Vám všem, kterým se líbí mé výrobky z kosti, bych ráda ukázala pár fotek a přiblížila postup předtím, než vznikne šperk...

Prvním krokem je nakoupit materiál, v mém případě, zajít do dobrého řeznictví, či na jatka, a koupit hovězí kost. image Zní to asi dost nechutně, ale je to tak :) Pracuju zásadně s hovězí kostí, vepřové a podobné kosti jsou na práci nevhodné. Kost se musí ještě začerstva nařezat tak, aby se mi vlezla do hrnce. Používám jen "prostřední" část kosti, kost v okolí chrupavek a u kloubů je pórovitá, špinavá, škaredá, nejde s ní tak hezky pracovat.

Dalším krokem je uvaření kosti. Kost se vaří v osolené vodě s přídavkem octa, ale bohužel neřeknu poměr soli a octa :) Vaření trvá okolo 3 hodin a musí se postupně sbírat tuk z morku kosti, který na ní dělá nehezké mastné flíčky.

Potom se nechá kost vychladnout, den "uležet" a poté přichází další z kroků, kterým je bělení a dezinfekce. Bělí se 30% peroxidem vodíku (silná žíravina, naštěstí moc nesmrdí). Někteří bělí i savem, ale kost je potom zašedlá a ne hezky narůžovělá až nažloutlá. Dezinfekce je důležitá pro další práci s kostí a mé zdraví :) Bělení moc vidět nejde, takže až se zdá, že by to mohlo být OK, tak se kost vyjme z lázně. Ideální je potom dát kost na sluníčko, nebo do tepla. Hezky se dobělí a ztvrdne.

No a potom nezbývá než ji nařezat a pracovat :)

Nejčastěji řežu ručně - pilkou, lupénkovou pilkou, frézuju nejčastěji jen lůžka pro kameny. Zbytek je čistě ruční práce za pomoci smirkových papírů (od nejhrubších až po lakýrnické), pilníků a šikovných prstíků!

Leštění kosti probíhá pod vodou s mnoha jemnými smirky. Složitější modelované útvary leštím vlastním hadrovým kotoučem při vysokých otáčkách. Kost není přelakována, je to přírodní vyleštěný povrch! Tento úkon dělám ze zcela praktických důvodů: 1) je to hezčí než matná kost, 2) je-li kost vyleštěná, nevadí jí tolik voda, takže se se šperky dá koupat (ne je máčet v bazéně s chlorovanou vodou, to vadí kamínkům) a netahají vodu.

Výroba jednoho výrobku se pohybuje zpravidla od 3 hodin u menších přívěsků až po 8 hodin u prstenů a větších, složitějších věcí, takže je to běh na dlouhou trať!