Rozhodla jsem se vytvořit si květinovou výzdobu na vlastní svatbu. Vdávala jsem se v dubnu, a tak jsem si vybrala jako dominantní květinu celé svatební výzdoby bílý TULIPÁN. Tulipány mám velmi ráda a měsíc duben je pro mne ve znamení této květiny.

 

Příprava

Dva dny před svatbou mi přivezli řezané květiny, byt se zaplavil typickou vůní jako v květinářství, a já se pustila do tvorby květinové výzdoby. Ještě že jsem měla poměrně velkou časovou rezervu, protože mne občas sužovaly těhotenské nevolnosti.

image

Zvolila jsem kombinaci barev bílé a limetkově (či olivově) zelené - mé oblíbené. Na jaře v přírodě vše raší v nejkrásnějších odstínech této zelené barvy.

image

 

Kytice pro nevěstu:

Začala jsem časově nejnáročnější kyticí pro nevěstu - jednotlivé květy tulipánů a nevěstina závoje jsem upravila technikou "vatičkování". Tato technika spočívá v tom, že se květy zbaví stonků a těsně pod květy se připevní kousek vaty namočené ve vodě, stonek supluje pevnější drát. Takto připravené květy a listy (též navázané na drátě) jsem svázala v kulatou kompaktní kytici a dráty začistila stuhou a ozdobným drátkem.

image

Výhodou kytice vytvořené technikou vatičkování je ta, že výsledný úvazek není příliš tlustý, jako kdyby byly použity květy včetně stonků. Použila jsem totiž 40 - 50 kusů tulipánů, to už by bylo příliš velké "poleno" nepříjemné na držení po celý obřad a focení... Druhou výhodou je, že taková kytice vydrží poměrně dlouho bez vody, tudíž tak rychle nevadne a zůstává dlouho krásná.

Výsledná kytice byla lehoučká a kompaktní:

image

 

Kytice pro svědkyni, maminky a babičky:

Zde jsem použila kromě bílých tulipánů a nevěstina závoje také svěží zelené karafiáty a spoustu zeleně, oproti kytici pro nevěstu jsem tyto kytice vázala klasicky.

image

image

Pro dvouletou neteř jsem uvázala také malou kytičku, takhle ji porovnávala s ostatními:

image

 

Korsáž (přízdoba) pro ženicha, svědka a tatínky:

K tvorbě těchto drobných květinových dekorací jsem použila speciální floristickou pomůcku - gala klip (tzv. Téčko) = zavírací špendlík s plastovou podpůrnou konstrukcí, ke kterému stačí přivázat drátkem navatičkované květy a začistit stuhou:

image

Korsáž pro ženicha se liší bílou stuhou, ostatní korsáže mají zelenou stuhu:

image

Korsáž by neměla být příliš veliká, je to drobný doplněk, který v žádném případě nemá být pompézní jako třeba kytice pro nevěstu. Mým vzorem je filmová a seriálová postava - detektiv Hercule Poirot, který vždy nosí drobnou, leč elegantní květinovou korsáž.

image

 

Kytice na auto nevěsty:

Základní pomůckou byla přísavka na kapotu s aranžovací hmotou, do které jsem vypíchala bílé lilie, chrysantémy, nevěstin závoj a zeleň.

image

Kytice na auto nesmí být příliš vysoká, aby přes ni řidič viděl. Nemusíte se bát, že by přísavka z kapoty upadla, kytice drží na kapotě opravdu dobře.

image

 

Přízdoba auta pro ženicha:

Použila jsem milý černý klobouček, který jsem připevnila opět na přísavku s aranžovací hmotou, do které jsem vypíchala stejné květiny, jako na auto pro nevěstu:

image

 

Polštářek pod snubní prstýnky:

Bílý saténový polštářek jsem dozdobila stuhami a papírovými květy:

image

 

Květiny na svatební tabuli:

Mým snem bylo použít na svatební hostině starožitný porcelán se zlatým dekorem, který se kdysi vyráběl v Karlových Varech. Sen se mi splnil - nejenže svatebčané mohli z tohoto porcelánu jíst, také jsem použila některé kousky tohoto porcelánu jako misky na vypichované kytice, konkrétně roztomilé bujonky a omáčník. Do nich jsem vložila aranžovací hmotu, do které jsem vypichovala květy tulipánů, chrysantém, nevěstina závoje a listů kapradiny (Rumohra).

image

Celkové barevné ladění svatební tabule bylo opět v mých blíbených barvách:

image

 

Závěrem přidávám ještě fotku svatební kytice po usušení. Jak zabránit květům tulipánů, aby se nerozevřely do úplného rozsypání? Tuto metodu jsem použila u všech tulipánů, možná se bude zdát trochu drastická, ale funguje. Stačí stonek pod každým květem propíchnout špičkou nože:

image

 

Pomocný floristický materiál nabízím na svém materiálovém profilu:

image image image

1                                              2                                               3

1 - přísavka na auto s aranžovací hmotou

2 - gala klip (Téčko) k výrobě korsáže

3 - aranžovací hmota pro řezané rostliny

 

a spoustu dalších pomocníků k tvorbě nejen svatebních dekorací:

image image image image

 

Fotografie ze svatby pořídil pan Pavel Rybníček (fotoateliér Štěrba v Pelhřimově), fotografie z přípravy květin: archiv autorky článku.

 

image

Vaše Libuše