Jak se dělají kamínky po domácku

Tento blog jsem se rozhodla připravit na četné dotazy „ A jak to vlastně děláte?“... takže hurá do toho. Doufám, že se nebudete nudit, a že dozvíte i něco co jste doposud nevěděli. A že se vám obrázky budou líbit!

Tamblování, nebo též tromlování kamenů (podle toho, zda upřednostňujete angličtinu či němčinu ) je celkem zdlouhavý a piplavý proces, který, laicky řečeno, z hrubého kusu šutru udělá pěkný a lesklý valounek (troml, tambl)...toť úvodí mini definice...

Ukázečky:

 

Silicit Polsko Sandomierz                                        Sluneční kameny Tanzánie Gairo  

Zleva: Záhněda Ukrajina Volyň, Růženíny z Dolních Borů, Topazy Ukrajina Volyň

 



Ametyst Bochovice surový                 Ametyst Bochovice hotový                          Jaspis ČR hotový

 

Jak se k tomu vůbec dostanete? Začíná  se obvykle tím, že nevíte co s vlastními nálezy, surové nejsou do poličky nic moc a nějak se vám kupí ve sklepě..., ale přece ty achátky, jaspisky, granátky a jinou droboť nevyhodíte? Že?

 

Araukarit - Manětín (zk.dřevo, 25 kg )         Labradorit surový                         Labradorit zpracovaný, vyleštěný

 

I my tak začali. Jakmile si pořídíte první stroječek, začnou se nabalovat další kamarádi postižení sběratelskou vášní, se svými sklepními zásobami, a najednou hupy hup, aby se to všechno dalo udělat, máte  najednou strojový park čítající 1 stroj na 80kg, tři vibrační lešticí stroje, pár malých otočných bubínkových strojů na tvarování... a furt to nestačí. Najednou kupujete surovinu po celém světě, protože po vás ty či ony kamínky někdo neustále žádá, a v ČR se nenacházejí ....a už to jede... I tak však zachováváme vysoký podíl "ryze českých, moravských a slovenských minerálů" , které v běžném obchodě nejspíše nepotkáte...

 

Taky najednou zjistíte, že potřebujete speciální  vrtačku, leštičku, diamantovou pilu na předřezání drahých surovin a k tomu všemu velké pytle lešticích prášků všech zrnitostí, včetně diamatové pasty, plastové pelety, svařovací pistoli na opravu misek.., šikovného zámečníka, firmu co umí opravit jakýkoliv podivný motor... a spoustu dalších záležitostí.

Otáčivé bubínky                                            Vibrační tambly                                 Velký tamblovací stroj

Co si budeme povídat, tohle všechno leze hodně do peněz Stroje a některé prášky se dají sehnat zatím jen v USA... a jedna prachobyčejná miska z plastu na vibrační tambl stojí neuvěřitelných několik tisíc...   vydřiduši... a než řeknete „labradorit“, už je potvora probroušená... (ale šikovný český chlap ví, že se dá zaletovat při troše cviku speciálním plastem a tavnou pistolí- tou dražší pochopitelně) Tolik tedy k ekonomice tohoto ušlechtilého hoby. (o nějaké ziskovosti nelze s čistým svědomím hovořit, i když se o ni snažíme :-) často jsou naše příjmy kamenné naturálie :-)

Sagenit (křišťál s rutilem)                                                        Měsíční k. (surový, vyleštěný, předřezaný k broušení)

 

Dalo by se říct, že jen blázen by se do něčeho takového pouštěl. Což je rozhodně rčení odpovídající . Ale jak jednou propadnete kouzlu těch buclatých kamínků... nelze přestat. A tak po večerech přebíráme, manžel tahá kýble kamení sem a tam, řeže, leští a do toho ve dne normálně pracuje (hydrogeolog). Já se snažím mu pomáhat, jak to jde, a náš synek to občas pěkně sabotuje. (Pomíchané hromádky, pidi granáty vysypané po celé předsíni, ztracené matičky od tamblovacích misek a jiné vylomeniny)

 

Granáty Z tanzánie (malé) + Alfi a Jack... co dodat

Vybavení, je ale jen jedna část procesu, další, a neméně důležitá je know how. Jak se dá takové know how získat? (kromě studia Univerzity Karlovy - obor geologie, jsou nejlepší Knihy, internet, dobré rady, ale nejvíce se člověk naučí nepopulárním způsobem pokus/omyl   V knihách je vše hračka... ale v praxi zjišťujeme, že co kámen, to jiné chování... dokonce jeden druh kamene např, ametyst se chová jinak z Brazílie a jinak z Bochovic.  Zatímco jeden se leští jedna báseň, druhý, z jiného konce světa ne a ne prokouknout... nebo se štípe, puká, láme...(stejný postup, stejný stroj, hypoteticky stejný kámen o stejné tvrdosti... a výsledek?? Napopáté jakž takž úspěch :-) A tak je to se všema. Někdy je to k uzoufání. Holt příroda.

