Možná jste si jich už mezi zbožím všimli. Šperky, složené ze stovek a tisíců droboučkých rokajlových korálků všech možných barev. Jeden korálek přichycen k druhému, v řadách, pravidelných tvarech i roztodivných podobách.

Někdo řekne: bóže, vždyť jsou to jen korálky!

Ano, jsou to "jen" korálky. Ale od korálkové bižuterie, které zde na Fleru najdete ohromné množství, se přeci jen liší.

Každý šitý šperk (anglický termín pro tuto techniku - beadweaving - doslova "korálkové tkaní, pletení, šití") znamená hodiny a hodiny mravenčí práce. Vyrobit ho trvá několik dní (takovým jako já, kteří mají čas na tvoření jen po večerech a chvílích i několik týdnů). Ti, kdo tvoří touto technikou, mají nekonečnou dávku trpělivosti, jemné prsty a zřejmě i dosti poznamenané oči.

Na druhé straně umožňuje tento způsob tvorby šperků absolutní využití fantazie tvůrce. Lze vytvořit jakékoliv barevné kombinace, jakékoliv tvary. Nekonečné množství originálních variant. Tvořit šitý nebo vyšívaný šperk je tak trochu jako malovat obraz (alespoň pro mne určitě), může se v něm odrážet momentální nálada, inspirace přírodou či čímkoliv, co na autora zapůsobilo.

Zde na Fleru prezentuje své šperky spousta šikovných lidí. A každý sám za sebe, pokud netvoří ve velkém, se v tom obrovském množství snadno ztratí...

Proto vznikl klub Fler Beadweaving Team. Jako tým tvůrců šitých šperků, kteří se pokusí spojit při prezentaci svých výrobků, respektovat se navzájem, aby ukázali návštěvníkům a potenciálním zákazníkům či všem zájemcům o tuto techniku, co všechno dokážou jen s pomocí tenoučké jehly, nitě, rokajlu a vlastní fantazie.

Program týmu se teprve rozjíždí. Čeká nás tématické tvoření, ankety o nejlepší kousek a možná spousta dalších věcí, co nás teprve napadnou. A já doufám, že nezanikne na nezájem...

Prozatím má tým 24 členů. Všichni jsou zde:






Věříme, že vás naše aktivita zaujala a rádi přivítáme i nové členy, tj. prodejce, kteří se věnují tvorbě šitých šperků. Víc hlav víc ví a když nás bude víc, nebudeme se bát vlka nic ;-) 

Za grafickou úpravu článku děkujeme Perutynce :-)