Je za námi předposlední týden naší akce, takže už jsme si pomalu začaly "stříhat metr" do konce.

Minulý týden máme za sebou velkou událost a tou je výstavka našich prací v Galerii Scarabeus, o které jsme vás informovali v samostatném blogu a která vyvolala velký zájem o naší akci i mimo Fler.

Naše řady nepatrně prořídly, ale i tak zůstává obdivuhodný počet pracantů:

Aktuální skóre je:

Počet aktivních tvůrců: 35

Počet zhotovaných prstenů: 889

Mnozí z nás si díky této akci ozkoušeli něco nového, na co si při své obvyklé výrobě nenajdou čas, a jiní naopak byli vděční za svůj navyklý styl, díky kterému mohli v akci držet tempo a vytvořit si kolekci, jaká by se jim jinak třeba ani nesešla.

Jak to měli s novinkami a inovacemi vám už ale jednotliví tvůrci povědí sami:

agrafaART

"S myšlenkou na tvorbu prstýnků jsem koketovala už delší dobu, ale teprve "Prsten denně" mě nakopl k tomu představy realizovat. Baví mně možnost vyjádřit se na malém prostoru a kombinovat estetično s nositelností. Do prstýnků promítám to, čemu se aktuálně věnuji, u každého zkouším něco nového: některé jsou z papíru, z modelovací hmoty, kterou používám na brože, jiné z plastu, další je z domácího mýdla, které vařím dceři kvůli exému. Ideu prstenu jako symbolu domova - hnízdo - jsem rozvinula při myšlence na kamarádky, které právě rodinu očekávají..."

image

Aqua Tiffany

"Zkouším nové věci stále, někdy se daří víc, někdy míň. Je to pro mne čas experimentů, i když poslední týden jsem se trochu "zklidnila""

image

Ateliér Stopa

"Líbí se mi, že v této akci nemáme žádné limity a můžu pustit fantazii na špacír :-)

Zkouším i techniky, které běžně nedělám, např. tepanou měď a smaltování, ale zatím mě nejvíc zaujalo dřevo. Moje první nemotorné pokusy mě náramně bavily, i když jsou dělané bez velké výbavy a manžel se mi posmívá, že dělám z klády sirku, když vidí ten špalík, ze kterého má být prsten :-)"

image

Beriv

"Tento týden jsou moje prstýnky takový zajímavý mišmaš, materiál nezer a  měď (na začátku týdne je zřejmá inspirace hudbou a Egyptem) a protože prstýnky dělám jen výjimečně, tak i vlastní výroba prstýnků v takovém množství je u mě nebývalá novinka Mrkající Smějící se"

image

carraro

"Tento týden jsem pokračovala ve stylu textilních prstenů A na celý týden to vyhrála plsť. Což vlastně není nic nového. Nabídla mi zpoustu nových možností a využití, jako prostříhávaní a pod. Jenže jsem bojovala s časem, internetem, pořádnou virozou, tak všechny nápady zůstaly zatím na papíře."

image

Dag

image

dream handmade

"Co se týče techniky, jedu v zajetých kolejích. Ale vyzkoušela jsem například jiné velikosti kroužků na vazby, které dělám již dlouho a je to pro mne příjemným rozšířením možností."

image

Eire

"Vzhledem k tomu, že jsem s prstýnky neměla předtím moc zkušeností, tak je pro mě všechno nové... ale je pravda, že se snažím spíš o prodejnější kousky, těch vyložených experimentů moc není. Beru to hodně i jako cvičení techniky (hlavně klasické šperkařiny), ale pokud to stihnu, ráda bych ještě zkusila nějaký vyšívaný látkový prsten :-)"

image

eMKa meets polymer

"Můj původní záměr udělat celou kolekci polymerovou zhatila koncem minulého týdne popálenina ruky - zjistila jsem ale díky tomu, že se jehla dá udržet mezi palcem a prsteníkem, po dvou letech vytáhla rokajlové šití a přišla na to, že se to (stejně jako jízda na kole) nezapomíná :-)"

image

Jitka Studénková

"V tomto týdnu jsem se sice radikálně nevzdálila ze svého stylu, ale nový způsob práce se objevil. Napadlo mě použít textilní techniky při práci s drátem. U prstýnku Víření jsem použila to nejjednodušší z paličkování a Opalitového prstýnku zase drhání."

