V klubu Pro radost  tvoříme každý měsíc podle paletky.

Na duben vybrala vítězka krásné téma : Kopretiny

                                                                                                KOPRETINY

Kopretiny najdeme na každé louce, spolu se zvonky, kohoutky a pryskyřníky tvoří základ rostlinného společenstva luk i strání. Méně známé ale již jsou kopretiny velkokvěté, které byly vyšlechtěny z planých.

Kopretina velkokvětá (Leucanthemum maximum) se objevuje na zahrádkách buď s jednoduchým květem, nebo plnokvětá, známá pod názvem Česká píseň. Všechny kopretiny mají jedno společné – dlouho vydrží ve váze, spolehlivě přezimují, snesou i horší půdní podmínky a dají se kombinovat se všemi typy jak vysokých, tak nízkých květin.

Zahradní kopretiny jsou pokladem každé zahrady. Snesou horší půdní podmínky a krásně porostou přesně tam, kam si je naplánujete. Dají se kombinovat jak s vysokými květinami, například třapatkami, ale sluší jim to, i když se naklánějí nad nízkými či středně vysokými výsadbami. V našich podmínkách spolehlivě přezimují a další rok se jejich trsy jen a jen rozrostou. 

Účinky kopretiny :

Kopretiny se sbírají (list a květ resp. kvetoucí nať) začátkem jara (zhruba polovina května). Je to bylina, která se dobře osvědčuje v podobě oleje, mastí, náplastí a sirupu na ošetření ran. Rozmačkané listy aplikujte na otoky, aby se zmenšily.

A třeba kopretinový čaj zklidní bronchitidu, astma či sípavý kašel. Dále ulevuje při nervozitěnočním pocenížloutencežaludečních vředech. Řeší i takové neduhy, jakými jsou ischias, dna, kolika a zažívací potíže.

Pleťová voda z kopretiny se hodí na rány, modřiny, vředy. Dále působí jako diuretikum (je močopudná) a má stahující účinky (adstringens) - proto se hodí např. na hemoroidy

                                                                                        PALETKA PRO TVOŘENÍ

                                                                                    

- na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - bílá, žlutá, hořčičná, tyrkysová tmavá i světlá

- pozadí výrobku na hl. fotografii tyrkysové

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                 Hlasovat můžete do 25. 4. 2024

Anketa se načítá ...