Jelikož se mohu těšit ze svých prvních na fleru prodaných cínovaných šperků, dovolím si poskytnout informace týkajících se jejich údržby.

 

  • Nevystavujte šperk dlouhodobému působení mrazu nebo naopak vysokých teplot.

    Cín může podlehnout tzv. „cínovému moru“, což je lidový název pro stav, kdy cín mění krystalické skupenství a mění se na prášek (představte si podobný proces, jako když se led mění ve vodu). Váš šperk je sice upraven tak, že je toto nebezpečí minimalizováno, ale přesto např. nechat ho přes celou zimu vystavený venkovním teplotám nedoporučuji. Stejně tak jsou nebezpečné i teploty nad 100°C. Pokud byste na svém šperku zpozorovali krystalizující místa, je především nutno ho ihned  oddělit od ostatních cínovaných šperků, protože tento proces by se přenesl i na ně.


  • Nevystavujte šperk působení ředidel a chemických činidel. Šperk čistěte nejlépe suchým bavlněným hadříkem, kterým ho lze i mechanicky přeleštit, pokud by časem lesk ztratil. Při velkém znečištění doporučuji použít pouze čistou vlažnou vodu. Doporučuji i aplikaci parfému neprovádět přes šperk.

    Cín je patinován a po té ošetřen proti dalšímu působení vnějších vlivů. Vliv chemických látek (technický benzín, líh, ředidla) by mohl narušit buď tuto ochrannou vrstvu nebo i vzhled patiny.


  • Chraňte šperk před mechanickým poškozením.

    Cín je měkký kov a proto je dobré šperk chránit před pádem, nárazem, a také nepřiměřeným otěrem – např. ho neodkládat volně do kabelky spolu s klíči, mobilem, pudřenkou apod.


  • Pokud je ve šperku minerál, může vlivem dlouhodobého slunečního záření po čase změnit intenzitu barvy, proto je bezpečnější , když ho zrovna nenosíme, ho skladovat např. ve šperkovnici, nebo nějaké krabičce.


  • Shrnutí: šperk uchovávejte v pokojové teplotě a chraňte ho před mechanickým a chemickým poškozením. V případě znečištění se ho snažte vyčistit pouze suchou textilií. Pokud se Vám bude šperk po čase jevit matnější než dřív, přeleštěte ho bavlněným textilem. V krajním případě ho můžete jemně potřít olejem - postačí kuchyňský na vaření - necháte ho chvíli působit (klidně i do druhého dne) a pak ho očistíte papírovými ubrousky a suchým textilem. 

 

Může se to zdát na první přečtení složité, ale většinou jsou to velmi přirozené věci.

Vždyť málokoho by asi napadlo, nechávat šperky přes zimu např. na půdě, mlátit s nimi o kachličky či je „pulírovat“ Acetonem. Samozřejmé také je, že cínované šperky jsou určeny k běžnému nošení a ne k aktivitám jako je sport, sprchování, okopávání zahrádky apod. Smějící se

 

Dá se to shrnout ještě slovy, že pokud budete s cínovaným šperkem zacházet jako se šperkem a ne jako s prefabrikovanou umělohmotnou bižuterií, budete se z něj moct dlouho těšit.

Což Vám ze srdce přeji. {#emotions_dlg.rose2}

KB