Ale dost o nekonečných výzvách minerální říše. Níže uvedu proces tamblování, jak vypadá v ideálním případě (protože i ty občas nastávají :-)

 

Tygří oka právě dotvarovaná (zbytek ještě v bahýnku)  a  již umyté čaroity, obsidiány,  lapisy atd...

 

KROK I. SUROVINA  a  TVAROVÁNÍ

Surovina. – Tou se rozumí kameny v optimální velikosti do příslušného stroje. Drahé suroviny a suroviny s kočičími či jinými efekty (měsíční kámen, sluneční kámen, labradorit) je třeba nařezat v příslušném hezkém směru, jinak je to nanic. Nejhorší jsou malé kamínky, kde je umění řezat do kamene a ne do prstu. Ostatní surovinu lze upravit na optimální velikost třeba kladivem :-). Někdy je to pěkná fuška. (ale 5 kilový blok tygřího oka se tam prostě hodit nedá...)

Akvamarín (2,6kg)                                               Sokolí, býčí a tygří oko                              Nařezaný labradorit

Máme li surovinu OK, nastává hrubování (neboli tvarování) – což je nejdelší část procesu, obvykle trvá 0,5 – 3 měsíce, než se kamínky zaoblí a ostré hrany zmizí. Křemeny například trvají 1,5 měsíce, než je jejich tvar dostatečně oblý a pěkný. Rubín, safír a jiné bývají ve stroji i půl roku! V této fázi se mohou mlít všechny společně bez ohledu na druh (tedy krom extra měkkých typů).

Kameny se tvarují mechanicky v otáčivém bubnu, jako by se omílaly po staletí v řece. Tady je to kapku rychlejší, zejména díky karbidu křemíku o hrubosti 20-80. Je potřeba kameny každý týden promýt a dodat nový brusný prášek.  Průběžně se vybírají ty hotové. (Bez kazů, záštěpků atd). A dávají se stranou, aby z nich zbytečně neubývalo.

Tady jen malá vsuvka – my se snažíme o co největší dokonalost, tím pádem klesá výtěžnost (= to co zbyde) Obvykle se pohybuje na  cca 50% vstupního materiálu,  záleží, jak moc bylo třeba ho natvarovat. U předřezaných či kulatějších kamenů je výtěžnost mnohem vyšší. Lze dosáhnout i vyšší  výtěžnosti, kolem 70% , ale věříme, že lépe je dělat hezké vymazlené kamínky, které se dobře prodávají, než kazovaté pomlácené, byť hmotné kusy:-). Záleží ovšem na zákazníkovi co chce, zda kvalitu či kvantitu.

Pila na řezání kamenů (chlazená vodou)     Měsíční kámen, labradorit a sluneční kámen předřezané

 

KROK II- HRUBÉ  BROUŠENÍ

Když je většina kamínků natvarovaná, nastává druhá fáze.  Hrubé broušení (to trvá cca 1 týden, dle tvrdosti materiálu) .  Povrch se obrušuje karbidem křemíku o hrubosti 180 – 280.  Zatím to stále může být celkem pestrá směs. (Po každém kroku se kameny i stroj velmi pečlivě myjí, aby hrubší brusivo nepáchalo škody).

 

Naplněný vibrační tambler -  topazy, akvamarínky, spinely, záhnědy, citríny, atd...

KROK III -  JEMNÉ  BROUŠENÍ

Třetím krokem je jemné broušení. To trvá opět zhruba týden, nebo i méně. Může být jak v točivém, tak ve vibračním stroji. Dle množství kamenů a kapacity strojů. Opět nastává přebírání kamínek po kamínku, a také již třídění kamínků na hromádky dle druhů a tvrdostí před leštěním. (pro měkké minerály pod tvrdost 5 toto neplatí, tam se musí opatrně již od počátku). Zrnitost prášku se pohybuje od 600 do 1000 dle druhu suroviny. A kameny jdou pak na leštění opravdu vymydlené...

