Olmékové, Toltékové, Aztékové, Inkové a Mayové

Olmécká kultura vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu. Olmékové byli rovněž první, kdo začal na tomto území stavět monumentální chrámy a posvátná místa. Nejvíce pozornosti si patrně zaslouží sedmnáct dochovaných obrovitých hlav vytesaných z kamene, jejichž účel není znám. Každá z hlav je zcela jiná a má jiné detaily, společným prvkem jsou jakési vytesané helmy, které se rovněž od sebe navzájem liší. Hlavy byly vytesány vždy z jednoho bloku sopečného čediče, který se nacházel v pohoří Tuxtlas, a následně byly na místo svého určení dopraveny do značných vzdáleností po vodě i pevnině. 

Toltécká civilizace byla jednou z největších civilizací starověkého Mexika. Jejich kultura byla smíšeninou mayské kultury a kultur několika menších kmenů, které tvořily toltécký národ. Hlavním městem toltécké říše bylo město Tula, které zažívalo největšího rozkvětu přibližně v letech 900 až 1200 našeho letopočtu.

Aztékové byli národem předkolumbovského Mexika, který v roce 1325 založil svoje město Tenochtitlán na malém bažinatém ostrově na jezeře Texcoco. Vrcholného rozkvětu Aztécká říše dosáhla v 15. století, kdy si dokázala podmanit všechny své okolní kmenové státy. Kultura Aztéků byla kombinací tradice starších mexických kultur a nových prvků, které měly sloužit především pro zachování celistvosti říše. Umění Aztéků bylo hlavně náboženského charakteru, sloužilo k uctívání jejich četných božstev. Aztékové vytvářeli různou oslavnou keramiku, oslavné sochy z kamene i malé detailně zpracované sošky lidí i zvířat z nefritu, obsidiánu a křemene. Aztécké kresby se dochovaly hlavně ve formě piktogramů, které představovaly předměty nebo zvuky a byly používány hlavně v jejich komplexním systému počítání, samy o sobě však nebyly plným systémem psaní, spíše byly jakousi mnemotechnickou pomůckou k ústně naučeným textům.

Mayská kultura má mnohé společné s ostatními středoamerickými kulturami, jejichž zvyky a znalosti v mnohých případech převzala a dále rozvinula. Mayové, stejně jako pozdější kultury Aztéků, věřili v cyklické pojetí času. Jejich náboženské slavnosti a rituály byly úzce spojeny s nebeskými a pozemskými cykly, které Mayové pozorovali a zapisovali do svých různých kalendářů. Kněží Mayů pak tyto cykly vysvětlovali a na jejich základě věštili budoucnost a stanovovali dny vhodné pro různé náboženské slavnosti. Mayové praktikovali lidské oběti, kterým bylo zaživa vyříznuto srdce. Nejzajímavějšími památkami Mayů jsou stupňovité pyramidy, dále mayské stély, které zachycují jejich vládce, hieroglyfické texty popisující jejich rodokmeny, vojenská vítězství a jejich významné činy. Mayové používali hieroglyfické písmo, které má mnoho shodných prvků s egyptskými hieroglyfy. Mayové se zajímali o astronomii, jejich přesné kalendáře se vyrovnají těm dnešním, znali také fáze pohybu planet, hlavně pak Venuše, která byla pro Maye významnější než Slunce, a Měsíce. I bez použití dalekohledů, které neznali, byli schopni rozlišit existenci mlhoviny Orion jako mlhoviny, ne jako seskupení hvězd. Mnoho z jejich staveb bylo vystavěno podle různých astronomických událostí nebo souhvězdí.

Inkové byli jihoamerickým národem, který vytvořil obrovskou říši, jež se rozprostírala na území západní Jižní Ameriky. Jejich legendární městské království Cuzco bylo podle legend založeno kolem roku 1200 našeho letopočtu a v průběhu doby si podmanilo další národy And. V roce 1438 Inkové začali pod vedením Pachacutiho Incy Yupanquiho (devátého Inky) velké období dobývání, které mělo za výsledek vznik říše Inků (Tawantinsuyu), která byla největší říší prekolumbovské Ameriky. Podle legend také Pachacuti vybudoval Machu Picchu, pravděpodobně jako svoje hlavní nebo odpočinkové sídlo. Inkové byli výteční stavitelé, s jejich městy, chrámy a silnicemi se můžeme setkat i dnes na svazích hor a na náhorních plošinách v Peru. Téměř všechny zlaté a stříbrné poklady Inků byly roztaveny dobyvateli, nicméně zachovaly se různé keramické nádoby, které podávají svědectví o bohaté rukodělné kultuře Inků.

  

 

 

Je to už dávno, co zanikly tyto civilizace, ale jejich umělecký odkaz je dosti silný... Růžový panter se nechal inspirovat. Vyberte tři nejzdařilejší díla... hlasovat můžete do 27. 11. 

Děkujeme a těšíme se příště!!!

Anketa se načítá ...