Máme nastříhány všechny kusy podle nějakého libovolného střihu. Já mám 2x přední, 2x zadní díl, dlouhý pás do pasu, kratší kousky žebrového patentu na olemování kapes a dva kousky obrázkového úpletu na vnitřek kapes.

image

 

Začneme olemováním kapes, pásek patentu přehneme napůl (pozor na rub a líc) a lícem k líci přišijeme na kraj kapsy. Pokud máme kapsu do obloučku, je potřeba patent mírně natahovat, aby neodstával. Potom z lícu šev prošijeme (nemusíme, ale šev si hezky sedne).

Okraj kapsy můžeme udělat i rovný a jen zahnout a prošít. Předtím je potřeba ještě okraj začistit.

image image

 

Na řadě je správné složení látek. Položíme si právě ušitý přední díl lícem nahoru a pod něj správně narovnáme látku vnitřku kapsy. Nahoru na oba díly pak lícem dolů položíme správný zadní díl. Můžeme na pár místech přišpendlit. Pokud chceme ještě např. barevná kolena, etikety apod., vložíme látku mezi přední a zadní díl na požadované místo.

image image

 

Všechny díly sešijeme, dáme pozor, abychom správně prošili všechny vrstvy. Pruh patentu při sešívání trochu povytáhneme, aby byl správně. Sešité díly zkontrolujeme a můžeme opět šev z lícu prošít.

image image

 

Nyní přichází na řadu prošití kapes. Křídou si vyznačíme, kudy prošití povede. Já používám papírovou šablonu. Dáme pozor, aby čára nebyla mimo spodní látku. Mimo dráhu šití si můžeme spodní látku k horní přišpendlit. Prošijeme vybraným stehem, lépe nějakým pružným. Pokud stroj nemá ozdobné stehy, dá se použít cikcak nebo např. dvojjehla. Z rubu odstřihneme přebytečnou látku kapsy.

Pokud chceme našívat nějaké aplikace, tak teď je čas. Dokud nohavice nejsou sešité.

image image

 

A máme skoro hotovo ;-) Sešijeme přední a poté zadní sed. Pak ušijeme vnitřní šev. Začneme mezi nohama a šijeme nejprve po jedné nohavici a pak opět zeshora dolů po druhé nohavici. Je to lepší z důvodu pnutí švu při pohybu, když je tam vůle, tolik to nepraská. Dalším důvodem je, že střih občas nevyjde úplně stejnoměrně dlouhý dole u krajů nohavic, tak abychom nemuseli celý šev párat.

image

 

Předposlením krokem je všívání pruhu do pasu. Já používám metodu, kterou jsem si pro sebe nazvala „lemování neměřeným pruhem“. Lemuju předem nesešitým pruhem, abych nemusela vše měřit a nestalo se mi, že nejstejnoměrným natahováním mi lemování nevyjde a budu muset párat. Tímto způsobem lemuju všechno – výstřihy, spodky triček a mikin, pružné pasy... Jen lemování nohavic a rukávku sešívám předem, na tom malém prostoru se toho moc pokazit nedá.

A jak na to? Pruh přeložíme napůl a lícem k líci přiložíme okraj k zadnímu sedovému švu (nebo záleží, kde chceme začínat). Začneme šít ale až cca 5 cm od kraje (na obrázku označené špendlíkem). Přišijeme celý pruh a na konci opět cca 5 cm od výchozího místa šití ukončíme. Konec pruhu naměříme tak, aby vyšel k začátku (u pružných lemů počítáme s tím, že budeme trochu natahovat) a přebytečný konec odstřihneme. Nezapomeneme započítat přídavek na sešití obou konců dohromady.

image

image

Oba konce jednotlivě začistíme a pak sešijeme dohromady, na vnitřní straně necháme kousek nesešitý na pozdější protažení gumy. No a teď už můžeme celý pas dokončit. Začneme šít přes už ušitý šev (při šití na OL si dávám pozor, aby nůž nepřeřezal smyčky předchozího stehu), opatrně šijeme přes dírku na gumu, a na konci opět prošijeme přes už ušitý šev.

Nakonec můžeme opět prošít z lícu.

image

 

Zbývá už jen ukončení nohavic. Nohavice začistíme, zahneme a z lícu prošijeme. Můžeme obyčejným rovným stehem (pokud látka nepruží) nebo dvojjehlou, případně jiným pružným stehem. Můžeme také všít pružný patent.

Nakonec odstříháme všechny nitě, do pasu vložíme gumu a máme hotovo ;-)

image