image

JOAN ATELIER

"Prstýnky jsou pro mne něco úplně nového, i když s textilem pracuji "furt" a pořád, prstýnky jsou moje prvotina a asi nezůstane jen u těchto prvních, doufám, třiceti..."

image

Kamegwyn

"U mě se žádná velká revoluce nekonala, co se týče materiálu nebo techniky. Radši se držím svých starých kolejí, jen zkouším jiné variace a inovace na to, co už tu bylo. Nihil novi sub solem :-)"

image

Katerinela

"Nevím, jestli jsem zkusila vyloženě něco nového, ale například tento týden jsem si hodně hrála s mědí, což je pro mne stále nový materiál. Zkoušela jsem, co všechno se s ní dá dělat, jaké mi dává možnosti. A dost jsem se toho naučila."

image

KB šperky

"Až do této akce jsem nikdy prstýnky nedělala, takže pro mě je největší novinka tento druh šperku. Stále se peru s konstrukcí a s tím, že mi zpod rukou lezou mohutnější věci než bych si přála. Na začátku byly velké plány, jak si ozkouším každý týden jinou techniku, nakonec jsem se pájky pustila jen ve stavu nouze. Ale nevadí, i tak je každý prsten nová zkušenost."

image

keiti

"Úplně nové pro mne byly textilní prsteny - z přírodního hedvábí a lnu. Věnovala jsem jim celý první týden. Bez akce PRSTEN DENNĚ by mě asi nikdy nenapadly."

image

Lebandurka

"Nový byl pro mne celý tento týden. Prsteny z látek jsem dělala opravdu poprvé, když nepočítám fáčování a zalepování poraněných prstů. Většina z nich je dána do kupy pouze pomocí uzlů. Látky jsou recyklované oděvy a dekorace z odkvetlých kytic. Nové je pro mne i cínování, se kterým jsem přišla prvně do kontaktu tento rok v červenci. Od té doby se ani nesnažím, po věčerech, dělat něco jiného. Cínování nahrazuji háčkováním a šitím jedině tam, kde bych na něj neměla prostor ani čas."

image

martapa

"Přesto,že se od začátku této akce se držím jedné techniky, prvních 14dní jsem tvořila intuitivně a užívala si různé i odvážnější kousky. Naopak 3.týden jsem najela na svůj styl a celý ho věnovovala Labradoritu. Dnes jsem se pustila do něčeho naprosto nového - vyrobila jsem prsten z větve naší staré pokácené třešně. Kutala jsem ho ručně a bez valného nářadí,tak jsem ráda,že jsem jej vůbec dokončila (bude v souhrnu 4.týdne). I když jsem měla v plánu vyzkoušet i jiné techniky,budu se držel raději dál "svého kopyta", ledaže by měl den o nějakých pár hodin víc..."

image

matamity

"Techniky jiné nezkouším hlavně proto, že mne práce s cínem hrozně baví. Pokouším se právě vyrábět co největší, ale ještě nositelné prsteny a jsem velice překvapena, že velikost "nenositelnosti" jsem ještě nepřekonala.  Pokud vydržím, tak to možná zvládnu."

image

Melvys

"V akci "prsten denně " jsem zkusila poprvé do prstenů zakomponovat vinuté perle."

image

Modrý květ

"Tento týden jsem vyzkoušela pro mě ne úplně typickou techniku a zjistila jsem, jak kreativní může být práce s plotýnkovým smaltem. Přes počáteční výrobní neúspěchy jsem nakonec s výsledkem spokojená a moc mě to bavilo :)"

image

OchWey

"Zkusila jsem si třeba tvorbu hodně jednoduchých, skoro až minimalistických šperků, protože od beadweavingu, který dělám hlavně, je to úplný opak :)"

image

ojásek

image

peral

"Hned druhý den jsem si zkusila práci s plastem a to obal od vajíček a protože miluju oheň (jako správná dobrovolná hasička veteránka), tak jsem si zahrála i s ním. Druhý týden jsem celý cínovala a tento týden jen jednou, a to z důvodu nestíhání, jsem si jen tak "zanavlíkala" korálky na paměťový drátek a v neděli jsem objevila kožený řemínek. Ráda bych si vyzkoušela víc technik, ale nejblíž je mi stále to cínování. Obdivuji práci ostatních s drátkem, s malinkými korálky, plstí i další techniky, ale na to nemá asi tolik trpělivosti :-)"

image

Renda 77

"Nového vlastně jen to, že jsem začala dělat prstýnky."

