Tak tedy. Klasická bavlna, jak ji známe dnes ze světa okolo nás, je možná nejvíce kontroverzní plodina vůbec. Používáme ji všichni, dnes a denně – nejen v oblečení, ale třeba i jako vatové tampóny nebo čistítka uší. O bavlně si myslíme, že je to přírodní materiál a ve 100% bavlněném tričku nevidíme žádný problém. Ale ouha. On tam je a zdaleka ne jenom jeden ...

Začnu třeba tím, že klasické bavlněné tričko spotřebovalo stejné množství pesticidů a chemických hnojiv jako je jeho vlastní váha. Hm a co? Pesticidy, insekticidy, fungicidy a další ty parády, které zvyšují okamžitou výnosnost bavlníkového pole, mají negativní vliv na půdu v dlouhodobém časovém horizontu. Jednou se stane (a na mnoha místech se už tak stalo), že tento neudržitelný způsob pěstování zcela vyčerpá půdu a ta bude pro další zemědělskou produkci mnoho let nepoužitelná. Využijeme tedy pro pěstování bavlny jinou půdu. A co až se nepůjde přestěhovat nikam dál ...

Ještě předtím než se zcela vyčerpá samotná půda, dochází k masovému úhynu nejen tzv. škůdců, ale i dalších půdních mikroorganismů. Složitý potravní řetězec se narušuje a velká část živočichů si nakonec musí hledat potravu jinde. Pokud teda je kde ... Ještě ze školních lavic si pamatuji ten příběh o vyschlém Aralském jezeru. Jen jsem si nepamatovala, že se tak stalo kvůli neúměrné zátěži jezera při zavlažování bavlny.

Člověk – ten pán tvorstva, nezůstává ušetřen. Skoro bych mu to i přála mimochodem, akorát je smutné, že jako první odnesou průšvih ti, kteří příliš na výběr nemají. Místní lidé, kteří pod tlakem korporací na nízkou cenu pěstují bavlnu se stále více a více pesticidy, insekticidy, chemickými hnojivy atd. atd. - už víme ... Existují studie o negativním vlivu na zdraví farmářů a jejich rodin. Nepřekvapivé, ale smutné.

Z mého pohledu může jako jediný přetnout začarovaný kruh konečný spotřebitel. On jediný může říci, že ta cena nízké ceny, je pro něj příliš vysoká. Že on nechce mít na svědomí zničené zdraví farmáře ani vyschlé Aralské jezero. Ano, on často nezná všechny tyto důsledky jeho nízké ceny. Kromě pár bláznů mu to totiž nikdo moc nezdůrazňuje. My ale už víme. Tak co s tím?

Organická bavlna (označována také jako bio-bavlna) je tzv. alternativou konvenčnímu pěstování bavlny. V tuto chvíli tvoří něco mezi jedním a dvěma procenty z celosvětové produkce. Dobrou zprávu je, že se hnutí "environmental friendly" chytají i velcí výrobci a požadují po svých dodavatelích organickou bavlnu. Špatná, že pak do svých textilních výrobků dají organické bavlny 3% a tvrdí, že jde o výrobek z organické bavlny. No, vždyť on taky je, že? ...

Organická bavlna, kterou prodávám pod značkou Kdotokdyslyšel, je organická stoprocentně. Budu ráda, když se bude dobře prodávat, protože těch krásných vzorů organické bavlny, co bych ještě chtěla objednat je mnoho a mnoho. Vězte, že si kupujete nejen produkt, který je krásný navenek, ale i uvnitř.

Budu ráda za Vaše reakce a příště se pustím do sepsání toho, co tedy obnáší certifikace organické bavlny. Abyste si nemysleli, že je to jen takový podvod na lidi ;)

 

Jana Seidlová – Kdotokdyslyšel, látky s příběhem

https://www.fler.cz/zbozi?ucat=257470

image

image

imageimageimage