Heřmánek

 Planetární vládce - Slunce

živel - voda

povaha - horká

svátek - letní slunovrat

V květomluvě vyjadřuje "trpělivost s nepřízní osudu"

Heřmánek řimský je prastará bylina zasvěcena slunci a slunečnímu bohu Ra. Známá již ze starého Egypta, a dlouho dlouho pred tim zasvecena ženam. Avicena ji dával na všechny ženské potíže, odtud název matricaria chamomila - od matrix- děloha...a jsou heřmánek pravý, heřmánek řimský a ještě heřmánek marocký.

Sbírá se od května do srpna, suší velmi opatrně..ne při vysoké teplotě.

Prý dokáže léčit nejen lidi, ale i rosliny, co rostou v jeho blízkosti.

Je vhodný jako sedativum, mírní stres, úzkost. Ulevuje při žaludečních a trávicích obtížích. Dobrý na výplachy úst při zánětech a kloktání při bolestech v krku. Zevně se dá použít k podpoře hojení ran a ke zmírnění zánětu.

V magii je spojen se sluncem. Nálev lidé pili, aby dosáhli spojení se sluneční energií, heřmánek se dával do rituálních koupelí. Sušené květy se přidávaly do kadidel při obřadech vzývání bohů Slunce. V amuletech zvyšoval jejich kouzelnou moc. Heřmánek byl taky symbolem bezpečí, lidé ho dávali kolem dveří a oken proti zlým silám.

Heřmánkový čaj:

2 lžičky sušeného heřmánku přelejeme šálkem vroucí vody a necháme louhovat 5-10 minut.

Heřmánkový olejový výluh:

30g čerstvých květů přelejeme 1/4 l olivového oleje a necháme 4 dny stát za oknem na slunném místě.

 

Heřmánek nasbíraný za slunného a teplého počasí nacpat do lahvičky, zalít olivovým olejem, dobře uzavřít a nechat 14 dní na sluníčku. Květy musí být ponořené v oleji. Potom přecedit, vylisovat a uchovávat v chladničce.

 

panenský olivový olej, heřmánek - nejlépe čerstvý

Do tmavé lahvičky nasypat heřmánek, po hrdlo zalít olejem. Uzavřít a nechat na teple a sluníčku louhovat cca 5 týdnů - občas zatřepat. Poté scedit přes jemné plátýnko a uskladnit v tmavé lahvičce. Je skvělý na masáže bříšek miminek a malých dětí, při odřeninách a spáleninách.

Měsíční koupel od Rebekaa

směs do koupele, pro doplnění minerálů a stopových prvků. vhodná jako podpůrný prostředek při nachlazení, hlavně pro děti.

- černý bez květ

- fazol obyčejná /sušené lusky bez fazolí/

- lípa srdčitá

- měsíček lékařský

- přeslička rolní

- řebříček obecný

- smetanka lékařská /kořen/

- třezalka tečkovaná

- vlaštovičník větší /ten jsem ale pro jistotu nedávala, v receptu ale je/

- heřmánek

Květy sbírají, když jde měsíc do úplňku, do deseti hodin dopoledne při slunečním počasí. Kořen sbíráme při ubývajícím měsíci a do března nebo v říjnu. Sběr měl řídit, dle možností, fází měsíce. Zvyšují se tím účinky.Velkou dvouhrst směsi dáme do hrnce, spaříme a necháme do večera luhovat, pak přecedíme do vany a doplním teplou vodu tak, aby sahala do výše ledvin.

jeste k hermanku, ze skvele knihy FLORARIUM

Heřmánek opora v neštěstí

Legenda praví: Panna Marie, Jozef a Jezulátko prchali z Palestiny přes poušť do Egypta. Unikali pronásledovatelům, kterým Herodes nařídil zabít Mesiáše, krále Izraele.

