Projekt klubu Tvoříme s Tarotem byla pro mne výzva. Jsem Tarotem nepolíbená a možná i proto jsem se rozhodla připojit se k aktivitám klubu a pokusit se vyjádřit nějakou výtvarnou technikou jednotlivé karty Velké arkány. U mne to samozřejmě vyhrála technika měkkého pájení.

Každou kartu jsem pojala jako krabičku, do které ukládáme nějaký poklad či tajemství a nebo krabičku otevíráme a tím otevíráme i svá tajemství.

Velká arkána sestává ze 22 karet, přičemž první karta má číslo 0 poslední má číslo 21.

Každá karta Velké arkány reprezentuje jedno zastavení – zkušenost, kterou osobnost musí integrovat, aby mohla dosáhnout své celistvosti. A všichni začínáme svou pouť jako Blázen, proto se také říká Velké arkáně Cesta blázna.

 

0. Blázen

Začínáme s Bláznem, kartou počátku. Blázen představuje každého z nás, když začínáme svou cestu životem. Ano Blázen, protože jenom prostá duše má nevinnou víru podstoupit takovou cestu se všemi jejími riziky a bolestí.

image

1. MÁG

Představuje mužský princip.  Mág je síla, která nám dovoluje ovlivňovat svět prostřednictvím soustředění osobní síly a moci.

image

2. VELEKNĚŽKA

Ztělesňuje ženský princip. Velekněžka je náš nerealizovaný potenciál, čekající na aktivní princip, který by mu dal výraz.  Poskytuje plodnou půdu pro realizaci tvořivých záměrů a práci s vlastní intuicí.

image

3. CÍSAŘOVNA

Představuje archetyp matky, naši zkušenost s mateřstvím, péčí, výživou, emocemi a vlastní tvořivostí. Znamená také Matku Zemi.

image

4. CÍSAŘ

Císař představuje strukturu, naší zkušenost s autoritou, rozumem a logikou.

image

5. VELEKNĚZ

Představuje naše formální vzdělání, náboženskou výchovu a kulturní tradice. Objevujeme význam sounáležitosti.

image

6. MILENCI

Dospívání, sex a sebepojetí. Zkušenost se sounáležitostí a určování vlastních hodnot.

image

7. VŮZ

Uvědomění si identity a cvičení disciplíny, vůle a vnitřní kontroly. V této chvíli je Bláznův asertivní úspěch vším, co si může přát, a proto cítí určité sebeuspokojení a sebejistotu mládí.

image

8. SÍLA

Ovládat své pudy a vnitřní impulsy. Zdokonalovat sebekontrolu. Odvaha řešit problémy a pokračovat navzdory překážkám.

image

9. POUSTEVNÍK

Potřeba najít sebe sama, hledání vnitřního klidu, obracení se do svého nitra. Hledání odpovědí na otázku proč?

 

image

10. KOLO ŠTĚSTÍ

Pevnost našeho charakteru začne být zkoušena proměnlivostí osudu. Objevujeme věci, nad kterými nemáme kontrolu, nebo které jsme nemohli předvídat. Kolo se opravdu točí :)

image

11. SPRAVEDLNOST

Po otočení kola osudu zjišťujeme, jak jsme si vedli a že sklízíme, co jsme zaseli. Řešení vztahu příčiny a následku.

image

12. VISELEC

Karta, jejíž ztvárnění mi dalo nejvíc zabrat.

Nezasahovat do věcí a dopřát si jiného úhlu pohledu.  Důležitost oběti - některé věci za oběť stojí. Nemůžeme mít všechno tak, jak jsme si představovali. Potkat svůj osobní kříž.

image

13. SMRT

Zbavování se všeho nepodstatného. Smrt není setrvalý stav, je to přechod k novému, více naplňujícímu způsobu života. (Krabička je tak trochu interaktivní, s lebkami mohu otáčet, dle libosti)

image

14. MÍRNOST

Poté, co jsme prošli transformační zkušeností, učíme se rovnováze a toleranci, přizpůsobovat se změnám a zároveň zachovat své sebepojetí.  Uvědomění si  vyrovnávající stability mírnosti.

image

15. ĎÁBEL

Setkání se svými stíny, temnými stránkami, kterých se obáváme, které nás ovládají a o kterých si myslíme, že je máme pod kontrolou.

image

16. VĚŽ

I když máme pocit, že nad sebou máme kontrolu, nemáme jí nad vším. S věží dostáváme ránu z čistého nebe, která námi otřese, až do samých základů. Jde o otřes samotnými základy našich přesvědčení a názorů.

image

17. HVĚZDA

Poskytuje naději, vedení a optimismus po katastrofálních událostech a dodává nám sílu, kterou potřebujeme k přebudování svých rozpadajících se základů.

image

18. LUNA

Ve světle luny můžeme zbloudit z cesty, nebo se nechat zlákat svůdnými stíny, ale také můžeme mít inspirativní sny.  Musíme se naučit rozlišovat.

image

19. SLUNCE

Sluneční paprsky ozáří všechna skrytá místa a rozptýlí mraky zmatení a strachu. Vzrůstá sebeuvědomění a víra v sebe sama. Vitalita.

image

20. SOUD

Blázen na své cestě objevil, že radost, ne strach, je v centru života. Blázen se cítí oproštěn. Odpouští sobě i druhým, protože ví, že jeho opravdové já je čisté a dobré. Může litovat minulých chyb, ale ví, že jejich příčinou byla neznalost jeho opravdové přirozenosti. Cítí se očištěn a osvěžen, připraven začít znovu. Pro Blázna je to čas učinit hlubší soud o vlastním životě. Přišel jeho osobní den zúčtování. Od tohoto okamžiku se vidí opravdově, takže může učinit důležitá rozhodnutí, týkající se budoucnosti. Může si moudře zvolit, které kvality uchovat, a které odložit.

image

21. SVĚT

Dospěli jsme k integraci, vyrovnanosti a duchovnímu uvědomění. Každý náš krok v cestě životem lze najít v Cestě Blázna. Někdy se musíme o některý krok vrátit a pak zase jít dál. Ale vždycky se z nevědomého a naivního dítěte během života staneme moudrými a zkušenými lidmi. Ale musíme být vytrvalí, odvážní, čestní a být si plně vědomi svého místa ve Světě.  Tento cyklus je uzavřen, ale Blázen nikdy nepřestane růst.

image

 

Jednotlivé charakteristiky karet jsou zde velmi zjednodušené. Chcete-li se přiblížt Tarotu blíže, neváhejte se připojit k projektu klubu Tvoříme s Tarotem.

Nahlédnout můžete i do fotoalba, kde naleznete podrobnější popisky k jednotlivým mým kartám.

P.S. Některé krabičky už mají svého majitele, ale celá Velká arkána bude součástí výstavy, takže jí lze vidět pohromadě ;)