Tak si tak zkusmo hledám, kdo na Fleru tvoří technikou ručně šité krajky a zjišťuju, že je tady této techniky jako šafránu. Navíc někteří tvůrci u svých výrobků uvádí jako techniku šitou krajku, přitom se jedná např. o korálkování nebo šití na stroji... Ani vyhledávání zboží nebo nápověda techniky při vkládání zboží vlastně nezná pojem šitá krajka a tak mě napadlo pokusit se tuto techniku trochu přiblížit.

 

    Technika šité krajky je jednou z nejstarších krajkářských technik, první zmínky o ní nacházíme již ve starém Řecku a Byzantské říši, i když její tvary a postupy byly jiné, než je známe dnes. Její znalost si uchovala Byzanc, odkud se tato technika dostala do Itálie a od 14. století se rozšiřovala do Evropy. Šitá krajka původně vycházela     z výšivky, kdy se z tkaniny uvolňovaly nitě, které se obšívaly, vznikla tzv. reticella. Postupně se však šitá krajka oprošťuje od plátnového podkladu a vzniká samostatně v na pevném koženkovém podkladě, který se po došití krajky odstraňuje. Postupem času se šitá krajka stává jemnější, zdobnější, vzory bohatší a plastičtější, koncem    18. století se krajka naopak odhmotňuje, stává se vzdušnou, řasenou, zdobenou spíše na okrajích. Po francouzské revoluci krajkářství upadá a spíše se kopírují starší vzory. Dnes je tato krásná ruční práce velmi málo známá, myslím ale, že si návrat pro svou rozmanitost, křehkost a krásu zaslouží.

 

       Benátská krajka 17. století        Benátská krajka, 18. století 

 

Francouzská

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francouzská krajka 18. století

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Emilie Mildeová-Paličková, Snění, 1926

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilma Nasková      

 

 

    Ručně šitá krajka je časově nejnáročnější způsob vytváření krajky, ke kterému je potřeba šikovné ruce a spoooousta trpělivosti. Obzvlášť pak u krajky z jemných nití...

    Narozdíl od háčkování nebo frivolitkování, kdy potřebujete jen klubíčko a háček či člunek a vytváří se hotová krajka přímo pod rukama, šitá krajka je technologicky daleko zdlouhavější a složitější.

 

 

    A jak se taková krajka vlastně dělá? Pokusila jsem se o takový malý exkurz do tajů výroby:

1. MOTIV

            - kontury motivu se přenesou pomocí „vypíchání“ špendlíkem na pevné, hladké, ohebné a nešpinivé pomocné plátno (např. knihařské, avšak to lesklé, imitující kůži, také se dá pořídit pod názvem celastik). Bílou tuší se tyto kontury obtáhnou.

2. PŘÍPRAVA PODKLADU

            - plátno se přistehuje na dvojité pevné pokud možno bílé plátno. Teď se musí kontury vytvořit z pevné dvojité nitě. Jemnou, přitom křehkou nití (my jsme jí ve škole říkali „trhačka“) se tato dvojitá nit přišívá stehy usazenými v malých vzdálenostech od sebe, aby se tak vytvořily skutečné kontury motivu.

3. ŠITÍ VÝPLNÍ

            - teprve teď se pomocí jehly s navlečenou nití šije samotná krajka. Šije se v řadách, které se přichycují jen v konturách, v polích jsou volně položené na podkladovém plátně. Výplní je mnoho stylů, od jednoduchého podkládaného pláténka přes tyl, hrašku, pavoučky či spojky... (španělská vesnice, co?) po volný autorský styl.

 

4. ZAČIŠTĚNÍ KROUŽKOVÁNÍM

            - po ušití všech výplní se  musí kontury zpevnit a začistit hustým obkroužkováním.

5. ODSTRANĚNÍ A KONEČNÉ ZAČIŠTĚNÍ KRAJKY

           - a teď nastává trochu drastická fáze. Teprve teď se pozná, jestli je krajka opravdu dobře a pevně ušitá. Krajka se od pomocného plátna odtrhne... Nedělá se to samozřejmě rovnou, je na to finta: Dvojité spodní plátno se rozevře a stehy, kterými se přišívaly kontury se roztrhají. Pokud bylo kroužkování odfláknuto, je po krajce... Nakonec se z rubu krajky pinzetou vytahají zbytky pomocných nití, krajka se našpendlí na měkkou, pevnou podložku a přes mokré plátno se spaří žehličkou.

 

 

(Davidova hvězda vytvořená pro doprovodnou soutěž k výstavě Krajky ze Židovského muzea)

 

A je to hotovo!

 

Dalšími typy šité krajky je TENERIFA a RETICELLA , ale o tom zase někdy jindy.

    Postupně se budu snažit vkládat další příspěvky, třeba o historii šité krajky, o jejích postupech či technikách a vzorech. Pokud mi to čas a mé dvě dětičky dovolí...

 

Našla jsem na Fleru jen pár těch, kteří šitou krajku znají:

Martina.Rehak

šnajdrová.tereza

Zdeena

vilma.naskova

----------------

( použitá literatura: E. Kadlecová, Vybrané kapitoly z textilní technologie, Praha 1993)

 

TENTO BLOG JE ZÁROVEŇ "STUDIJNÍM" MATERIÁLEM KLUBU SIEŤOVANIE, VÝŠIVKA NA SIETI, ŠITÁ ČIPKA A INÉ STARÉ TECHNIKY.