image

Dnešní příběh jsem nepsala já, ale  dotýká se mně mnohem více nežli kterýkoli jiný...

Zvu Vás na kávu a malé povídání o mně a o špercích.. {#emotions_dlg.tuli}

*************************************

Články z rubriky Kraj Moravskoslezský
O šperkařce, která mluví s hořákem

12. 10. 2011, Kraj Moravskoslezský

"Na kávě s... Letos jí bude šestatřicet, často se jí ale stává, že si na svůj věk nemůže vzpomenout. Od rána do večera žije prací, kterou miluje. Z dílny vychází výjimečně.

Jsem ve městě snad po dvou měsících," rozhlíží se kolem sebe Klára Marková, oblíbená šperkařka z Ostravy. Její stříbrné spící motýly, borůvky, lotosy, fialky, vlčí máky, růže, chrpy, ibišky znají ženy téměř po celém světě.

"Šperky posílám do Spojených států, Austrálie, Francie, Německa, Švýcarska. Přeju si jediné, aby se ženám líbily a dávaly jim pocit, že jsou výjimečné, nádherné," říká Klára Marková.

Šestatřicetiletá šperkařka přijala pozvání redakce MF DNES do ostravské kavárny Jet Set. Přichází v dobré náladě a z kabelky ihned vytahuje úhledně zabalené krabičky plné zářivých šperků.

Jestli si snad někdo myslí, že se vyučila zlatnicí a pak se s obrovskou chutí pustila do práce, mýlí se. Klára Marková absolvovala ostravské gymnázium, po maturitě nastoupila do České televize jako asistentka produkce a krátce po narození syna mimo jiné otevírala obchody s módou a zařizovala jejich interiér. Jak vyrobit stříbrné náušnice, prsteny, náramky nebo medailony s drahými kameny, motýly a vílami se teprve měla naučit.

Začínala s kouskem stříbrného plechu, pájkou a špatným hořákem. "Šperky jsem svařovala autogenem, který je hodně silný, takže stříbro tavil a dělal psí kusy. Když jsem si pak pořídila pořádný hořák, byl to můj miláček. Ráno mu říkám: ,Ahoj, jak se máš?' A on odpovídá: ,Jo, dám si taky kafe,'" směje se šestatřicetiletá tmavovláska.

Dílnu si postupně zařídila, jak říká, hodně slušnou, má i velký kovářský špalek, to je její chlouba. "Jmenuje se Gregor a dílně vévodí. Doma mluvím i s kameny a květinami, prostě se vším. Vím, že i ta moje židle mi pak bude dobře sloužit. Jsou to jen věci, ale přistupuju k nim s úctou. Někdo je vymyslel, vyrobil, chtějí být užitečné."

Jak se šperky rodí? Dalo by se říci, že ve snech. Šperkařka vidí nápady všude, třeba i venku na zahradě. Shýbne se ke květině a vidí ho tam - stříbrný šperk, který má svůj příběh. Nejdříve si jej nakreslí do deníku a potom jej vyrábí. "V duchu pak v dílně vidím víly, jak se mi při práci dívají pod ruce a říkají: ,Ten kámen se tam hodí, ten vůbec,'" vypráví. "Jsem velký svéráz, od malička žiju jako ve snech. Lidem se spíše straním. Pořád jsem totiž v dílně, tam je mi dobře."

Klára Marková v současné době připravuje novou kolekci. Jak říká, bude druidská, bylinková.

"Mám překrásné kameny, šperky budou velice jemné, už teď vím, že v nich převládá křehkost bylinek a podzimního slunce," popisuje zasněně. Měla nápady i na egyptské šperky, které by byly hodně okázalé a horké, se spoustou zlata a modré barvy. Zatím od nich ale upustila, prý na ně nemá tu správnou náladu, a tak by to mohlo dopadnout nešťastně.

Ceny jejích šperků jsou různé, některé si ženy koupí za pět set korun, jiné třeba i za třicet tisíc.

"Žiju hodně skromně, ale uživím se. Na manikúru nechodím, vlasy si stříhám doma sama. Nakupování je pro mě za trest. Mám ráda svou kovářskou zástěru, roztrhané džíny a tričko, to je moje pracovní oblečení, ve kterém jsem šťastná. Když můžu utratit peníze, tak je to za materiál, nové kameny, kladívka. A kulturního vyžití mám s kocoury doma dost," směje se šperkařka od ucha k uchu.

Nejen v dílně se ale cítí dobře. "Mám jedno oblíbené poutní místo, kde jsem strávila celé babí léto. Byla jsem tam večer co večer až do pozdní noci. Kde to je, asi neřeknu, aby se tam nenahrnulo moc lidí. Jenom naznačím, že je to kousek od Ostravy, ale není tam nic moc k vidění, snad jeden malý památník a úžasný západ slunce. Můžu vám ukázat fotku," vytahuje mobil z kabelky. "Je tam i kamenná zídka, stromy, které rostou v kruhu, a pěkný výhled do krajiny. Ráda tam tvořím i odpočívám," dodává tajemně.

PROFIL Klára Marková

* Oblíbená šperkařka z Ostravy se narodila 8. 12. 1974 v Opavě ve znamení Střelce. "Dobře se to pamatuje, 12. 8. mám totiž svátek," směje se. Jen na svůj věk si často nemůže vzpomenout, zřejmě kvůli práci, které věnuje dny i večery.


Absolvovala Wichterlovo gymnázium v Ostravě-Porubě a po maturitě působila v České televizi jako asistentka produkce. Když se jí před osmnácti lety narodil syn, práci v televizi opustila. "Bylo to časově náročné," vysvětluje. Velké vzory má ve svých rodičích. "Maminka kreslí a maluje, tatínek byl animátorem dětských večerníčků," líčí.

* Ve špercích, které vyrábí ze stříbra, zlata a kamenů, zbožňuje turmalín, motýly, lišaje a všechen hmyz. Nerada o věcech příliš přemýšlí, raději rovnou jedná.

SERIÁL Na kávě s...

V regionální příloze MF DNES přinášíme čtenářům pravidelně každou středu seriál Na kávě s...

Povídáme si u kávy, případně čaje, džusu nebo sodovky se zajímavými lidmi z celého Moravskoslezského kraje - se známými i méně známými osobnostmi, které mají o čem vyprávět.


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Autorka článku Petra Bartíková z MF DNES..

 

"Mám prostě ráda svou svobodu.. kovářskou zástěru, roztrhané džíny a tričko- moje pracovní oblečení. "

Děkuji...{#emotions_dlg.naruc}

Mé tajemné poutní místo... za fotku se omlouvám, je z telef. Nevinný{#emotions_dlg.rose2}

image