V současné době probíhá ve Valdštejnské jízdárně v Praze výstava Otevři zahradu rajskou, která představuje unikátní díla raně středověkého umění. Dosud nikdy se nepodařilo shromáždit tolik tak vzácných artefaktů této epochy z oblasti užitého umění, sochařství, knižní malby a architektury, které dokládají vyspělou duchovní i uměleckou hodnotu benediktinského řádu.

V množství exponátů by vám mohl uniknout jeden opravdový unikát - „nenápadný“ (v porovnání se zlacenými relikviáři) – dvouramenný kříž z Českého Dubu v Podještědí. Protože je to první příležitost vidět tuto památku v kontextu dobového umění, přečtěte si její příběh.

Český Dub je velmi nenápadné městečko na severu Čech, které v současnosti čítá pouze kolem 3000 obyvatel. Nutno říci, že "až" do husitských válek se jednalo o město mimořádného významu, ležící na zemské stezce do Lužice, kde se nacházel klášter johanitů, kteří tuto cestu vojensky chránili. Protože klášter za husitských válek zanikl, dějiny se ubíraly jiným směrem a město na svém významu ztrácelo – v 19. století se oblast Podještědí výrazněji připomenula až v díle Karolíny Světlé, jejíž muzeum se v městečku nachází.

Ředitelem zmíněného muzea se stal v 80. letech 20. století Tomáš Edel (1951 – 2010), etnograf a historik, ale především neúnavný nadšenec, muž mnoha invencí a věčný snílek. Ovlivnil životy mnoha lidí, kteří sem za ním putovali, svým nekonvenčním přístupem k historii i životními postoji. Pro nás, kteří ho znali blíž, byl vždy inspirujícím (a dosud stále citelně chybějícím) přítelem. Tomáš s lehkostí procházel mnoha svými významnými objevy, aby ihned snil o dalších...a jeho vize a sny se plnily!

Pokud nám při našich dlouhých debatách rozechvěle vyprávěl o tom, jak „vidí“ románský kříž, který bude umístěný v muzejní expozici a jemně nasvícený, usmívali jsme se...až do léta roku 2003.

Při archeologickém průzkumu na území bývalého johanitského kláštera se v prostoru hrobu ze 14. století podařilo objevit dvouramenný románský kříž. (Z české historie známe pouze jediný dvouramenný kříž – Závišův, který je ale mladšího datování).

Nález ostatkového kříže v srpnu 2003, Český Dub (foto archiv autorky)

Českodubský kříž pochází zřejmě ze 12. století, byl vytvořen z pozlaceného měděného plechu, s jádrem z dubového dřeva, je zdobený jantary, perličkami, skleněnými korálky a smalty.

Českodubský románský kříž (vlevo stav po nalezení, uprostřed zrestaurovaný originál, vpravo kopie) - foto: archív autorky

Českodubský kříž (vlevo stav po nalezení, uprostřed po restaurování, vpravo kopie) - foto: archiv autorky

Pod křížením na zadní části byla nalezena pod dvířky (ve schránce na ostatky) dřevěná destička z jehličnanu 2000 let starého - zřejmě část dřeva Kříže.

Zadní část románského kříže - pod spodním křížením se ukrýval ostatek , vpravo kopie, do níž byl ostatek znovu vložen (foto - archiv autorky)

Nejzajímavější na nálezu je uložení cenného kříže v hrobě, který se nacházel v rajském dvoře mužského kláštera – podle analýzy DNA byla s ostatkovým křížem ale pohřbena ŽENA!!!

Kříž byl po vyzvednutí restaurován Archeologickým ústavem v Praze. Originál je fixován na třech podložkách – zvlášť čelní, zadní část i dřevěný střed (a právě v této podobě je na výstavě k vidění).

Zároveň byla zhotovena kopie kříže (autorem je ak. sochař Andrej Šumbera), kam byl znovu umístěn původní ostatek dřeva, a kříž tak slouží znovu k liturgickým účelům.

Detail kopie ostatkového kříže - autorem je ak. soch. Andrej Šumbera (foto archiv autorky)

Při návštěvě výstavy kříž nepřehlédněte, protože teď znáte jeho příběh – je za ním unikátní objev po mnoha staletích, profesionální práce archeologů a restaurátorů, ale hlavně vize a práce mimořádného člověka, Tomáše Edela, který s pokorou a nadšením odhaloval dávnou historii.

 Výstava ve Valdštejnské jízdárně je otevřena do 15. 3. 2015.