Tak jdem na to, milí, nachystejte si zástěruuuuů: pár receptíků posbíraných porůznu, kde se dalo, především od DIY veganů, které se budou hodit po celý rok. Nově budu vkládat receptíky i s jejich protagonisty, pokud by jste náhodou našli ten svůj a chtěli si ho "patentovat", prosím napište mi zprávou, vaše jméno bude doplněno.

Přestáli jsme šťastně všechny prognózy konce loňského roku a tak vítejme v Novém věku! Věřím že šťastnější, bohatší o poznání a moudřeji budem vládnout této Zemi ... ne jako predátoři, ale vnímavě k potřebám druhých, v souladu s vesmírnými zákony a v harmonii se všemi.

 

TIP NA DNEŠNÍ DEN

 

Opravdu famozní, nejvíc asi třetí od vrchů.

image

 


Slunečnicové máslo

Slunečnicové máslo je vhodnou alternativou k arašídovému máslu pro ty, kteří mají alergii na arašídy. Má výbornou chuť a je super zdravou alternativou k margarínu či máslu.

 

3 hrnky slunečnice*Recept_slunenicov_mslo

1/2 lžičky mořské soli

2 lžičky   rapadury* nebo sirupu z agáve*
* = bio

 

Slunečnicová semínka lehce opražíme. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, tak stačí pražit 20 minut při 140 °C, v normální troubě pražíme 20 minut při 160 °C. Každá trouba je jiná, takže se raději občas podíváme do trouby, nezačínají-li semínka moc hnědnout. Na výrobu slunečnicového másla potřebujeme semínka jen lehce opražená, takže ve chvíli, kdy místy zezlátnou a zavoní z trouby, je hotovo. Upražená semínka necháme trochu vychladnou, dáme do mixéru a mixujeme. A mixujeme. A mixujeme. Postupně se bude měnit struktura směsi, z hrubé drti, přes jemnou drť, až konečně začnou semínka pouštět olej a začne vznikat pomazánka. Jakmile je pomazánka dostatečně řídká (někdo má rád tužší, někdo tekutější), přestaneme mixovat. Každá semínka jsou jiná, některá mají více vlhkosti či tuku než jiná, takže pokud se ani po deseti minutách mixování nevytvoří pomazánka, můžeme k semínkům přimixovat lžíci oleje (nebo lžičku vody). Nakonec slunečnicové máslo dochutíme oblíbeným sladidlem -   třtinovým cukrem, sirupem z agáve... Ale jen troškou, pokud nechceme vyloženě sladkou pomazánku třeba pro děti na chleba.

 

Slunečnicové máslo mažeme na pečivo (samotné nebo třeba s marmeládou či medem), namáčíme do něj kousky zeleniny jako zdravý předkrm a můžeme z něj péct i sušenky. Ve většině receptů lze snadno nahradit arašídové máslo máslem slunečnicovým.

 

TIP: Slunečnicové máslo můžeme použít i z nepražené slunečnice, ale chuť není tak výrazná.

Pečený sýr

image

 

Dnes si upečeme sýr, který neobsahuje mléka. Recept je vážně snadný a hlavně výsledný sýr je chutný. :)

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

 

balíček kešu ořechů 3 stroužky domácího česneku (žádného čínského ze supermarketu) šťáva z půlky citrónu 4 lžíce olivového oleje lžička soli

image

Nejprve si necháme alespoň 24 hodin odležet namočené kešu oříšky (Já je měla ve vodě asi 36 hod ) , vodu poté slijeme. Po uplynutí dne smícháme všechny ingredience v mixéru. Dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut.

Pokud máte rádi sýr propečenější, nedělejte ho tak vysoký, ale poloviční. :)
image image

 

BATÁTOVÉ CHIPSY S ROZMARÝNEM

Batáty nakrájíme na plátky asi 3 mm hrubé, vložíme do misky s vodou a máčíme asi 30 minut. Poté vodu slijeme a plátky batátů vysušíme ubrouskem. Vložíme do misky, přidáme trochu olivového oleje, sůl a rozmarýn a všechny plátky promneme rukou, a tím je obalíme.
Rozehřejeme troubu na 210 °C, plátky rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme 10 minut. Pak plátky otočíme a pečeme dalších 10 – 15 minut. Časy jsou orientační, záleží, jak vám peče trouba, proto chipsy sledujte, aby se nezačaly připalovat.

Fotka: BATÁTOVÉ CHIPSY S ROZMARÝNEM Batáty nakrájíme na plátky asi 3 mm hrubé, vložíme do misky s vodou a máčíme asi 30 minut. Poté vodu slijeme a plátky batátů vysušíme ubrouskem. Vložíme do misky, přidáme trochu olivového oleje, sůl a rozmarýn a všechny plátky promneme rukou, a tím je obalíme. Rozehřejeme troubu na 210 °C, plátky rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme 10 minut. Pak plátky otočíme a pečeme dalších 10 – 15 minut. Časy jsou orientační, záleží na tom, jak vám peče trouba, proto chipsy sledujte, aby se nezačaly připalovat.

Zeleninové placičky s cizrnkou a rýží

• 100g cizrnky
• 250 ml vody
• 1 lžička bylinkové soli

• 5 lžic vařené rýže
• 300 g hrubě strouhané zeleniny (celer, mrkev, cuketa, brambory)
• olivový olej


Smícháme 100g cizrnky s 250 ml vody a 1 lžičkou soli. Tuto směs přidáme ke strouhané zelenině a rýži. Smažíme zvolna a ke konci můžeme teplotu zvýšit, aby byly placičky křupavé.

 

image

 

 

Houbové rizoto s rukolou

image

pro 4 osoby

Přísady:

-  100 g cibule

-  1 česnekový stroužek

-  500 g hub / dle sezóny např. křemenáče, lišky, žampióny, pravé hříbky/

-  1 svazek rukoly

-  2 polévkové lžíce olivový olej

-  250 g rýže

-  3 snítky tymiánu

-  sůl, pepř, cayenský pepř

-  400 ml zeleninový vývar

-  250 ml sójové omáčky

Příprava:

1.  Cibuli a česnek pokrájet na kousky. Očistit houby a taktéž nakrájet na kousky. Rukolu omýt a nechat okapat.

2.  Rozpálit olej. Cibuli a česnek krátce podusit až zesklovatí. Houby jemně opéct a dát stranou.

3.  Rýži a tymián vložit do oleje k cibuli a krátce podusit. Přidat polovinu zeleninového vývaru, přidat koření.

Mícháme a vaříme příležitostně 15 minut.  Postupně přidáváme zeleninový vývar a sójovou omáčku.

4.  Poté přidáme houby, promícháme a dochutíme. Rukolu nakrájíme na kousky, přidáme do směsi a ihned podáváme.


Domácí seiturkey
/seitan grilovaný v troubě ve tvaru malých šišek, pomazáno škrobem - utvoří skvělou křupavou kůrku/

Domácí seiturkey /seitan grilovaný v troubě ve tvaru malých šišek, pomazáno škrobem - utvoří skvělou křupavou kůrku, jako na opravdovém krocanovi :)

Seitan předem naložit, pak obalit ve škrobu, obložit čerstvou cibulí, pokapat olivovým olejem a v troubě grilovat a otáčet, dokud nebude ugrilováno ze všech stran, čas od času polévat. Omáčka : na každého 1 cibule osmažená dozlatova na alsanu, přidat zhruba decku a něco vody, zeleninový bujón podle chuti, sójovou omáčku, koření na divočinu, povařit 5 minutek, můžou se přidat houby, nebo trošku mrkve. Omáčku tyčovým mixérem namixovat, znova povařit a zahustit - škrobem nebo tmavou jíškou
Pro více lidí vesměs platí 1 cibule na osobu.

Děkuji tímto za veganskou DIY tlupu!

Brokolicový krém

(udělat na oliv.oleji cibulku a česnek, zalít litrem zeleninového vývaru,
uvařit v vněm brokolici, ochutit - citronový pepř, muškát, sůl atd., rozmixovat se soj.mlíkem) a orestvané lahůdkové tofu s dýňovýma semínkama a řasou...

Brokolicový krém (udělat na oliv.oleji cibulku a česnek, zalít litrem zeleninového vývaru, uvařit v tom brokolici, ochutit - citronový pepř, muškát, sůl atd., rozmixovat se soj.mlíkem) a orestvané lahůdkové tofu s dýňovýma semínkama a řasou...

 

Houbové karboše

žampeci a hlívu osmahnout na cibulce, uvařit dvouzrnku, sójové maso, vše semlít, dochutit česnekem, majorankou, pepřem, solí, promícháme s hraškou a smažíme.

Houbové karboše: žampiony a hlívu osmahnout na cibulce, uvařit dvouzrnku, sójové maso, vše semlít, dochutit česnekem, majorankou, pepřem, solí, promícháme s hraškou a snažíme.

ZDRAVOTNÍ FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

250 g vařených bílých fazolí
2 lžičky vloček řasy Dulse
4 lžičky lahůdkového droždí
1 lžíce konopného semínka
1 lžička chia semínek
3 sušená rajčata
2 lžíce pokrájené pažitky (dělala jsem i s medvědím česnekem)
1 lžička ume octa

Fazole dohladka rozmixujte - můžete použít i sterilované - přidejte najemno nakrájená rajčata a ostatní přísady, důkladně promíchejte a nechte v lednici rozležet.
Takto jsem získala pro děti do školy svačinu, která se s žitným chlebem nepřejí.

Potřebovala jsem vytvořit vyloženě zdravotní pomazánku, která obsahuje hodně železa a vitamínu B. Přistoupila jsem k tomuto ukolu ryze vědecky, jako pejsek s kočičkou :) Navzdory tomu vznikla pomazánka nejen vysoce zdravá, ale taky tak dobrá, že ji dělám už potřetí za sebou! ZDRAVOTNÍ FAZOLOVÁ POMAZÁNKA 250 g vařených bílých fazolí 2 lžičky vloček řasy Dulse 4 lžičky lahůdkového droždí 1 lžíce konopného semínka 1 lžička chia semínek 3 sušená rajčata 2 lžíce pokrájené pažitky (dělala jsem i s medvědím česnekem) 1 lžička ume octa Fazole dohladka rozmixujte - můžete použít i sterilované - přidejte najemno nakrájená rajčata a ostatní přísady, důkladně promíchejte a nechte v lednici rozležet. Takto jsem získala pro děti do školy svačinu, která se s žitným chlebem nepřejí <3

 

 

Šťáva z červené řepy

Červená řepa obsahuje železo, vápník, fosfor, a několik vitamínů. Působí příznivě na fungování imunitního systému. Pití této šťávy  zlepšuje krevní obraz a rozpouští usazené zneutralizované kyseliny-tím přispívá k obnovení správné acibobasické rovnováhy.

Salát z červené řepy,
červenou řepu ve slupce uvariříme doměkka (v tlakaci cca 40 min), oloupeme, nakrajime relativně na kolečka, přidame trochu najemno nastrouhaného čerstvého křenu, trochu kmínu (já dávám drcený), soli a octu, všechno zamichame a mužeme dát uležet na pár hodin do ledničky, když to nesníme za okamžik.
image


Ratatouille

osmahnout cibulku na oleji, pak přidat nakrájená rajčata, chvilku dusit ... pak  přihodit nakrájené papriky, lilek a cuketu, tymián a rozmarýn a nechat dusit ... podlévat bílým vínem ... v závěru najemno nakrájený česnek, chvilku nechat, pak sundat, trocha oliv. oleje a dosolit ... voilá!

Nebo obměněné

 

RATATOUILLE S COUS COUSEM

Ingredience receptu:   velký lilek,   menší cuketa, 400g masitých rajčat,   cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, 300g cous cousu, 1/2l rajčatové šťávy (passata). Postup:

Zeleninu omyjeme. Z lilku a cuket odkrojíme stopky, mírně vydlabeme dužinu (je li tužší) a nakrájíme na kostičky. Rajčata přelimjeme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a lilek dohněda. Poté přidáme cuketu, česnek, sůl a pepř. Přilijeme račatovou šťávu, 1/2l vody a přidáme cous cous. Na malém plameni necháme asi 20 minut podusit. Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu. Nakonec můžeme ochutit trochou kysané smetany (vegani sojkyškou Kalma).


OVESNÉ SUŠENKY

7 lžic jemně mletých ovesných vloček
lžíce brusinek
měkký banán
2 lžíce obilného nebo jiného mléka
případně   lžička kakaa

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 200°C a vystelte   plech pečícím papírem.
2. Namočte brusinky do vlažné vody a po cca 2 min. je ještě pořádně propláchněte pod vodou.
3. Rozmačkejte zralejší banán, dejte ho do misky a přisypte k němu ovesné vločky, brusinky, mléko a můžete i kakao.
4. Vše pořádně promíchejte.
5. Pomocí malé lžičky směs dávejte na plech a dělejte z nich malé hrudky.
6. Pečte v troubě 10-15 min. do lehkého zezlátnutí.

OVESNÉ SUŠENKY 7 lžic jemně mletých ovesných vloček 1 lžíce brusinek 1 měkký banán 2 lžíce mléka případně 1 lžička kakaa Postup: 1. Rozehřejte troubu na 200°C a vystelte 1 plech pečícím papírem. 2. Namočte brusinky do vlažné vody a po cca 2 min. je ještě pořádně propláchněte pod vodou. 3. Rozmačkejte zralejší banán, dejte ho do misky a přisypte k němu ovesné vločky, brusinky, mléko a můžete i kakao. 4. Vše pořádně promíchejte. 5. Pomocí malé lžičky směs dávejte na plech a dělejte z nich malé hrudky. 6. Pečte v troubě 10-15 min. do lehkého zezlátnutí.

 

Mlsání
Fíkové kuličky se sezamem: rozemeleme (1 hodinu) namočené sušené fíky + namočené sušené datle + namočené kešu + mandle v poměru 1:1:1:0,5 na hustou hmotu, z které tvoříme kuličky; obalujeme v sezamu nebo kokosu.

Mlsání Fíkové kuličky se sezamem: rozemeleme (1 hodinu) namočené sušené fíky + namočené sušené datle + namočené kešu + mandle v poměru 1:1:1:0,5 na hustou hmotu, z které tvoříme kuličky; obalujeme v sezamu. Kešu švestkové kuličky: rozemeleme namočené kešu + namočené sušené švestky + namočené sušené datle + namočené mandle v poměru 2:1:1:0,5 a přidáme lžičku citrónové šťávy. Vytvoříme hmotu, děláme kuličky a obalujeme v strouhaném sušeném kokosu.

 

LETNÍ AVOKÁDOVÁ POLÉVKA S BAZALKOU
(raw, vegan)
4 porce

2 lžíce za studena lisovaného olivového nebo konopného oleje,
2 stroužky česneku,
8 lístků bazalky
šťáva ze dvou citrónů,
3 zralá avokáda,
2 střední okurky
sůl, pepř podle chuti
Prolisujeme česnek, nadrobno nakrájíme bazalku, zalijeme olejem a necháme asi 30 minut stát. Pak všechny ingredience mixujeme dohromady, přidáme tolik vody, abychom získali konzistenci, která vyhovuje, a ihned podáváme.

Fotka: LETNÍ AVOKÁDOVÁ POLÉVKA S BAZALKOU (raw, vegan) 4 porce 2 lžíce za studena lisovaného olivového nebo konopného oleje, 2 stroužky česneku, 8 lístků bazalky šťáva ze dvou citrónů, 3 zralá avokáda, 2 střední okurky sůl, pepř podle chuti Prolisujeme česnek, nadrobno nakrájíme bazalku, zalijeme olejem a necháme asi 30 minut stát. Pak všechny ingredience mixujeme dohromady, přidáme tolik vody, abychom získali konzistenci, která nám vyhovuje, a ihned podáváme.

 

Vegan vdolečky

250 g polohrubé m.
50 ml oleje
1/2 kostky droždí
1,5 dl vlažného sojového mléka
1,5 lžíce cukru
špetka soli
- mouku dáme na dno mísy, vytvoříme důlek a přidáme ostatní suroviny, necháme vzejít kvásek, vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji

Vegan vdolečky 250 g pl. m. 50 ml oleje 1/2 kostky droždí 1,5 dl vlažného sojového mléka 1,5 lžíce cukru špetka soli - mouku dáme na dno mísy, vytvoříme důlek a přidáme ostatní suroviny, necháme vzejít kvásek, vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji

 

Když honí mlsná naše chutě a nedá si říci ...

FRANCOUZSKÉ CLAFOUTI S KARAMELIZOVANOU REBARBOROU
(také bezlepková verze)

2 hrnky očištěné a nakrájené rebarbor
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
Těsto:
1/3 hrnku třtinového cukru
3 bio vejce, kdo dokáže nahradit úplně, tak hurá
½ lžičky pravé vanilky
1 hrnek  rostlinného mléka alsan, nebo jiné
1/2 hrnku hrubé špaldové mouky (v bezlepkové verzi použijeme kukuřičnou krupici).
1 lžička citronové kůry
Špetka soli
Rebarboru smíchejte s cukrem a skořicí a nechejte asi 15 minut ležet, až se začne pouštět šťáva.
Poté vložte rebarboru do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 -20 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nechejte vychladnout.
Našlehejte vejce, cukr a vanilku. Pak přimíchejte mléko, mouku, citronovou kůru a sůl.
Těsto vlijte na rebarboru a pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Nechejte vychladnout a podávejte. Clafouti je oblíbený francouzský dezert, kdy se na jakékoliv ovoce nalije toto vaječné těsto a výsledkem je dezert pudinkové konzistence, provoněný vanilkou. Výborně chutná s rebarborou.

FRANCOUZSKÉ CLAFOUTI S KARAMELIZOVANOU REBARBOROU (také bezlepková verze) 2 hrnky očištěné a nakrájené rebarbor 2 lžíce třtinového cukru 1/2 lžičky skořice Těsto: 1/3 hrnku třtinového cukru 3 vejce ½ lžičky pravé vanilky 1 hrnek mléka 1/2 hrnku hrubé špaldové mouky (v bezlepkové verzi použijeme kukuřičnou krupici). 1 lžička citronové kůry Špetka soli Rebarboru smíchejte s cukrem a skořicí a nechejte asi 15 minut ležet, až se začne pouštět šťáva. Poté vložte rebarboru do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 -20 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nechejte vychladnout. Našlehejte vejce, cukr a vanilku. Pak přimíchejte mléko, mouku, citronovou kůru a sůl. Těsto vlijte na rebarboru a pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechejte vychladnout a podávejte. Clafouti je oblíbený francouzský dezert, kdy se na jakékoliv ovoce nalije toto vaječné těsto a výsledkem je dezert pudinkové konzistence, provoněný vanilkou. Výborně chutná s rebarborou.

Koláček avokádový

moje dnešní mlsání :)

  • Korpus:
    1 hrneček strouhaného kokosu
    1 hrneček lískových oříšků
    10 ks - sušené datle
    1-2 pytlíčky vanilkového cukru
    Krém:
    2 ks – zralé avokádo
    1 – 2 ks - limetka
    Cca 5 lžic medu (já dala domácí smrkový)

    1)Nejprve nasekáme oříšky na jemnou drť. Poté k nim přidáme kokos, vanilkový cukr a datle (datle, které byly cca 30 minut namočené v teplé vodě) a vše dohromady rozmixujeme. Vzniklou směs dáme do dortové formy a pořádně umačkáme.
    2)Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na kousky a spolu s medem a šťávou z limetky rozmixujeme do hladka. A dáme do dortové formy.
    3)Poté dáme přibližně na 20 minut do mrazáku zatuhnout a po uplynulém čase přendáme do ledničky či rovnou na talířek.

No a co dál fajnšmekráckého?

image

Těsto

250g špaldová múka,150g kokosový tuk, 150 agave ( iné sladidlo), vanil.extrakt, citronová kora z 1 citr., 100g opečených mletých vlašákov, všetko zmiešať-nechať odležať, urobiť obvod formičiek, piecť 5 minut pri 180C.

Nápň

200g mletých vlašákov, 150g arašidového másla, agave podľa chuti, trocha kokos-naplniť upečené cesto. Karobová poleva a orech podľa vlastného výberu Cca 60 koláčikov


 

KOKOLÁDA
U Zhulené hlavy

přísáhám vesmíru že jsem asi lepší "čokoládu" neměla !!!!

-tuto mňamku vymyslela moje krásná kamarádka z Živě a syrově Linda

a je to úúplně nejlehčí :

vzala jsem sušený KOKOS (200g) a hodila do mixéru spolu se špetkou soli a VANILKOVÝM cukrem ( dá se použít jiné sladidlo, MED, agáve, ...) a mixovala, mixovala až se kokos proměnil v KOKOSOVÉ MÁSLO
( proměna trvá podle toho jak kvalitní máte mixér:D mně to trvalo asi 20 min ale věděla jsem že to stojí za to:D)

pak si vezmeme plastovou formičku na led a plníme, na spod můžeme dát cokoliv chceme, lískový oříšek, kustovnici, sedmikrásky, moc dobré jsou kakaové boby
A dáme zamrazit !

Fotka: KOKOLÁDA přísáhám vesmíru že jsem asi lepší

Živě a syrově


Čokoládové košíčky-
korpusky-1 šálek lískových oříšků (namočených přes noc) rozmixujeme s 1/2 šálkem rozinek a lžící citronové šťávy a špetkou vanilky. Tvarujeme košíčky (já používám silikonové formičky)
nugátový krém- 1/2 šálku mandlí (také namočených přes noc), 1/2 šálku sušeného kokosu, 3lžíce raw kakaa, 2lžíce kokosového cukru (nebo jiného sladidla)- mixujeme do hladka (pokud nepoužijeme vodu, je potřeba silný mixér)
čokoládová poleva- 2lžíce kakaového másla- rozpustíme, 1-2lžíce raw kakaa, 2lžičky citronové šťávy, 1lžíce kokosového cukru či jiného sladidla- rozmícháme do hladka s rozpuštěným kakaovým máslem
kustovnice na ozdobu
Chladíme v lednici. Tak ať se Vám podaří:-)
Fotka: Zdravím Vás v dnešní sváteční den a nabízím Vám něco slavnostnějšího:-) Čokoládové košíčky- korpusky-1 šálek lískových oříšků (namočených přes noc) rozmixujeme s 1/2 šálkem rozinek a lžící citronové šťávy a špetkou vanilky. Tvarujeme košíčky (já používám silikonové formičky) nugátový krém- 1/2 šálku mandlí (také namočených přes noc), 1/2 šálku sušeného kokosu, 3lžíce raw kakaa, 2lžíce kokosového cukru (nebo jiného sladidla)- mixujeme do hladka (pokud nepoužijeme vodu, je potřeba silný mixér) čokoládová poleva- 2lžíce kakaového másla- rozpustíme, 1-2lžíce raw kakaa, 2lžičky citronové šťávy, 1lžíce kokosového cukru či jiného sladidla- rozmícháme do hladka s rozpuštěným kakaovým máslem kustovnice na ozdobu Chladíme v lednici. Tak ať se Vám podaří:-)
Lněné krekry s medvědím česnekem:-)
lněné semínko- namočit asi 2hod. Do mixéru dáme omytý medvědí česnek ( asi 2x hrsť), zelenou nať ( 1hrsť), lněné semínko (2šálky) , chia semínko ( 0,5 šálku), trošku himalájské nebo mořské soli, vodu. Poměry množství jsou velmi od oka...Mixujeme jen tak, aby se nerozmixovalo lněné semínko, které rozemleté rychle oxiduje a pak by zatěžovalo játra. Hmotu pak necháme chvilku stát, chia semínka nabobtnají a vše zhoustne,poté rozetřeme na pečící papír nebo fólie, nožem naznačíme krájení a sušíme do 42stC. V sušičce to trvá asi 24hod, můžeme i na slunci nebo na radiátoru.
Fotka: Lněné krekry s medvědím česnekem:-) lněné semínko- namočit asi 2hod. Do mixéru dáme omytý medvědí česnek ( asi 2x hrsť), nať petržele( 1hrsť), lněné semínko (2šálky) , chia semínko ( 0,5 šálku), trošku himalájské nebo mořské soli, vodu. Poměry množství jsou velmi od oka...Mixujeme jen tak, aby se nerozmixovalo lněné semínko, které rozemleté rychle oxiduje a pak by zatěžovalo játra. Hmotu pak necháme chvilku stát, chia semínka nabobtnají a vše zhoustne,poté rozetřeme na pečící papír nebo fólie, nožem naznačíme krájení a sušíme do 42stC. V sušičce to trvá asi 24hod, můžeme i na slunci nebo na topení, záleží jestli je jaro jako letos nebo ne...

