Blog a další na něj navazující jsou zpracováním materiálů z klubu permakultura, domácí kosmetika, soběstačnost...

Obsah - zkušenosti a poznatky členů klubu, informace z internetu s prokliky na zajímavé webové stránky, recepty

Blog je "v pohybu" a pokud bude vše dobře pokračovat, patrně zůstane stále rozpracovaný :-). Bude postupně doplňován a rozšiřován.

Zaměření (sekce budou postupně zpracovány)

- ověřené recepty, postupy a návody na výrobu domácí kosmetiky (brzy i s fotkami)

- trocha historie a teorie (odkazy)

- odkazy na obchody s kosmetikou, silicemi, pomůckamy a surovinami

- odkazy na stránky s dalšími návody

***

Recepty na domácí kosmetiku:

(autorkou receptu na krém, pleťové mléko, šampon, mast proti rýmě a pomádu včetně postupů jsem já sama, nevyužívat komerčně a nekopírovat na jiné veřejné blogy, děkuji)
pleťový krém - nejprve obecnější návod, přesné recepty později. Rozehřejeme včelí vosk spolu s lanolinem (pokud ho chceme použít). Nejlépe ve vodní lázni. Vedle ohřeját karité spolu s oleji (olivový panenský, slunečnicový a na doplnění třeba mandlový, avocadový...) ohřát jen mírně, dokud se karité nerozpustí.  Oleje vlívat do vosku a metličkou šlehat, přidat 2 - 3 ml kosmetického glycerinu, pokud ho chcete použít. Takový krém dělám dětem do mrazu, když schladne, že v něm udržím ruku (měřím potravinářským teploměrem, musí být pod 40°) vmíchám buď parfém od rafaelly nebo nějakou vlastní vonnou kompozici. Když chci lehký, spíš hydratační, tak dávám míň lanolinu a karité, místo toho uvařím hodně hustý "pudink" z kukuřičného škrobu a výluhu jedné nebo více bylin (používám heřmánek) a ten tyčovým mixerem vmíchám ještě horký.  Konzistenci kontrolujeme na vychlazeném talířku, kdyžtak přidáme olivový nebo slunečnicový olej. Skladujeme v lednici.

 

image

foto zleva nahoře: krém, pleťové mléko, šampon. Dole zleva: mastička proti rýmě, pomáda na rty

hojivá pomáda na rozpraskané rty (postup viz pleťový krém)

5 ml včelího vosku (čajová lžička), olivový olej panenský 50 ml (přiléváme postupně, záleží na surovinách, kontrolujeme tuhost na vychlazeném talířku, pomáda musí být výrazně pevnější než krém), třezalkový olej 5 ml, oblíbená nebo hojivá esence 5 kapek - ohřátý olej vmícháme do rozpuštěného vosku, třezalkový olej až na závěr s vybranou silicí (dodržet teplotu pod 40°C!!) Nemusíme požívat tyčový mixer, jen dobře míchat, přelít do menších nádobek.

dětský krém s heřmánkem (postup výše)

20 ml včelího vosku, 5 ml lanolinu, 10 ml bambuckého másla, 15 ml avokádového oleje, 10 ml, mandlového oleje (nemusí být - stačí základní olej), cca 50 ml slunečnicového a 50 ml olivového oleje, konopný extrakt 1ml (nemusí být), (silný výluh z heřmánku cca 100 ml, lžíce kukuřičného škrobu - svařit - použijeme dvě plné lžíce "pudinku"), glycerin 3 ml, 10 kapek levandulové silice. Ohlídat konzistenci a teploty!!

mastička proti rýmě (postup výše)

5 ml včelího vosku, 2,5 ml lanolinu, 5 ml zinkové masti (dá se běžně koupit v lékárně za cca 40 Kč), 40 ml olejů + lžička bambuckého másla (nemusí být), 10 ml třezalkového oleje, 3 kapky eukalyptové silice, 6 kapek majoránkové silice (nemusí se mixovat, stačí šlehat metličkou) mažeme na odřený nos při rýmě - hojí a zároveň uvolňuje ucpaný nos. Je vhodné máznout lehce i na sliznici uvnitř nosu. Nepálí!

