Kocour šije rád, moc rád. Šití ovšem dělí na šití pracovní a šití odpočinkové. K šití pracovnímu patří především šití strojové, na zakázku, šití, které má být hotové do určitého data, podle více či méně přesných instrukcí milé zákaznice či zákazníka.  Zato šití odpočinkové je šití zcela a plně podle kocouřího gusta, jak se právě tlapkám a fouskům v daném okamžiku namane.

Kocourova nejoblíbenější metoda šití se po anglicku nazývá „sew-as-you-go“, ale soukromě jí říkám “šití hlava-nehlava“. Je to báječná hra s látkami, barvami  a vzory,  u které není třeba příliš plánovat a měřit, takže hlava odpočívá a přenechává velení pocitům. Jak taková věc probíhá?

Nejdřív se kocour dlouze probírá obrázky své milované návrhářky Anni Downs, které syslí a schovává už dlouho jen sám pro sebe, neb se s nimi loučí jen velmi těžko. Které obětujeme dnes? Neutrální květinové motivy?

Následuje jedna z nějšťastnějších, nejmilovanějších fází celého procesu: výběr a kombinování látek. Kocour se šťastně přehrabuje a vrtá ve větších i menších kouscích látek, některé vyhovují tak, jak jsou, některé je třeba přiříznout nebo naopak sešít z více částí.

Situace na frontě se mění každým okamžikem. Než si kocour stačil uvařit čaj, změnil názor na vybraný obrázek a byla provedena změna. Může začít proces skládání a kombinování, zavrhování a opětovné rehabilitace již nalezených kombinací.

Nezapomenout na firemní ceduličky, které tak skvěle vyrábí maanna…

Konečně došlo na šití a prošívání. Jedna linka vedle druhé. Na cedulku kocour zapomněl, stejně jako na poutko přičiněné ze zbytků  šitých proužků a vázaček (ani centimetr nazmar!), takže mimo obraz proběhlo párání a nové prošití.

Občas něco neklapne a je třeba ozdobně maskovat – jako třeba tady…

Ale nevypadá to zas tak špatně, takže můžeme pokračovat.

A máme oba kousky ušité…

…. a oříznuté. Všimněte si nástupu kočičího kontrolora v levém horním rohu fotografie!

Mrkáček

A zde technická kontrola v plném proudu:

Ještě je zapotřebí přičinit něco ozdobných stehů a knoflíčků.

Poté následuje fáze nejméně oblíbená, leč bezpodmínečně nutná: sešití taštičky, vsazení zipu a podšívky a všechny ty drobné dodělávky, které kocourovi někdy lezou dost na nervy.  Ale výsledek stojí za to.

 

Jdu skládat další, mějte se! Mňaau…