 

DOMÁCÍ TORTILLY
3hrnky mouky (namíchat hladkou se špaldovou nebo kukuřičnou)
hrnek vody
lžíčka soli
20 g olivového oleje

Všechno se smíchá dohromady - voda se přilévá postupně, někdy je potřeba víc, někdy míň. zpracuje se těsto a vyválí placky - z tohoto množství cca 10ks a krátce se opečou z obou stran na pánvi.

image


TORTILLY S GRILOVANOU ZELENINOU

4 tortilly, 1 cuketa, 2 papriky, 2 větší rajčata, 1 mladá cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, černý pepř

Cuketu, papriky a rajčata nakrájíme na menší kousky. Jednou lžící oleje pokapeme plech a smíchanou zeleninu na něj rozprostřeme. Posypeme kolečky cibule a nadrobno nakrájeným česnekem, podle chuti opepříme. Pokapeme druhou lžící oleje a dáme do trouby na gril. Pomalu grilujeme asi 20 minut – pokud se zelenina seshora připaluje, přikryjeme ji alobalem. Připravenou směsí plníme nahřáté tortilly.

image

 

vanilkový koláč

necelý šálek hladké mouky
šálek cukru
čl kypřícího prášku
trochu soli
necelý  šálek oleje
šálek sojového mléka
kousek vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr při nejhorším)
lžíce octa

předehřát troubu na 180°C, smíchat mouku, cukr, kypřící prášek a sůl,  poté
přidat olej, mléko, vanilkový lusk a míchat dokud nevznikne hladké těsto. nakonec přidat ocet.
Fotka: vanilkový koláč půl šálku hladké mouky 1 šálek cukru 1 čl kypřícího prášku půl čl soli půl šálku oleje 1 šálek sojového mléka půl vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr při nejhorším) 1 lžíce octa předehřát troubu na 180°C, smíchat mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. poté přidat olej, mléko, vanilkový lusk a míchat dokud nevznikne hladké těsto. nakonec přidat ocet. šup s tím tak na půl hodiny do trouby, když je hotovo, nechat sednout asi čtvrt hodinky a pak to celý na posezení sníst. a je to :D

 

Ovesná pizza

Často se stane, že dostanu chuť na pizzu, ale nechce se mi čekat s dlouhým kynutím těsta. Tenhle recept je však dokonalý, protože ji máte během chvíle hotovou. Je krásně křupavá a obložit si jí můžete vším, co máte rádi. Já jí mám dokonce raději než tu klasickou.

 

image

 

Porce 4, příprava 40 minut

Korpus:
2 šálky ovesných vloček
1 šálek vody
4 čl mletých lněných semínek
4 čl lahůdkového droždí
1 Pl prášku do pečiva
1 čl soli

Na obložení:
dle Vaší volby...
rajčatový protlak nebo kečup
nastrouhané uzené tofu
Rostlinná mozzarela
zelenina: žampiony, olivy, kukuřice, paprika, cibule, cuketa, lilek,...

K podávání:
sweet chilli omáčka
Tzaziky
čertvá rukala nebo špenát

 

image

 

Dáme rozehřát troubu na 180. V míse smícháme všechny suché ingredience na korpus a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme 10 minut odstát. Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj vyklopíme. Nejprve mokrýma rukama a poté mokrou lžící uhladíme těsto na placku silnou cca půl centimetru. Okraje můžeme potřít olivovým olejem, ale není to nutné. Vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme 20 minut. Po uplynutí této doby plech s korupusem vyndáme, potřeme rajčatovou omáčkou a obložíme dle chuti. Kolečka cukety a lilku je třeba předem opéct na pánvi. Chutnají na pizze báječně! Teplotu v troubě zesílíme na 200 a pečeme dalších 10-15 minut, dokud se zelenina (mozzarella) nezapeče. Necháme 3 minuty schladnout na plechu, krájíme a podáváme. Můžete k pizze ještě přidat omáčky a čerstvou zeleninu. Vychutnávejte nejlépe v příjemné společnosti přátel ;-)

 

Další kulinářské dobroty na odkazu pro inspiraci.

 

Brownies z červené řepy

image
Ingredience
300 g syrové červené řepy 100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
150 g třtinového cukru 70 g kakaa
200 ml rostlinného mléka (já použila mandlové) 50 ml rostlinného oleje
50 ml jablečného pyré  1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva bez fostátů
špetka soli

+ nasekaná hořká čokoláda a oříšky podle chuti (dala jsem 40 g 84% čokolády a asi 50 g mandlové drti z výroby mandlového mléka)

Postup
Červenou řepu omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit doměkka. Mezitím si plech vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
Po uvaření vodu z řepy slijeme, přilijeme 100 ml rostlinného mléka a tyčovým mixérem rozmixuje na pyré. Přilijeme zbytek rostlinného mléka, olej a jablečné pyré a promícháme.
V míse smícháme oba druhy mouky s kakaem, cukrem, solí, práškem do pečiva, nasekanými oříšky a čokoládou. Přilijeme tekutou směs s řepou a vše smícháme. Těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 25 minut (na špejli pro kontrolu by měly zůstat vlhké drobečky a povrch brownies má být lesklý, ale suchý).
Poznámky
Část kakaa můžete nahradit jeho zdravější (a levnější!) alternativou - karobem (nebo trochu karob a trochu kakao).
Další úžasné dobroty k inspiraci ...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou “tvarohovou” chuť.

Ingredience na formu běžného beránka

  • 200g špaldové nebo ječné mouky, nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody, nebo 1,5 deci jablečného moštu
  • 150g sladěnky
  • 150g tuku (rostlinný margarín alsan, nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50g oříšků nebo loupaných mandlí, či slunečnicových semínek, nebo kombinace různých druhů
  • 50g spařených hrozinek, nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Postup image

Mokrá část

Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka.

V míse rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.

Suchá část

Všechny druhy mouky promícháme s vinným kamenem.

Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky, nebo mandle, hrozinky, nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.

Troubu předehřejeme na 170′C. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

 

image

Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.

Poleva

Beránka můžete sníst tak jak se, nebo ho polít buď “čokoládovou” polevou z karobu, či polevou z mandlového másla.

 

Mandlová poleva

  • 4 vrchovaté lžíce mandlového másla (prodávají ho ve zdravé výživě, nebo si ho můžete vyrobit sami)
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce ovesné nebo sójové smetany

Všechny ingredience smíchejte dohromady, pokud bude poleva moc hustá, přidejte ještě citronovou šťávu. Polijte beránka a můžete ho ještě posypat kokosem.

 

Tip:Jako první spařte hrozinky, nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit   nakrájené.
Další k nakouknutí na portále o zdravém kulinaření.

 

VEGANSKÉ ŠÁTEČKY

Ingredience:
* bezvaječné listové těsto
* špaldová mouka (na posypání válu a těsta, aby se nelepilo)
* barbecue omáčka
* rostlinná uzenina
* kysané zelí
* brokolice
* cherry rajčátka
* pórek
* provensálské koření
* sezamová a slunečnicová semínka (na posypání)

Těsto vyválíme na tenkou placku a nakrájíme na přibližně stejné dílky (mě to vyšlo na 9 kousků). Do středu každého dílku kápneme menší množství barbecue omáčky a poklademe kysaným zelím s rostlinnou uzeninou nebo brokolicí, cherry rajčátky, rostlinnou uzeninou a pórkem. Spojíme co nejpevněji protilehlé rohy do tvaru šátečku. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, mašlovačkou potřeme šátečky vodou a posypeme sezamovými a slunečnicovými semínky.
Do el. trouby vyhřáté na 220°C dáme péct na cca 25 minut.
Určitě najdete spoustu možností jiných vámi oblíbených náplní, tak vám přeji dobrou chuť. ;)

image

Šestá postní neděle - květná, beránková

 

Květná neděle je dnem, kdy si připomínáme památku slavnostního vjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma, kde ho lid vítal zelenými palmovými ratolestmi. Zvyk jejich svěcení se zachovává především v katolických zemích. U nás palmy nerostou, tak jejich úlohu převzaly větvičky jívy - ,,kočičky" ( klokoče, berany, ratolesti, košťata). V pozdější době pak i svěcení věnečků uvitých z hlaviček kočiček. Se svěcenými kočičkami se prováděly rozmanité praktiky, hraničící z hlediska církve až s pověrou. Zastrkovaly se za domácí kříž ve světnici, za svaté obrázky nad stolem, aby uchránily stavení před bleskem a přinášely štěstí. Posvěcené pruty se dílem vracely přírodě. Dávaly se do chléva, zastrkovaly se do rohů polí, aby je uchránily před pohromou. Také se věřilo, že kdo snědl několik hlaviček kočiček, byl chráněn před nemocemi. Někde se jimi dokonce vytíraly oči, aby nebolely.

Kulturní tradice Květné neděle nejsou jen starosvětskými vzpomínkami, ale v mnoha rodinách píší svoje dějiny v našich časech. Svěcené kočičky zdobí příbytky i hroby nejbližších, abychom s nimi o Velikonocích pociťovali spojení, vzájemnou sounáležitost.

První sváteční neděle ve znamení vstupu, den optimistický, otevřená cesta –   neděle Květná.

image


Velikonoce ... svátky jara a nového života, ale kam se poděl pravý význam oslav tohoto svátku? Lidé skupují hormady vajec, ale kdo z nich ví jak funguje vaječný průmysl a odkud se vejce berou. Kdo se pozastaví nad osudem kohoutků, kteří se v běžném průmyslu líhnou ve stejném množství, jako budoucí nosnice, ale vajíčka bohužel snášet neumí...
Kuřátka jsou hned první den po vylíhnutí roztříděna na kohoutky a zdravé a hendikepované slepičky. Tato procedura se nazývá sexování. Připomíná holocaust. Při sexování jsou používány drastické metody, při nichž jsou kohoutci, spolu s hendikepovanými slepičkami, naházeni na běžící pás, který je zakončen zařízením z rychle rotujícími břity nebo plynovou komorou. Tak projevme soucit, dejme svátkům vzkříšení ten pravý význam, nelze se usmívat, malovat vajička a rozdávat je koledníkům, a nepomyslet na to, co se za tím skrývá, a skrytě působí na
naši duši.

image

 

Vegan tortilla s robi a zeleninou

Do klasické tortilly se sice často přidávají vejce, ale jsou k sehnání, popřípadě se dají udělat, i veganské varianty. Základem je většinou kukuřičná mouka, která obsahuje cca 10 procent proteinů a poměrně hodně sacharidů, takže se jídla z ní hodí k rychlému doplnění energie. Přidání robi masa (rostliná bílkovina) pak zajistí dostatečný přísun bílkovin. Náplň torilly je možné modifikovat podle vlastní chuti a fantazie, rozhodně by tam však neměla chybět syrová zelenina v maximálním množství - zejména salát, červená paprika (vitamíny C, A, B, E), rajčata, okurky a další, nejlépe čerstvé podle sezóny. Pro zvýraznění chuti doporučujeme i přidání dresingu, například sojanézy nebo sojové tatarky, která neobsahují na rozdíl od tradiční žádný cholesterol a je mnohem méně kalorická).

 

image

 

Tofu pomazánka s lichořeřišnicí image



balíček přírodního tofu, asi 3 lžíce másla, asi 10 lístků lichořeřišnice větší, sůl
Tofu na jemno postrouháme a spojíme měkkým máslem. Dochutíme solí a drobně nakrájenými listy lichořeřišnice. Ta překvapí svou nečekaně pikantní chutí. Navíc velkými léčivýmy účinky pomůže vymést bakterie z močového ústrojí a je příjemná i při nachlazení.Tip: Pokud máte i květy, tak se též dají jíst, dokonce i semena jsou chutná a vaří se z nich čaj.

Další tipy na výživné pochoutky z tofu

image

Tofu je pro vegany výborným zdrojem bílkovin, jejich množství se pohybuje kolem 16 gramů ve 100 g, což je cca stejně jako ve fitness šunce a více než třeba ve vejcích nebo tvarohu. Navíc jsou jídla z něho při dobrém okořenění velice chutná a dají se rychle připravit. Zde vám přinášíme další ukázky jídel z tofu, kterými můžete svůj vegan sportovní jídelníček zpestřit.

Koktejl s bílým tofu a syrovým ovocem

 

image

 

Koktejly patří neodmyslitelně zejména k raw stravě a dají se připravit na mnoho způsobů. Poněkud netradiční koktejl pak představuje verze s bílým fofu (nutné používat opravdu bílé, které je chuťově neutrální - pokud byste použili třeba uzené nebo marinované, poněkud by se to chuťově pralo s dalšími ingrediencemi) a čerstvým ovocem. Výborné je nakombinovat ovoce jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky…   pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučujeme kvalitní sojové nebo mandlové mléko (zvýšíte tak ještě podíl bílkovin i vápníku).

 

Tofu s rýžovými nudlemi, ořechy a zeleninou

 

image

 

Toto jídlo se hodí jako doplnění energie  (rýžové nudle mají vyšší energetickou hodnotu) a díky nakombinování aminokyselin v proteinech z tofu a ořechů získáte i komplexní bílkoviny pro svalový růst a regeneraci. Jídlo je zároveň velice rychlé a lehké  na přípravu - rýžové nudle většinou stačí jen zalít horkou vodou a tofu s ořechy a zeleninou krátce osmažit na pánvi. Výborná je zelenina s bambusovými výhonky, sojovými klíčky a mungo klíčky (k dostání jsou i čerstvé v některých supermarketech - obsahují vysoké množství vlákniny). A určitě se nebojte u tohoto jídla i nešetřit chilli, které vám výborně zrychlí metabolismus a dodá jídlu pořádný říz.

 

 

Špagety s tofu a brokolicí

 

image

Obsah proteinů ve špagetách je poměrně vysoký,   což vám v kombinaci s tofu dodá dostatečné množství bílkovin. Příprava je opět velice lehká, po uvaření špaget přidáme osmažené tofu, vařenou brokolici (obsahuje vysoké množství vápníků a tak zvýší výživnou hodnotu tohoto jídla) a promícháme. Můžeme přidat i rajčatovou omáčku, lusky s hráškem (opět vysoký obsah bílkovin), určitě olivový olej a bazalku.

Veganské sushi je vynikajícím zdrojem živin, vitamínů a železa (mořské řasy patří k jeho nejbohatším zdrojům - kromě něj obsahují i množství vápníku, hořčíku a jódu). A navíc výborně chutná, takže doporučujeme zařazovat do jídelníčku o nejčastěji.

 

Zmrzlina z kokosového mléka, lehké osvěžení.

image


Ingredience:

400ml konzerva kokosového mléka
ovesná smetana Oatly nebo mandlová smetana
cca hrnek dobrého ořechového (mandlové), sojového (Alpro) či jiného rostlinného mléka
1 vanilkový lusk
cca 1/2 hrnku javorového sirupu (doporučuji!), golden sirupu či agáve sirupu
2 lžíce chuťově neutrálního oleje
1/2 lžičky xantanové gumy

Postup:
Kokosové mléko dejte pár hodin před začátkem přípravy do lednice. Poté, co tuk v mléce ztuhl, otevřete plechovku, vylijte vodu a tuk vyndejte do misky. Rozpustťe v kastrůlku. Kokosové mléko (tuk) přelijte do odměrky, přidejte smetanu Oatly a dolijte rostlinným mlékem do 775 ml. Přelijte do mixéru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku, agáve, olej, sůl a xantanovou gumu a mixujte asi 2 minuty. Poté přendejte do zmrzlinovače a nechte za stálého míchání asi půl hodiny tuhnout (pokud vlastníte zmrzlinovač, patrně víte, že je nutné dát misku předem namrazit). Pět minut před koncem programu můžete přidat dálší složky - např. kousky ovoce, (opražené) ořechy, karamel, kousky čokolády. Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zmrazit v mrazáku. Můžete konzumovat též jako tzv. soft serve, rovnou ze zmrzlinovače, ale zmrzlině neuškodí si trochu "odpočinout". Pokud váš zmrzlinovač není úplně stoprocentní, prošlehávejte ještě zmrzlinu při dalším mrznutí v mrazáku šlehačem, ponorným mixérem či vidličkou, získá tak ještě krémovější konzistenci.


Pokud nevlastníte zmrzlinovač, je možné zmrzlinu udělat i bez něj, ale je to náročnější a musíte se smířit s tím, že patrně nebude tak krémová, jako ze zmrzlinovače. Nicméně sama jsem to vykoušela a rozhodně to jde a výsledná zmrzlina je super! Zde naleznete několik tipů jak připravit zmrzlinu bez zmrzlinovače. Ten nejlehčí je podle mě ten, že zmrzlinu co chvíli vyndáváte z mrazáku a dobře prošleháváte ponorným mixérem nebo metličkou (ale mixér je lepší). Tak činíte dokud není zmrzlina tuhá a nejde dál šlehat.

Pokud vanilkovou nemáte rádi není nic snadnějšího než si v mžiku udělat chutné ovocné zmrzliny. Stačí v předstihu zmrazit ovoce, nakrájené na kousky (výborný je např. banán, ananas, broskve, mango) a poté zmražené kousky rozmixovat tak jak jsou či s přídavkem kokosového či jiného veganského mléka. Získáte tak velmi chutnou zmrzlinu k okamžité konzumaci.

Pokud máte rádi čokoládovou, stačí nechat zamrazit tento čokoládovo-"tvarorohový" krém ve větší uzavíratelné nádobě (při mrazení několikrát promíchejte, tofu a čokoláda hůře mrznou, takže z toho nebudete mít kus ledu) či ve formičkách na nanuk (příp. DIY formičkách z pečícího papíru/košícků na muffiny). Čokoládu případně můžete nahradit jahodami a udělat si jahodovo-tvarohovou, resp. jahodo-tofuovou, atd. atd.

 

 

image

Další z úžasných tipů z vegan-fighter.

Salát z batátů s mangem a brusinkami

image

Ingredience

  • 600 gramů sladkých brambor (batátů)
  • 200 gramů pastiňák
  • 2 lžíce olej
  • 1 špetka sůl
  • 1 špetka pepř mletý
  • 1 kus mango
  • 1 kus šťáva z citrónu
  • 2ks sojanézu
  • 2 lžíce sušené brusinky
  • 2 lžíce loupaných mandlí

 

Příprava

  1. Batáty a pastinák oloupeme a nakrájíme na kostky cca 2x2 cm.
  2. Dáme na plech, osolíme, opepříme, smícháme s olejem a za občasného promíchání upečeme při 180°C cca 20 minut (do měkka, ale aby nebyly rozvařené).
  3. Mezitím v míse smícháme majonézu, citrónovou kůru a šťávu. Mandle nasekáme nahrubo a můžeme je orestovat na suché pánvi. Mango oloupeme a nakrájíme na kostky 1x1 cm.
  4. Teplé upečené brambory s pastiňákem dáme do mísy s dresinkem, přidáme brusinky, nakrájené mango a mandle a zlehka promícháme. Případně dochutíme solí a pepřem. Necháme minimálně 2 hodiny v chladu uležet.

Pečené batáty

Suroviny


Postup receptu

imageBatáty potřeme olivovým olejem, posolíme a dáme na plech péci, asi 40 min. podle velikosti.  
Pečené batáty - obrázok 1

imageNakrájíme pór a rajčata, pokládáme na plech, pridáme bazalku a pečeme na 180°C 15 min  bez tuku.
Pečené batáty - obrázok 2

imageCesnek, maslo a smetanu smýcháme v hrnci. Nevaríme, jen ohřejeme.
Pečené batáty - obrázok 3

imageHotové batáty překrojíme, naplníme upečenou zeleninou a namáčíme v dressingu.

Pozor, zanedlouho se blíží: Čtvrtá postní neděle - družebná

image


V tradičních zvycích a v náboženství měla tato neděle zvláštní postavení. Tohoto dne byl porušen půst v zábavě a mládeži bylo povoleno sejít se na návsi a poveselit se. Každý přinesl nějakou svačinu, kterou pak společně snědli. Od tohoto sdružování odvozujeme název družebná. Výrazem krátkodobé uvolněnosti kázně byla též změna roucha v kostele - dosavadní fialová byla nahrazena růžovou.

Dalším zvykem spojeným s touto nedělí je pečení koláčů zvaných družbance s několika náplněmi - hruškové, slívové, jablkové, makové či tvarohové. Děti je nosily po vesnici a u dveří domů zpívaly: ,,Jaký je to družbanec, bez koření, bez vajec, panímámo, dejte pár vajec" . V některých krajích o tuto neděli vodily dívky po vesnici zvolenou královnu, která byla oděna do bílých šatů ozdobených červenými stuhami. Provázely ji zvláštními zpěvy a společně a družbou v každém domě vítaly jaro.

Velmi důležitá byla tato neděle pro svobodné dívky. Název totiž můžeme také odvozovat od obyčeje, kdy chodí družba s ženichem do domu, kam chce na velikonoční pondělí přijít na námluvy.

Posloupnost nedělí a význam některých dní je popsán hezky podrobně na odkazu.

Hezké a etické velikonoce - bez vajec :)

image

Podle výsledků etologických studií je získávání vajec spojeno s určitou mírou utrpení slepic - podle typů chovů je tato míra větší (standardní klecové chovy či v současnosti velmi distkutované tzv. obohacené klecové chovy) nebo menší (tzv. ekologické chovy s možností výběhu).

Pokud máte dojem, že se vaše velikonoce bez vajec neobejdou, preferujte vejce z ekologických chovů nebo je vynechejte úplně.

Inspirujte se např. následujícím receptem na etického velikonočního beránka od Společnosti pro zvířata.

Budete potřebovat:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek třtinového nebo moučkového cukru

1 hrnek sojového mléka

½ hrnku oleje

1 balíček prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru

½ lžičky kurkumy (kvůli barvě)

2-3 lžíce mletých oříšků, kokosu, kakaa nebo ovoce

Všechny suché ingredience dobře promícháme, pak přidáme mléko a olej a vypracujeme na hladké těsto. Nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 40 – 50 minut.

Přejeme dobrou chuť a krásnou oslavu svátků jara!