Pleťové mléko olivové (postup výše)

řídký kukuřičný škrob uvařený ze silného heřmánkového (nebo jiného vyhovujícího) výluhu (100 ml), olivový olej (10 ml) - popř lžička bambuckého másla, 2,5 lanolinu, 2,5 ml včelího vosku, 3 ml glycerinu, vhodná silice - levandule apod. (chvíli mixovat, podruhé mixovat až po vychladnutí až zesvětlá - emulguje - tehdy je nejlépe také vmíchat glycerin a silici)

Pleťové masky a peeling

Jogurtový domácí přírodní peeling na vyčištění obličeje - smícháme trošku jogurtu se lžičkou cukru krystalu, masírujeme obličej, necháme chvíli působit a smyjeme. Vyčistí se zanesené póry (Lucyluk) - spíše na mastnou pleť (Canavi)

Olejovo kávový peeling - logr z jedné kávy smícháme se lžící až dvěmi olivového oleje. Rozetřeme po pokožce těla i obličeje. Masírujeme, opláchneme. Vhodné i pro sušší pleť. (lze použít i cukr a nebo mořskou sůl)

Čajovo cukerný peeling - lžičku zeleného čaje zalijeme trochou vařící vody a necháme louhovat pár minut. Lžíci cukru zakápneme tímto výluhem tak, aby se vytvořila kaše. Použijeme jako peeling.

Jogurtovo okurková maska - lžíci bílého jogurtu smícháme s kouskem nahrubo nastrouhané salátové okurky a lžičkou citronové šťávy. Naneseme na obličej, vynecháme okolí očí. Lze zahustit troškou otrub pro snadnější nanášení, nepřehnat.

Jogurtovo medová maska s citronem - lžíci jogurtu smícháme s trochou olivového oleje, lžičkou medu a lžičkou citronové šťávy. Lze dohustit otrubami nebo jemnými ovesnými vločkami, ale jen trochu.

Pleťové vody

Jako pleťová voda dobře poslouží ocet ředěn s destilovanou vodou 2:1 pro vodu doplněný o levandulovou silici na 100 ml 5 kapek. Dobře a poměrně razantně čistí a nedráždí pokožku.

Jemnější pleťovou vodu získáme z destilované vody a citronu ve stejném ředění (2:1) doplněný o citronovou silici (5 kapek)

silice vybíráme dle potřeby a typu pleti!

image

 

Šampon z glycerinové hmoty (budou testovány i varianty z běžného mýdla)

hrst strouhané glycerinové hmoty, silný výluh z heřmánku či jiné vyhovující byliny (250 ml).

Hmotu zalijeme horkým zcezeným výluhem, zamícháme a necháme chvilku stát, rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Můžeme přidat měsíčkový extrakt a silici na parfemaci (po schladnutí). Po úplném vychladnutí promixujeme šampon ještě jednou aby se složky propojily (mají tendenci se oddělit) a pokud je směs příliš hustá, doředíme horkou vodou a znovu mixujeme. Přeléváme do lahví a používáme běžným způsobem. Po umytí splachujeme vlasy citronovou vodou, výborně se pak rozčesávají!

domace sampony a masky od Annaola

nezlaknite sa ze sampon nepeni, tak to ma byt.

Sampon pre lamave vlasy

2 vajicka, mineralna neperliva voda, 1lyzica citronovej stavy alebo jablcneho octu ( ten pomer nemusi byt presne dodrzany,ked nie je mineralka staci odstata voda z kohutika, ked nie je cas , tak aj neodstata,  funguje a tak)

Vajickovo medovy sampon

1vajce , 1 zltok, 1mala lyzicka medu, stava z jedneho citronu( ja mam v chladnicke este kupovanu flasku koncentrovanej  bio citron. stavy, je to rychlejsie ked nestiham ani citron vytlacat ..:)

Sampony nechame na vlasoch chvilu ucinkovat( 5 min aj viac)

A este kondicioner:

Kondicioner  pre pevne a leskle vlasy

2 litre vlaznej vody, 1 citron - oplachnut po umyti vlasov .

