Domácí výroba vlastního parfému

Tento recept přináší návod na výrobu vlastního parfému, jehož vůně bude složena přesně dle vašich požadavků – esencích, které jsou vám příjemné.

Připravit si vlastní parfém vyžaduje především správný výběr a vhodné spojení jednotlivých vůní tak, aby co nejvíce vyjadřovaly naši osobnost.

Mnou připravená receptura parfému procházela vývojem téměř po dobu jednoho roku – nakonec se zdařilo připravit parfém, který je zcela srovnatelný s parfémy světových značek. Základ parfému je založen na alkoholové bázi /některé parfémy mohou být založeny na bázi olejové/. K ředění alkoholové a esenciální báze používám demineralizovanou vodou. Vůni tvořím pomocí 100% esenciálních olejů – značky Saloos.

K výrobě parfému je potřeba vybrat vůně ze tří skupin, které jsou skupinou pro HLAVU, SRDCE A ZEMI.

HLAVA – svěží a také velmi intenzivní vůně, které cítíme jako první, ale také jako první vyprchají. Je to vůně, která nás musí uchvátit na první přičichnutí – je to hlavní vůně parfému a také vůně, pro kterou si parfém pořizujeme.
Do této skupiny lze zařadit tyto vůně: andělika, anýz, artemisie, bazalka, bergamot, citrón, eukalyptus, fialka, galbanum, grapefruit, heřmánek, jalovec, kajeput, kardamom, kmín, koriandr, levandule, limeta, lípa, lotos, mandarinka, máta, neroli, petitgrain, pomeranč, pomerančový květ, skořice, verbena, …

SRDCE: vůně by měly být květinové a sladší, zároveň také svěží nebo středně těkavé – patří k nejzajímavějším a také k nejdůležitějším vůním parfému. Do této skupiny lze zařadit např. tyto vůně: andělika, anýz, badyán, bazalka, citronová tráva, cypřiš, fenykl, fialka, galbanum, heřmánek, hřebíček, hyacint, jalovec, jasmín, karafiát, kardamom, kasie, kmín, kosatec, levandule, lípa, lotos, mandarinka, majoránka, máta, mimóza, muškátový oříšek, narcis, neroli, orchidej, osmanthus, pepř, petitgrain, rozmarýna, růže, růžové dřevo, tabák, tymián, tuberóza, ylang-ylang, zázvor, …

ZEMĚ: vůně vybíráme dle dlouhodobosti účinky – k nimž se řadí vůně především dřevitého charakteru, jež působí zároveň jako spojující prvek s ostatními vůněmi a složkami. Do této skupiny lze zařadit např. tyto vůně: benzoin, cedr, guajak, hřebíček, jasmín, kadidlo (olibanum), labdanum, kasie, myrha, neroli, nové koření, opoponax, otočník (heliotrop), pačuli, pelargonie (geránium), pomerančový květ, růže, santál, skořice, tonka, vanilka, vetiver, ylang-ylang, zázvor, …

Důležité je harmonicky vůně sladit a sestavit. K nejdůležitějším prvkům patří fixativy, tedy látky, které parfémové složky sjednocují. Pokud si budete přát vyrobit parfém do vanilkové vůně je nutno spojit s vůní květinovou – nejlépe s jasmínem nebo růží. Pokud budete chtít vyrobit parfém vůně citrusové, k zafixování použijte pačuli, cedr nebo muškátovou šalvěj. Pro spojení citrusů a květin je nejideálnější růžové dřevo.

Nejdůležitějším prvkem pro výrobu parfému je výběr alkoholu. Tudíž, pokud si přejete opravdu vyrobit dobrý parfém, doporučuji alkohol, který nabízíme v našem eshopu. Jedná se alkohol denaturovaný, který je bez zápachu. BITREX: je inertní a bez zápachu, je schválen Ecocertem pro bio výrobky.


CO POTŘEBUJEME:

éterické oleje – doporučujeme z naší nabídky výrobky Saloos nebo levnější verze esenciálních olejů a parfémových kompozic
kvalitní alkohol – nutno v denaturované podobě
demineralizovanou vodu
tmavé skleněné nádobky
rozprašovač

Nabídku jsem vložila do speciální kategorie - "výroba parfému", kterou budu postupně rozšiřovat. Již nyní lze vybírat: zde



DÁVKOVÁNÍ:

PARFÉM: 15 - 30% vonných látek, 70 - 90% alkoholu, 0 – 10 % destilované vody
PARFÉMOVANÁ VODA: 8 - 15% vonných látek, 80 - 90% alkoholu
TOALETNÍ VODA: 4 -10% vonných látek, 80 - 90% alkoholu

Pokud použijeme k výrobě esenciální olej označený jako „ABSOLUE“, dávkujeme pouze v poloviční míře.

DÁVKOVÁNÍ V OBJEMU – 30 ML:

15 ml lihu
5 ml demineralizované vody
10 ml esence

Dle síly preferované vůně přidáváme esenci na úkor lihu a demineralizované vody. Pokud s výrobou parfému začínáme, doporučuji kombinovat max. 3 – 6 druhů vůní a postupem přidávat další vůně.

PRACOVNÍ POSTUP:

Připravíme si vonný koncentrát /tedy složení esenciálních olejů/, které poté dolijeme lihem a vodou. Vložíme nejlépe do tmavé lékovky ze skla a necháme uležet cca 5 týdnů. Poté parfém přefiltrujeme přes gázu a slijeme do připravených flakonů, ze kterých budeme parfém aplikovat.

Přeji, ať se vám podaří vyrobit parfém, který bude lahodný vašemu čichu ..., stejně tak, jako se podařilo i mně.

Děkuji za váš čas - Artemis,  Šárka J.