 

Karbanátky z okary

Konečně jsem se rozhodla i pro domácí výrobu tofu. To kupované přírodní bývalo často nakyslé a vyhazovala jsem ho. Poslední dobou jsme tedy kupovali jen uzené (u toho zůstaneme) a marinované. Řídila jsem se přesně postupem Kláry z Co nového na kopci a vyšlo to výborně. Kromě 400g výborného tofu (ze 450g suché sóji) mi zbylo ještě velké množství drtě ze sójových bobů - okary. Zjistila jsem, že při vaření zcela nahradí drť ze sójového masa. Pokud ji nestačíte zpracovat, dá se v menších dávkách bez problémů mrazit. Vyrobíte z ní směs na špagety, sekanou, knedlíčky do polévky nebo právě karbanátky. Dobře drží pohromadě, takže do ní můžete dát méně mouky a strouhanky a navíc při smažení nenasaje mnoho tuku.
image
Karbanátky z okary
300g sójové drtě - okary strouhanka celozrnná mouka 1 vejce 1 lžíce lněných semínek česnek majoránka koriandr pepř 1 polévková lžíce hořčice sůl
Drť smícháme s kořením, dohušťujeme strouhankou a moukou (1:1). Dohustíme ale jen tak, aby šly tvořit placičky. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s mačkaným bramborem a zeleninovým salátem.
Salát
1 mrkev roketa 1/4 čínského zelí 2 hrsti kvašeného zelí hrst naklíčených luštěnin 1 lžíce olivového oleje sůl
Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí pokrájíme, vše smícháme dohromady.
image
A ještě pár fotek hotového tofu. Část se ho stále marinuje...

image

image

image



image

Tak to bylo kulinářské pohlazení od: 
image Karbanátky z okarytichyzivot.blogspot.cz

Recept : podusit předem namočený bio ječmen, pšenici , bio mungo, předem propláchlé a namočené dva šálky fazolí .
Povaříme asi 40minut.
Přidáme nakrájenou kapustu , špenát , celer , červenou řepu, brambory , dvě cibule, rajčata . Okořeníme kurkumou, kari , růžovou himalajskou solí, trochu čerstvého zázvoru , několik stroužků pomletého česneku , kmín , šalvěj.
Když jsou fazole a zrno lehce předvařené , přidáme zeleninu a dovaříme do změknutí.

image


Špagety s cuketou a pestem z konopných a slnečnicových semínek :


-čerstvé cukety nakrájíme na kousky a krátce povaříme lehce osolené
Pesto:
-60g konopných semínek
-60g slunečnicových semínek
-10 vypeckovaných zelených olív
-5 listů bazalky
-2 vetvičky tymiánu
-2 lístky mátové
-šlupku z kousku bio citrónu
-extra panenský olivový olej
Všechno rozmixovat , osolit a zakapat trochou citronu.

image

 

Čevapčiči

Čevapčiči
1 avokádo rozmačkat, přidat 200g mleté slunečnice 1/2 cibule na kostičky bylinková sůl, česnek a obalit v rozemletém lněném semínku:-)Je to dost rychlé:-)

Perníčkové sušenky

image

Perníčkové sušenky

Ingredience: mandle, lněné semínko, sušené datle, sušené švestky, perníkové koření (skořice, badyán, nové koření,koriandr, kardamon, hřebíček, fenykl, anýz), kakao, citronová kůra.

Postup:   Namočíme si dopředu lněné semínko, stačí 2-3 hodinky. Pomeleme mandle na moučku,   rozmělníme/rozmixujeme datle a švestky, které můžeme předtím namočit. A všechny ingredience smícháme. Pak   jenom upravíme sušenky do požadovaného tvaru a vložíme do sušičky. Sušíme na 40 stupňů.. až do požadované tuhosti, někdo rád měkčí, někdo křupavější. Jsou výborné. Lze přidat i zázvor atd.

BURRITOS S GUACAMOLE

Ingredience receptu: 1/2 hrnku pinto fazolí (v sušeném stavu), 4 pšeničné tortilly, 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, 2 zralá avokáda, 2 rajčata, čerstvý koriandr, limetka, oregano, sůl, pepř, jalapeňos nebo chilli papričky, Veganline případně Cheezly (veganské sýry, ale lze to i bez nich)

Postup:

1/2 hrnku pinto fazolínamočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Nakrájíme si 1 cibuli na kostičky, 2 stroužky česneku na malé kousky a přibližně po 20 minutách přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 15 minut. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme do hladka.

Během vaření fazolí si připravíme guacamole: Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.

Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, posypeme nastrouhaným veganským sýrem Veganline (není nutný) a rozpečeme minutu v mikrovlnné troubě. Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku (viz foto níže). Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.

TIP: Zralé avokádo má tmavě zelenou barvu a je mírně měkké na stisk. V obchodem je však k dostání většinou avokádo nezralé, proto jej  vložte do papírového pytlíku a nechte pár dní dozrát při pokojové teplotě.

image

image

image

image

image

image

1." ČERNÁ" postní neděle
Půst zahajuje první neděle (Invocabit),
v českém prostředí nazýváme Černá nebo pytlová, pravděpodobně proto,
že během půstu ženy odkládaly pestré oděvní součástky
a oblékaly se do černých šatů, plédů a zástěr.
Někdy je také nezývána Pučálka podle pokrmu z namočeného a usmaženého hrachu.
Méně časté označení je "lišky" neděle podle preclíků,
který pekly hospodyně zvláště v oblasti středních Čech.
Preclíky se navlékaly na proutky - kolik dětí bylo v domě,
tolik proutků maminky ozdobily preclíky a zavěsily je venku na stromy s tím,
že je dětem "nadělila" liška.
Tento obyčej se objevuje i v jiný postní den v ostatních oblastech Čech.

Tento pokrm se připravoval pravidelně o první postní neděli po popeleční středě,  krom jiného proto aby se člověku vyhýbala zranění a měl dostatek sil. Pokrm samotný je velmi jednoduchý neb se upeče předem naklíčený hrách.

Postup přípravy

  1. Hrách nasypeme do síta a pod tekoucí vodou propláchneme. Rozložíme na tácek do jedné vrstvy, zalijeme teplou vodou tak, aby byl do poloviny namočený, a necháme v teple klíčit minimálně 24 hodin (lépe 2 dny).
  2. Naklíčený hrách osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Hrách pražíme jen chvilku, asi 3–4 minuty, aby neztvrdl a byl hezky křupavý.Tento pokrm můžeme jíst jako přílohu např. k pečenému masu nebo k rybě. Dá se však podávat i jako hlavní jídlo.
  3. TIP: Nic nezkazíš, když pučálku nahoře posypeš dozlatova osmahnutou cibulí.
  4. Recept pochází ze středověku.

Leandrovy lívance se sílou květů

image

Vynikající snídaně s obilninami, čerstvými jablky a voňavými květy a kořením Síla květů.

Přísady pro 8 kusů

Na těsto:
4 vejce
200 g celozrnné špaldové nebo pohankové mouky
1 ČL prášku do pečiva
sůl
1 PL jablečného sirupu
400 ml zákysu
2 jablka
máslo na smažení
4 ČL směsi květů a koření Síla květů SONNENTOR

Náplň:
ovocná pomazánka SONNENTOR

Příprava
Rozšlehejte vejce v zákysu, přidejte celozrnnou mouku, prášek do pečiva, jablečný sirup a špetku soli a vyšlehejte metlou dohladka. Oloupejte jablka, vykrojte a nakrájejte na tenké plátky.

Rozpusťte na pánvi trochu másla. Vlejte do pánve 1 plnou naběračku těsta a poklaďte jej plátky jablek. Osmažte, otočte, posypejte směsí květů a koření Síla květů a dosmažte dohotova.

Před podáváním podle chuti potřete ovocnou pomazánkou, ještě jednou posypte směsí květů a koření Síla květů. Milovníci kakaa mohou své bliny posypat   Schlaukakaem.

Tip
Namísto jablek můžete použít také jiné čerstvé nebo sušené ovoce.

Kuskus se sušenými rajčaty s pečenou řepou a tempehem


Červená řepa je prospěšná především pro krve tvorbu. Dokonce se používá i po chemoterapické léčbě. Kuskus obsahuje hodně vlákniny a polysacharidů, takže Vám zajistí postupné uvolňování během dne, zvláště pak před namáhavým tréninkem. Fazole a tempeh jsou bohaté na bílkoviny, které podporují regeneraci. No o celé dohromady to chutná prostě skvěle ;-)

image

Porce 2, příprava 15 minut, pečení 45 minut

1,5 velké červené řepy
1 Pl sezamového oleje

70g celozrnného kuskusu
150g uvařených bílých fazolí
2 Pl slunečnicových semínek
3 Pl lahůdkového droždí
1 čl zeleninového koření
30g hrášku
4 sušená rajčata v oleji

1 balení tempehu natural (jako obměnumůžete použít seitan natural)
2 Pl sojové omáčky
1 Pl
2 Pl lžíce sezamového oleje

image

Předehřejeme troubu na 200 stupňů, oloupeme řepu a nakrájíme jí na větší kostky. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posolíme, podlijeme troškou vody, promícháme a necháme v troubě péct asi 45 minut. V průběhu kontrolujeme, občas promícháme a podlíváme vodou. Ale vždy jen tolik, aby nebylo dno suché.
Tempeh nakrájíme na plátky, a obalíme je v marinádě z oleje, sirupu a sojovky. Necháme odpočívat v ledničce než si připravíme kuskus a dopeče se řepa. Následně ho opečeme na pánvi potřené olejem z obou stran do zlatova.
Kuskus promícháme v misce se zeleninovým kořením, solí, lahůdkovým droždím, zalijeme vroucí vodou, promícháme a hned přiklopíme talířkem. Necháme ho nabobtnat asi 15 minut. Pokud je ještě tvrdý a slepený, přidáme ještě trochu vroucí vody. Pak přimícháme fazole, pokrájená sušená rajčata, semínka a hrášek. Před podáváním celou směs prohřejeme na pánvi.
Když se nám dopekla řepa, tempeh je opečený a kuskus ohřátý, rozdělíme všechno na talíře a dozdobíme čerstvou zeleninou.

Hrachova kase se "slaninou" :-)
Cca 1/2 kg loupaneho puleneho hrachu uvarime   domeka s dvema ocistenymi rozkrojenymi cibulemi a tak 6 bobkovymi listy (mozne jeste pridat i mrkev). Po uvareni vyndame bobkove listy a zbytek uplne dohladka umixujeme. Muzeme pridat nadrobno nakrajenou celerovou nebo jinou nat. Dochutime olejem, soli, trochou cukru a troskou pepre.
Priprava slaniny: Celer ocistime, nakrajime na relativne male kostky a zprudka na naplno rozpalenem oleji osmahneme, az skoro zhnedne, vytahneme na cednik, nechame trochu okapat z oleje, muzeme trochu posolit a primo na talirku davame na hrachovou kasi. Dobrou chut :-)

Hrachova kase se slaninou :-) Cca 1/2 kg loupaneho puleneho hrachu uvarime uplne totalne domeka s dvema ocistenyma rozkrojenyma cibulema a tak 6 bobkovymi listy (mozne jeste pridat i mrkev). Po uvareni vyndame bobkove listy a zbytek uplne dohladka umixujeme. Muzeme pridat nadrobno nakrajenou celerovou nebo petrzelovou nat. Dochutime olejem, soli, trochou cukru a troskou pepre. Priprava slaniny: Celer ocistime, nakrajime na relativne male kostky a zprudka na naplno rozpalenem oleji osmahneme, az skoro zhnedne, vytahneme na cednik, nechame trochu okapat z oleje, muzeme trochu posolit a primo na talirku davame na hrachovou kasi. Dobrou chut :-)

Channa dhal aneb cizrna pikantně

Dhal je indický výraz pro luštěninový pokrm, většinou kašovité nebo polévkovité konzistence. Channa je cizrna.  Cizrnu podle tohoto receptu děláme  patnáct let. Je to taková luštěninová stálice. Oproti knize, ze které jsem čerpala, je pozměněno množství brambor a vynechán koriandr. Ten nějak nikdy zrovna nemám. Pokud množství brambor snížíte na 250g (jak je to v původním receptu), přikousněte si k dhalu třeba nějakou chlebovou placku.
image
200g namočené cizrny 4 lžíce oleje 2 nakrájené cibule 2 stroužky drceného česneku 2 čajové lžička mletého kmínu 10 středních brambor 1,5 lžičky kurkumy špetka mletého chilli hrst rozinek hrst sekaných mandlí pepř a sůl bílý jogurt
Namočenou cizrnu propláchneme a v čerstvé vodě uvaříme do měkka. Scedíme ji, ale vývar si ponecháme. V hrnci rozehřejem olej a rozesmažíme na něm cibuli. Přidáme brmbory, česnek a kmín, trochu osolíme. Společně smažíme asi pět minut, potom přidáme cizrnu a smažíme dalších deset minut, přisypeme zbytek koření a přilijeme cca 450 ml nálevu. Vaříme do úplného změknutí brambor (cca 25 minut). Přidáme rozinky a mandle, provaříme 5 minut a podáváme. Zdobíme bílým jogurtem. Na fotografiích je navíc s pořádnou dávkou rokety.
image

 

image

Za receptík děkuji a za velkou všeobecnou inspiraci ...
Lucie Filipská image

Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka! Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!

Kupovat si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v ledničce v supermarketu? Taky jsem tak začínal. Domácí nakličování je ale  docela lehké a ani   nepotřebujete žádné speciální misky.

Proč ale nakličovat? Zvláště teď v zimě přiléhavá otázka. Současný svět potravin se sice tváří, že nezná roční období, ale třeba lednová rajčata ze španělského skleníku chutnají asi jako amarouny z legendárního seriálu Návštěvníci, utržená jsou už minimálně několik dnů a s obsahem vitaminů a stopových prvků to v nich bude naštíru. Co tedy udělat pro přísun čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Samozřejmě pustit se do nakličování.

To znali již staří Číňané, na dalekých plavbách nakličovali semínka i Féničané, aby se vyhnuli problémům s kurdějemi. Nakličování zvyšuje v semínkách podíl vitaminů (karoten, některé z řady B, zvláště C), neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek, složité sacharidy, obtížné pro trávení, přeměňuje na jednodušší cukry, bílkoviny se štěpí na jednotlivé aminokyseliny a během nakličování také dochází k vytváření enzymů. Důvodů, proč kličky a výhonky zařadit do stravy je tedy víc než dost.

Co nakličovat?

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko - luštěniny, obiloviny i olejniny. Pro začátečníky doporučuju zelené fazolky mungo, ty klíčí jako o život a kratší kličky z nich můžete mít už za 48 hodin. Z luštěnin se hodí také cizrna, sója nebo čočka, naopak příliš vhodné nejsou velké fazole. Ze zrna příjdou vhod oves, ječmen (především jejich bezpluché varianty), dnes opět populární pšenice špalda nebo také pohanka. Ze semínek pak slunečnicové, sezamové, hořčičné, komplikované je lněné, protože vytváří sliz, který se obtížně proplachuje.

Semínka a zrna je třeba nejprve namočit - u těch větších (mungo, cizrna, čočka a podobně) na 12 hodin, u menších (pohanka, quinoa, vojtěška) jenom na 3-5 hodin. Vodu je pak třeba slít a semínka pořádně propláchnout. Dále je možné vyzkoušet různé postupy :

Na mungo často využívám jenom dva talířky, na prvním nechávám propláchnutá, ale mírně vlhká semínka, druhým použiju k přikrytí - fazolky jsou tak stejně jako v zemi ve tmě a lépe se mezi talířky udrží správné mikroklima. Další návody doporučují využít klasické zavařovací sklenice - buď uděláte hodně otvorů do víčka, nebo přes ně navléknete jemnou síťovinu a gumičkou upevníte okolo. Tak je můžete snadno proplachovat a sundáte víčko/síťku, až budou kličky hotové. V obou případech klíčíme při pokojové teplotě a nejlépe v temnu.

A jak často proplachovat? Alespoň dvakrát denně. Klíčky by měly zůstat na povrchu mírně vlhké a nebojte se, neuschnou. Kdyby bylo vody příliš, začnou kvasit a plesnivět. Doba klíčení se liší, mungo můžete mít už za dva dny, pokud chcete delší výhonky, počkáte si třeba i týden. Jakmile jste spokojeni, klíčky propláchněte a uložte v uzavřené misce do ledničky, vydrží tam několik dní.


suché fazolky mungo namočíme na 12 hodin proplachujeme 2x až 3x denně. takhle to vypadá po zhruba 36 hodinách. takhle vypadají třetí den (s minimální námahou a asi po 5x propláchnutích).

NAKLÍČENÉ MUNGO KARBANÁTKY Z VÝHONKŮ MUNGO

100 g slunečnicový klíčků (semen)  /  250 g klíčků mungo  /  50 g hladké (celozrnné) mouky  /  majorákna  /  pepř  /  strouhanka  /  olej

Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom pomelete v mlýnku na maso, přimícháte mouku, koření a sůl.
Vypracujete těsto, vytvarujete šišky a obalíte je ve strouhance.
Smažíte na rozpáleném oleji.

 

NALOŽENÉ VÝHONKY MUNGO

250 g žampionů  /  400 g výhonků mungo  /  100 g výhonků řeřichy 
Zálivka: 5 lžic sójového nebo dýňového oleje  /  3 lžíce vinného octa  /  3 lžíce sójové omáčky  /  1 stroužek česneku, 1 rozdrcený bobkový list  /  1 lžička zázvoru

Ohřejte zálivku.
Poduste žampiony.
Žampiony s mungem dejte do kameninové nádoby a zalijte horkou zálivkou.
Po 24 hodinách směs vyjměte ze zálivky, rozdělte na misky a ozdobte výhonky řeřichy.

 

raw SALÁT S VÝHONKY MUNGO, VEJCI A tofu

500 g výhonků munga  /  1 zelený pepř  /  100 g tofu na kostičky  /  3 ks zelené cibulky s natí  /  2bio vejce  /  olej
Zálivka: 3 lžičky sójové omáčky  /  1 lžička oleje  /  1 lžička octa  /  podle chuti několik kapek sezamového nebo dýňového oleje

Výhonky properte ve studené vodě a nechte okapat.
Vejce usmažte na větší pánvi do tenké vrstvy a nakrájejte na proužky.
Všechny přísady smíchejte, dochuťte a zalijte zálivkou.

 

raw ZELENINOVÝ SALÁT S VÝHONKY MUNGO

300 g nakrouhaného čínského zelí  /  1 mrkev nastrouhaná  najemno  /  200 g výhonků munga  /  2 lžíce octa  /  1 lžíce olivového oleje  /  1 lžíce sójové omáčky  /  2 lžičky medu  /  sůl

Zeleninu smícháte , ochutíte a přidáte med.
Podle chuti můžete vmíchat i 1 kyselé jablko na drobnné kostičky.

 

SMAŽENKA S VÝHONKY MUNGA

1 lžíce oleje  /  1 stroužek česneku  /  1 cibule najemno  /  1 stonek řapíkatého celeru  /  1 šálek plátků žampionů  /  500 g výhonků mungo  /  1/2 lžicky zázvoru na drobné kostičky  /   4 lžičky sójové omáčky

Cibulku, celer a česnek za stálého míchání smažte 1 minutu.
Přidejte žampiony a výhonky a smažte další minutu.
Pak okořeňte zázvorem a omáčkou.
Podávejte s těstovinami nebo rýží.

 

AKKRA

230 g klíčků munga  /  1 pálivá paprika  /  rostilnný tuk na smažení
Kreolská omáčka: 1 cibule  /  1/2 zelené papriky  /  2 lžíce oleje  /  230 g rajčat   /  
1 pálivá papirka  /  150 ml vody nebo zeleninoového vývaru  /  1 lžička šťávy z limety  /  1 lžička octa  /  pepř  /  čerstvé lístky koriandru

Klíčky mungo rozmixuj v mixéru.
Papriku nakrájejte najemno a přimíchejte k fazolím. Směs ušlehejte.
Na oleji smažte karbanátky po obou stranách dozlatova.
Podávejte s kreolskoou omáčkou.

Kreolská omáčka
Osmažte cibuli a papriku doměkka.
Povařte, oloupejte a na větší kousky nakrájejte rajčata.
Papriku nakrájejte nadrobno.
Všechny přísady kromě koriandru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Stáhněte plamen 
a mírně poovařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Nechte ji zchladnout a pak rozmixujte do hladka.
Znovu ohřejte a podávejte posypané nasekaným koriandrem.

 

raw KLÍČKY MUNGO S CITRÓNEM

klíčky mungo  /  šťáva z 1 citronu  /  seznam /   nať koriandru / sojová omáčka / lžíce olivového oleje / půl lžičky česnekové pasty
Česneková pasta: 2 paličky česneku / sůl / olej / sklenička od dětské výživy

Nasucho opražte sezamové semínko. Smíchejte suroviny na salát. a posypejte
ho sezamem.

Česneková pasta: česnek utřete se solí. Naplňte skleničku a dolejte olejem. Skladujte
v lednici.

›  Polévka s dýní Hokaido a šafránem

image3–4 porce 
Ingredience:

  • 200 g očištěné mrkve
  • 100 g cibule
  • 400 g dýně Hokaido“
  • 150 g bílého zelí
  • 1 200 ml kvalitní vody
  • 1 kostka bujónu „Würzl“
  • mořská sůl
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 rovná lžička majoránky
  • špetku mletého nového koření
  • špetku koření „Like safran“ (šafrán s kurkumou)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 rovná lžička rýžového „misa“
  • 1 lžička   panenského oleje
  • čerstvá nebo mražená nať

Mám ráda pokrmy s dýní Hokaido a polévky a kaše především. Není to jen tím, že jsou lehce stravitelné, ale jakákoliv polévka, který obsahuje dýni Hokaido, je vždy povýšena co do jemnosti výsledné chutě na jinou pozici. Tato je sváteční i obsahem vzácného koření.

Celá příprava zabere kolem 25 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli též očistíme a nakrájíme na drobnější kousky. Zelí nakrájíme na menší čtverečky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme asi tak 700 ml vody a dáme vařit společně s mletým kmínem a kořením Horalka a mořskou solí.

Asi po 10 minutách varu přidáme na kostky nakrájenou dýni Hokaido, přilijeme 500 ml vařící vody a přidáme mleté nové koření, majoránku a kořeni „Like safran“. Pakliže toto koření, které lze zakoupit v Řecku, nemáte, použijte kurkumu a trochu pravého šafránu.

Polévku přivedeme zpět k varu a pak ji vaříme mírným varem přikrytou pokličkou s dírkou. Od varu bude dýně měkká za 10–15 minut.

Do hotové polévky kápneme sojovou omáčku a pak ji částečně, asi tak z  třetiny rozmixujeme ponorným mixérem nebo klasickým mixérem v nádobě. To ale musíme chvíli počkat, až prochladne. V umělohmotných nádobách se nedoporučuje mixovat vařící tekutinu.

Při mixování přidáme lžičku pasty  rýžového misa, kterým dodáme polévce mnoho cenných enzymů. Rozmixovaná zelenina polévku zahustí a nyní ji jen dochutíme sekanou   natí a kvalitním  olejem, který se velice dobře hodí do polévek, dodává jim osobitou příchuť.

