Nehodlám psát, jak se to MÁ dělat, protože to nevím. V šití jsem amatérka, ale celoživotní :). Z úpletů šiju velmi často několik let, a tak chci jen popsat, jak to dělám já a co funguje.

Mám celkem obyčejný novější domácí šicí stroj zn. Janome. Můj stroj je vybavený sadou několika stehů pro pružné látky a má mj. plynule nastavitelnou šířku a délku entlovacího stehu. Bez těchto vlastností už bych se u domácího šicího stroje nechtěla obejít. Jsou pro mě při šití úpletů nepostradatelné a pro domácí šití zcela dostačující.

 

Stehy pro pružné látky:

image

Při šití úpletů je zásadní nepoužívat rovný steh - látka je pružná, ale steh nepruží a při nošení by stehy popraskaly. Potřebuju-li rovný steh, používám místo něj entlovací steh nastavený na malou šířku (kolem 0,5 mm: např. asi 0,4 mm pro ba. jednolíc a nepružnou teplákovinu) a střední délku. Můj stroj je zároveň vybaven speciálním rovným stehem na pružné látky (1). Šití entlovacím stehem nastaveným na malou šířku používám např. při prošívání švových přídavků švů z lícové strany látky, např. v bočních švech tepláků nebo při prošívání pružného lemu všitého do výstřihu nebo do rukávů.

Jako základní používám steh "overlockový" (5), který látku prošívá a zároveň obnitkuje (na obrázku je vidět na rubové, zadní straně výstřihu). Steh prošívá a zároveň lemuje tak, že prošije asi 3 kraťoučké vzájemně trochu šikmé stehy rovně a pak jeden asi půlcentimentrový do strany. Švový přídavek je třeba nechat delší (1-1,5 cm) a teprve po prošití ho zastřihnout podél stehů. Steh je to velmi trvanlivý, akorát pružný a nevypáratelný a ještě se mi na žádném oblečení neroztrhl. A to můj syn to oblečení nosí do roztrhání.

Výstřih všitý "overlockovým" stehem, přídavek je z líce prošitý entlovacím stehem nastaveným na šířku 0,4 mm a délku 2,4 mm, aby šev zůstal alespoň trochu pružný:

image

 

Pak je užitečný např. steh na žabičkování (3). Tím prošívám třeba spodní lemy triček z lícové strany. Přídavek, který přečnívá z rubu přes steh, pak opatrně odstřihnu. Místo něj jde stejně dobře použít steh, který má na úvodním obrázku č. 6.

 

image

Nestehuju, jen špendlím, špendlíky zapichuju kolmo ke švu. Neprošívám je ale jehlou stroje, vytahuju je těsně před ní, protože při šití přes špendlíky není šev pěkný a stejnoměrný.

Pružný lem do výstřihu, příp. rukávů nebo nohavic tepláků přišívám tak, že přišpendlím lem k látce trička (tepláků) lícem k líci a šiju rubovou stranou TRIČKOVINY (teplákoviny) NAVRCH. Tričkovinu natahuju jen tak, aby byla rovná nebo jen o maliličko víc (nevytahovat to moc). Zároveň s tím se natáhne lem výstřihu, který je menší a leží vespod, tak akorát.

Na šití úpletů dávám do stroje jehly na pružné látky. Do stroje zn. Janome sedí jehly Stretch 130/705H zn. Akra. Tyto typy jehel mají zakulacenou špičku, která vjede mezi očka pleteniny, aniž by je poškodila. Obyčejná jehla by v látce mohla dělat dirky.

Tričko na obrázcích je ušité z biobavlněného jednolícního úpletu a červeného bavlněného úpletu na pružné lemy.

Látky, ze kterých je ušité tričko na obrázcích, a další úplety i pružné lemy různých vzorů a barev si můžete koupit v mém obchodě s úplety Mamiko.

Další kousky dětského oblečení ušité tímto způsobem můžete vidět v mém blogu.

Budu ráda, když mi napíšete své zkušenosti a komentáře!

Mamiko