Každý obor , každý styl i každý jedinec má svá specifika. A to dělá ten svět tak krásně barevný. Jelikož se v čajování mohu považovat za pěkného Eléva či Zelenáče, berte tyto řádky spíše jako podnět k rozpoutání diskuse.

 

image

Co že je to ten správný čavan? Jak má vypadat a jak má být velkej? Pro někoho směšné, pro někoho životně důležité téma. Vždyť za pravdu se vedly i válečná tažení!
image

Pokusím se nastínit začátek. Slovo chawan (čavan) znamená něco jako miska. A to je to hlavní. Ovšem u nás se chawan spojuje ještě s jedním slovem a to Matcha. To je zase název čaje. Čaje který se pčipravuje v práškové formě nabráním lžičkou zvanou chasaku a našleháním metličkou zvanou chasen(časen)

No a velkej má být tak akorát :-) Podle mého odpozorování bych řekl, že jako u nás běžně používaný hrnek. Akorát bez ucha. Tedy něco přes 2dcl.
image
Ovšem v čajování je spousta dalších zajímavých věcí a neméně zajímavých nádob. Kromě váz a lamp, které jistě patří k dotváření čajové pohody, je to nespočet druhů nádob na uchování a samotnou přípravu čaje. Mnoho konviček, misek a šálků. Ona každá kultura může nabídnout něco zajímavého. Ovšem jistě nejdůležitější je samotný prožitek. Vnímání chuti, ale i estetiky. Ke každému nápoji se hodí i jiná nádoba. Ať už se jedná o anglický porcelánový šálek od Wedgwooda na „čaj o páté“, gaiwan, zhong,shigaraki nebo japonskou mističku yunomi. No a to všechno ještě můžete servírovat na „čajovém moři“.
Ovšem když se vrátím k prvotní myšlence jedinečnosti, stejně jako je každý doušek čaje, musím přiznat, že nejvíce se mi k čaji hodí nádobí, které prošlo samo o sobě jedinečným procesem zrodu.

I když dnešní módní trendy zatím preferují ubohou jednoduchost strojové produkce chrlenou mezi lidi pomocí obrovských obchodních hyperřetězců, mnohem cennější, ba nedoceněnou je jednoduchost přírodní.

Přirozená to forma, vytvořena procesem řemeslné, hrnčířské výroby, za dodržování tisíciletími ověřenými postupy i materiály. Ať už se jedná o tradiční japonskou, třebas Bizen keramiku, nebo originální autorskou tvorbu dnešních i českých hrnčířů. Pár jistě naleznete i v galerii na artkeramice.

Ona totiž cena mističky (třebas toho chawanu ) zahrnuje nejen nápad, materiál, technologii, ale i náladu, inspiraci a prožitky, které s sebou až „ geneticky“ nese.A to dokáže ocenit jen zralá bytost. O to více to ovšem následně potěší.


image
A kolik vlastně stojí váš čas? Pohoda? Radost? Zdraví?Vášeň? No a jestli chcete raději něco méně nápadného a divného, navíc levnějšího, doporučuji si o vekendu zajet do Ikea shop.