Dle nutnosti přihřejeme, servírujeme a pochutnáváme si :-)

Poznámka: Zeleninové polévky a obzvláště s dýní Hokaido jsou velice vhodné do dietní kuchyně a nejen to, prospívají i zdravým lidem.

Polévka Gaspacho

Potřebujeme:
500g zralých rajčat
2 jarní cibulky
1 stonek řapíkatého celeru
1 salátová okurka
1 paprika
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 feferonka
mořská nerafinovaná sůl
a dle možnosti několik lístků čerstvé bazalky
image

Postup:
Čerstvá umytá rajčata rozmixujeme spolu s bazalkou. Umytou okurku nakrájíme, zlehka osolíme a necháme asi 30 minut odkapat. Papriku, řapíkatý celer, česnek a cibulku nakrájíme nadrobno, přidáme citronovou šťávu a společně s okurkou vše rozmixujeme. Vše přelijeme do mísy, vmícháme olivový olej, dochutíme rozdrcenou feferonkou a necháme asi hodinu v chladničce odležet.

Poznámka: Polévku podáváme studenou, ozdobenou čerstvými bylinkami. Doporučuji Vámi vybrané suroviny přidat až do rozmixovaného zbytku. Timto se pojistíme k tomu, abychom polévku čistě jen nevlévali do sebe, ale i ji řádně v ústech opracovali. Doporučuji přidat i na kostky nakrajené avokádo. Velmi chutné.

Špíz

uvaříme sojový kostky v osolené vodě (asi 8 min), poté slejeme vodu a dáme novou + sojovka, zel. bujon, sůl,pepř a dáme vařit znova asi na 5 minut. Do mísy nakrájíme cibuli, cherry rajčata (klidně i obyč.), papriku a uzené tofu. Polejeme olejem, osolíme, opepříme, kdo chce přidá chilli a nějaké koření na grilovanou zeleninu.. Dobře promícháme. Je dobrý udělat den předem ale taky to není nutný.

image

TIP NA ZIMNÍ OBDOBÍ

Pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.  V Asii si některé rodiny připravují až 8 druhů kvašené zeleniny. Konzumací picles podporujeme trávení, udržujeme si zdravou střevní mikroflóru, posilujeme si krev a imunitu.

Nejlépe působí, když se jí často po malých dávkách. Je to ideální příloha k jídlu, kdy stačí malý kopeček, nebo jako součást salátů. Nikdy jí tepelně neupravujeme, zničili bychom vitamíny a enzymy. Pokud jí chcete přidat do polévky, nebo do omáčky, dejte si jí, až když je pokrm uvařený a sundaný z plotny.

Ingredience pro litrovou sklenici

  • 1/2 kila bílého zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1% soli = 6gramů
  • kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice

Postup

Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte. Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch. Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.

Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.  Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna

Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví….

Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného kmínu.

Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou. Vždy, když je první zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní kvašenou zeleninu.

příprava pickles nastrouhaná zelenina se solí

Okamzita pomoc pri viroze:
Rozinky sparime horkou vodou, po cca 30 sekundach vodu slejeme (scedime) a do rozinek vymackame citron tak, aby byly v citronove stave vlastne skoro ponorene. Promichame a pojidame v prubehu celeho dne.

Skvele to pusobi i jako prevence v obdobi viroz.

Okamzita pomoc pri viroze: Rozinky sparime horkou vodou, po cca 30 sekundach vodu slejeme (scedime) a do rozinek vymackame citron tak, aby byly v citronove stave vlastne skoro ponorene. Promichame a pojidame v prubehu celeho dne. Skvele to pusobi i jako prevence v obdobi viroz.

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Hustá cizrnovo bramborova polevka 100x125 Hustá cizrnovo bramborová polévka s mangoldem

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody trans Hustá cizrnovo bramborová polévka s mangoldem

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany ( sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny ! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám   pomazánky.

Kokosová rýže s ananasem a kokosové tempeh karbanátky

image

Kokosová rýže s ananasem
Suroviny
Pytlík rýže
Kokosové mléko (buď v plechovce 400ml nebo instantní)
Limetka
Sůl
Půlcentimetrový plátek ananasu

Příprava
Rýži vložte do hrnce a přilijte kokosové mléko a hrnek vody nebo zalijte vodou a přisypte 6 lžiček instantního mléka. Přidáme sůl a šťávu z půlky limetky. Vaříme po dobu, která je napsaná na krabičce.
Ananas zbavíme středu a slupky a nakrájíme na malé kostky. Vmícháme do rýže.

Poznámka
Původní recept neobsahuje ananas, rýže má být basmati a do kokosového mléka se má přidat limetková kůra.
Já jsem basmati rýži neměla, takže jsem použila obyčejnou. Limetku jsem neměla bio, proto jsem použila jen šťávu.

image


Kokosové tempeh karbanátky
Suroviny:
Půl balení smaženého tempehu
1 šalotka
3 lžíce vody
2 lžičky lahůdkového droždí
2 lžíce strouhanky
2 lžíce strouhaného kokosu
Špetka pepře

Příprava
Tempeh nastrouháme na hrubém struhadle, šalotku nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme v misce a tvarujeme karbanátky. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran.

Poznámka
V původním receptu není psáno, že by tempeh měl být smažený, ale já jsem měla jen ten, navíc bych ty karbanátky musela smažit déle, což se mi nechtělo.
Navíc je tam oregáno a bazalka a není tam kokos. Já jsem ho tam dala, aby to korespondovalo s rýží. Bazalku a oregáno jsem vynechala, protože jsem se bála, jak by chutnalo v kombinaci s tím kokosem.
Dle originálního receptu se karbanátky nedělají na pánvi, ale pečou se 15-20 minut v troubě na 180°C. 
Ty karbanátky patří k úplně jinému receptu, nechala jsem se jím inspirovat.

Vydá to na 2 porce a já to budu dojídat ještě k večeři.
Přeji dobrou chuť.

Avokádové těstoviny

image

Suroviny:
Těstoviny
Avokádo
Sójové kostky
Zbytek polévky/vývar
Cibule
Olej
Žampiony
Červená paprika
Žlutá paprika
Brokolice

Postup
Těstoviny uvaříme dle návodu spíš tvrdší, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout.
Ve zbytku polévky (já použila česnečku), ve vývaru nebo ve vodě s kořením dle vlastního uvážení uvaříme sójové kostky po dobu uvedenou na obalu.
Avokádo rozmačkáme vidličkou nebo umixujeme tyčovým mixerem, osolíme a smícháme s těstovinami.
Na kostky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájené žampiony a sójové kostky. Až žampiony změknou, vsypeme směs do těstovin.
Papriky nakrájíme na kostičky a brokolici rozebereme na růžičky a přidáme k těstovinám.

Množství surovin neuvádím záměrně, poměr si zvolte sami, nemůžete nic zkazit.

Plněné bramborové knedlíky se špenátem

image

Nejsem moc příznivcem veganských receptů, které se snaží imitovat obyčejná jídla, ale měla jsem hroznou chuť na špenát. A když už jsem se do toho pustila, tak proč se o výsledek nepodělit.
Taky se mi moc nelíbí název sójové maso, protože to prostě maso není a ani to tak nechutná, ale bohužel lepší výraz nemám.
Recept na plněné knedlíky jsem našla tady. Pokusila jsem se vařit podle návodu, ale 100g sójového masa jsem prostě nedokázala do těch knedlíků nacpat, myslím, že mi tak polovina zbyla. A protože jsem nevěděla, co s tím mám dělat, přidala jsem zbytek do špenátu. Popíšu tady, jak jsem postupovala já, ale vy si klidně uvařte méně sójového masa a špenát si udělejte bez něj.

Plněné bramborové knedlíky
Suroviny:
600g brambor uvařených ve slupce
100g hrubé mouky
100g krupice
100g sójových kostek (pokud použijete sójový granulát, ušetříte si nějaký čas, protože nebudete muset kostky krájet na drobno)
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička kari
1 hrst sušených hub
1 malý pastinák
1 a 1/2 cibule
olej
sůl

Postup
Do vařící vody přidáme sójovou omáčku, sušené houby, kari, na kostky nakrájený pastinák, 1/2 cibule a sójové kostky a vaříme po dobu uvedenou na obalu. Po uvaření nakrájíme na drobno. Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji na pánvi a smícháme se sójovým masem.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. S moukou, krupicí a solí zpracujeme v těsto.
Bramborové těsto plníme sójovým masem. (Chtěla jsem tvořit kuličky, ale kvůli spotřebě těsta jsem se nakonec rozhodla pro válečky. A protože jsem se bála, aby se mi nerozvařily, vyválela jsem hotové válečky v mouce. Ale to možná nebylo nutné.)
Vaříme ve vroucí vodě 10-15 minut.

image

Špenát
Suroviny
450g špenátu
1/2 cibule
hrst vlašských ořechů
sůl
olej

Postup
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme špenát. Necháme prohřát a přidáme na drobno nasekané ořechy a osolíme. Protože mi zbylo sójové maso, přidala jsem ho ke špenátu.

Počet porcí odhaduji tak na tři nebo čtyři v závislosti na žravosti strávníků a na tom, jestli to má být jediné jídlo nebo jestli bude i nějaká polévka či dezert. Dobrou chuť.

Cizrnová pomazánka

Rostlinné bílkoviny disponují velkým množstvím vlákniny a obsahují rostlinné tuky, které nemají cholesterol.

Cizrna – “Římský hrách”image

Cizrna je luštěnina jemné oříškové chuti. Považuje se za nejlepší z luštěnin. Je významným zdrojem bílkovin a vlákniny. Z minerálů obsahuje velké množství zinku, vápníku, hořčíku a fosforu. Je také zdrojem vitaminu B15 (kyselina pangamová). Cizrna je velmi vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů ale také samostatně jako příloha. Tradičním pokrmem z cizrny je tzv. Hummus.
Jako každá luštěnina obsahuje i cizrna látky, které při trávení mohou způsobovat nadýmání či jiné trávicí obtíže, proto je nutné ji před samotným vařením  na 5 – 8 hodin namáčet. Cizrna je velmi vhodná k nakličování.

100g cizrny obsahuje:
1390 kJ / 331 Kcal;  bílkoviny 21,7 g, sacharidy 73,4 g, tuky 1,5 g, vláknina 8 g

Cizrnová pomazánka

Suroviny:

  • 90g cizrny v nevařeném stavu (vařené asi 180g)
  • 2 lžíce oleje (olivový, řepkový, sojový…)
  • 1 lžička sojové omáčky Tamari
  • 1 lžíce umeoctaimage
  • 50g cibule
  • 60g rajského protlaku (pyré) bez cukru
  • Lžička sušeného libečku
  • 15g mletého lněného semínka
  • Mořská sůl

Příprava:

Příprava cizrny: Cizrnu necháme 5-8 hodin namočenou ve vodě (nejlépe i déle – přes noc) a poté slijeme. Vodu z namáčení luštěnin vždy vyléváme. Cizrnu zalijeme studenou vodou, do které můžeme přidat kousek řasy kombu - řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a také dodávají minerály. Vaříme ji 1 hodinu a solíme až ke konci vaření. 
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem, umeoctem, solí a trochou sojové omáčky do hladkého krému. Poté přidáme rajčatový protlak a spařenou cibulku (cibulka se nakrájí na jemno a zalije se horkou vodu, nechá se v ní asi 1 – 3 minuty máčet a pak se slije). Pokud jde mixér v průběhu přípravy ztuha, zejména při mixování cizrny, můžeme přidat trochu horké vody, ale jen tolik, aby byl zachován chod mixéru. Na závěr do pomazánky přidáme lněné semínko a libeček, který promneme v dlani na prášek.

Typy a rady:

  • Místo rajčatového protlaku můžete použít i čerstvá rajčata
  • Lněné semínko není nezbytnou součástí pomazánky, můžete ho zcela vynechat nebo nahradit třeba semínkem sezamovým.
  • Pokud nemáte sojovou omáčku Tamari, můžete použít běžnou sojovou omáčku. Ale nemusíte se bát si sojovou omáčku Tamari koupit, určitě se pro ni ve vaší kuchyni najde využití. To samé platí pro Umeocet.
  • Pokud nemáte klasický mixér, postačí i mixér tyčový.image
  • V případě, že nemáte čas připravovat si doma cizrnu, můžete jí koupit naklíčenou na tácku nebo vařenou, v nálevu v plechovce.

Recepty z pohanky

Pohanková snídaně

Namočenou pohanku smícháme s nastrouhanou hruškou či jablkem a přidáme dle chuti trochu medu a skořici,lze přidat slunečnicová semínka, vlašské ořechy apod.

Müsli buckwheaties – pohankové sušenky

image

Půl kila pohanky namočíme přes noc a ráno vodu slijeme. Asi 250g sušených švestek (nebo datlí) namočíme na hodinu do vody a poté i s touto vodou umixujeme. Smícháme s pohankou a přidáme muškátový oříšek a skořici. Tím vzniká základní směs a prostor pro fantazii,směs je v této fázi příliš řídká a sušení by trvalo příliš dlouho, je potřeba dodat podle chuti něco, co vodu absorbuje – strouhaný kokos, slunečnicové semínko, len, sušená jablka, vlašské ořechy, pohanku-lámanku chcete-li fat-free sušenky, raw kakao… Směs pak rozetřeme na pečící papír, vyrýhujeme požadované tvary a dáme na topení či na slunce, případně do trouby pokud lze nastavit na 40°C. Výborné jsou sušenky k snídani zalité konopným mlékem.

Pohanková kaše

Namočenou nebo naklíčenou pohanku ochutíme nasekaným koprem,   či pažitkou, mořskou solí a trochou pepře, případně nepasterovaným jablečným octem. Variací může být kari koření. Pokrm bude vydatnější smícháme-li pohanku se stejným množstvím namočeného slunečnicového semínka.

Pohankové pomazánky

Namočenou nebo naklíčenou pohanku umixujeme s dýňovým, slunečnicovým nebo jakýmkoli jiným olejnatým semenem, přidáme bylinky – bazalka, kopr, pažitka,  špenát – podle chuti, ochutíme špetkou mořské nerafinované soli, kořením dle chuti – pepř, kayenský pepř, estragon, kari, kumín, kurkuma nebo česnekem a přidáme olivový olej a citronovou šťávu aby směs nezhnědla. Výborné na lněné placičky, na plátky okurky, cukety či rajčete nebo zabalit do nori. Fantazii se při přípravě pokrmů z pohanky meze nekladou.

 

Dýňová majonéza

image
200 g oloupané dýně Hokaido, 2 - 3 lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy, lžíce hořčice, špetka pepře, sůl
Dýni dez slupky uvaříme do měkka. Poté ji rozmixujeme s postupným přidáváním oleje a ostatních přísad do hladkého krému.Tip: Při výběru hořčice upřednostníme výrobek bez chemické konzervace.

Avokádové máslo

image
avokádo, 50g másla, lžíce citronové šťávy, sůl
Avokádo rozpůlíme, oloupeme, rozmačkáme a nakonec rozmixujeme s měkkým máslem, citronem a solí. Tato velmi jemná a chutná pomazánka je vysoce výživná a nahradí např. nezdravé tavené sýry. Tučné avokádo lze s chutí konzumovat i samostatně.Tip: Krásnou velkou pecku lze zasadit a pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Hokaido špíz

image
1 porce
dýně Hokaido,   cibule, směs grilovacího koření, olej
Dýni jen očistíme od semen, nakrájíme na tenké plátky (asi půlcentimetrové). Cibuli nakrájíme na kolečka. Na špejli napichujeme střídavě kousek dýně a kroužek cibule. Potřeme plech a špíz olejem, posypeme kořením a dáme jen velmi krátce zapéct do trouby (asi 15min. při 180 st.). Dýně i se slupkou rychle měkne.Tip: Mašlovačku na potření si vyrobíme z voňavého tymiánu.

Pohanková polévka s dýní Hokaido

image
3 porce
l vody, 4 lžíce pohanky, hrst nahrubo nastrouhané dýně Hokaido (asi 100 g),

zeleninová polévková kostka BIO, střední cibule,3 lžíce oleje, bobkový list, čerstvá nebo sušená  nať, špetka soli
Pohanku se strouhanou dýní dáme do vařící vody, přidáme koření a polévkovou kořenící kostku. Vaříme do změknutí pohanky. Mezitím na oleji opražíme cibulku. Tu spolu s nakrájenou petrželovou natí dáme do polévky těsně před před jejím úplným dokončením. Pokud je zapotřebí tak dosolíme.

Dušená ačokča

image
3 porce
20 ks ačokči,červená paprika,10 cm středního pórku, 4 lžíce oleje, lžička karí, sůl
Na rozpálený olej dáme smažit nakrájený pórek. Po chvíli restování přidáme malé kousky červené papriky a rozpůlenou ačokču bez semen. Posypeme směsí koření. Podlijeme malým množstvím vody, načež dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Dosolíme podle aktuální potřeby. Lze doplnit sýrem nebo tofu.Tip: Krásná černá semínka nevyhazujeme, protože v květnu je vysejeme - nejlépe k plotu.

Tofu pomazánka s lichořeřišnicí

image
půl balení přírodního tofuasi 3 lžíce máslaasi 10 lístků lichořeřišnice většísůl
Tofu na jemno postrouháme a spojíme měkkým máslem. Dochutíme solí a drobně nakrájenými listy lichořeřišnice. Ta překvapí svou nečekaně pikantní chutí. Navíc velkými léčivýmy účinky pomůže vymést bakterie z močového ústrojí a je příjemná i při nachlazení.Tip: Pokud máte i květy, tak se též dají jíst, dokonce i semena jsou jedlá a vaří se z nich čaj.

Zelenina   - sabdží

image
4 porce
4 brambory1 kedluben1 cuketa1 pórek nebo větší cibule1 rajče (případně mrkev či červená paprika)1 list mangoldu4 lžíce oleje1 čl kmínu, nejlépe však římský kmín (kumín)1 čl mletého korianrumalá špetka mletého čili1čl kurkumysůl
Sabdží je indické zeleninové jídlo, kde se používají brambory s různými kombinacemi koření a zeleniny. Nejdříve na rozpálený tuk dáme celá semínka kmínu (otevřeme chuť), což netrvá déle jak půl minuty. Potom rychle nasypeme předem nakrájený pórek nebo cibuli a smažíme. V další fázi přidáváme ostaní (na kousky nakrájenou) zeleninu, kterou ještě krátce restujeme tak, aby nic nebylo připálené. Mleté koření, sůl či česnek dáme až do zeleniny. Dusíme pod pokličkou a pokud zelenina nepustí dostatečné množství vody, tak ji podlijeme. Jemně nakrájené listy přidáváme krátce dusit v poslední fázi přípravy. Pro kompletní uspokojení můžeme posypat sýrem a podávat s rýží.Tip: Sabdží je možné dochutit různými druhy již hotových směsí koření a masal.

Zelí s řepou

image
500 g zelí250 g červené řepy1 velká cibule1 lžíce jablečného octu1 lžíce přírodního cukru1 lžíce hladké mouky2 - 3 lžíce oleje1 lžíce kmínu1 bobkový listsůl
Zelí nakrájíme na jemné nudličky, řepu nastrouháme na jemném struhadle a vše společně s kořením dáme (trochou vody podlité) vařit. Mezitím osmahneme na oleji cibulku tak, že jakmile začne zlátnout , přidáme mouku a smažíme dokud příjemně nezavoní. Asi po půl hodině přidáme do vařeného zelí cibulku, cukr, ocet a sůl a ještě dobře provaříme. Zelí nasákne krásnou červenou barvu imitující skutečné červené zelí.

Cuketový zákusek

image
1 hrnek nahrubo strouhané cukety1 hrnek hrubé mouky2 hrnky polohrubé mouky1/2 hrnku kokosu1 a 1/2 hrnku mléka1 hrnek přírodního třtinového cukru (lépe jemněji mletého)1 hrnek slunečnicového oleje1/4 lžičky kurkumy
1 prášek do pečivarybízová marmeládatuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání (není podmínkou)
Nejdříve důkladně promícháme všechny sypké ingredience a poté přidáme zbytek. Smíchané těsto nalijeme na plech a bez otálení dáme péct do předem vyhřáté trouby (180 - 200 stupňů). Dobře upečený plát necháme vychladnout, potřeme marmeládou, přepůlíme a překlopíme na sebe. Kostky jsou zde zdobeny čerstvou šlehačkou.Tip: Pokud chceme, aby těsto bylo ještě chutnějšíé a voňavější, tak přidáme najemno nastrouhanou kůru z biocitronu.

Cuketa v těstíčku

image
velká cuketa,8 lžic hladké mouky, 2 lžíce hladké sójové mouky,lžíce loupaného sezamu, lžička Vegety bylinkové (bez glutamátu)voda olej na smažení
Z mouky, sezamu, koření ( uvedený poměr je asi na dvě velká kolečka) a z vody ukvedláme těstíčko, aby se v něm cuketa dala máčet a těsto ulpívalo na povrchu. Těstíčko je dobré nechat chvíli odpočinout. Zatím přerostlou cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka. Namáčíme v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Vegeta obsahuje sůl, pokud nejsme nároční na slané, tak sůl již nepřidáváme.

Cuketový salát


image
1 mladá cuketaasi 5 malých koktejlových rajčátek5 listů bazalkyhrnek vody1 - 2 lžíce jablečného octa1 lžíce přírodního cukrušpetka pepřešpetka soli
Cuketu i se slupkou nastrouháme, bazalku nakrájíme a rajčátka rozpůlíme. Octovou zálivku zhotovíme podle zvyklostí jako na okurky. Vše necháme v chladu uležet. Bazalka má funkci změny aroma.
Tip: Klasický okurkový salát lze nadstavit cuketou a konvenční strávníci nemusí nic poznat... :-)

Cuketa na kmíně

image
1 mladá cuketa2 - 3 lžíce olejekmínsůl
Do kastrůlku na rozehřátý olej dáme kmín, aby se otevřel, což trvá několik sekund. Neměl by se připálit. Potom přidáme cuketu, kterou jsme nakrájeli na co nejtenší plátky ( max. 2mm). Orestujeme, promícháme a zakryjeme pokličkou, aby se cuketa dusila ve vlastní šťávě. Vodu nepřidáváme. Za chvíli netrpělivě nahlédneme, promícháme a podle intuice necháme dohotovit. Vše je poměrně rychlé a jednoduché. K večeři stačí přidat dobré pečivo.

Campa - tibetské lidové jídlo

image
pšenicemáslo nebo ghíčerný čajvodasůl
V Tibetu se na přípravu používá ječmen, ale u nás je dostupnější pšenice...Na pánvičce nasucho opražíme pšenici až příjemně zavoní - pozor na připálení. Po vychlazení pšenici umeleme. Do misky dáme hrstku mouky, lžičku másla, sůl a postupně přiléváme zchladlý klasicky vařený černý čaj. Pravou rukou přitom uhněteme kuličku pevné konzistence. Vyzkoušejte - praxe je nejlepší učitel.Kuličky si každý tvoří a jí sám, ale máte-li posezení s přáteli, můžete si kuličky mezi sebou vyměnit.Tip: Kuličky s ghím je možné udělat jako jído na cesty, neboť vydrží a hodně zasytí. Místo černého čaje lze kreativně použít i jiné tekutiny.