Je fajn si ich umyt aj vychladnutym vyluhom z bylinkoveho, zeleneho, takmer akehokolvek caju, maju vela vitaminov ..

Některé další zajímavé recepty lze najít v knize Bylinář

Domácí zubní pasta - postup na videu zde

Vzhledem k sodě bych jí nepoužívala častěji než jednou týdně - narušení skloviny. Ale perfektně bělí zuby, odplavuje plak a zubní kámen. Doporučila bych po vyčištění zubů neutralizovat ji výplachem vodou s několika kapkami citronu nebo octa.

upravený recept: 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky škrobu, 1/2 lžičky soli, 2,5 lžičky glycerinu, 10 kapek silice (použila jsem tea tree a majoránku) Udělat hustou a hladkou kašičku, přendat do uzaviratelné nádobky. Zuby čistit malým množstvím, nepolykat!!

 

TIP NA PŘÍRODNÍ ANTIPERSPIRANT! zkuste kamenec - koupíte například zde


odkazy
kosmetika a aromaterapie - obchody
http://www.pleva.cz/ včelí produkty a kosmetika
http://www.cestaprirody.cz/ znám, doporučuji
http://www.lushcz.cz/e-shop/ - čerstvá kosmetika
http://www.bioaorganic.cz/
http://www.najadashop.cz/ kosmetika, aromaterapie, jídlo
http://www.hansley-cosmetics.com/ - mýdla
http://www.nobilis.cz/index.php aromaterapie
http://eone.cz/eshop.php - aromaterapie

http://www.karelhadek.eu/cs/ - aromaterapie, silice apod.

kosmetika - zajímavosti
lide-objevuji-v-peci-o-telo-um-babicek článek
jak-se-vyrabi-prirodni-mydlo-nebo-pivni-sampon - video z mýdlárny Manufaktura

kosmetika - návody
krasapleti - plno receptů většinou převzatých z knih - bohužel nepřiznaně
mnoho receptur na přírodní kosmetiku

A teď dva odkazy na blog o kosmetice -
- něco o kůži, abychom věděli, co je a co není možné
- a přímo k biokosmetice, je to těžké vybrat správně!

kde sehnat pomůcky, suroviny:

trigonmedia.cz - suroviny na výrobu krémů, mýdel, svíček apod. Ceny vlídné, komunikace někdy trošku vázne.


Přírodní parfémy na Fleru
https://www.fler.cz/rafaella - odzkoušeno na vlastní kůži :) dokonalé!! Navíc nanejvýš vhodné pro parfemování domácí kosmetiky a mýdel. Samozřejmě nutno dodržet teplotu do 40°C.

V té souvislosti i upozornění na jedinečnou akci místního Astroklubu - herbář (další díly budou odkazovány, jak budou přibývat) - odkazy se objeví i v blogu o léčivkách
astroklub-hermanek
astroklub-medunka
astroklub-ruze-sipek

mýdlo receptury a zajímavosti...trocha historie
http://www.hansley-cosmetics.com/proces%20vyroby%20mydla%20za%20studena%20.htm - pro pochopení principu doporučuji nejprve pročíst tento článek
http://www.hansley-cosmetics.com/hansley%20historie%20vyroby%20mydla.htm - historie mýdla mnohé napoví o principech

sobestacnost.cz -  návod s fotkami a krátkou diskuzí

12 - návod od autora knihy na téma výroby mýdla
Jak-jsem-varil-mydlo zajímavý článek, výsledkem ovšem nepovedené mýdlo ;)
vyroba-mydla docela podezřelý návod z podezřelých militaristických stránek :)
jednoduchy_recept

na youtube existují videa k tématu (toto je první část, další naleznete v pravém sloupci)
a třeba ještě zde (hledejte další a určitě budete úspěšní!)


