Nasraně se ptáte, proč byla a ještě je ta zasrtracená zima tak dlouhá. To není otázka, vím že se ptáte. Pomůžu vám najít odpověď.  Nebo ji radši najdu sám.

Takže kde hledat viníka? Být v Japonsku či jiné převážně budhistické zemi, začali bychom hledat u sebe. Být v Číně či Severní Korei, měli bychom strach vůbec něco hledat. Být v Africe, tak máme asi jiné starosti. Být v Rusku, tak nám otázka zmrne u huby. Být v Americe, tak za tu životní úrověň klidně zmrzneme. Ale jsme v srdci (ikdyž někteří zlí jazykové mluví o jiné části těla) Evropy a jsme Češi. Takže co? Hledáme zásadně nahoře. Protože víme, že v nás chyba není a tušíme, že soused je v tom asi nevinně.

 

image

Takže se podíváme nahoru. Ti věčně naštvaní a nespokojení se samozřejmě podívají nahoru směrem k vládě a komorám parlamentu. Někteří ještě výš. Začneme teda nejvýše. Že by ten Klaus nasral  v té Evropské unii někoho ještě více než normálně a omezili nám příliv tepla a dotace na jaro? Nebo že by se Zeman pro nedostatek času a nadbytek posluchačů se přestal mazlit se  stromy a naštval přírodu? No 10 % populace by tomu mohlo uvěřit, ale asi tuto hypotézu opustíme.

 

image

Poslanci? Že by za to mohli oni? No nevěřím, že by dělali cokoli nad rámec svých povinností a mandátů. To znamená snažit se v rámci zákonů přeměnit naše na svoje.  Jsou samozřejmě schopni obvinit koalici, že dlouhá zima je výsledkem nehorázných dotací do solární energie a že se nám jí teď nedostává, protože solární lobby příliš vyčerpalo slunce. Koalice to zase svalí na opozici, že je to výsledkem obstrukcí při projednávání zákona o zdanění oblečení od trička a kalhot nahoru, protože kdo má na bundu, žije si zákonitě nad poměry. Kdyby zákon prošel, tváříme se, že je jaro od února. Ovšem když tyhle hádky následně společně zapijí s rukama kolem ramen a na usmířenou si zahrají na hoňku na D1, nejde jim to moc věřit. Takže tudy taky ne.

 

image

Kdopak je ještě nahoře. Bůh. No být to v Polsku, tak snad ano, za jejich pozdní jaro může určitě, ale u nás? K víře se nehlásí ani 15 % obyvatel, z toho 10 % , jen když něco potřebuje. Bůh má na starosti úplně jiné věci, než počasí pro nevěřící. Musí přece zařídit ty dva góly pro Luigiho a aby na druhé straně Pietro žádný nedostal, však Luigi v modlitbě nespecifikoval, že nemůžou být vlastní.  Josému více krav  a aby jich Pedro měl zase míň. Pedrovi dobrou úrodu a aby Josého krávy neměly co žrát. Aby foukal vítr pro majitele mlýna, aby nefoukal pro majitele vinice. No uznejte,  proč by ho mělo zajímat jaro v Česku, když pro samé sčítání majetku se za něj ani nikdo nepomodlí.image

Omlouvám se za záměnu obrázku, v českém googlu na mne Kája vyskočil jako první.

 

Takže jinudy. Nahoře. No nahoře je sever. Prohánějí se tam sobi a nosy se o sebe třou Eskymáci. Sobi za to asi nemohou, odrobili si šichtu u Santy Klause a jsou rádi, že můžou ležet a nemusí násobit. Takže zbyli Eskymáci. A jsme doma. Jsou to oni. Zamořili celý Fler, jsou všude, kam se člověk podívá. Mají snad 300 klubů, 6 000 blogů, 12 000 nominací. Jsou to oni, kdo k nám jaro nepustí!


Jestli se mnou nesouhlasíte, položte si jednouduchou otázku. Můžu za to já nebo Eskymáci? No samozřejmě, že vy za nic nemůžete. Takže už se mnou určitě souhlasíte, že za to můžou oni.

image image

Eskymák s polarizačním filtrem.                      A tady jej máme bez brýlí v celé kráse.