Čočkonéza

image
3 lžíce červené čočkyasi 1/4 l vody200 ml rostlinného oleje1 lžíce citronové šťávysůl
Čočku dobře propereme a rozvaříme. Přidáme citon a sůl. Do vychladlé husté kaše postupně (kapáním) vmixujeme olej. Vytvoří se světlá a jemná majonéza.Tip: Dochucovat můžeme česnekem, hořčicí, cibulkou, pepřem, zelenou bazalkou, koriandrem, pažitkou, také olivami, kyselou okurkou... Zde doplněno světlicí barvířskou (nepravým šafránem).

Ovocný nápoj s mátou

image
5 jahod5 třešní2 lístky máty peprné1 lžíce surového medu250 ml vody
Jahody, vypeckované třešně a mátu dáme do nádoby a rozmixujeme. Dolijeme vodou a necháme půl hodiny odstát. Přecedíme a dosladíme.Osvěžující nápoje můžeme dělat ze sezonního ovoce - višní, malin, ostružin, rybízu, borůvek... a tak se zbavit závislosti na průmyslově vyráběných šťávách z koncentrátů.

Bezvaječná omeleta s měsíčkem

image
1/2 čtvrtlitrového hrnku hladké moukypřibližně 150 ml vody1 květ a asi 5 listů měsíčku lékařskéhokousek pórku1/2 lžičky kurkumyšpetka pepřesůl3 lžíce oleje na smažení
Do misky dáme mouku, koření i sůl a postupně přidáváme vodu tak, abychom nakvedlali husté licí těsto. Přisypeme najemno nakrájený měsíček a pórek. Těsto necháme asi půl hodiny odležet. Smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. (Množství odpovídá pánvi o průměru 25 cm.)

Špenátový mix

image
růžice brokolicelisty mangoldulisty novozélandského špenátustroužek česneku
několik lžic mlékasůl1/2 l vody
Vše postupně uvaříme ve slané vodě do měkka. Vodu slijeme a po částečném vychladnutí tuto "velkou nadílku chlorofylu" rozmixujeme. Na (asi 1/4 l) hrnek husté hmoty dáme 3 - 5 lžic mléka a rozmačkaný česnek. Uvedeme opět k varu, ale už déle nevaříme. Poměry různých listů volíme podle možností. Použitím dužnatějších kousků a brokolice se vytvoří hustá hmota, kterou už nemusíme dále zahušťovat.

Sváteční rýže

image
2 - 3 porce
půl hrnku rýže basmati1 hrnek vody1 cibule šalotka1 balení kešu ořechů (60g)3 lžíce sterilovaného hráškupůl čaj. lžičky kurkumy1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru2 lžíce oleje nebo ghísůl
Na rozpálený tuk dáme pražit kešu (2 min), pak přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a dále smažíme a mícháme (2 min). Pokud jsou kešu již pražené, tak to uděláme naopak. Poté přidáme jemně nakrájený zázvor, půl lžičky kurkumy a dosolíme (podle toho, jestli oříšky byly slané). Přidáme propláchnutou basmati a několikrát promícháme. Zalijeme vodou, nejlépe horkou, a zapojíme vlastní intuici. Basmati je totiž velmi rychle uvařená. Za čtvrt hodiny můžeme vmíchat hrášek.Lahodná chuť pak vyváží zvýšené surovinové náklady a všední den pak promění ve sváteční.

Netřeskový nápoj

image


0,5 l vodyasi 10 lístků z netřesku střešního1 lžíce přírodního cukru1 lžice citronové šťávy
Nápoj pro parné a perné letní dny z vás udělá skalničkáře, neboť pěstování netřesku, třeba na balkoně, není vůbec obtížné. Pak jen stačí nakrájet pár lístků, dát do láhve spolu s citronem , cukrem a lehce protřepat. Na hodinku až dvě na vše zapomeneme. Podáváme i s kousky dužniny pro nefalšovaný přírodní a zdravotní pocit.
Tip: Večer nápoj připravíme do plastové láhve (max. půl litru na osobu) a ráno jen z chladničky vezmeme do práce nebo na výlet. Toto pití spolehlivě nahradí a předčí komerční nápoje z aloe vera.

 

 

- hlavní jídlo /od Luci/

... výroba seitanu,  z knihy manželů Červených: Vegetariánství v teorii a praxi ( je moc dobrá!) 1kg pšeničné mouky (používám hladkou), 1 pórek, česnek, cibule, když je možno trochu hub polévková lžíce mořské soli (dávám míň, protože navíc dávám kvalitní sojovou omáčku), 5 zrnek nového koření, petržel kořenová. Mouka je na těsto ze kterého se seitan dělá, zbytek na nálev ve kterém se vaří a může se v něm i naložit do sklenic, zavíčkovat a zavařit na pozdější využití. Nálev je dobré upravit podle vlastní chuti.

Mouku opravdu důkladně zpracujeme s 1/2 litrem vody v tuhé, jakoby nudlové, těsto. Přikryté necháme 2 hodiny odpočívat. To je důležité, protože se při tom mění struktura lepku a později se vám bude s těstem lépe pracovat. Do dřezu si dáme větší mísu s vlažnou nebo studenou vodou, těsto do ní a hněteme ve vodě, dokud se nezbarví jako mléko. Vodu vyměníme. To celé opakujeme dokud není voda čistá (alespoň vpodstatě čistá). Upozorňuju, že tohle je fáze trošku protivná, protože těsto má sklony se rozpadat a vy ho musíte stále mačkat k sobě a propírat. Zbyde vám asi třetina (možná méně) původního objemu. Záleží ale na mouce. Teď máte takovou houbovitou hroudu, kterou necháte okapat v cedníku. Poté krájíte na řízky cca 1cm silné. Připravíte si nálev z přísad a cca 2 litrů vody, když se chvíli vaří, řízky do něj vhazujete. Stačí 15 min povařit. Dají se jíst takto, nebo z nich připravit guláš, smažit, péct, obalit v trojobalu a podobně.

image

Lilek na černo

by Veganosaurus Rex

image

Tradiční asijská speciálka… (4 porce)

Dva středně velké lilky si pokrájíme na menší kostičky, nasolíme a necháme 15 minut vypotit. Nakrájíme si tři menší cibule, tři menší stroužky česneku, kousek zázvoru a osmahneme na olivovém oleji. Pak přihodíme lilek, krátce promícháme a podlejeme 0,2 litru vody, přidáme 5 lžic sojové omáčky, 2 lžíce sladké chilli omáčky, půlku lžíce balsamikového, nebo vinného octa, lžičku třtinového cukru, celé to pořádně promícháme a podusíme pod pokličkou 5-10 minutek. Nakonec přidáme rozmíchaný škrob ve vodě, chvilku povaříme za stálého míchání a máme hotovo. Podáváme s jasmínovou rýží.


Fotka

Hlíva ve smetanové omáčce z listového špenátu
Celozrnný houskový knedlík se špenátem

Knedlík: Na oleji zpěnim cibuli, přidám 100g list, špenátu, promíchám a přidám do mísy, ve který mám 200g nakrájeného tmavého pečiva, 150 ml sójového mléka a 3 lžíce celozrnné mouky, osolím, opepřím, přidám špetku muškátového oříšku a promíchám. Uplácám knedlíky a vařím na mírnym ohni asi tak 15-20 minut. Nechám vystydnout a až pak krájim, jinak by se rozpadly.

Omáčka: Na oleji zpěnim cibuli, přidám 100g špenátu, chvilku míchám, osolím, přidám římský kmín, špetku muškátového oříšku a zalleju vodou nebo zeleninovým vývarem. Vařím asi 5 minut, přidám trošku sójového méka, ještě chvíli povařím a rozmixuju, nemusí se ani zahušťovat.

Hlívu opeču zvlášť, jen se osolí.

SEITAN - pšeničné maso

>Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát - nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný.
Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. Seitan si můžete vyrobit doma sami nebo zakoupit v obchodech se zdravou výživou již hotový: seitan natural, který upravujeme jako maso na svíčkovou, vepřovou pečeni, guláš? . Výborný je pak seitan speciál, který je již upravený na kousky a ochucený. Patří mezi nejchutnější výrobky ze seitanu - používá se na ražniči, guláše, na špíz, speciality se zeleninou? . Dále se pak dají koupit již hotové seitanové karbanátky, řízky, seitan se zeleninou - jako polotovar. Seitan tedy můžeme upravovat stejně jako maso, dle fantazie a zvyku - péct jej, dusit, smažit?. V obchodech se zdravou výživou se dá koupit hotové jídlo připravené ze seitanu, zavařené ve sklenici, např. výborná Svíčková omáčka, Segedínský guláš, Drštková polévka, Seitan na houbách atd. Tyto polotovary jsou velmi šikovné na dovolenou, nebo potřebujete-li rychle připravit oběd či večeři. DOMÁCÍ VÝROBA SEITANU: /ještě druhý receptík/
1 kg hladké mouky smícháme s 0,5 l studené vody a důkladně vypracujeme v nelepivé, hladké těsto. Zalijeme horkou vodou a necháme 15 - 45 minut odpočinout. Potom začneme s vymýváním. Hmotu vložíme do mísy se studenou vodou a oběma rukama promýváme tak, aby se hmota stále udržovala v celku. Rukama těsto hněteme, až se začne uvolňovat obilný škrob. Voda zbělí, těsto se zmenší a začne se trhat. Proces stále opakujeme, dokud není voda čistá cca 4x. Nakonec v míse zbude asi třetina hmoty podobná gumě - což je gluten neboli čistý lepek.
Škrobovou vodu necháme ustát ve velké nádobě, slijeme a škrob uchováme k zahuštění omáček, zeleniny a moučníků. Pokračujeme tak, že do hrnce dáme vodu, nakrájenou kořenovou zeleninu, mořskou řasu a sójovou omáčku, koření např. libeček, bobkový list, česnek, soj. omáčku, wurzl, bazalku. Hmotu můžeme obarvit šťávou z červené řepy. Přivedeme vodu do varu a vhazujeme plátky vytvarované z glutenové hmoty. Vaříme asi půl hodiny.
Seitan vyjmeme z hrnce a dále zpracováváme. Z vývaru uděláme polévku. Vývar obsahuje velké množství minerálů. ZDE najdete podrobný návod i s obrázky na domácí výrobu seitanu Tento polotovar můžeme sterilovat, čímž ušetříme čas a nemusíme seitan připravovat vždy čerstvý. Seitan používáme dochucený sójovou omáčkou, která doplňuje zbývající aminokyseliny a vytváří tak plnohodnotnou bílkovinu. Dále se upravuje jako maso.

SEITAN JAKO ČÍNA

Seitan speciál nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu, výborné je koření Wurzl. Seitanové nudličky přidáme k zelenině, prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s bramborami.

SEITANOVÉ PLÁTKY NA ZÁZVORU

1 balíček seitanu speciál, 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, směs: 1 lžička maizeny, 1 lžíce sojové omáčky, trochu zázvoru + zředit vodou asi na 2 dcl
Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu pokrájíme na kousky. Na oleji krátce osmažíme cibuli, přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety bez glutamátů. Vaříme asi 5 minut.

SEITAN NATURAL GULÁŠ

Seitan nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou omáčkou. Zahustíme moukou a podáváme s rýží i jinou přílohou.

SEITAN SPECIÁL SE ZELENINOU

Osmahneme cca půl šálku na sirčičky pórku a půl šálku na sirčičky nakrájenou mrkev. Podlijeme lehce vodou, navrch dáme nakrájený seitan speciál a pokmínujeme. Dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká. Zahustíme maizenou, přichutíme sojovou omáčkou a před podáváním ozdobíme petrželkou.

SEITAN NA HOUBÁCH

1ks seitanu natural, 2ks cibule, 1hr sušených hub, česnek, 2plž. Shoyou, 1/2člž koření Tekka, 1člž tymánu, olej.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme nakrájený seitan, předem namočené houby a koření. Podlijeme trochou vody a dusíme cca 30 minut. Zahustíme Arowrootem nebo moukou. Podáváme s celozrnnými knedlíky a zelným salátem.

SVÍČKOVÁ ZE SEITANU

2ks cibule, 3ks mrkve, 2ks petržele, 1ks menšího celeru, olej, bobkový list, nové koření, 1plž soj. omáčky Tamari, 1plž umeocta, 1ks seitanu, 1ks sojové smetany Provamel nebo rostlinné smetany Grand cucina, citrón.
Na oleji osmažíme cibuli, podlijeme vodou a přidáme zeleninu, koření a seitan. Dusíme asi 30 minut. Seitan vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Vyndáme bobkový list a nové koření. Omáčku rozmixujeme, ochutíme soj. smetanou a citrónovou šťávou. Potom ji ještě uvedeme do varu a zahustíme moukou, je-li potřeba. Podáváme seitan, svíčkovou omáčku, celozrnný knedlík, plátek citrónu a brusinky.

SEITAN NA DIVOKO

1ks seitanu, 1ks uzeného tofu, 2ks cibule, olej, mrkev, pastyňák, celer, bobkový list, 1člž tymiánu, 2plž soj. omáčky, 6 jalovčinek, 2plž soj. smetany Provamel.
Na oleji osmažíme cibuli. Přidáme nakrájenou zeleninu, koření, seitan, tofu, podlijeme vodou a dusíme 20 minut. Vyndáme seitan a tofu. Nakrájíme je na kousky. Omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu a zahustíme moukou. Omáčku uvedeme opět do varu, přidáme seitan, tofu a ještě 10 minut necháme vše odležet, aby seitan natáhl chuť. Podáváme s uvařenými jáhlami, rýží nebo celozrnným knedlíkem.

Seitan s pórkem a bramborami


200 g Seitanu speciál, 500 ml vývaru, sojová omáčka Tamari, 1 pórek, sezamový olej, sůl, maizena na zahuštění, 2 cibule
Cibulku si nakrájíme najemno a osmažíme na sezamovém oleji. Seitan nakrájíme na nudličky a opékáme na cibulce. Pórek si rozdělíme na část bílou a zelenou. Zelenou část rozkrojíme na polovinu a poté krájíme na šikmé nudličky. Pórek přidáme k cibulce a Seitanu a zalijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme zbylou číst pórku na kolečka, to přidáme úplně nakonec. Směs zahustíme maizenou a dochutíme Tamari omáčkou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek, necháme ještě táhnout 5 minut, poté podáváme. Jako příloha můžou být brambory nebo rýže např. Basmati nebo Natural. Solíme do cibulového základu. Jen tak bude mít jídlo dokonalou chuť.

TEMPEH - sojový hermelín

Chcete-li obohatit jídelníček nějakou zdravou specialitou, doporučujeme vám ochutnat sójový sýr Tempeh, který je vůbec nekvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahující všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina.

Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná náhrada masa. Připravuje se z u vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh se nechává zrát podobně jako plísňové sýry. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Je ceněn pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti bakterií. Tempeh ceněn také pro vysoký obsah stravitelných bílkovin bez přítomnosti zatěžujícího tuku, čímž napomáhá růstu a obnově tkání.
Obsahuje minerály, a to v takových vzájemných poměrech, že jsou pro organismus nejen lehce vstřebatelné, ale i zabudovatelné do tkání a použitelné pro metabolismus.
Tempeh je významným zdrojem vitamínu B12 a to v takové míře, že při pravidelném požívání hradí dostatečně jeho potřebu v organismu. Proč zařadit do jídelníčku právě TEMPEH?
Tempeh je velmi lehce stravitelný a vhodný i pro děti a těhotné ženy, sportovce, i pro pacienty s trávícími problémy, pro rekonvalescenty, protože obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku (100 g obsahuje 2,5x více vápníku než mléko), vitamínů skupiny B, lecitinu a vitamínu E.
Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotučný.
Má tempeh nějaké léčebné účinky?
TEMPEH je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí:

anémie, nedostatek vitaminu B12
střevní onemocnění
osteoporóza
nádorová onemocnění
arterioskleróza a její komplikace atd…

Tempeh je důležitým doplňkem ve stravě vegetariánů. Mnoho mladých lidí, kteří se z etických důvodů rozhodnout být vegetariány, jen vyloučí maso ze svého jídelníčku a nenahradí ničím tento po dosavadní život důležitý zdroj bílkovin. Proto vždy začínajícím vegetariánům doporučujeme, aby se začali zajímat, jakým způsobem maso nahradit, aby organismus nestrádal. Právě tempeh, ale i tofu, dostatek fermentovaných a kvašených výrobků pomůže tělu vyrovnat s přechodem na vegetariánskou stravu. U veganů - lidí, kteří nejedí nejen maso, ale ani vejce a mléčné výrobky je pak toto ještě aktuálnější.
Při kvalitním vegetariánském jídelníčku se zdravotní stav nemocných velmi rychle zlepšuje, je však třeba dodržovat pár jednoduchých zásad:
1) nakupovat kvalitní potraviny - nejlépe v BIO kvalitě
2) správné skladování a kuchyňská úprava surovin
3) pestrý jídelníček - (zdravé, ale často se opakující a nenápadité jídlo naše chuťové buňky brzo omrzí)
4) častější a menší porce jídla - pokud se přejídáme třeba i "zdravého jídla", také si uškodíme, zejména pak, jíme-li na noc.
5) důkladné prožvýkání a proslinění každého sousta
Tyto zásady vypadají sice jednoduše, ale mám s jejich dodržováním v dnešním uspěchaném světě problémy někdy i já. Je třeba trochu vůle a trpělivosti, ale ty se koupit nikde nedají.

RECEPTY PRO PŘÍPRAVU TEMPEHU:

(recepty určené pro 4 osoby)
Základní příprava přírodního tempehu:

  • vařený ve slané vodě a postříkaný sójovou omáčkou - pro ty, co nemohou pokrmy smažené na tuku,
  • fritovaný - nakrájíme na plátky (čím tenčí tím křupavější) 3 až 8 mm nebo kostičky a ponoříme do rozehřátého oleje. Smaží se tak dlouho, dokud nezíská zlatohnědou barvu a povrch je křupavý. Tempeh necháme okapat a postříkáme sójovou omáčkou,
  • obalený - tempeh uvaříme ve slané vodě a po vychladnutí obalíme v těstíčku - 1 vejce, 4 lžíce polévkové lžíce hořčice, 1-2 polévkové lžíce sójové omáčky, kurkumu nebo zázvor. Vše rozšleháme vidličkou a zahustíme kukuřičným škrobem - maizenou. Rychlejší a jednodušší varianta je obalení v hrašce (směs na obalování - ke koupi ve zdravé výživě).

Marinovaný, smažený a uzený tempeh stačí před konzumací pouze napařit.
Tempeh se používá na přípravu guláše, na smažení, pečení, asijské speciality se zeleninou, pomazánky, atd. - prostě jako maso,
Tempeh je velmi vhodný pro bezlepkovou dietu.

Stejně jako tofu patří tempeh k tradičním výrobků dálného východu. Na výrobu tempehu se přišlo zajímavým způsobem a to tak, že lidé si uchovávali a balili sojové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou se zjistilo, že sojové boby jsou prorostlé určitou plísní. Intuitivně věděli, že tato plíseň bude blahodárně působit pro výživu člověka. Udělali kuličky z uvařených sojových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byli prvopočátky výroby tempehu. Později to dělali tak, že měli speciální přístřešek se slámou a sláma podporovala proces zrání plísně.

Tempeh musí mít totiž dostatek přívodu vzduchu při výrobě, což sláma umožňuje. Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechna vitamíny řady B, je to takový vitamínový komplex, včetně vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak plíseň dýchá.

Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12. Tempeh můžeme zařadit pro výživu malých dětí, dospělých, nemocných či dříve narozených, a také u vrcholových sportovců.

Při uchovávání bílého tempehu je důležité, aby neležely plátky na sobě, ale aby byly uloženy vertikálně, protože u horizontálního uložení vzniká větší tlak. Čím větší je tlak, tím víc se ztrácí plíseň a vitamín B12.

Bílý tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Smažený či uzený tempeh je pro použití za studena i za tepla (velmi dobrý je například ohřátý v páře)

Tempeh na pórku

Ingredience: 1 pórek, 1 balíček uzeného Tempehu, koření: mletý kmín, špetka bazalky, vegeta bez glutamanu

Postup připravy: Na trošce oleje osmahneme spodní část (tu bělejší) pórku nakrájenéhona drobounko. Mezitím nakrájíme uzený Tempeh na kostičky. Po chvilce restování na pórek dáme Tempeh, okořeníme a podlijeme nekolika lžícemi vody. Chvilku podusíme aby se chutě prolnuly.   Přidáme vrchní část pórku a zamícháme. Podáváme s obilninou, výborný je tento porkm s rýží nebo s bramborovou kaší.

Tempeh s ořechy

1 balení tempehu, 1 větší, na kostičky nakrájenou cibuli, 1/2 - 1 čajovou lžičku sušeného zázvoru, 3 utřené stroužky česneku, sójovou omáčku (Shoyu), 1/2 šálku arašídů či ořechů kešu, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, olej
PŘ: Na pánvi rozhřejeme olej a orestujeme cibuli do červena. Potom přidáme česnek a lehce promícháme. Okořeníme zázvorem. Dále přidáme na kostky nakrájený tempeh a opékáme několik minut do zlatohněda. Přidáme arašídy či ořechy kešu a asi půl minuty restujeme. Na závěr dochutíme sójovou omáčkou (opatrně, ať to není příliš slané) a přidáme rajčatový protlak. Ještě několik sekund opékáme a potom odstavíme z ohně. Jako příloha je vhodná rýže či opékané brambory a k tomu zeleninový salát.

Halušky s tempehem a falešným špekem

50 dkg rýže natural (uvařené a vychlazené) nebo kroupy pomleté na masovém strojku, 15 dkg pohankové mouky, 10 dkg hladké mouky, 1 menší celer, 3 velké cibule, 1,5 kostky tempehu, olej, sůl, kyselé zelí, sójová omáčka.
PŘ: Z hladké a pohankové mouky zamícháme se špetkou soli řidší těsto a přidáme uvařenou rýži nebo uvařené umleté kroupy. Vypracujeme těsto, které protlačujeme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Promícháme a poté co vyplavou již hotové halušky na povrch, je sítem sebereme a propláchneme studenou vodou. Pokud se budou rozvářet přidáme pohankovou mouku a maizenu. Tempeh nakrájíme na malé kostičky, ofritujeme a postříkáme sójovou omáčkou. Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme. Celer špek) nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na oleji do zlatova. Sůl přidáváme hned na počátku smažení. Servírujeme - halušky, osmaženou cibulku, celer a fritovaný tempeh. Jako příloha je nejvhodnější kyselé zelí.

Těstoviny s tempehem

Balíček těstovin, 1,5 kostky tempehu, zelenina - hrášek, mrkev, cibulka, pórek…..jakákoliv zelenina, sójové nebo ovesné mléko, maizena (kukuřičný škrob), jablečný ocet, kurkuma, bazalka, sójová omáčka, kyselé zelí.
PŘ: Uvaříme těstoviny dle návodu, ofritujeme na kostičky nakrájený tempeh, nakrájíme na drobno zeleninu a vše dobře v míse promícháme. Dáme na vymaštěný plech a zalijeme hustší směsí ovesného nebo sójového mléka, maizeny, kterou rozmícháme ve vodě s trochou soli, jablečným octem, sójovou omáčkou a kořením. Vše dáme zapéct na 15 až 20 min. do trouby. Podáváme s kyselým zelím.

