Fi-mo-moře - tři nej

Léto končí a my tu máme ještě poslední záblesky moře.

Výběr tří nejhezčích fimo-mořských výrobků proběhl formou hlasování, kterého se zúčastnilo 43 osob. Pojďme se podívat na nejobdivovanější výrobky a jejich tvůrkyně. Odpověděly nám na pár otázek, které pro ně vymysleli předchozí výherkyně

 

aimreg

Mořský koník

Koník je vyroben ze světle modré a zelené polymerové hmoty cernit (bez ftalátů) s efektem, ve které je zasazen modrý skleněný kabošon,modrá kočičí oka a různé odstíny jabloneckých rokajlů. Černý plastový kabošon tvoří očko. Koník je místy lakován pro věrnější vzhled. Celý šperk měří 4,5x9 cm. Koníka zasílám na mentolové (světle modré) kůžičce, může být však použit i jako dekorace.

 

 

 

Jakou polymerovou hmotu při své tvorbě nejčastěji používáš a proč? A jakou hmotu jsi použila přímo na ten konkretní výrobek?

  • Používám Cernit. Začínala jsem s Fimem, protože to jediné se prodává u nás ve městě, ale pak jsem přešla na Cernit. Překvapilo mne, jak je oproti Fimu Cernit tvrdší. S fimem jsem se opravdu trápila, lepilo se, hodně špatně drželo tvar a matlalo se. Četla jsem, že se má dávat do lednice, ale to mou práci hodně zdržovalo. Cernit je nejen dostupnější, ale údajně i zdravější (absence ftalátů), pro mne ale vyhrává díky tomu, že se nematlá. Jiné hmoty jsem zatím nezkoušela, s Cernitem jsem naprosto spokojena. Takže je tento výrobek vyroben z cernitu, konkrétně Cernit efekt s přidanými jemnými třpytkami.

Na jaký svůj výrobek z fima jsi nejvíce pyšná a proč?

  • Jsem pyšná na jeden svůj steampunkový výrobek. Byl první, ukterého jsem použila ciferník jako střed šperku a hodně se mi na něm líbí, že někteří lidé ani nepoznají, že se nejedná o kov. Do šperku je přimícháno hodně kovu a ač šperk působí trochu chaoticky, vše má svůj řád a místo. Je neopakovatelný a vlastní ho má maminka, která má dost odvahy, aby něco tak výstředního nosila. Tady je obrázek šperku s názvem "DaVinciho stroj času".

Co je při práci s fimem/polymerem tvým největším zdroje inspirace?

  • Já jsem původně drátenice. S polymery jsem začala proto, abych mohla udělat něco, co s dráty nikdy nezvládnu. Dá se říci, že s polymery vytvářím všechno to, co s dráty nemohu a inspirují mě nejen barvy, ale i tvary, které vidím a věci, co mám ráda (např. draci mě inspirovali ke kolekci dračích očí).

 

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/aimreg, https://www.fler.cz/germia

 

barbinka

Ztracen v oceánu

Extravagantní a přitom něžný náhrdelník z polymerové hmoty FIMO v odstínech modré, bílé a černé barvy.

rozměry: 115 mm x 45 mm, šířka 25 mm.

hmotnost pouhých 30g

Náhrdelník je zavěšen na bílé saténové šňůrce a zakončen systémem posuvných uzlíků - délka nastavitelná  34 cm - 58 cm

 

 

 Jakou polymerovou hmotu při své tvorbě nejčastěji používáš a proč? A jakou hmotu jsi použila přímo na ten konkretní výrobek?

  • Jednoznačně nejčastěji používám fimo. Bylo první, které se mi dostalo do ruky a tak nějak mi sedlo. Dobře se zpracovává, má hezké stálé barvy a je všude snadno k dostání. Zkoušela jsem i některé další hmoty ale fimo u mě vede. Z fima je vyroben i soutěžní šperk.

Na jaký svůj výrobek z fima jsi nejvíce pyšná a proč? (můžeš přiložit i foto)

  • Nemůžu ukázat na jeden výrobek a říct že je pro mne top. Vždy, když si myslím, že už jsem takový našla, přijde něco ještě lepšího. Spíš než na konkrétní výrobek jsem pyšná na každý pokrok v mé tvorbě.

Co je při práci s fimem/polymerem tvým největším zdroje inspirace?

  • Hodně mě inspiruje práce polymerových umělců a umělkyň z flickru, ráda přemýšlím nad technikami kterými jsou jejich šperky vyrobené, což byl i případ soutěžního šperku inspirovaného prací Jany Roberts Benzon. Ve vzorech a barvách se ráda nechávám inspirovat módou, televizí, časopisy a taky koukám ženským na uši - trochu profesní deformace. Inspiraci hledám na lidech a inspirují mě i nápady samotných zákaznic.

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/barbinka

 

Fruitensse

Život mořských hlubin

"Hejna rybek, mořské řasy, divoké vlny, plážový písek, vše v jednom elegantním a zároveň střeleném náramku"

Jednodílný náramek je vyrobený z fima.Výstuhu tvoří měděný drát, díky tomu je náramek mírně pružný a lze jej mírně prohnout, pro snadné nasazování na ruku.

Náramek je vlnitý, se vzorem rybiček, dekorovaný kovovou drtí. Lem a rub je tvořen texturovaním a metalickými pudry. Povrch je lakován.


 

Jakou polymerovou hmotu při své tvorbě nejčastěji používáš a proč? A jakou hmotu jsi použila přímo na ten konkretní výrobek?

  • Vyrostla jsem na fimu =). Byla to první hmota, s kterou jsem se setkala a také s ní umím nejlépe manipulovat narozdíl od jiných polymerů. Objevila jsem ovšem i kouzlo Kata, které zatím moc nepoužívám, protože zásoby zdaleka nejsou takového rozsahu jako fimo. V poslední době beru na milosti i Cernit vzhledem k ceně a některých šikovných vlastností. A teď mám doma zabalené Pardo a čekám na pravý nápad, abych jej mohla vyzkoušet.

Na jaký svůj výrobek z fima jsi nejvíce pyšná a proč? (můžeš přiložit i foto)

  • Těžko říct, já jsem vždy nejvíc pyšná na svůj poslední výrobek :D. Jsem většinou hrdá na výrobky, které jsem nedělala z nudy, ale na základě návrhu (který si někdy i překresluji) a nějakého konceptu. Největší radostí pak pro mě je, když se výsledek shoduje s původním námětem a líbí se to i ostatním. Ovšem musím říct, že je to velmi pomíjivé, protože výtvor, s kterým jsem byla spokojená před 2 měsíci se mi najednou zdá, nic moc. Tak to u mě bývá a doufám, že je to snad jen známka vývoje nebo tak něco =)

Co je při práci s fimem/polymerem tvým největším zdroje inspirace?

  • Úplně nejraději hledám inspiraci ve vizuální stránce světa. Příroda je nevyčerpatelný zdroj nápadů, ovšem i civlizace a lidé. Někdy hledám inspiraci sama v sobě, ve vlastních pocitech, k tomu dochází tehdy, když netvořím za záměrem vyrobit něco krásného, ale beru to jako terapii. A když nepřichází nápady z okolí, inspiruji se materiálem, který mám. Barvy, hmoty, folie, inkousty, glitry, pudry a všechno ostatní dokáží dohromady kouzlit.

 

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/fruitensse

 

Výrobky ostatních šikulek https://www.fler.cz/blog/fimo-tematicka-tvorba-more.

Klub Fimo - tematická tvorba.