Ruční tisk na lněné plátno mi dovoluje vyjádřit se výtvarně i na hodně velikých plochách. Dříve jsem si myslela, že si nikdy netroufnu, že se neodhodlám. Teď už vím, že jde jen o to udělat první krok, odmotat z role první metr a prostě to zkusit. 

Na látky nyní tisknu těmito třemi technikami: sítotiskem, otiskem, modrotiskem. Každá tato technika vyžaduje trochu jiný přístup a přece se mohou prolínat.

Odlišné techniky ručního tisku také vyžadují jiný způsob údržby. A o tom jsem dnes chtěla psát. Tak tedy, jak pečovat o takovou látku?


Sítotisk


Tisk se provádí protlačením barvy skrz sítovinu. Barva je na látce rovnoměrně rozprostřená, tepelně fixovaná a vydrží i vyšší stupně praní.

Čistě přírodní barvy, které nyní pro autorský tisk používám, doporučuje výrobce barev prát na 40 - 60 stupňů. Já ještě potištěný výrobek otáčím před praním na ruby a používám šetrné prací prostředky bez bělidel. Nejlépe mýdlový sliz nebo mýdlové vločky, které přikládám ke každé objednávce.

Vhodné je také nedávat potištěný len do velmi naplněné pračky, aby se vám nepolámal. Většina praček umožňuje nastavit program na šetrné nebo ruční praní se stejným efektem, jako kdybyste prali na klasický program.

Látky potištěné technikou sítotisku můžete bez obav žehlit přes motiv na tolik stupňů, kolik vyžaduje použitý materiál.

Techniku sítotisku si sami můžete vyzkoušet na mých kurzech.

Mýdlové vločky z české mýdlárny pro ruční praní.



Otisk



Otisk vzniká otlačením nabarvených předmětů, či razítek na látku. Otlak zanechává nepravidelnou stopu, která ale ještě víc zdůrazňuje, že tisk vyšel z volné ruky a proto je takové plátno takřka neopakovatelným originálem.

Otisk vyžaduje šetrněší zacházení při praní, než sítotisk. Snižte teplotu pro praní na 30 stupňů a používejte program ruční praní.

Také žehlení je stejné. Lnu ale sluší pomačkaný vzhled a zároveň je jeho přirozenou vlastností, proto jej nemusíte žehlit. Pokud byste přece jen chtěli hladké plátno, doporučuji ho před žehlením nakropit.

 

Modrotisk



Údržba modrotisku má svá specifika, která uvádím v doslovném přepisu přímo z modrotiskové dílny Jochových:

"Modrotisk při několika prvních praní pouští. Tím však dochází pouze k odstranění barviva, které neproniklo až k vláknům látky a zůstalo na povrchu. Odstín modré při tom zůstane nezměněn. Není třeba se ani obávat, že by se bílý vzor při praní zabarvil.
Výrobky je vhodné zpočátku alespoň třikrát prát samostatně, dále se už modrotisk chová jako ostatní přírodní tkaniny a není třeba mu věnovat výraznější péči. Doporučujeme prát při 40° C, máchat ve vlažné vodě a žehlit mírně vlhký."

Modrotiskové plátno žehlete ve chvíli, kdy není ještě úplně uschlé. Pro modrotisk používám většinou bavlněné a lněné plátno.

Zajímají-li vás tradiční tiskové techniky, přihlašte se na některou modrotiskovou dílnu.

 

Nenašli jste nově vypsané termíny kurzů? Napište mi, sama vás na ně upozorním.

*

Za úvodní fotografii s ručičkami moc děkuji Veronice.