Celkem důležitá rada, která až na jednu stránku nikde nezazní. Zrání mýdla je třeba kontrolovat papírkem na měření pH. Díky přidanému louhu je mýdlo zpočátku velmi zásadité a mohlo by poškodit pokožku!! To je hlavní důvod proč se mýdlo nechává zrát (většinou kolem dvou měsíců). Postupně pH klesá a čím je nižší, mýdlo je šetrnější. Budete-li ho používat na pokožku rukou, je optimální pH kolem 8, protože tak má mýdlo velmi dobré mycí schopnosti. Na tělo by se pH mělo blížit spíše 6 a níže. Velmi záleží jaký poměr tuku a louhu použijete. Je-li mýdlo mastnější, bude k pokožce šetrnější. Doporučuji nejprve otestovat klasický poměr a vytvořit mýdlo na mytí rukou.

Řecké mýdlo Alepp se vyrábí poněkud odlišnou technologií než klasická mýdla!! Do olivového oleje se vmíchá silný roztok sody a vaří se. Mýdlo zraje půl roku a déle. Receptura v testování!

články a reportáže o Allepském mýdle:
http://tn.nova.cz/magazin/hobby/cestovani/perla-orientu-syrie-voni-po-hermanku-a-vavrinu.html
http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_zprava/656740

Chcete-li experimentovat s parfemací či jinou úpravou mýdel a netroufáte si na "vaření" vlastních, je dobrou alternativou tzv. marseillské mýdlo. Jedná se o mýdlo původem francouzské, tradičně vyráběné z olivového oleje. Dá se sehnat v neparfemované variante za slušnou cenu třeba zde. Nezapomňte ale, že nejde o glycerinovou odlévací hmotu!! Princip je zcela jiný. Mýdlo NELZE roztavit běžným způsobem. Je třeba jej nejprve nastrouhat a pak rozouštět s trochou vody. Po schladnutí na vhodnou teplotu zapracujeme přísady (viz. např recept níže) a buď natlačíme do forem nebo uplácáme kouli (je možno doprostřed dát i šňůrku na zavěšení - svázat smyčku uzlem a uplácat kouli kolem).

recept na mycí kuličky z citronu a rozmarýny z knihy  Bylinář od Lesley Bremnessové
150g strouhaného marseillského mýdla
45ml citronové šťávy
60ml měsíčkového nálevu
15ml rozmarýnových listů v práškovém stavu (dá se koupit jako koření)
5ml sušené práškové citronové kůry
6 kapek citronové silice
4 kapky rozmarýnové silice
15ml měsíčkového nálevu ke zvlhčení rukou


***
1 Strouhané mýdlo, citronovou šťávu a měsíčkový nálev dejte do smaltované pánve a mírně zahřívejte, až se mýdlo rozpustí. Míchejte vařečkou.
2 Nechte zchladnout 10 min nebo až je směs vystydlá natolik, že nepálí, abyste ji mohli rukama prohníst a vytvořit hladkou pastu. Přidejte rozmarýn a silice.
3 Nechte deset minut stát, až začne směs vysychat a bude tvárná. Udělejte 6 kuliček velikosti švestky. nechte na teplém místě asi 2 hodiny přikryté nepřilnavou folií, aby na povrchu nepopraskaly. Pak si navlhčete ruce měsíčkovým nálevem a kuličky uhlaďte, aby se leskly.
4 Kuličky znovu přikryjte folií a uložte na teplé místo, aby úplně vyschly (cca 24 hod). Zabalené do hedvábného papíru je pak uložte do sucha asi na jeden měsíc. Poté můžete používat.

Další zajímavou mycí alternativou je bylinka nesoucí název mydlice lékařská.
domaci-sampon-z-mydlice-lekarske - receptura na výrobu šamponu
domaci-sampon-z-mydlice-lekarske a ještě jedna
sampon - a další

S příchodem mýdla se od mydlice upuští pro její nižší mycí schopnost.


Klasické mýdlo i varianty úpravy marseillského mýdla jsou v testování spolu s novými krémy a pomádami. Blog bude postupně doplňován a přibydou fotografie, sledujte ;).

Ostatní blogy klubu

BLOG POTRAVINY, STRAVA, VAŘENÍ

BLOG PERMAKULTURA, PŘÍRODNÍ ZAHRADY, KOMPOSTOVÁNÍ

BLOG KNIHOVNA KLUBU

BLOG EKOLOGICKÁ PÉČE O DŮM (BYT)

BLOG STAVBY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