Kdo lépe by mohl vysvětlit rozdíly, než rodilá Valaška již dlouhá léta žijící v srdci Chodska:o) Ta , která proti místním zvyklostem peče na domažlickou pouť valašské lopaťáky (tzv. frgály)!Mrkající

image

Jistě vás okamžitě napadne: "Co ta může vědět o chodských koláčích, když je nepeče?" Otázka namístě, nicméně tak jako maminka byla nepřekonatelnou pekařkou lopaťáků, i tchýně uměla skvělé domažlické koláče. Obě mi předaly žezlo a teď mě svorně kontrolují odněkud shora{#emotions_dlg.naruc} Má milá tchýně mi jistě promíjí, že občas rebeluji...Nevinný

Tedy ve zkratce:

Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.
V Mrákově a okolních vesnicích se pečou tzv. dolské z dolního Chodska: na nich roztíráme tvarohovou nádivku po celé ploše a na ni pak tence pomocí zdobících pytlíků s jemnou trubičkou zdobíme ornamenty z povidlové a makové nádivky. Dozdobují se rozinkami a mandlemi.

image

Krásné foto s dovolením zapůjčeno z www.apetitonline.cz


Domažlické koláče jsou tzv. skládané, které se zdobí (tzv. merhují) z pytlíků s hvězdicově zakončenými trubičkami. Tři náplně (tvarohová, povidlová a maková) se stříkají v pruzích tak, že mezi povidlovou a makovou náplní musí být vždy tvarohová. Také se zdobí se rozinkami a mandlemi.

image

Koláče mají průměr 25-30 cm.
Chodské koláče můžete těsně po upečení zalévat kysanou smetanou rozmíchanou s trochou cukru a rumu. Jsou pak ještě jemnější, vláčnější a lahodnější.

 

Tradiční valašské koláče jsou nejtypičtější a nejčastěji pečené s tvarohovou (tvarožák), makovou (makáč) a hruškovou (hruščák) nádivkou.

image

Obecně lze říci, že nádivky jsou zde trochu tužší, protože se natírají lžící, vždy jedna nádivka na celý koláč...do tvarohové se mohou přidat rozinky... maková se ochucuje skořicí, badyánem a švestkovými povidly...no a hrušková je specialitka - vaří se ze sušených hrušek, následně mele na masovém mlýnku a také náležitě dochucuje různým kořením. Koláče se pečou v jedné velikosti a to ve formách o průměru 30cm. A na všechny frgály bez rozdílu se sype bohatě drobenka. Po vychladnutí se ještě polévají směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.A ještě zajímavost: jako frgál se kdysi označoval nepovedený, špatně upečený či deformovaný koláč. Je to vlastně hanlivý výraz. Těm povedeným se říkalo pecák nebo lopaťák, to podle dřevěných "lopat", které vidíte na horním obrázku.

image

 

Možná už utíráte poslintanou klávesniciSmějící se , omlouvám se, že vám mohu nabídnout pouze takto virtuálně.

Dobrou chuť!