image

Už je to dost let, co jsem začala šít quilty. Těmi prvními byly různé vlastní kreace ze zbytků, kterých jsem doma měla vždycky hromady, za pár let ale nastoupily repliky quiltů amerických Amishů, protože mě jejich vzhled uchvátil.

image image

Setkala jsem se s tímto fenoménem při pobytu v zahraničí v 80. letech. Je to naprosto dokonalá estetika, která vznikla právě ale potlačením všech snah o zdobnost, tvořila ji čistě jen potřeba a účelnost. Deky prostě Amishové potřebovali, a pro jejich výrobu používali to nejlevnější a nejdostupnější, co měli - recyklovaný materiál.

image image

Právě proto jsou jejich historické quilty tak úžasné a specifické. Víra jim zakazuje používat vzorované látky, protože je to marnivost a hřích, a tak veškeré jejich oblečení je jednobarevné. Tohle staré oblečení je také základním materiálem pro výrobu dek, a také tvoří jejich jedinečnou optiku. Takže materiál je jednoduchý, bez vzorů, ale i samotné vzory patchworku, které používají, by neměly nic konkrétního znázorňovat. Jsou to jen geometrické obrazce. Na jejich dekách nenajdete žádné kytičky, ptáčky, domečky nebo cokoliv jiného konkrétního. A materiál je pěkně ošuntělý, což barvám dává neuvěřitelnou bohatost odstínů, které s novými látkami nikdy nedocílíte.

image image

Do toho ještě jeden zajímavý detail: podle Amishů je dokonalý jen bůh, a člověk se božské dokonalosti nemůže ani přiblížit, a tak pokorné amishské ženy, pokud se jim nějaký quilt zdál příliš perfektní, záměrně na něm udělaly chybu - buď jinak barevný čtverec, třeba i dost křiklavě, nebo přeházený vzor. A přesně tyhle detaily jsou jak třešinka na dortu - jedinečnost je dokonalá, přitom vznikla v nejhlubší pokoře.

image image

Z období, kdy jsem se snažila šít repliky těchto historických quiltů, mi doma zůstalo pár posledních dek. Mám k nim citový vztah, a nijak výrazně jsem se proto nesnažila je dostat z domu. Je to už dost dlouho, a myslím, že je opravdu načase, aby šly do světa, obzvlášť pokud je bude chtít někdo, kdo se z jejich krásy a energie opravdu dokáže těšit. Proto je velmi výrazně zlevňuji a říkám: Jděte dělat radost i jinam!

Pro výrobu těchto dek jsem záměrně vybírala podstatnou část recyklovaných látek a podstatnou část látek jsem sama barvila, protože jsem chtěla docílit co nejvěrnějšího charakteru (různorodosti) Amishských historických dek. Tyto deky jsou proto trochu choulostivější, než jiné moje výrobky, a jsou určeny k dekoraci interiéru, jako přehoz přes postel. Přesto je možné je prát (doporučuji prát jen tehdy, když je to nezbytně nutné) v pračce, program pro jemné prádlo, 30 stupňů, jemnější odstřeďování, a nejlepší je použít nějakou starou vyřazenou cíchu jako ochranný prací pytel. Deky mohou pouštět barvu. Sušit je lze pověšené, doporučuji začátek sušení v rozložené poloze, třeba na několika šňůrách vedle sebe, aby se rozložila váha. Po částečném vyschnutí normálně pověsit. Deky se zásadně nežehlí.

Abych Vám mohla přiblížit, jak skutečné historické amishské deky vypadají, použila jsem v tomto blogu pro ilustraci fotografie, které jsem pořídila přefocením částí stránek z těchto úžasných knih:

- A Gallery of Amish Quilts (Robert Bishop and Elisabeth Safanda)

- The World of Amish Quilts (Rachel and Kenneth Pellman)

- Amish Crib Quilts (Rachel and Kenneth Pellman)

Autorům za jejich práci děkuji, a doufám, že jsem Vám těmito fotografiemi zprostředkovala zajímavý vizuální zážitek.