9.8.2015 -neděle

.....Ráno jsme začali výbornou snídaní a koktavou konverzací s naší paní bytnou. Potom jsme se vydali na náš první výlet po provensálském venkově, směřující nejprve do blízkého městečka St Rémy de Provence.

Městečko nás naprosto okouzlilo svými romantickými uličkami, krásnými obchůdky a spoustou malinkých galerií, kde tvořili a vystavovali různí umělci. Do jedné, která nás zaujala, jsme vstoupili. Jaké bylo naše překvapení, když jsme narazili na umělce českého původu !!!!ÚsměvÚsměv Kamil Vojnar se narodil v  Čechách, ale žije střídavě v Americe a Francii. Naše první zastávka byla skvělá!!!!!!!

Pokračovali jsme směrem ke staré vesničce postavené v horách ,Oppéde le Vieux. Vesnička leží 12km od Cavaillonu, je vystavena na skále a obklopena vegetací. Byla založena ve 12.století. Její dominantou je kostel Notre- Dame- Dalidon a zřícenina starého hradu. Domy pochází z 15.a 16.století a jsou úžasné !! Touto vesničkou bylo okouzleno bezpočet výtvarníků a spisovatelů a my také. Název pochází z latinského Oppidum ( město).

Okouzleni starou kamennou vesnicí jsme pokračovali k vesnici podobné, která nese název Ménerbes. I tato vesnice v oblasti Luberonu nás okouzlila. Byla postavena mezi 12.a 16.stoletím. Vlastnil v ní dům Picasso a ve svých knihách ji proslavil Peter Maile.

Dali jsme si výborný salát. Provensálský neměli-škoda. Ale servírka mi rozuměla,když jsem objednala lahev vody-jupí!!!!

Vraceli jsme se zpět do St Étiénne du Grés, tentokrát bez pomoci navigace. Po cestě tam jsme ji přestali poslouchat, protože se rozhodla, že nás protáhne po všech možných a nemožných cestách vedlejších, téměř polních.......

 

Obrázky z cest po Provence z roku 2015 najdete v mém kalendáři ,, Obrázky z Provence 2017 ''