Tempeh s rýží

1/2 kg rýže natural, 2 kostky tempehu, zeleninu - petržel, celer, mrkev, cibule a kdo má rád, tak i česnek, sójovou omáčku, nové koření, bobkový list, zázvor, sůl, olej, maizenu, ovesné nebo sójové mléko.
PŘ: Uvaříme rýži natural. Tempeh nakrájíme na plátky, ofritujeme (můžeme také použít postup pro obalení v těstíčku) a postříkáme sójovou omáčkou. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka a prudce orestujeme na oleji, zalijeme vodou tak, aby zelenina byla ponořená, osolíme, přidáme koření, cibuli, česnek a uvaříme do měkka. Vše pak rozmixujeme a zahustíme trochou maizeny s mlékem. Na talíř podáváme: rýži natural, ofritovaný tempeh (nebo obalený v těstíčku a ofritovaný) doplněný zeleninovou omáčkou a zeleninovým salátem.

Tempeh v karamelu

Použijeme - po jedné polévkové lžíci Sladovitu, oleje, sójové omáčky.
PŘ: Zahřejeme olej, přidáme Sladovit a za stálého míchání vytvoříme pěnu, přidáme sójovou omáčku, promícháme a vypneme oheň. V takto připraveném karamelu máčíme ofritované kostky tempehu. Podáváme místo masa.

TEMPEH SMAŽENÝ SE ZELÍM

Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže….

TEMPEH S MRKVÍ

Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

SMAŽENÝ TEMPEH

Povaříme 15 minut tempeh ve vodě se sojovou omáčkou, necháme okapat. Můžeme přímo osmahnou tempeh po obou stranách do zlatova. Před podáváním použijeme zálivku - voda sojová omáčka, zázvorová šťáva.
image

 

Tempeh smažený se zelím

Ingredience: přírodní tempeh, cibul, kysané zelí, sojová omáčka

Postup připravy: Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.

Tempeh s mrkví

Ingredience: přírodní tempeh, mrkev, cibule, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí, sojová omáčka.

Postup připravy: Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

Křupavý smažený tempeh

Ingredience: tempeh přírodní, 1 lžíce citrónové šťávy, 100 g rýžové mouky, 25 g kukuřičné mouky, stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, 4 oříšky candle nut, sůl, olej, čerstvý nastrouhaný zázvor, rýže nebo nudle (příloha podle chuti

Postup připravy: Tempeh rozkrojíme podélně na dva plátky, každý z plátků dále nakrájíme na obdélníky asi 3x4 cm. Smícháme rýžovou a kukuřičnou mouku a přidáme vodu. Do vzniklého základu těstíčka vmícháme koriandr, sůl, nastrouhaný zázvor, vylisovaný česnek a citrónovou šťávu. Na pánvi rozpálíme olej, tempeh namočíme do těsta a na oleji smažíme dozlatova. Podáváme s vařenou rýží nebo nudlemi, dozdobíme zeleninou (rajče, paprika apod.)

Tempeh s rýží a červenou čočkou

Ingredience: 3/4 hrnku rýže, 1/4 hrnku červené čočky, 1 balíček předsmaženého tempehu, 1 lžíce celerové nati (sušená), 1 lžíce sojové omáčky, sůl, olej,

Postup připravy: Rýži s červenou čočkou důkladně propereme a dáme vařit s hrnkem vody. Osolíme. Během vaření si na kostky nakrájíme tempeh. V pánvi na oleji zpěníme celerovou nať a po chvíli přidáme i tempeh, který trochu osmažíme tak, aby se obě chutě smísily. Směs přimícháme do skoro uvařené rýže s čočkou. Přidáme ještě 1/4 hrnku vody, v níž jsme rozpustily sojovou omáčku. Vše necháme dojít v hrnci pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.

Tempeh na pórku

Ingredience: 1 pórek, 1 balíček uzeného Tempehu, koření: mletý kmín, špetka bazalky, vegeta bez glutamanu

Postup připravy: Na trošce oleje osmahneme spodní část (tu bělejší) pórku nakrájenéhona drobounko. Mezitím nakrájíme uzený Tempeh na kostičky. Po chvilce restování na pórek dáme Tempeh, okořeníme a podlijeme nekolika lžícemi vody. Chvilku podusíme aby se chutě prolnuly. Stáhneme z plamene. Přidáme vrchní část pórku a zamícháme. Podáváme s obilninou, výborný je tento porkm s rýží nebo s bramborovou kaší.

Zelňačka s uzeným tempehem

Ingredience: 1/4 hlávky bílého zelí, hrnek kysaného zelí, 1 l vývaru nebo vody, 4 lžíce sezamového oleje, 1 cibuli nakrájenou najemno, 1 uzený tempeh (cca 200 g), kedlubny, tuřín nebo 2 brambory, 1/2 sójové smetany (cca 100-150 ml), lžička kmínu, lžička sladké papriky, 2-3 ks bobkového listu, 4-5 lžic hladké špaldové celozrnné mouky

Postup připravy: Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujte cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla. Přisypte mouku a krátce ji opražte. Nakonec přidejte zelí (nebo polovinu kysaného), dobře osolte a vše zalijte vývarem nebo horkou vodou. Vařte cca 15-20 minut nebo dokud zelí nezměkne. Pokud máte rádi brambory, přidejte je nakrájené na kostky v průběhu vaření a uvařte v polévce. Pokud jíte brambory často, je vhodné je nahradit jinou zeleninou, například kouskem kedlubny nebo tuřínu. Když máte zeleninu měkkou, odstavte polévku z ohně a vmíchejte kysané zelí a polévku zjemněte sójovou smetanou. Občas můžete ozdobit osmaženou cibulkou. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí nebo umeocet, který polévku okyselí i osolí zároveň.

 

No a protože se pomalu ale jistě blíží Slunovrat a po něm bude veeeeeliké těšení na nadcházející období, to nejkrásnější v roce - jarní, přidávám takovou malou návnadu ...

JARNÍ

Jarný rebarborovo-jahodový koláč

image

image

piškótové cesto
polovicu bieleho tofu
trocha citrónovej štavy
150 g cukru
sáčok vanilkového pudingu
0,5 litra sójového mlieka (kľudne aj iné rastlinné)
okolo 150 gramov jahôd
dve rebarbory

Rebarboru ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, dáme do menšej misky a zasipeme hrsťou cukru. Necháme odstáť asponň pol hodinu. V inej miske si roztlačíme tofu vidličkou, pridáme pár kvapiek citrónovej štavy a trocha cukru, vymiešame. Do väčšej misky dáme všetky ingrediencie z receptu na piškótové cesto, pridáme tofu a polovicu rebarbory, vymixujeme, nalejeme na plech a pečieme zhruba pol hodinu na 170 stupňoch. Medzitým si nakrájame jahody na plátky. Po upečení necháme aspoň pol hodinu vychladnúť, v tomto čase si pripravíme puding podľa návodu (v troške mlieka vymiešat pudingovú zmes, pridať do vriaceho mlieka s cukrom). Na cesto naukladáme jahody a rebarboru a zalejeme pudingom.
Dobrú chuť.

Pohankovo-sezamové karboše

image

Pár hrstí pohanky lámanky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do misky a spaříme vařící vodou ještě s ovesnýma vločkama. Misku přikrejem a mezitím si dáme vařit brambory. Až to změkne, okořeníme drcenou majoránkou, solí, pepřem, oreganem a pár kapkama světlý sojový omáčky. Přisypem trochu hladké mouky, strouhanky a hrašky na zahuštění, zamícháme a pak uplácáme bochánky, který pak obalíme v sezamovém semínku. Pak si nakrájíme menší cibuli a na rostlinném másle osmahnem, pak zasypem hladkou moukou, chvilku poválíme a pak zalejeme trochou vody a přidáme kysané zelí, což pak ještě posypeme kmínem a chvilku povaříme, mezitím usmažíme karbošky "na zlatavo".

Mrkvovo-špenátová pomazánka

image

Rozmixujeme 2 mrkve společně s větší hrstí čerstvých listů špenátu, osolíme, opepříme, přidáme špetku kmínu, zakápneme extra panenským olivovým olejem, přidáme plátek rostlinného margarínu a znovu pořádně rozmixujem. Osvěžující.

Raw Lazaně

Nedávno jsem v restauraci Maitrea ochutnala raw špagety s rajčatovou omáčkou a byla jsem velmi příjemně překvapená. Lasagně jsem se chystala udělat už nějakou dobu, tak proč nevyužít končící sezóny a zkusit je raw. Velmi svěží a chutné a přesto zasytí. Syrové cukety se nebojte, nakrájená na tenké plátky chutná velmi dobře. Recept ze stránek Rawmazing. Mimo ingrediencí budete, stejně jako pro většinu ostatních raw receptů, potřebovat i mixér (  food processor). Pojmy jako "sýrová" a "masová směs" berte prosím s rezervou, nerada je používám (in social constructivism we trust), ale z důvodu momentální neinvence se držím znění původního receptu. Vaše lingvistické tipy uvítám v komentářích ;) 
image
Ingredience: 1 střední cuketa (žádná obří kruchá) 1 dobré rajče pepř, sůl Rajčatová omáčka: 1 hrnek sušených rajčat, namočených do vody 1/4 hrnku olivového oleje šťáva z půlky většího citronu 4 masité datle, namočené do vody 1 stroužek česneku 1 lžička sušených italských bylinek Špenátovo-ořechové pesto: 3 hrnky dobře propraného špenátu 2 stroužky česneku 1/3 hrnku olivového oleje 1/2 hrnku vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin šťáva z půlky většího citronu "Sýrová" směs z kešu oříšků: 3/4 hrnku kešu oříšků, namočených na cca 6 hodin 1 stroužek česneku 1 lžička citrónové šťávy "Masová" směs z vlašských oříšků: 2 hrnky vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin po 1 lžičce sušené šalvěje (příp. estragonu), majoránky a tymiánu  1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu  2 lžíce dobré sojové omáčky (kikkoman)
image
Postup: všechny směsi postupně rozmixujte v mixéru ;). Kvůli zašpinění mixéru doporučuji začít kešu směsí. Ořechy slijte a propláchněte, do mixéru rozmačkejte česnek, přidejte ořechy a citronovou šťávu a krátce pomixujte na hrubší směs. Dochuťte solí, pepřem, příp. dalším citronem a česnekem. Další připravte směs z vlašských oříšků, slijte, opláchněte, rozmačkejte česnek, dejte se vším do mixéru, dochuťte. Pak je na řadě špenátové pesto - postupujte jako v předchozích případech, akorát se správnými ingrediencemi ;). Jako poslední připravte rajčatovou omáčku, jestli je příliš hustá, postupně přidávejte po lžících vodu do požadované konzistence.
image
Cuketu nakrájejte na tenoučké plátky - nejlépe to jde hrubší škrabkou, plátky rajčat můžou být silnější. Na talíř postupně klaďte plátek cukety, zalijte rajčatovou omáčkou, posypte kešu sýrem, poklaďte plátky rajčete, navrstvěte pesto, posypte směsí z vlašských ořechů... a tak dále a tak dále jak vysoko chcete. Nakonec ozdobte bazalkou a ořechovými směsi a zakápněte olejem. 
image
V původním receptu se můžete podívat i na další úpravu receptu - cuketové rolky. Pár jsem jich zkoušela, ale více mi vyhovují lazaně. Z rolek omáčky vytékají a nevejde se jich tam tolik. :) Dobrou chuť.
Pár típků pro vaši bádací potřebu.

FALAFEL (základní recept) FALAFEL Arabská jídla Ingredience receptu: Pro 4 osoby: 2 šálky namočené cizrny, 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní), ½ šálku nasekaných bylinek, 4 st česneku (nasekaného), 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!), 2 lžičky soli, ½ lžičky pepře, větší špetka chilli (možno přidat ještě větší špetku koriandru, několik lžic tahini a hrašku vegan).
Postup:  1 šálek cizrny namočíme na 12-20 hod. (zdvojnásobí objem). Slijeme a pečlivě rozmixujeme na jemnou kaši. (Nevaříme!)  Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, zel. nať, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru)

Tvarujeme kuličky či placičky (3-4cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Pro jistotu lze zahustit hraškou vegan (případně moukou). Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni a než jsou nahnědlé, tak na ně nesaháme, aby se nerozpadly. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku. Podáváme v pita chlebu, pšeničné tortille, arabském chlebu s cous cous salátem nebo s hranolkami a zeleninou. Vhodnou přílohou je též sojový jogurt s česnekem, hummus nebo sladká chilli omáčka.

Fazolové karbanátky v rýžovém papíru

image

Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na talíř takový karbanátek, po mase se nikomu stýskat nebude.

Ingredience pro 4 porce

  • 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
  • 1 větší cibule
  • hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • špetka tymiánu (nemusí být)
  • 4-6 listů rýžového papíru

Postup

Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova. Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané. Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.

Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko. Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty. Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme. Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.

Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň. Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven. Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.

Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká,  pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.

Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.

Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.

Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.

Děti od 1 roku do 2 let

V ideálním případě se  dostanou poprvé k luštěninám, přičemž fazole necháváme spolu s hrachem až jako poslední.  Proto raději použijte čočku či cizrnu, pokud chcete fazole, tak raději raději adzuki  než jiný typ fazolí. Ale platí, že karbanátky smažené na tuku, nejsou pro takto malé děti zatím vhodné. Stejnou hmotu jim můžete dát napařit na pařáček nebo v chladném období zapéct do trouby jako prejt, jen opatrně ze solí. Pro děti odeberte a pak si dosolte svojí část. U dětí cca od 1,5 roku můžeme více osolit, můžeme přidat trochu česneku, ale raději ještě nesmažíme.

****************************************************************************************************

Vánoční recepty

- nepečené

image

Základem je rozmixovat ořechy a datle, mužeme přidat co máme doma, rozinky, seminka,  vlocky, kokos, cokoliv..ale postačí ořechy a datle a má to správnou konzistenci, pak   stačí jen tvarovat. Krém je rozmixovane avokado+kakao+javorovy sirup

Čokohrudky

Čokohrudky

100g čokolády na vaření upřenostňuji bio kvalitu
6 lžic slunečnicových semínek
špetka skořice
1-2 lžíce vody


Semínka nasucho opražíme. Nalámanou čokoládu spolu s kapkou vody rozpustíme ve vodní lázni (do nádoby dáme vodu a do ní druhou), vmícháme slunečnici a skořici. Z hmoty pak lžící tvoříme hrudky. Pokud čokolády nemáme tolik a hrudek budeme chtít více, nadstavíme trochou másla a kakaa, hrudky budou měkčí. Místo slunečnic můžeme zkusit loupané mandle, rozinky, kokos...

MAJONEZA Z KESU ORECHU:

°°°°
- 1 šálek (240ml) kesu orechů
- 1/2 šálku vody (případně míň nebo víc, podle toho, jak hustou ji chcete)
- 1/4 šálku citronovej stavy
- 2-3 namocene datle (nebo cukr, agave atd)
- na dochucení: sůl, susena cibula, cesnek v prasku

Orechy namocit aspon na 8 hodin. Vsecko rozmixovat do hladka. Je fakt vyborna.

image

vegan mrkvové cukroví :)

moje dnešní vegan mrkvové cukroví :)

  • 350g polohrubé mouky, 150g najemno nastrouhané mrkve, 250g tuku, nejlépe rostlinýalsan -  bioa 1/2 prášku do pečiva. Moučkový a vanilkový cukr na obalení. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet. Pakvyválíme cca 3–4mm tlustý plát a vykrajujeme. Pečeme v troubě na pečícím papíru na 180 stupňů asi 8 minut. Hotové ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale zkoušela jsem i ve skořicovém cukru a taky výborné!

Veganské vánoční cukroví

... zkuste se nechat inspirovat veganskými recepty pro některé ze známých českých druhů cukroví i zajímavých tipů na některé méně známé.

image

KOKOSOVÉ CUKROVÍ

 

30 dkg hladké mouky

12,5 dkg rostlinného tuku

12,5 dkg kokosové moučky

12,5 dkg moučkového cukru

½ prášku do pečiva

voda

Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva, kokosovou moučku a tuk. Zpracujeme těsto. Je-li třeba (pokud těsto nelze spojit) přidáme trošku vody. Na pomoučeném vále vyválíme tenký plát a vykrajujeme hvězdičky nebo jiné tvary. Přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180°C. Vychladlé uložíme do dózy uležet – mělo by zůstat alespoň týden v chladu. Potom slepujeme krémem a poléváme rozpuštěnými karobovými bonbony. Hotové opět uložíme v chladu.

Krém

15 dkg tuku

8 dkg moučkového cukru

Utřeme do pěny.

 

image

 

KOKOSOVÉ ROHLÍČKY

20 dkg hladké mouky

20 dkg kokosové moučky

20 dkg rostlinný tuk

15 dkg moučkového cukru

balíček karobových bonbonů

 

Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme kokosovou moučku a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme při pokojové teplotě ½ hodiny odpočinout. Z těsta tvarujeme rohlíčky, klademe je na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180°C. Vychladlé rohlíčky namáčíme špičkami do rozpuštěných karobových bonbonů.


image

OŘECHY

14 dkg hladké mouky

10 dkg rostlinného tuku

8 dkg moučkového cukru

6 dkg mletých ořechů

 

Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme ořechy a tuk. Vypracujeme těsto, které si nakrájíme na kousky, ty pak vtlačujeme do formiček. Pečeme při 180°C. Vyklápíme z úplně vychladlých formiček. V dóze necháme týden uležet. Potom spojujeme vždy dva ořechy ořechovým krémem. Necháme v chladu ještě nějakou dobu uležet.

Krém

15 dkg tuku

8 dkg moučkového cukru

6 dkg mletých ořechů

2 lžíce rumové tresti

Tuk a cukr utřeme do pěny, přidáme ořechy a tresť a ještě důkladně promícháme.

 

image

 

PERNÍČKY

64 dkg hladké mouky

16 dkg moučkového cukru

16 dkg Sladovitu (místo medu)

10 dkg rostlinného tuku

1 prášek do perníku

½ lžičky jedlé sody

10 lžic sojového mléka

1 karobové bonbony

 

Na vál prosejeme mouku, cukr, prášek do perníku a jedlou sodu. Přidáme ostatní suroviny, (mléko postupně) a zpracujeme hladké těsto. Těsto dáme v mikrotenovém sáčku do ledničky odpočívat den i déle. Pak těsto vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 180°C. Vychladlé perníčky slepujeme zavařeninou nebo krémem, povrch poléváme rozpuštěnými karobovými bonbony.

Krém

15 dkg tuku

8 dkg moučkového cukru

Utřeme do pěny.

 

image

PLACIČKY S OVESNÝMI VLOČKAMI

30 dkg hladké mouky

25 dkg ovesných vloček

25 dkg moučkového cukru

25 dkg hrubě nasekaných ořechů

25 dkg rostlinného tuku

2 vanilkové cukry

3 lžíce vody

Na vál si prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, je-li potřeba (pokud těsto nelze spojit ) přidáme ještě vodu. Z těsta tvoříme placičky a klademe je na plech s pečícím papírem. Uprostřed placičky uděláme důlek, do kterého dáme podle chuti oříšek nebo zavařeninu (osvědčila se hrušková :) ). Pečeme při 180°C.

 

image

VÁNOČKA

½ kg hladké mouky

10 dkg cukru písek

10 dkg rostlinného tuku

1 vanilkový cukr

5 dkg rozinek

5 dkg oloupaných na nudličky nakrájených mandlí

2 dkg droždí

špetka soli

¼ l sojového mléka

 

V misce smícháme mouku a sůl. Uděláme důlek na kvásek. Po vzejití kvásku přidáme rozehřátý tuk, cukr, vanilkový cukr a sojové mléko. Vše smícháme, přidáme rozinky, mandle (část necháme na posypání vánočky) a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Na vále rozdělíme vykynuté těsto na 9 dílů 4 + 3 + 2 a zapleteme vánočku (pro zručné). Posypeme ji zbylými mandlemi a 10 minut necháme odpočinout. Pečeme při 160°C asi 45 minut.

Pro méně zručné – těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky. Další postup je shodný jako u vánočky.

Kvásek:

2 lžičky cukru

droždí

1 dl teplého sojového mléka

Do důlku dáme cukr, na něj nadrobíme droždí a zalijeme teplým (ne horkým) sojovým mlékem. Jemně promícháme až se vytvoří řidší kašička. Necháme kynout 15 minut.

image

/projekt  Vegan Fighter/

Vánočka ze špaldové mouky

300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 300 g bílé pšeničné mouky BIOHARMONIE, 100 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE, 120 g másla, 3 žloutky, 40 g droždí, 250 ml mléka nebo rýžového, sojového, špaldového… nápoje Isola Bio, 60 g hrozinek, citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, muškátový oříšek, 50 g vlašských ořechů, mandle, sůl

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Pak  přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.

Klasické marokánky bez cukru

image

image 2 plechy dle velikosti | Pro bezlepkovou dietu použít mouku pohankovou! | Při oslabené slinivce jenom ochutnat pár kousků!

Ingredience:

  • 50 g celozrnné jemné mouky špaldové (popř. hladké pohankové)
  • 350–370 ml vody
  • 35–40 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
  • 5 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g arašídů natural
  • 50 g sloupnutých mandlí
  • 80 g sušených švestek
  • 70 g fíků
  • 35 g datlí
  • trošku skořice
  • hrst půlek arašídových oříšků
  • hořká čokoláda na vaření BIO s třtinovým cukrem

Klasické marokánky připravovala moje maminka z vařené sladké kašičky z hladké mouky a hlavně z kandované pomerančové kůry. Do této kašičky, ze které se pak marokánky pekly, se dalo použít vše od sušeného ovoce, zbytků oříšků, mandlí, až po drobečky z rozpadlého cukroví.

Pomerančovou kůru již mnoho let neproslazuji bílým cukrem a do marokánek vůbec nepoužívám. Vůni pomeranče nahrazuji přikapáním pomerančového aromatického oleje od firmy „Just“.

Místo všelijakého proslazeného ovoce, plného bílého cukru, používám jenom ovoce sušené, které k oslazení marokánek postačí. Sladidlo není potřeba žádné, ani alternativní.

Jemnou celozrnnou špaldovou (nebo pohankovou) mouku rozkvedláme ve studené vodě a dáme vařit za stálého míchání na hustou kašičku. Ještě do teplé a vroucí kašičky rozpustíme sušený sojový nápoj s příchutí smetany.

Sušené švestky, fíky a datle nakrájíme najemno. Mandle, vlašské ořechy i arašídy nasekáme nahrubo. Veškeré sušené ovoce i sekaná jádra přidáme do teplé kaše a dobře promícháme. Kaši ovoníme aromatickým olejem a troškou skořice.

Z husté kašičky tvoříme lžičkou na plechu na pečící papír hromádky, které lehce rozmáčkneme na placičku půlkou arašídového oříšku. Upečeme v mírné troubě asi při 150–180 °C. Dobu pečení si hlídáme, abychom nepřipálili okraje. Bude zhruba 40–45 minut.

Hotové marokánky můžeme potřít ze spodní strany hořkou čokoládou na vaření s třtinovým cukrem.  Potřené marokánky necháme zaschnout v chladu a uchováváme na suchém a chladném místě. A někdy i pod sedmi zámky…:-)

Cupcakes, košíčky



image čokoládový košíček s čokoládovou polevou

cesto:
1 hrnček sójového mlieka
1 čl jablkového octu
3/4 hrnčeka cukru
1/3 hrnčeka oleja
2 čl vanilínového cukru
1 hrnček múky
1/3 hrnčeka kakaa
3/4 čl sódy bikarbóny
1/2 čl prášku do pečiva
1/4 čl soli

poleva (tzv. ganache):
1/4 hrnčeka sójového mlieka
115 g čokolády na varenie // inej veg* čokolády
2 pl javorového sirupu

postup:
1. zmiešame sójové mlieko a ocot a necháme postáť. Pridáme cukor, olej a vanilínový cukor a poriadne premiešame.
2. V druhej miske dáme dohromady všetko zvyšné sypké: múku, kakao, sódu bikarbónu,sol a prášok do pečiva.
3. Obsahy misiek spojíme a teraz už fakt poriadne premiešame. Nachystáme si muffinový plech s košíkmi.
4. Košíky naplníme do 2/3 až 3/4 a šupneme do predhriatej rúry. Pri teplote 175 C pečieme 18-20 min.
5. V malom kastróliku troška zohrejeme sójové mlieko, nahádžeme doň nalámanú čokoládu a javorový sirup
a miešame až kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme mierne vychladnú. Na už vychladnuté koláče lyžičkou nadžabeme polevu.

[ recept z Vegan Cupcakes Take Over the World]

Banánovo-čokoládové košíčky

image
1/2 hr. (hrnčeka) cukru
5 l. (lyžíc) rastlinného masla
1 č.l. (čajová lyžička) vanilkového cukru
1 banán
1 hr. múky (môže byť polohrubá, ja som použil kukuričnú)
1/4 hr. nesladeného kakaa
1/2 č.l. sódy bikarbóny
1/2 č.l. soli
1/2 hr. sojka (sójového mlieka)

Najprv  zmiešame prvé 3 ingrediencie, maslo je vhodné pred miešaním trošku roztopiť. Dobre premiešame a pridáme rozmačkaný banán, znova zamiešame. V druhej miske si zmiešame všetko ostatné okrem sojka.

Pak  obidve misky pomali zmiešavame  za postupného pridávania sojka. Vyhrejeme trúbu tak na 200, na plech si nahádžeme košíčky, nalejeme do nich zmes tak do 2/3 a pečieme kým sa nenafúknu a trochu nestvrdnú - nesmú však stvrdnúť príliš! Po vybratí ich môžeme potreť arašidovým maslom a ozdobiť banánom. Ja osobne som ešte do "cesta" pridal hrozienka.

Nepečené jahelné kuličky s mandlemi (50 ks kuliček)
100% vegan, neobsahuje pšeničný lepek

200 g syrových jáhel v biokvalitě
¾ l jablečného moštu z Bílých Karpat (nebo vody)
špetka mořské soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

1. Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.
2. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť.
3. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.
4. Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2–4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.

KOKOSOVÉ KULIČKY (VEGAN RAFFAELLO) image

Ingredience receptu: 150g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 400g kokosu, 250g sušeného rostlinného mléka, 250g rostlinného másla Alsan, 40ks loupaných mandlí.

Postup:

Rostlinný tuk rozpustíme a necháme trochu vychladit. Smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, sušeným mlékem, 200g kokosu a zhruba 100 ml vody. Vypracujeme hladkou hmotu, z níž vytvarujeme kuličky, do kterých vložíme mandle. Je-li hmota příliš tekutá, přisypeme kokos nebo dáme do chladu. Nakonec je obalíme v kokosu a necháme v chladu.

Marokánky

image
100 g ořechů a semen (lískové, burské, para, pistáciové, vlašské ořechy, mandle, slunečnice...)100 g proslazeného a sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky, datle, proslazený ananas, mango, pomerančová kůra...)80 g cukru50 g hrubé mouky50 g másla100 ml vody nebo mlékalžička skořice - není podmínkoučokoládová poleva
Směs nahrubo nasekaných ořechů (některé ponecháme vcelku), ovoce, cukru, másla, skořice a poloviny mouky krátce povaříme ve vodě nebo mléce. Odstavíme a vmícháme zbytek mouky. Na plech s pečícím papírem děláme placičky, které pečeme při teplotě 150 - 180 stupňů. Vychladlé poléváme čokoládovou polevou.Tip: Jednoduchou polevu vytvoříme rozpuštěním tabulky čokolády na vaření (100 g) v tzv. vodní lázni a vmícháním kousku másla (40 - 50 g). Nevaříme!

Inspirovováno tímto návodem (http://video.about.com/ vegetarian/ Vegan-Chocolate-Cookies.htm)
Na sušenky si připravte:
2,5 hrnku hladké mouky (já nakombinovala pšeničnou obyčejnou a špaldovou celozrnnou)
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového prášku (můžete použít i vanilkový extrakt)
2/3 hrnku rostlinného oleje (příště dám asi jen 1/2)
1 hrnek třtinového cukru
2 lžíce chia semínek
1/2 hrnku sojového mléka (zalila jsem sušené)
Nejdříve smíchejte v míse mouku s práškem do pečiva, solí a vanilkou (pokud máte extrakt, tak ten přidejte až k tekuté části).
Rozmíchejte zvlášť cukr v oleji, přidejte mléko a chia semínka, zamíchejte a vlijte k mouce. Pořádně promíchejte, mělo by vzniknout tužší těsto (koukněte na video v odkazu výše). Přisypte kousky čokolády a tvořte zploštelé kuličky, které klaďte na pečící papír.
Pečte asi 12 minut na 180 stupňů. Záleží na velikosti vašich kuliček. Sušenky prostě vytáhněte, až začnou ze spodu hnědnout a nechte je na teplém plechu dojít.


Na houbového kubu budeme potřebovat:

“ 300 g ječných krup (prodávají se v několika velikostech, můžete koupit jakékoliv)
“ čerstvé houby (asi 3 hrsti – dle chuti)
“ 2 cibule
“ 3 stroužky česneku
“ máslo nebo olej (nejlépe olivový)
“ sůl
“ pepř
“ drcený kmín
“ majoránku
“ eventuelně nějakou tu bylinku  na ozdobu (nemusí být)

Kroupy propláchneme studenou vodou, poté krátce osmahneme na pánvi s trochou oleje nebo másla. Přidáme vodu, osolíme a přidáme trošku drceného kmínu. Kroupy uvaříme doměkka. Pokud v nich zůstane moc vody, na konec vodu ještě slijeme.

Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vody, poté asi 5 minut povaříme. Mezi tím na pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, na kterém osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Druhou cibuli nakrájíme na kolečka a necháme ji stranou. Přidáme houby a společně chvilku podusíme. Přidáme uvařené kroupy, prolisovaný česnek a dochutíme majoránkou a pepřem. Ozdobíme kolečky cibule. Směs přendáme na vymazaný pekáček a společně asi 20 minut zapékáme v troubě na 180 – 200 °C. Nakonec můžeme ozdobit nějakou tou bylinkou.

 

Tradiční večeře

Pokud jste jen vy vegetariánem v rodině (nebo je jím jiný člen), možná nebudete chtít trhat partu a připravíte si tak variaci na klasického kapra v trojobalu. Bramborový salát se ve většině rodin připravuje bezmasý. Můžete také použít uzené tofu.
Namísto kapra můžete zvolit právě tofu nebo předem uvařené sojové maso, Seitan, Robi maso či Šmakouna, které obalíte v klasickém trojobalu či těstíčku a osmažíte jako první, než na pánev přijde kapr.

Připravit si můžete i různé bezmasé karbanátky.
Vynikající je i různá zelenina obalená ve směsi na obalování Hraška (směs z hrachu a bezlepkových obilovin s kořením) – tou nepohrne ani ten nejzarputilejší masožravec.

SMAŽENÝ CELER A LA KAPR image

Ingredience receptu: Celer, ocet, sůl, pepř, koření, hraška vegan.
Postup:

Celer nakrájíme na půlkolečka (silnější) a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem (1 lžíce). Vyndáme, osolíme, opepříme, přidáme nějaké pikantní koření na na ryby (rozmarýn, oregáno, apod.). Obalíme v hrašce vegan dle návodu nebo ve veganském trojobalu a osmažíme. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podáváme s bramborovým salátem ze sojanézy a s kousky tofu hamburgeru. (Tip: ihned po osmažení projeďte celer na vidličce vroucí vodou. Tímto způsobem zůstane křupavý a bez omastku)

Moderní večeře

Sushi se u nás stává stále oblíbenější a jeho vegetariánská varianta si v ničem nezadá s těmi rybími. Jako náplň můžete zvolit:
- okurku (tu podélně rozkrojíme, vydlabeme jádřinec a zbytek nakrájíme na tenké dlouhé proužky)
- avokádo (plod rozpůlíme, oloupeme, vyndáme pecku a očištěný vnitřek nakrájíme na tenké srpečky)
- tofu (nakrájíme na tenké nudličky) či fermentované sojové boby
- ředkev – můžete vyzkoušet například oblíbenou bílou ředkev Daikon (nakrájíme na jemné dlouhé proužky)
- lilek (předem vložíme připravené plátky do marinády)
- mrkev (očištěnou a podélně nakrájenou)


image
Dobrou chuť a hodně klidu a míru nejen při přípravě štědrovečerních pokrmů!

Veganská tlačenka se shitake

 

image

Máte chuť na tlačenku nebo aspik? Žádný problém. Výborná veganská tlačenka se dá udělat i bez želatiny, i bez masa. Ideální chuť pak získá s houbami. Vyzkoušejte recept na výbornou tlačenku s houbami shitake, kterou si zvládne doma připravit každý.
Veganský aspik (tlačenka) s houbami shitake
Suroviny:1/2 sáčku prášku z mořských řas agar-agar1/2 uzeného tofu nastrouhaného nahrubo250g hub shitake (možno použít i hlívu nebo jiné houby)1 kostka zeleninového bujónusojová omáčkasůlnori vločky
Postup:Shitake nakrájíme na drobné kostičky nebo je prolisujeme přes kráječ na vajíčka - hodí se na rychlé krájení měkkých surovin. Kostičky shitake orestujeme na trošce "másla" alsan bio nebo na olivovém oleji. Mezitím si ve vedlejším hrnci připravíme nálev z 1/2 litru vody a zeleninového bujónu, do kterého přidáme prášek agar a trošku soli. Nálev přivedeme k varu a přidáme do něj orestované shitake a nastrouhané tofu a 1-2 minuty povaříme. Poté nalijeme do misek nebo uříznuté lahve a necháme ztuhnout. Podáváme s cibulí a octovou zálivkou.

Zapečené těstoviny se zelím

400g těstovin (nejlépe fusilli BIO ), 300 g kyselého zelí, 200 g  uzeného Tofu, olej, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, mletý kmín, 200 ml smetany nebo Rýžového krému na pečení a vaření Isola Bio, 2 vejce, strouhanka na vysypání plechu

Na oleji orestujeme   Tofu nakrájené na kostičky a na jemno nakrájenou cibulku. Smícháme společně s uvařenými těstovinami a pokrájeným kyselým zelím. Směs dáme do pekáčku, přelijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali vejce, kmín, pepř a sůl. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C asi 30-45 minut.

Staročeský houbový kuba

500 g velkých ječných krup, 50 g sušených hub, 3 cibule, 3 stroužky česneku, máslo, olivový olej BIO , sůl, pepř, kmín, majoránka

Kroupy uvaříme v osolené vodě s trochou olivového oleje. Po 30 minutách je zrno akorát uvařené zároveň stále křupavé. Po uvaření necháme asi 5 minut dojít a pak scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a podusíme předem uvařené sušené houby. Zapékací mísu nebo jinou vhodnou nádobu vymažeme máslem (po staročesku sádlem). Do mísy vložíme kroupy a promícháme s olivovým olejem. Poté vmícháme směs hub s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Povrch poklademe plátky másla či pokropíme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme. Podáváme nejlépe s kysanou zeleninou (pickles), která chuťově pokrm výborně doplní a nás obohatí o vitamín C.

Medové perníčky:

860 g žitné celozrnné mouky BIOHARMONIE, 4 vejce, 4 velké lžíce medu, 350 g třtinového cukru  , 1 polévková lžíce perníkového koření, citrónová kůra (z bio citrónu bez chemického ošetření), 250 g sádla, 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen)

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které pak rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 

Pohankovo - oříškové rohlíčky (bezlepkové)

250 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 210 g másla, 70 g třtinového cukru  , 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme a formujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 180°C 15-20 minut. Ještě teplé obalujeme rohlíčky v cukru. Po 3 dnech jsou rohlíčky vláčné a rozplývají se na jazyku.

Marokánky ze sušených meruněk

200 g nakrájených sušených meruněk BIOHARMONIE, 150 g nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce (PL) loupaných slunečnicových semínek BIOHARMONIE, 1 PL mletého máku, 2 PL rýžových vloček, 2 PL sezamových semínek, na špičku nože skořice a mletého hřebíčku, 3 PL vody, 80 g květového medu,250 ml mléka, 60 g másla, 40 g dětské krupice, vysokoprocentní hořká čokoláda

Mléko, máslo, med a krupici uvedeme do varu, přidáme meruňky, mandle nebo ořechy, koření, semínka, vločky a vodu. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme lžící hrudky a z nich tvarujeme menší placičky, které pečeme zhruba 15 minut při 170°C. Po upečení sejmeme a necháme vychladnout na rovném podkladě, aby se nekroutily. Po vychladnutí můžeme spodní stranu natřít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

TIP! meruňky a rozinky BIOHARMONIE! Byly sušené velmi šetrným způsobem v celých kusech, aby si zachovaly maximum své šťavnatosti. Mají tmavší barvu, jelikož nejsou proti
konvenčnímu sušenému ovoci ošetřené oxidem siřičitým.

 

image

Medové škebličky

Těsto: 280 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 150 g másla, 150 g květového medu, 100 g mletých vlašských ořechů, 3 žloutky, 1 BIO vanilkový cukr, šťáva z 1 citrónu, 1 PL j. sody. Náplň: bílek z 2 vajec, 2 PL moučkového cukru, 200 g mletých vlašských ořechů.

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a nejméně 5 minut rukama zpracováváme v kompaktní těsto. Těsto necháme alespoň 3 hodiny odpočinout, nejlépe však přes noc. Mezitím si připravíme náplň. Vaječný bílek vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhého sněhu a poté smícháme s jemně namletými vlašskými ořechy. Poté na pomoučněném válu vyválíme placku asi 3 mm vysokou, do které vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka umisťujeme lžičkou kupičky náplně velké asi jako vetší lískový oříšek. Poté kolečka překládáme na půl tak, že vznikají malé škebličky. Po okrajích těsto prsty lehce přitlačíme, aby při pečení náplň nevytékala ven. Škebličky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut, dokud nezačnou na povrchu zlátnout.

TIP! Pokud nejste zvyklí na pečení z celozrnné mouky a bojíte se chuti a barvy cukroví, zkuste nejprve půl množství celozrnné mouky nahradit moukou bílou. Uvidíte, že vám celozrnné pečení zachutná a příště budete již bez obav péct bez bílé mouky.

image

Voňavé cukroví

Těsto: 140 g celozrnné pšeničné mouky BIOHARMONIE, 140 g třtinového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 140 g mletých vlašských ořechů, 2 PL BIO kakaa.
Náplň: 150 g másla, 70 g strouhaného kokosu, 4 PL třtinového cukru.

Všechny ingredience na těsto (až na kakao) smícháme dohromady a nejméně 5 minut rukama zpracováváme v kompaktní těsto. Poté rozdělíme na dva stejné díly a do jednoho z nich ještě zapracujeme kakao. Necháme alespoň 3 hodiny odpočinout, nejlépe však přes noc. Mezi tím si připravíme náplň smícháním másla, cukru a kokosu. Poté na pomoučněném válu vyválíme placku asi 3 mm vysokou, do které vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 5-10 minut, dokud nezačnou kolečka na povrchu zlátnout. Po upečení necháme sušenky vychladnout a poté světlá a tmavá kolečka slepujeme dohromady kokosovou náplní.

Makronky z ovesných vloček

65 g másla, 150 g ovesných vloček BIO,100 g sušených nesířených meruněk BIOHARMONIE, 1 vejce, 50 g třtinového cukru,1 čajová lžička (ČL )skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 BIO vanilkový cukr, špetka soli, 1 ČL strouhané citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu).

Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm za stálého míchání upražíme vločky do světležluta. Na velkém talíři je necháme vychladnout. Meruňky nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Vejce s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, vanilkovým cukrem a solí ušleháme do pěny. Přidáme ovesné vločky, meruňky a citrónovou kůru a promícháme. Troubu předehřejeme na 180°C. Plechy vyložíme papírem na pečení. Navlhčenou lžičkou uděláme na plechy kopečky o velikosti vlašského ořechu v odstupu asi 4 cm. Makronky pečeme v horní polovině trouby 10 -15 minut do světlehněda. Vyjmeme je z trouby, rozložíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.

Linecké z pohankové a špaldové mouky

200g pohankové mouky  BIOHARMONIE , 300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 100 g javorového sirupu BIO, 270 g másla, pikantní džem

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu. Odležené těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Ve vyhřáté troubě pečeme cca na 150°C asi 20 min. Necháme vychladnout a po té natřeme džemem a slepíme. Cukroví je po dvou dnech měkké.

Polévka z červené čočky

3 lžíce oleje na pečení a smažení  BIO, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 200 g červené čočky loupané,  1 l zeleninového vývaru (bujón zeleninový kostky BIOLINIE), špetku mletého koriandru.

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte například citrónovou šťávou.

image

 

image

Veganské Vánoce

Hrachová polévka

250g žlutého hrachu (namočeného přes noc) 100ml smetany 2 lžíce mouky 3 lžičky majoránky 3 stroužky česneku Několik plátků toustového chleba olej Sůl
1. Hrách uvaříme doměkka a poté rozmixujeme. 2. Mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do polévky a povaříme 10 minut. Mezitím si pečivo nakrájíme na kostky a buď opečeme na pánvi, nebo v troubě do křupava. 3. Polévku ochutíme majoránkou, česnekem a solí. image

Salát: brambory, kyselé okurky, mrkev, celer, cibule… zalito: sójový jogurt, tři lžíce plnotučné hořčice, rozmixované kešu ořechy (hrst, několik hodin máčené ve vodě, aby změkly), stroužek česneku, lžíce cukru, sůl, nadrobno nakrájená pažitka, pepř

Karbanátky: uvařit tak dvě hrsti kamutu a jedna hrst amarantu (vařila jsem je společně v jedné vodě den předem), nastrouhané asi čtvrt kilo topinamburů, jeden nastrouhaný fenykl, rozmačkaných 100g uzeného tempehu, nadrobno nakrájená jedna cibule šalotka, pepř, sůl, 1 lžíce bramborového škrobu rozmíchaného ve 100ml vody - zalít celou směs, promíchat a přidávat mouku do správné konzistence. Pak vytvarovat placky a obalit je ještě v mouce a smažit.

 

Blue vegan pig: Vánoční večeře

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

 

image

 

Ingredience (na cca 3 plechy kuliček)

  • hrnek fazolí adzuki
  • 15 nesířených sušených meruněk
  • 15 oloupaných j. kaštanů (mohou být i sušené)
  • 2 hrnky strouhaných ořechů
  • hrnek nakrájených mandlí
  • 5 hrnků strouhaného kokosu

image

Hrnek fazolí namočíme přes noc do vody, pak dáme do tlakového hrnce spolu s meruňkami a oloupanými kaštany, natlakujeme a vaříme 40 minut na mírném plameni. Po uvaření scedíme zbytkovou vodu a vše důkladně rozmixujeme. Pak přidáme nastrouhané ořechy, mandle a 3 hrnky kokosu. Vlhkou ruku tvoříme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu. Vyskládáme na plech a necháme pár dní v chladu. Původně měkká hmota hezky ztuhne a chuť fazolí v nich nikdo nenajde :-)

Praktické

Nepečené kuličky děláme až těsně před Vánoci, mají životnost cca 14, pak by se vám zkazily. Rozhodně je skladujte v chladu.

Obměna

Místo kokosu můžeme použít oříšky či mandle. Můžeme tak z jednoho základu udělat 3 různé kuličky.

rozinkové zrno s mandlí Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

image

Ingredience (cca 100 kousků)

Suchá část

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček (dá se koupit, ale můžeme i rozmixovat ovesné vločky na prášek)
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek

Mokrá část

  • 1 vejce
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

Postup

image

Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc. Pak vytváříme kuličky, jejich tvar upravíme do tvaru kávového zrna a vložíme na plocho půl mandle. Cukroví dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.

Obměna


Můžete je také přelít karobovou polevou a místo mandle dát lískový oříšek či kus vlašského ořechu.

Ořechový chlebíček

image

Ingredience (cca 12 válečků)

  • 20 dkg fíků
  • 20 dkg datlí
  • 20 dkg rozinek
  • 20 dkg mandlí
  • 20 dkg vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 3 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 30 dkg špaldové mouky
  • vejce a voda na potření

Postup

Fíky, datle, rozinky, mandle a ořechy nasekáme na drobné kousky. Našleháme vejce a sladovit. Do této směsi postupně přimícháme nasekanou směs a na závěr špaldovou mouku. Vlhkýma rukama, aby se nám těsto nelepilo na prsty, důkladně zamícháme a postupně vypracujeme válečky asi 5 cm v průměru  a cca 15 cm dlouhé. Dáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vajíčkem rozšlehaným vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů až jsou válečky zespodu růžové. Po vychladnutí balíme do alobalu a ukládáme do chladu. Před podáváním krájíme na tenké plátky.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

K Vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát a to je pochoutka, která ve vegan verzi jde připravit naprosto skvěle a navíc, na rozdíl od jeho majonezových a vajíčkových nevegan kolegů, i velice zdravě. Veganský bramborový salát jde udělat v nespočetně variantách, od klasické, kde se jen obyčejná majonéza nahradí za takřka neroznatelnou sojanézu a vajíčka se buď vypustí úplně, nebo jdou nahradit např. kousky tofu, přes různé kreativnější varianty, které najdete níže. Jako velice příjemný bonus vegan bramborového salátu je i to, že rozhodně není taková tuková a cholesterolová bombička jako klasický, u kterého vajíčka a hlavně majonéza dělají čáru přes rozpočet všem hubnoucím a zdravotním předsevzetím. O etických otázkách "výroby" vajec ani nemluvě… Pokud byste tedy zatoužili po několika typech na méně okoukané vegan verze bramborového salátu, nechte se inspirovat:

 

Bramborový salát s ředkvičkami

I když je určitě lepší konzumovat ředkvičky v období, kdy rostou běžně na zahrádkách, i teď se dají sehnat a pro lehkou verzi bramborového salátu se skvěle hodí. Na ozdobení je pak vhodné použít bazalku, která se dá pěstovat bez problémů celoročně v truhlíku doma za oknem.

 

image

 

Bramborový salát s rajčátky

Opět velice light verze, bez použití sojové majonézy. Je vhodné pro ni sehnat několik druhů rajčátek různých barev, díky kterým vypadá hodně pěkně. Na zalití se pak používá olivový olej, pokud možno co nejkvalitnější.

 

image

 

Brambororý salát s olivami

V českých končinách mírně netradičnější verze, která však chuťově může velice příjemně překvapit - hlavně samozřejmě milovníky oliv. Kromě nich je vhodné nešetřit ani s bazalkou.

 

image

 

Bramborový salát se sojanézou a grilovanou paprikou

Varianta, ve které je možné podávat brambory i se slupkou, což mnohým ušetří jejich dosti nezáživné loupání. Papriku je vhodné do salátu dát grilovanou na tenké kousky a na ozdobení se používá petrželka. Pokud někdo má otrlejší chuťové buňky, jde tato verze udělat i s chilli papričkami.

 

image

 

Bramborový salát s koprem

Chuťově výborná verze, která je navíc velice snadná na přípravu. Kopr je možné použít i zmrazený. Na zalití se opět používá sojanéza.

 

image

 

Brambornový salát s pažitkou

Opět na přípravu velice jednoduchá verze, která ale také nezklame. Pažitku je nejlepší přidat opět vypěstovanou doma v truhlíku, kde se jí celoročně dobře daří. Velice chutná je tato verze se sojovou tatarkou.

 

image

 

Bramborový salát s liškami

A na závěr   speciální verze pro skuteční labužníky - na zvýraznění chuti salátu se přidají lišky (možno použít i jiné houbičky, např. klouzky). Ideální jsou samozřejmě čerstvé, ale to asi není moc reálné, takže jdou velice dobře využít i zavařené. Chuťově i vzhledem určitě nezklame.

image

Pár pomazánek:

Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka

 

Postup

Baklažány dáme na plech do trouby tak, jak jsou i se stopkou, nasucho, neděláme žádnou úpravu. Upečeme až je slupka na růžovo aspoň ze spodní strany a pak každý baklažán vezmem za stopku, ještě horký, nakrojíme vodorovně pod stopkou tak  2–3 cm,  přidržíme a lehce odtrhneme proužek a lžící vydlabeme hmotu a jen vidličkou našleháme na hladko . Ještě horké oslolíme, přidáme naškrabaný česnek aspoň 4 ,přidáme 2 az 3 lžíce tahina, ochutíme citr. šťávou, kdo snese tak z celého citr.  Uděláme z této hmoty na talíři placku s důlkem, do kterého nalijeme trochu olivového oleje a posypeme buď nějakou bylinkou naťovou, nebo cibulkou pokrájenou.

Baba ghanus je název v části  Libanonu a Syrie, jinak  Mtabal. 
Dobrou chut!

Vega pomazánky - česneková nebo ala "škvarkovka" 

 

Vega pomazánky - česneková nebo ala

Postup

Česneková pomazánka:
Seitanézu (100 g) smícháme s 25 g válečkem najemno podrcených sojových kostek. Přidáme utřený česnek a cukr.

Pomazánka ala "škvarkovka":
Seitanézu (100 g) smícháme s 30 g válečkem nahrubo podrcených sojových kostek. Přidáme cibulku pokrájenou na kostičky, hořčici a sůl.

*************************************************************************************************

Chléb je nejlepší cukroví :) tento je od Luci, s láskou dělaný, říká: Děti ty bochánky chodí po upečení hladit :)

image

kvásek à la Maškrtnica image

Bojíte se pustit do domácí výroby chleba, protože nemáte žitný kvásek? Zkoušíte si kvásek vést doma, ale pořád se vám to nedaří a občas vám i chcípne? Děláte kvásek příliš kyselý a chleby z něho špatně kynou? Tož neblbněte a ihned toho nechte. Mám geniální řešení! ;)

Stejně jako všechny úžasné nápady i tenhle není z mé hlavy a koluje po světě už nějaký ten pátek. Pro domácí pečení ho objevila a přizpůsobila Maškrtnica. Já  jen s nadšením přechroustávám a posílám dál.

Pokud jste někdy zkoušeli udržovat kvásek doma, s velkou pravděpodobností jste narazili na třístupňové vedení kvasu. Tenhle velmi sofistikovaný postup na přípravu kvasu mají v malíku tradiční čeští pekaři. Pomocí vedení na tři stupně si takhle umí připravit potřebný kvas vždy v té nejlepší kondici a ve správný čas.

Doma je ale vedení na tři stupně úplná tragédie. Intervaly pro krmení kvasu se počítají na hodiny. Pro každý stupeň platí odlišný poměr mouky s vodou i různá optimální teplota. Kvas je velmi vrtkavý a vyžaduje neustálou péči. Pokud si chcete upéct jeden bochník týdně, je to naprosto nepřiměřené a často taky marně vynaložené úsilí.

vedení kvásku (za ručičku)

Kvásek à la Maškrtnica je    úplný miláček. Celou dobu se vlastně staráte jen o   lžíci kvásku, kterou v případě potřeby namnožíte. Nic víc!

Kvásek se krmí pouze   před pečením a interval pro nakrmení můžete libovolně odkládat až o týden. Po celou dobu je ve skleničce v lednici — nikam neutíká, nekysne, nekazí se, nedělá nepořádek na lince. S každým krmením se zároveň dokonale omladí a pro jeho výkrm není potřeba nic jiného než   směs žitné mouky a vody v poměru 1:1.

Pokaždé budete mít krásný kvásek, který bude mít tu správnou sílu z kvasinek, pěknou ovocnou vůni a akurátní kyselost.

Tady jsem vám to všechno namaloval.

image

Začínáme vždy s trochou kvásku odminula, který skladujeme v lednici ve skleničce na přesnídávku s víčkem. Vydrží tam takhle v pohodě i týden. Stačí mít schovanou  polévkovou lžíci.

Když se rozhodnete péct chleba, najdete si v receptu, kolik potřebujete žitného kvasu. Do mísy přidáte přesně tolik žitné mouky a vody v poměru 1:1 a navrch přidáte spící kvásek ze skleničky — stačí jedna 15g lžička na 100 g mouky.

Všechno promícháte, zakryjete igelitovým pytlíkem nebo potravinářskou fólií a necháte být při pokojové teplotě. Za 12 až 16 hodin (ideálně přes noc) se kvásek krásně nafoukne, zapaří fólii a na povrchu bude mít malinkaté dírky.

Lžíci z nakynutého kvásku pak schováte do umyté skleničky a dáte ji zpět do lednice. Zbytek kvasu použijete podle receptu.

To je celé, nic víc není potřeba — a takhle pořád dokola.

S takto vedeným kvasem pečeme doma   několik měsíců. Konstantně, bez malérů a s kváskem, který je hodný jako štěňátko. Chleba stačí upéct alespoň jednou týdně. Pokud to nestíháte, stačí kvásek jen krátce vyvenčit — namnožíte ho na dvojnásobek, dokynete, půlku zahodíte a půlku vrátíte zpět do umyté skleničky. Nic víc!

image

Malé opáčko? Ale jistě:

  • vezmeme lžíci kvásku z ledničky
  • přidáme žitnou mouku a vodu na jeden chleba v poměru 1:1
  • necháme 12 až 16 hodin nakynout
  • lžíci kvásku vrátíme do umyté skleničky
  • ze zbytku kvasu pečeme! ;)

 

image

Kvásek je starý už přes rok a má velmi pohnutou historii. Přivezl jsem si ho z Kodaně přímo z pekárny dánského buditele Clause Meyera. Tehdy byl lehce narůžovělý a byla v něm žitná a grahamová mouka z dánského ekologického zemědělství s přídavkem staré odrůdy pšenice z Ölandu (resuscitovaná z Nordic Gene Bank).

Naštěstí jsem se ale o pár výhonků zavčas rozdělil a kvásek tak alespoň v homeopatické koncentraci žije dodnes. Ten, který pro vás máme nachystaný, bydlel na Vinohradech. Prošel si postupně fází žitnou, pšeničnou i špaldovou a dokonce v sobě nese i divoké kmeny z Vinohrad.

Osvědčené recepty — co upéct?

Maškrtnica pro vás připravila svoje dva favority. Fantastický pětiznrnný chléb a 100% žitnou severskou nádheru. U toho prvního se naučíte novou techniku s použitím zápary, která udrží vláčný chleba po neskutečně dlouhou dobu. Ten druhý, puristický, je ideální na zimu — k   pomazánkám, posilujícím sendvičům a k celkovému zlepšení nálady.

image

Já se přidávám s klasickým českým chlebem, u kterého jsem pouze lehce upravil poměry tak, aby seděly kvásku na míru:

  • 300 g kvásku (150 g žitné mouky a 150 g vody)
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 140 g vody
  • 10 g soli
  • 5 g kmínu (1:1 drcený a celý)

Projděte si k nim celý recept — peču ho stále v nezměněné podobě!

pekařských knihách nebo na internetu si můžete najít další obrovskou haldu chlebů. Kdekoliv bude potřeba kvas, jste na koni! Nemusí to být ani kvas 100% žitný. S trochou úsilí zvládnete i konverzi na kvas pšeničný a můžete mít třeba takhle parádní chleby z pšenice a brambor.

Zkráceno /od Cuketků/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Cožpak nemáme potraviny bez krveprolévání? Cožpak to neznamená, posilovat lidi ke krutosti, když se jim povolí vrážet zvířatům nůž do srdce?" Denis Diderot (filosof, spisovatel)

"Nejprve bylo nutné civilizovat vztah člověka k člověku. Nyní je nutné civilizovat vztah člověka k přírodě a zvířatům." Viktor Hugo (básník, dramatik)

"Dokud soucit člověka neobsáhne vše živé, nenajde člověk mír ani sám v sobě." Albert Schweitzer (lékař, filosof)

"Bůh si přeje, abychom byli oporou zvířat, potřebují-li pomoc. Každá bytost v nouzi má stejné právo na ochranu." František z Assisi

"V mládí jsem se zřekl jezení masa a přijde ještě den, že lidé mně podobní se budou na zabíjení zvířat dívat tak, jako se dnes dívají na zabíjení lidí." Leonardo da Vinci

"Zvířata trpí na celém světě.
Také v tvém okolí.
Také kvůli tobě.
Zamysli se nad svou stravou. Lidé se zatěžují velkým množstvím, velmi velkým množstvím negativní karmy svými špatnými stravovacími návyky.
Jíst maso je velký hřích.
Jíst rybu je velká chyba.
Nespočetná zvířata
trpí skrze vaši nesprávnou výživu.
Mnozí z vás používají pokusů J.C.Boseho, který zjistil, že i rostliny jsou reagujícími živými bytostmi k ospravedlnění svých nesprávných návyků v jídle. Samozdřejmě že rostliny jsou živé.
Ale zvířata jsou vybavena nervovou soustavou a omezenou schopností myslet a to rostliny nevlastní.
Proto zvířata křičí a pláčou, když jsou zabíjena a rostliny ne. Neporovnávej proto zvířata a rostliny, neboť to nepoukazuje na nic jiného, než na falešnou logiku. Raděj změň způsob své výživy. Drž se co možná nejdál od masa a ryb. Pak můžeš mnoho, velmi mnoho přispět ke zlepšení tohoto světa. " Promluvy k Západu, Sathya Sai

image

Tip pro zdraví:

Konzumace kravského mléka s sebou nese kromě etických problémů i různá zdravotní rizika. Pokud chcete mléko ze svého jídelníčku vyřadit (ať už z důvodů zdravotních nebo etických), nabízí se množství alternativ. Kromě notoricky známého sojového mléka, které ale nemusí každému sedět, se v poslední době stále více dostávají do popředí i další alternativy - mimo jiné například mandlové mléko, které má vynikající nutriční vlastnosti.

 

image

 

Mandlové mléko jde buď koupit v obchodě (nejčastěji zdravých výživách, ale nabízejí ho i některé supermarkety), ale bez větších problémů se dá vyrobit i doma. K jeho přípravě (1 litr) vám stačí cca 100 gramů mandlí, které necháte přes noc nabobtnat a poté oloupané důkladně rozmixujete s vodou. Pokud ho chcete mít sladší, přidá se ještě cukr, popřípadě nějaké náhradní sladidlo - výborný je například javorový sirup. Pro přímou konzumaci je dobré přidat i nějaké sladké ovoce, například borůvky nebo maliny.

 

image

Mandlové mléko má vysoký obsah minerálů, zejména vápníků a draslíku. Mandle jsou také výborným zdrojem proteinů,  vitamínů a stopových prvků jako je např. zinek. Mandlové mléko můžeme pít samotné (vhodné je zejména pro děti, protože není alergenní a má vysoký obsah živin), ale i používat třeba při přípravě cereálií, velice chutné je s lesním ovocem nebo dalšími oříšky, popřípadě se dá velice dobře využít při přípravě veganského proteinového nápoje po tréninku. Pokud rádi pijete kávu, hodí se i do ní a využít ho je možné i při přípravě různých cukrovinek. Například vaše snídaně s ním bude nejen etičtější, ale i výrazně zdravější a chutnější, než klasická - inspirovat k její přípravě se můžete třeba na této fotografii (cereálie se sojovým jogurtem, lesním ovocem a hrozny, mandlové mléko a čerstvé ovoce). Přejeme dobrou chuť.

Něco málo o alternativách bílkovin ...

Spirulina, chlorella, mandle, sezamová semínka, mák, obilniny a luštěniny - to jsou bohaté zdroje neživočišných bílkovin.

Spirulina se skládá ze 60% z velmi kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami. Má být zásaditá. Kdo má kvasící stolici, svědčící o špatném trávení uhlovodanů, ten by měl jíst více bílkovin a méně uhlovodanů. Spirulina je zelená řasa, pěstovaná v čistých sladkovodních jezerech, prostá jódu (což je vhodné při postních kůrách a nedostatku glukózy v krvi). Vedle ostatních vitamínů obsahuje i cenný komplex vitaminů B, včetně Bi2, důležitého při tvorbě krve (obsahuje 320 mcg, naproti tomu hovězí filé 2 mcg, hovězí játra 65 mcg/100 g), velmi mnoho chlorofylu (115 mg) a železa (15 mg). Důležitá je i vzácná kyselina linolenová (1350 mg).
Tato řasa má, jak je mi známo, nejvyšší obsah velmi důležitého beta karotenu (provitamin A), jež můžeme považovat za nejvýznamnější zbraň proti radikálům. Jak říká Kuklinski, ničí právě beta karoten nepředstavitelné množství volných radikálů ve tlustém střevě.

Chlorella se rovněž pěstuje v čistých sladkovodních jezerech, pochází z Japonska a obsahuje 58% velmi hodnotné bílkoviny, mnohé vitaminy, částečně doplňující spirulinu, mj. beta karoten 33 mg, vitamin B6 1400 mcg, vitamin B12 130 mcg, vzácný a důležitý biotin 190 mcg, který zabraňuje lámání nehtů a vlasů. Má nejvyšší obsah chlorofylu - 2800 mg. Dodává i vzácné nukleinové kyseliny (RNS a DNS) k regeneraci buněk a velmi dobře doplňuje spirulinu a proto osobně obě řasy používám jako denní doplněk stravy.

Tablety z ječmenné a pšeničné slámy: obsahují 25% bílkovin se všemi esenciálními aminokyselinami. Mladá obilná stébla se sklidí, když dosáhla nejvyššího obsahu výživných látek, a šetrně se usuší. Obsahují víc balastu než otrub. Na příklad tablety z pšeničné slámy: beta karoten 41 mg, vitamin C 310 mg, B6 1280 mcg, B12 43 mcg a kyselina listová k tvorbě krve 1080 mcg, biotin 110 mcg a selen 100 mcg. Tablety z ječmenné slámy jsou s 6700 mg draslíku a 110 mg vápníku velmi zásadité a posilují kosti.

Mandle: (18,7% velmi hodnotné bílkoviny, 54% hodnotných tuků, mnoho vitaminu E - 25 mg, vitamin C - 800 -6500 mcg, fluor 90 mcg, biotin 0 - 20 mcg, kyselina listová 45 mcg, vitamin B komplex apod.) Celé, sladké mandle jsou lépe stravitelné, když je necháme přes noc ve vodě, ráno je krátce spaříme a odstraníme slupky. Při každém takovém naklíčení se rozvijí množství vitaminů, hlavně C. Kdo má potíže při trávení tuků, ten by měl začít dopoledne s minimálním množstvím, všechno dobře a dlouho kousat. Před spolknutím by měla být tato kaše co nejlépe rozmělněná a tekutá. Z naklíčených mandlí lze vyrobit chutný marcipán pro děti, které chtějí bezpodmínečné něco sladkého. Mandle roztlučeme v moždíři nebo pomeleme v mlýnku, přidáme řepkový nebo jetelový med, trochu skořice a růžovou vodu. Dostaneme posilující pokrm, bohatý na vitaminy (E a C), s nejlepší bílkovinou. Kdo nesnáší med, ten může sladit rýžovým sladem. Mandle i lískové ořechy mohou být napadeny plísní, zvlášť když jsou příliš staré nebo se jedná o zlomky. Nejlépe je vyzkoušet je pomocí kinesiologického testu paží. Ideální je použít k naklíčení oživenou vodu (86), což podstatně zvýší vitální sílu mandlí a díky jí zřejmě může i potlačit zárodky a plísně.

Sezamová semínka: (17,7% vysoce hodnotné bílkoviny, 50% hodnotného tuku). Měď 1600 mcg, důležitá při chronických zánětech. Slunečnicová semínka: (22,5% velmi hodnotné bílkoviny, 49% nejhodnotnějšího tuku). Železo 6300 mcg, měď 2800 mcg, zinek 5200 mcg, mangan 2400 mcg.

Mák: (20% velmi kvalitní bílkoviny, 42% nejlepšího tuku). Mák je vysoce zásaditý. Má mj. 10000 mcg zinku!, 9500 mcg železa, 1460 mg vápníku, 335 mg hořčíku, 160 mcg mědi, 6000 mcg manganu. Ideální jako posilující strava pro děti (makový koláč). Mák má vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho nejvyšší obsah vápníku. Důležité pro stavbu kostí! (I mák je častou kořistí plísní. Bezpodmínečně kupovat ve speciálních prodejnách Bio a vyzkoušet kinesiologickým testem).

Naklíčená pšenice: (pšeničné klíčky obsahují 29% bílkovin, 8% tuků, vitamin E 28 mg, vitamin Bj 2200 mcg, vitamin B2 800 mcg, zinek 12000 mcg, železo 8000 mcg, mangan 9000 mcg, měď 700 mcg (velmi bohaté na draslík). I zde potřebujeme ke klíčeni jakostní, v suchu skladované obilí.K tomu použít pokud možno oživenou vodu, zamezující, jak zdá, i vývoji plísní během klíčeni.

Obilniny a luštěniny:
cizrna: (20% bílkovin, 3,4% tuku, 7,2 mg železa, 180 mcg karotenu, vitamin Bi 480 mcg). Je to nejzásaditější potravina, jakou známe. Necháme 2 - 3 dny klíčit a pak vaříme do měkká. Můžeme z ní vyrobit i pikantně kořeněné pomazánky. Jak jsme slyšeli, kombinujeme luštěniny např. s obilninami (těstoviny ze špaldy, celozrnné pšenice, celozrnný chléb), abychom dostali plnohodnotnou bílkovinu. Naklíčení zvýší zužitkovatelnost bílkoviny a všeobecně činí luštěniny lépe stravitelnými.

Zelený hrách je naklíčený mnohem lépe stravitelný než nenaklíčený. Klíčky dosáhnou délky až 1 l/2cm. Uvařit do měkká. Napřed nechat hrách přes noc nabobtnat. Dále pak několikrát denně opláchnout, pokud možno oživenou vodou a přikrýt vlhkou utěrkou, dokud se neobjeví klíčky.

tofu: se vyrábí z vymačkaného mléka ze sojových bobů - ze sedlého sojového mléka. Je lehce stravitelné. Tofu si můžeme lehce vyrobit sami.

domácí sojové mléko: 11/2 šálku sojových bobů (pokud možno bio a čerstvé) dát změknout na deset hodin do studené vody. Vnitřek bobu smí mít jen jednu barvu. Nenechat stát déle, jinak začnou kvasit. 18-20 šálků studené vody ohřát ve velkém hrnci, pak dát do mixeru a na jemno rozmixovat s nabobtnalou sójou. Tuto masu dát zpět do hrnce a nechat asi sedm minut vařit. Stále míchat. Tak se zničí kyselina rytinová, jinak způsobující průjem. Přes sítko lít do vyvařených sklenic až po okraj. Zbylá sojová hmota se může použít na pečivo, pomazánku (náhražka uzenin) nebo jako krmivo pro slepice. Dostaneme asi 3 litry sojového mléka. Brzy spotřebovat, mít v ledničce.


image

SLÁVA TEPLÉ VODĚ


Ranní teplá voda je vynikající detox. S kapkou citrónu nebo lístkem máty si zvyknete. Přejděte na teplou po celý den a budete se cítit lépe. Je to dobrá cesta, jak zhubnout a zpomalit stárnutí.

imageimageimage

Slyšeli jste někdy o zázračné TEPLÉ VODĚ?

To, že je třeba vypít za den dost tekutin (a to nejlépe čisté vody), je známý fakt. Ne každý ale ví, jak zásadní je její teplota.Spousta lidí miluje ledové nápoje, s chutí si nejen v létě přidávají led a zapíjí jídlo plnými doušky. Studené nápoje však nejsou samy o sobě zdraví prospěšné. Co se týče trávení, člověk by měl pít nápoje jen teplé anebo maximálně pokojové teploty.

 

Tuky ztuhnou

Pokud se prolíváte během jídla studeným nápojem, tuky z jídla ztuhnou. Následně se rozpadnou a lepí se na stěny střev. Věřte, nebo ne – stačí vypít teplou vodu a všechno je jinak.Tělo tráví mnohem rychleji,   a Vy se cítíte lépe, což je podstatné.

Ráno půl litru s citónem

Teplá voda není zrovna lákavá, některým lidem se z té představy zvedá žaludek. Pokud nepomůže ani citrónová šťáva nebo trocha nastrouhaného zázvoru či šťáva z aloe vera, jsou i jiné možnosti. I když zrovna ty zmiňované jsou tou nejlepší detoxikací a ranní sklenice teplé vody s citrónem (nejlépe půl litru) by se měla stát zvykem každého člověka. 

Sláva teplé vodě!


Kdo je zkrátka proti, ať si nakoupí ty nejlepší čaje a prolévá se jimi. Samozřejmě bylinkové nebo ovocné – těch můžete vypít kolik chcete. Žádné výmluvy ve stylu "Ráno do sebe nic nedostanu" nebo "čaje nesnáším" se nepřipouští. Také je možnost dát si teplou polévku – před, ale ještě lépe po jídle. Možná to zní divně, ale je to velmi účinné.V Asii je například běžně polévka k snídani a když se nad tím zamyslíte, tělo má určitě mnohem větší radost z vývaru, než ze suchého rohlíku a taveného sýru.

 

Méně vrásek

Pití teplé vody není žádný velký objev. Je prastarou pravdou, že přináší dlouhý život a prozářený obličej (s nižším výskytem vrásek!)

Pokud to chcete zkusit, doporučuje se také mít po ruce termoláhev s teplou vodou po celý den.  Neustále převařovat vodu, když se chceme jen trochu napít? (Teplá voda z kohoutku se nedoporučuje). Pro ty, co pospíchají, je to jen zdržování. Ale jde o životní styl, se kterým je třeba něco udělat. Budeme-li věčně jen pospíchat a nebrat na svoje zdraví ohledy, vymstí se nám to. Trávení je značně individuální záležitost, ale za zkoušku nic nedáte. V  takovémto případě to vyjde vážně levně. Tak na zdraví!