V klubu Pro radost  tvoříme každý měsíc podle paletky.

                                                                                                Máky

Vlčí mák, lidově ohníček, červánčí nebo také divoký mák, je v podstatě plevelná rostlina, která roste na okrajích polí a luk, na rumištích, podél cest a v příkopech. Dorůstá do výšky 30 až 90 cm a dobře ho poznáte podle sytě červených květů, které jsou nejen krásné, ale také léčivé. 

Květy vlčího máku se skvěle hodí při chřipce a nachlazení i při léčbě zánětu horních cest dýchacích. Spolu s dalšími bylinkami zmírňují kašel, usnadňují vykašlávání a zbaví vás chrapotu. Využít je však můžete i při splínech. Zaženou depresivní nálady, zklidní vaše nervy a pomohou usnout. Květy je však potřeba užívat v rozumné míře, ideálně jako součást různých bylinných a čajových směsí!

Mák pochází z Asie a do Evropy byl zavlečen spolu s pšenicí a ječmenem. U nás je rozšířený převážně v nížinách a ve středních polohách. V minulosti měly své využití i makovice, které sloužily jako náhražka opia. Květy vlčího máku sloužily našim předkům jako přírodní lék na kašel a plicní choroby, ale také jako uspávací prostředek. Vlčí mák osahuje řadu alkaloidů, antokyanová barviva, organickou kyselinu mekonovou, slizové látky, pryskyřice, sacharidy a třísloviny. Planých máků existuje celá řada druhů, liší se zbarvením květů, ale především tvarem a ochlupením makovic.

Květy vlčího máku jsou skutečně výjimečné, o tom svědčí i to, že symbolizují oslavy Dne válečných veteránů. Každým rokem, přesně jedenáctého dne v jedenáctém měsíci, tedy listopadu, se přesně v jedenáct hodin ve Velké Británii na dvě minuty zastaví čas. Tento zvyk trvá od roku 1919 a symbolizuje uctění památky padlých vojáků v den podpisu příměří na konci první světové války. K tradici dvouminutového ticha se v roce 1921 přidal právě symbol rudého vlčího máku, a to z podnětu právě založené Britské legie, která pomáhá všem vojenským veteránům, kteří se zúčastnili válečných konfliktů. U nás je tato tradice poměrně nová. Až v roce 2001 byl 11. listopad ustanoven Dnem válečných veteránů i v České republice, od té doby je tak květ vlčího máku na klopě jasným symbolem úcty k padlým vojákům i u nás.

                                                                      Tvořili jsme podle této krásné paletky :

                                                                              

na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - červená, švestkově fialová, šedomodrá, lahvově zelená až černá

 - pozadí výrobku na hl. fotografii by mělo být v barvách paletky

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                Hlasovat můžete do 27.7.2022

Anketa se načítá ...