Vítězka minulého kola nám pro červen vybrala krásné téma : MEDARDOVA KÁPĚ, s barevnou kombinací modrou a zelenou. 

K tomuto tématu se pojí spousta pranostik.

Pláče-li Medard i ječmen zapláče.
Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
Když prší na Medarda, namokne každá brázda.
Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.
Medardovy mrazy vinné révy nepokazí.
Po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.
Když na Medarda prší, voda břehy vrší.
Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.
Prší-li na svatého Medarda, prší ještě čtyřicet dní po sobě a zkazí se sena.
Jasný den na Medarda tiší rolníkovo naříkání.
Když Medard se rozvodní, pršívá šest týdní.

                               

Sv. Medard

"Medardova kápě čtyřicet dní kape" - tuhle pranostiku znají snad všichni. Osobnost svatého Medarda ale už nezná téměř nikdo. A proto si připomeneme životní dráhu tohoto světce.

Prameny se různí - některé mluví o tom, že se sv. Medard narodil kolem roku kolem roku 459, jiné hovoří až o období kolem roku 473. Jisté je ale to, že na svět přišel ve francouzské šlechtické rodině. Byl velmi srdečný a dobrotivý a dal se na kněžskou dráhu. Pro svou otevřenou a zároveň bohabojnou povahu byl oblíbený nejenom mezi obyčejnými lidmi, ale vážili si ho i franští králové. Později se stal biskupem a tento úřad zastával až do své smrti - jejíž datum se taky velmi různí.

Na obrazech můžeme svatého Medarda vidět s velkým orlem nad hlavou. Legenda totiž praví, že ho jako malého chlapce přepadla v polích bouřka a před promoknutím jej zachránil rozevřenými křídly orel, který se snesl z oblohy. A proč je osmý červen, na který připadá svátek sv. Medarda, tolik spojovaný s počasím? Na svém vrcholu je totiž - podle meteorologa Miloše Dvořáka - tzv. medardovská cirkulace.

Na jaře a na počátku léta se nad rychle prohřívající pevninou tlak vzduchu snižuje a nad chladnějším oceánem zvyšuje. A tato nerovnováha se pak postupně musí vyrovnávat vpády chladnějšího a vlhčího vzduchu od moře."

Pro medardovské deště jsou tedy rozhodující tlakové a teplotní podmínky nad Atlantickým oceánem a evropským subkontinentem.

"Čtyřicítka v překladu o Medardově kápi obrazně naznačuje, že se deštivé počasí může někdy protáhnout v případě velkých teplotních kontrastů mezi oceánem a evropským vnitrozemím až do července a v opačném případě bývá evropský letní takzvaný monzun méně výrazný a kratší. Nebo dokonce může také chybět," - říká meteorolog Miloš Dvořák.

Od počasí ale zpátky ke svatému Medardovi. Ten 8. června v Salency zavedl takzvané růžové slavnosti. Jakási komise vybírala dívku, která byla v kraji v uplynulém období nejpracovitější, nejhodnější k rodičům a nejlaskavější ke svým bližním. Dotyčná pak dostala korunku z bílých růží a 12 tolarů, což byl celoroční výtěžek "přídělu půdy", který náležel k Medardovu úřadu. Lidé se k tomuto světci obrací nejenom kvůli počasí, ale také při horečce, bolestech zubů a choromyslnosti. 

A jaké krásné výrobky vonící děštěm nám děvčata připravily? Posuďte sami Mrkáček

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní přikládáme další krásné výrobky našich členek :

Deštník pro Medarda od Korálkování Kapli

https://www.fler.cz/zbozi/destnik-pro-medarda-nausnice-7491002

Medard kápi má, deštník hodí se mu snad.

Medard zřejmě zabloudil, do Brna se nestavil.

Komplet nejen do letního deštíku od Šijusi

https://www.fler.cz/zbozi/komplet-nejen-do-letniho-destiku-7504299

Milujeme letní deštík.

PomněnkyII. od Arnika Élancé

https://www.fler.cz/zbozi/pomnenky-ii-7386855

Nezapomeň,

že kápě Medardova,

den za dnem kape

zas a znova.