Taky jsem chtěla uplést svetr staršímu synovi. Na internetu jsem objevila krásný, šedý, s copánkovým vzorem. Prý se to teď nosí. Poslala jsem mu obrázek a on mi řekl,že se mu nelíbí,že ho nechce.No ...hlavně že už mám vlnu doma. Ach Ti raci ?!

 

8) Miluško je něco co by jsi ráda vzkázala návštěvníkům Fleru a třeba i Tvého obchůdku?

Tolik nádherných výrobků jako jsou na Fleru se jen tak jinde nevidí a pokud náhodou narazíte na něco co se vám nelíbí,  nevzdávejte to a prohlížejte dál, určitě najdete  něco co vás uchvátí. A  když zavítáte ke mně , bude mi velkým potěšením.

Ráda bych ještě dodala, že Fler mám ráda i proto, že jsem tu objevila spoustu skvělých lidí a navázala nová přátelství.

Miluško děkuji za rozhovor, přeji Ti mnoho spokojených zákazníků. Vám milí čtenáři děkuji za pozornost a pokud ještě hledáte něco něžného pod stromeček spěchejte k Milušce.

A za týden se můžete opět těšit na Jeninas a další šikovnou tvořilku.