Dvojjehla... Milovaná a nenáviděná :D. Používá se při začišťování lemů triček, nohavic, výstřihů, prošívání kapes apod. Její použití dokáže zčásti nahradit coverlockový spodní krycí steh. Z lícu vytvoří dvě řady rovných stehů, z rubu cikcak, který umožní pružné látce roztahování. Jde použít ve většině strojů, nasazuje se na místo jehly. Dvě nitě se vedou souběžně dráhou jako jedna nit, na konci nad jehlou se zaháknou každá do jednoho očka a navléknou do jehel.

image

image

Dvojjehly existují univerzální a stretch (jersey). S univerzální jdou šít úplety špatně (alespoň mně), špatně se provazují nitě, ať děláte, co děláte. Záleží ale také na značce a na konkrétním stroji. Občas pomůže jehlu při nasazování nezasunovat až nadoraz, ale kousek jí povytáhnout (pozor ale, aby pak nenarazila dole do chapače). Ani to mi ale u univerzální dvojjehly nepomohlo.

Vyrábí se ve více velikostech velikostech a sílách, nejběžnější jsou 2.0mm (stretch 2.5mm) a 4.0mm. Na úplety jsou vhodnější spíš ty slabší 70, 75 a 80. Existují ale i větší rozpichy, třeba 8mm, existuje dokonce i trojjehla.

image

Při šití dvojjehlou používáme nejběžněji rovný steh, můžeme ale vyzkoušet i dvojité dekorativní stehy. V tomto případě však pozor na šířku otvoru v patce, běžná patka ho nemá tak široký a dvojjehla se o ní může zlomit. Před každým použitím je proto lepší opatrně ručním otáčením kolečka steh vyzkoušet.

Často jsou s dvojjehlou špatné zkušenosti, steh neplní svou funkci a praská. Čím to je? Tajemství spočívá ve správném nastavení napětí nití. Aby dvojitý steh plnil svojí pružnou funkci, musí z rubu látky být pěkný cikcak. Nestačí jen částečně naznačený, musí být skutečně odshora dolů. Jestli je to dostatečné, zjistíme jednoduše při napnutí ušité látky.

 

Na následujících fotkách vidíme, jak to má a nemá vypadat. Nahoře je cikcak odshora dolů, nit není ani moc volná, ani moc napnutá. Steh je ideálně umístěný na okraji látky. I když je látka napnutá na maximum, nit má pořád vůli.

Na spodním obrázku je nit napnutá, vytahuje hodně horní nit na rub. I při malém napnutí se napne i nit a praskne.

SPRÁVNĚ:

image

image

ŠPATNĚ:

image

image

Při šití méně pružných úpletů, teplákovin nebo pláten, které třeba nemají vůbec elastan a pruží málo nebo vůbec, stačí zespoda cikcak jen naznačený. Pokud ale šijeme nějaký hodně pružný úplet, měl by cikcak zespoda být opravdu poctivý. Jeho schopnost pružit zvýší i kratší délka stehu. Pokud cikcak z rubu nevydrží a limituje natažení látky, je to špatně a musíme to upravit.

Když nestačí změna napětí horní nitě, musíme přikročit ke změně napětí nitě dolní.

Na strojích s kyvným chapačem jednoduše vyndáme cívkové pouzdro a povolíme malý šroubek na plíšku regulujícím napětí. Stačí jen čtvt nebo půlotočka, většinou směrem na uvolnění plíšku, záleží ale na každém stroji, jak je zrovna nastavený. Proto je potřeba vyzkoušet různé kombinace napětí horní i dolní nitě. U strojů s rotačním chapačem se šroubek nachází zepředu na cívkovém pouzdře.

image

(foto zdroj http://www.sicistroje-shop.cz)

 

Je potřeba si s napětím pohrát a ladit tak dlouho, až docílíme správného stehu z rubové strany. Spodní nit by však neměla být zas příliš volná, protože se pak zespoda může cuchat a dělat smyčky. Taky někdy dochází k vylézání obloučků stehů na líci po natažení látky.

Bohužel většinou není možné šít se stejným napětím spodní nitě zároveň dvojjehlou a jednou jehlou. Spodní nit bývá moc volná a vytahuje se na líc. Před každou změnou jehly je tak lepší napětí znovu vyladit. Dobrým tipem může být udělat drobné značky u šroubku na cívkovém pouzdře, o kolik se má šroubek posunout tam i zpět. Nebo pořídit druhé cívkové pouzdro s nastavením napětí vhodného pro dvojjehlu a pokaždé jen pouzdro vyměnit.

 

Tipy pro nastavování správného napětí nití:

  • napětí horní nitě zkusíme spíš vyšší, délka stehu mezi 3-4
  • cívkové pouzdro i plíšek by měly být čisté od zaseklých nití a nečistot
  • stejně silné nitě horní i spodní
  • nitě se při vedení k jehlám nesmí křížit a zasekávat
  • dvojjehla nesmí být ohnutá, tupá nebo v nevhodné k síle k látce

 

 

 

Mé další blogy v sekci Tvoříme: