Že kyslík u tvořivosti nepotřebujeme více než u kterékoli jiné lidské činnosti? A třeba i o něco méně, protože mnohdy skoro ani nedýcháme, abychom nevyplašili můzu? Chyba lávky! Vezměme v úvahu, že vdech čili inspirace je základem a prvopočátkem každého tvůrčího procesu. Jenže jsou i techniky, u kterých kyslík nejen dýcháme, ale také spalujeme. Pojato takhle komplexně a holisticky se na tvůrčím procesu podílí hnedle 3x!!!


Tak třeba u vinutí skleněných korálků je kyslík naprosto klíčový, funguje totiž jako akcelerátor čili urychlovač. Jeho množsví určuje teplotu plamene. Získáváme ho ze vzduchu nebo pod tlakem z lahve. Druhý plyn bývá nejčastěji propan, propan-butan nebo zemní plyn. Zatím jsem se nesetkala s použitím špatného plynu. 

Zkoušela jsem pracovat se se třemi typy kahanů. Nejnižší teplotu (cca 710 st. C) má kahan z hobby sady. Ten používá plyn z kartuše a přisává běžný vzdušný kyslík. Vinulo se mi na něm moc dobře, základní kulatý korálek se podaří mnohem rychleji a snadněji-sklo tolik neteče, takže člověk snadno nabyde dojmu, že je to úžasně jednoduché.

Druhý typ používá propan-butan a koncentrovaný vzdušný kyslík (pod stolem ho s lehkým rachotem vyrábí koncentrátor). Teplota plamene je nad 800 st. C a sklo teče o poznání více. Ale pořád se to dá ustát.

A poslední je štíhlounký plamenochrlič, kahan Minor. Ten je napojen na dvě bomby - propanovou a kyslíkovou a plamen dosahuje více než 1000 st. C. To už je hukot, ačkoli je tenhle miláček docela tichoučký. 

Řekli byste, že vyšší teplota nemá vůbec žádné výhody, protože sklo teče až uteče?  Po počátečních rozpacích, kapkách (potu i skla na podložce) a bramboroidních korálcích čili po základním zvládnutí tekutého, horkého živlu se začnete z vyšší teploty radovat. Proč? Protože jste jistě netrpělivý tvořivec (to jsme skoro všichni) a jste moc rádi, že nemusíte ztrácet dlouhé minuty čekáním na správně tekutou konzistenci skla a můžete začít co nejdřív s vinutím. Všechno jde rychleji a taky si mnohem snadněji rozehřejete větší kapku třeba na "casing"...ale  o tom zase příště, protože to už není kyslíku, ale o průhlednosti...