image

S-Ilona

"Nové jsou prstýnky, s cínem krom diod jsem nic nedělala, vůbec nejnovější je pečené sklo - fussing."

image

saturnin

"Už delší jsem plánovala experimenty s průsvitnou a průhlednou polymerovou hmotou. Při tvorbě prstýnku jsem se k tomu konečně dostala, protože průsvitný efekt se hodil na některé mé nápady a navíc se mi prsten, díky své omezené velikosti, zdál vhodným na vyzkoušení."

image

serenity

"Můj obvyklý styl zahrnuje věčné zkoušení něčeho nového. Ale tady zkouším nové věci ještě více - nová zasazení kamenů, textury, techniky, kombinace. Vyzvedla bych geometrické šperky, které obvykle moc nedělám. A zajímavou kombinaci stříbra a mědi v podobě prvního prstenu tohoto týdne - "Tajný kousek mědi"."

image

SH-šperky

"Snažím se najít čas na svou techniku wire-wrapping, ale někdy je to hodně těžké, a tak musím sáhnout i po improvizačních technikách. Velice zábavná byla výroba prstýnku z plastelíny..."

image

simonah

"Chtěla jsem si vyzkoušet techniku cínování.. Jednou jsem zkusila, ale nebylo to publikovatelné :).., takže se držím drátkování a tepání.. Třeba příště to bude lepší, ale nevím, jestli to stihnu ještě v této akci, před sebou už máme poslední týden ;)..."

image

SněženkaBD

"Chtěla jsem vyzkoušet cínování, ale bohuže se mi to v časovém presu nepodařilo. Ale v rámci této akce jsem poprvé použila techniku háčkování v prstýncích. Háčkování z nerezového drátu vyžaduje poměrně značné úsilí, ale hezky drží tvar a v kombinaci dalším materiálem vypadá krásně."

image

sol.d.c.

"Letím pořád ve stejné lodi..."

image

Vesellenka

"Vlastně každý můj prstýnek byl něco nového - buď jsem si svou běžnou techniku vyzkoušela v malém měřítku na prst nebo jsem si prostě zaexperimentovala, abych poznala, kudy cesta případně nevede. Zatím mě nejvíc chytlo korálkování, které jsem dříve takovýmto způsobem nedělala a za svůj "majstrštyk" považuju "Krále rašelinišť", ale ještě soustu technik a věcí jsem nezkusila. Najednou mi přijde, že to strašně uběhlo a spousta prstýnkových nápadů mi zatím leží v hlavě... Vždyť už jich vlastně bude jen sedm :)"

image

Yana

image

Yo_Soy

"Zvolila jsem jiný přístup ve smyslu celkového tvůrčího uvažování - zatímco běžně mi jde o nositelnost, zde se nebojím naddimenzovávat, jít po sochařské formě, používat efemérní materiály. Beru tyto prsteny jako možnost odpoččinou si od užitkové tvorby, posunout se blíže k uměleckému uvolnění formy..."

image

zanky

"U mne proběhlo tento týden testování ametystů - jsou háklivé na teplo páječky, takže jsem si vyzkoušela co vydrží a vydržely :-))"

image

 

Naše akce končí 30.září a tak se za týden můžete těšit na poslední porci pstýnků. Ty předchozí najdete zde:

https://www.fler.cz/blog/prsten-denne-tyden-druhy-25008

https://www.fler.cz/blog/prsten-denne-tyden-prvni-24853

https://www.fler.cz/blog/prsten-denne-tyden-ctvrty-posledni-25239

https://www.fler.cz/blog/prsten-denne-vystava-25090

úvodní foto: Vesellenka