Tento článek jsem před několika měsíci publikovala na svém osobním blogu a myslím, že by nebylo od věci publikovat jej i zde, na serveru, který se prodejem rukodělného zboží zabývá. Úspěšnost samotného portálu i mnohých prodejců značí, že se zde pohybuje velká sorta lidí, kteří se rukodělných výrobků nebojí a běžně je nakupují. Jsou tu ovšem i tací, kteří pokukují, ale ještě stále váhají. Tak proč právě těmto váhajícím nepřidat na tu správnou stranu váhy nějaké to závažíčko a nevnést je do světa neomezených možností?

Každý, kdo prodává, taky ví, že ne vždy se daří. Je chyb na straně prodávajícího či potencionálních zákazníků? Nic není jednoznačné. Jelikož nahlížím na různé stránky týkající se ruční výroby ať už přímo či nepřímo, všimla jsem si, že ohledně koupi těchto výrobků panuje nejistota či dokonce dezinformace, s nimiž jako informovaný prodejce nesouhlasím. Tudíž i na tento problém se chci zaměřit. Možná budu více zaměřená konkrétně na handmade šperky, poněvadž k nim mám nejblíže, tato fakta se ale shodují s většinou prodávaných rukodělných výrobků.

Teď už k tématu. Otázka, která se vám právě honí hlavou, zní pravděpodobně "A proč jo?"

1) Originalita

 

Kupujete-li speciálně šperk, oděv nebo cokoliv jiného, například bytovou dekoraci, nebo svíčky, díky autorské tvorbě máte jedinečnou možnost zakoupit si originální věc s nápadem, dost často jediný kus, který nebude mít už nikdo jiný na světě, než vy.

 

Obchody jsou plné třpytivé čínské bižuterie, oblečení na jedno kopyto a najít zajímavý kus se zdá nemožné? Pravdou je, že člověk který umí hledat, je schopen dohledat si jiné, zajímavější obchody. A těm, kteří to tak nemají, mnohdy stačí otevřít internetový server nabízející autorskou tvorbu a objeví se před nimi doposud skrytý svět plný designových originálů, že nebudou stačit žasnout. Navíc jedná-li se o domácí prodejce, dost často se přizpůsobí zákazníkovi a vyrobí mu požadovanou věc na míru dle jeho vlastních preferencí.

2) Když není k sehnání

Máte vizi určitého výrobku, který byste si chtěli pořídit a ne a ne na něj narazit? Pokud nejste zruční vy sami, možná jej objevíte právě u některého výrobce. Česko je plné kreativních lidí, ačkoliv se to třeba na první pohled nezdá, takže sháníte-li třeba šaty na ples, kostým na maškarní pro děti či na larp, brnění, longboard s vlastním motivem, přívěsek s motivem píča, kožený korzet, vyřezávanou fujaru, rozličné bytové dekorace, vamberskou krajku, hrnek netradičního tvaru či deštník ve stylu gejš, nic není nemožné aneb tohle všechno u nás lidé vyrábějí. Jak už jsem psala o odstavec výše, nebývá problémem nechat si u tvůrců realizovat vlastní nápad.

3) Kvalita

 

Tvůrci tvoří s láskou a záleží-li jim na poctivosti a spokojenosti zákazníků, tak vybírají kvalitní materiály (někteří si je dokonce nechávají vozit z druhého konce světa) a spousta z nich je neuvěřitelně pečlivá a jejich výrobky vydrží i vypadají kolikrát mnohem více jak ty sériově vyráběné ( např. ony zmiňované levné cetky z Číny považované za bižuterii).

4) Podpora domácích výrobců či dobročinných organizací

Zakoupením takovýchto výrobků podpoříte domácí drobné podnikatele, jimž stát nenaservíroval zrovna lehkou cestu.

Ručně dělané zboží nabízí často také nejrůznější nadace či dobročinné organizace a nákupem takových výrobků pomůžete od toulavých koček po nemocné děti. Není výjimkou ani zahraniční handmade zboží, jehož nákupem podpoříte obyvatele rozvojových zemí či humanitární pomoc.

 

5) Osobnější přístup k zákazníkům

Myslím, že zde není třeba komentovat, nemá-li tvůrce pověst komunikačně nepříjemného, prodavačky a asistentky z obchodů se jim nemají šanci vyrovnat.

 

A teď k těm mýtům, které se ohledě+ handmade výrobků doslýchám.

Mýtus č. 1: Handmade výrobky jsou drahé.

 

Dost častý argument našinců. My Češi nejsme schopni ocenit ruční práci. Lolitky si stěžují na místní švadlenky, že prodávají sukně za pět set, přitom cena za materiál jsou tři stovky. Zapomíná se, že vytvořit originální výrobek zabírá spoustu času v řádu klidně i desítek hodin. Výrobci nezaplatí materiál za bonbóny a živí-li se svou tvorbou, skutečně si z existenčního hlediska nemohou dovolit účtovat si padesát korun za hodinu. Ano, je zde spousta takových, jejichž tvorba je brána jako příležitostný koníček a své zboží prodávají pod cenou i za cenu materiálu. Nemá to žádný vliv na kvalitu, pokud je autor pečlivý, ovšem z hlediska ekonomického je to spíš smutné, že investují svůj čas prakticky z bůhdarma. Materiál není levná věc, což si neuvědomujeme, dokud nějaký sami nesháníme. Kupujeme převážně velkovýrobní levnější zboží (mnohdy vyrobené dělníky jedoucími na tři směny za minimální mzdu..). Občas to působí, jako by si tvůrce nebyl schopen říct o skutečnou cenu výrobku, své práce.

Materiál je jedna věc, ale co teprve doba výroby? Práce není zanedbatelná položka, na což v Česku zapomínáme, protože ve velkých řetězcích koupíme zboží klidně i za cenu materiálu. Přitom kalkulace je jednoduchá - materiál + cena za práci (informačně minimální mzda na brigádě je 50 Kč/hodina a málokdo z českých živnostníků si může účtovat za hodinu astronomické ceny v řádu stovek) x počet odpracovaných hodin + energetické výdaje na výrobu + autorský design. Pokud tedy švadlenka šije sukni o spotřebě dvou metrů materiálu za cenu 150 Kč/metr + 50 Kč za cenu funkčních detailů (zip, knoflíky, nitě, výztuž, mašličky, kdovíco), máme to 350 Kč jen za materiál. Šije-li ji slečna dohromady po dobu tří hodin a účtuje si 75 kč/hod, máme cenu za práci na dvě stě dvaceti pěti korunách. Výsledná cena za sukni je 575 (to pokud si nezapočítává návrh a spotřebu elektřiny šicím strojem a žehličkou) a ano, tohle je naprosto normální cena. Komu se to nelíbí, ať si tedy ušije sám. Nechť však nezapomíná na autorská práva na návrh.

Druhou stranou mince ovšem zůstává, zda si to i přes uvědomnění si všech náklad, může zákazník ze svých osobních příjmů vůbec dovolit. Na to mám jednoduchou odpověď - není někdy lepší si počkat, našetřit a radovat se z něčeho neotřelého a kvalitního?

 

Mýtus č. 2: Ručně dělané zboží je nekvalitní

Bohužel tento argument bývá čas od času pravdivý, má to však jedno ale. Dnes je snadné založit si profil na prodejním serveru či jakkoliv jinak začít prodávat na internetu. A tak prodávají své výrobky i lidé, co s tvorbou sotva začali a viditelně to ještě není ono nebo je to rovnou příšerný. Fler je podobnými věcmi doslova zahlcen. Pozná-li i laik z fotky, že zboží není dobré, nekoupí jej (ač se to nezdá,  zákaznictvo třeba zde na Fleru je poměrně náročné a na kvalitu si velmi potrpí) a tito prodejci mají tudíž dost malou šanci na úspěch. Řada výrobců si na kvalitě naopak zakládá, a i kdyby se náhodou s výrobkem něco stalo, bývají ochotni jej opravit.

Mýtus č.3: Handmade je levnější napodobenina známých značek

I toto na mě bylo plivnuto. Ano, jsou takoví, kteří to tak skutečně mají, vím dokonce o jedné slečně, která pořizuje broušené rivolky Swarovski a následně je lepí do předem připravených na trhu dostupných komponentů, určených právě pro rivoli. Její jedinou ruční prací je vlepení kamene do kotlíku a šperky vypadají identicky, jako ty ve Swarovski obchodě, jen jsou o dost levnější. Většina výrobců však nabízí vlastní kreativní svět nekonečných možností.

 

Tak nestojí za to jej objevit a mít část z něj u sebe doma? :-)