Jemně zbroušené onyxy, ametysty, acháty nefrity, citríny a pískovcový jaspis...

 


 

Olivíny, larimary, sodality a jiné...

KROK Č. IV -  PŘEDLESK

Čtvrtým krokem, který lze většinou vynechat, je takzvaný předlesk (zrnitost 1000 - 2000 cca)

KROK Č. V - LEŠTĚNÍ

Posledním krokem je leštění, které děláme vždy ve vibračním stroji, je to nejobtížnější část celé operace. Co kámen, to jiný druh prášku, a vše se hlídá ostřížím zrakem několikrát denně. Pokud se tam nechají déle, kameny opět zmatní, a je nutné se vrátit zpět na jemné broušení.  (Používá se nejčastěji oxid céru, korund(alumina) nebo oxid cínu v hrubosti prášku pod 1 mikron, u korundů pak jedině diamantová pasta). Návrat o krok zpět se také dělá, když se lesk nedaří (nevhodný prášek, zlobivá surovina... například směsová, kdy obsahuje tvrdší a měkčí části, je popukaná, z neznámých důvodů apod.)

Granát - rodolit z Tanzánie                                                         Amazonit poloostrov Kola Rusko

KROK Č.  6 - RUČNÍ DOLEŠTĚNÍ

Zvláště měkčí materiály, nebo některé speciální kameny je velmi obtížné vyleštit do vysokého lesku. U některých to esteticky vůbec nevadí (dřevité, dendritické, růžové a modré opály apod.) u jiných (např. labradorit) nastává fáze ručního doleštění. (ovšem jen a pouze u kousků, které za to stojí )

 

Když jsou kameny hotové, někdy mají  v sobě zažraný lešticí prášek. Z tohoto důvodu jsou ještě vyčištěny ultrazvukem v mýdlové vodě a pak kartáčkem na zuby.

 

Poté nastává fáze nejradostnější a tou je přebírání hotových usušených kamínků.  

směs ke třídění, dole smaragdy, růžové opály, topazy a nefrity..                Směs tygří/býčí/sokolí oko

Akvamarínky                                                              připraveno na burzu...

Obvykle je třídíme na ty, co si necháme, co je vhodné na Flér do šperků  (musí mít správný tvar, kvalitu, barvu, velikost a estetičnost, což  splňuje jen malé procento, bohužel)  A co se prodá po burzách, či přes jiné přátele. Z některých vhodných tamblíků, děláme díky pile, cenově velmi výhodné "nepravidelné kabošony"...

Hematit                                                         Lapis Lazuli                                                   Rubín ve fuchsitu

 (To se týká jen kamenů z našich vlastních surovin. Ty co jsou cizí, poctivě odevzdáváme všechny, s tím, že občas od majitele odkoupíme pár hotových kamínků na Flér a nebo do sbírky.  A nebo nám dotyčný platí po dohodě částí kamenů, které si pak prodáme sami. (A to je hodně častá varianta :-)

Hotové kamínky přebereme a ty vhodné k dalšímu zpracování do šperků Vám nabízíme v tomto Fler obchůdku

 

Abych nebyla pověstnou kovářovou kobylou, tak i já zpracovávám naše kamínky do šperků, svou poněkud atypickou technikou (polymerová hmota, kovové prášky, obdoba křišťálové pryskyřice a reliéf...+ kamínek)

Ukázky z poslední tvorby:

S Larimarem                                                  S ametystem                                               S tanzánskými granáty

S růženínem                                                 S mokaitem                                                 S kyanitem (disthenem)

 

Ale ani zdaleka však neumím taková kouzla, co s našimi kamínky předvádějí některé  úžasné Flér dámy!

Tímto bych jim ráda poděkovala za podporu, moc si jí vážíme, a těší nás s jakým citem a vkusem naše milované kamínky dále zpracovávají. 

Konečně posuďte sami na těchto úžasných výrobcích jak šikovné ony jsou, a jak to těm našim šutýrkům sluší!

!!!! VELMI  VYDAŘENÉ  KOUSKY   Z  NAŠICH  KAMENŮ!!! : 


Kyanit od Presea

Sodalit od Sylviena

Amazonit od  E.H.Design

Topaz od Domácí Dílna 

Pískovcový jaspis  od Justka

Olivín od  Koralinka

Jaspis z Kralovic od  Krenule

Kyanit od Damien

Dendritický opál ze Slovenska  od Šperkyjsouin

Sluneční kámen od LenkaK