Marie byla vyčerpaná horkem a v dohledu nebyl jediný strom.Dostali se k oáze, ke studni s vodou, kde rostlo několik ubohých nízkých rostlinek podobnýchh kopretinám. Když se Marie chystala napít vody, Ježíšek pokynul a několik hlaviček heřmánku se oddelilo od stonku a spadlo do misky s vodou.Marie se zhluboka napila, nápoj z heřmánku ji upokojil a posílil. Ježíšek mu za to požehnal: Budeš pro vždy rostlinou, která upokojí neklidné maminky, když nemůžou usnout, budeš nazýván rostlinou dobrého spánku.

To že je heřmánek symbolem pomoci a pokory snad pochází z této legendy.

Je známo, že v mumii faraona Ramsese II byly nalezeny stopy heřmánkového pylu. Heřmánek měl dodat pravděpodobně sílu a klid k uskutečnění dalšího života.

Doporučení starých přírodovědců a lékařů: Dioskorides doporučoval jako pomoc při porodun a při tvorbě mléka, odtud jeho název Matricaria. Matrix-děloha.

Chamomilla vznikla z chamai( na zemi, malý, skřítek) a melon(jablko) a to díky tomu, že jeho vůně se podobá vůni některých jablek. Castor Durante napsal, že heřmánek vonní sladce jako jablka.

Ještě něco málo k heřmánku

Droga zejména uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně. Dle J.A.Zentricha také příznivě působí při léčbě zánětů trávícího ústrojí, proti peptickému vředu, při nadýmání, ničí jedovaté produkty látkové výměny mikroorganismů jako jsou streptokoky nebo stafylokoky, je vhodná při angíně či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu (jako kloktadlo). Preventivně lze dále heřmánku požít při potížích s trávením a stolicí (zácpy, průjmy), kdy se pije 2x denně nalačno heřmánkový čaj a k tomu se bere 1 až 2 lžičky mléčného cukru - není-li přítomno závažnější onemocnění, dokáže tato kůra během 3 až 4 týdnů napravit zcela střevní flóru. Obvykle se heřmánek bere formou nálevu, který se připravuje ze dvou čajových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody. Při inhalaci se 1 polévková lžíce drogy vaří asi v 200 ml vody a pod přikrývkou se vdechuje 10 minut.
Protizánětlivého účinku chamazulenu (azulénů) se využívá při léčbě popálenin či při poškození kůže radiovým nebo rentgenovým zářením, neboť tato látka urychluje hojení, snižuje bolest a eliminuje tvoření jizev. Obklady či koupele z heřmánku lze použít i při dalších zánětlivých onemocněních, jako jsou např. hemeroidy.

Předpisy:
macerát
- 2 lžíce drogy přelijeme 1/2 l studené vody. Necháme stát 8 hodin. Vypít během dne.
nálev
- 1 lžíce drogy na 1 šálek vroucí vody. 3 x denně. Používáme vnitřně i zevně na omývání a obklady.
koupel
- odvar ze 200 g drogy na 1 celkovou lázeň
kaše z heřmánkových květů
- přikládáme na vředy.
tinktura
- drogu čerstvou nebo sušenou zalijeme v láhvi lihem tak, aby byly zcela ponořeny. Necháme 14 dní stát. 3 x denně 10-20 kapek.
olej
- čerstvé květy zalijeme kvalitním olejem tak, aby byly zcela ponořeny, necháme stát 14 až 21 dní, pak scedíme a vymačkáme. Používáme a potírání a k masážím.
mast
- 100 g sušené nebo odpovídající množství čerstvé drogy vsypeme do 250 g rozpuštěného vepřového sádla nesoleného, necháme chvíli prohřát. odstavíme. Druhý den znovu prohřejeme a vylisujeme přes lněný ubrousek, přidáme trochu včelího vosku.

Hermankove stesti od rafaelly

zaklad: levandule, brezule

srdce: hermanek rimsky, hermanek modry

hlava: mata lucni, geranium, lipa