Ve 23. kole soutěže Materiály a techniky si vyzkoušíme techniku známou ze základní školy s méně známým názvem ROLÁŽ.

Začneme trochou teorie:

Roláž patří k základním technikám koláže. Spočívá v rozřezání jednoho nebo více obrázků na proužky a nalepení v novém prostorovém uspořádání. Výtvarného účinku je dosaženo rozvinutím původního obrazu v ploše, vzájemným prolnutím dvou obrazů, dynamickým posunem, vytvořením nového neiluzivního prostoru. Název je odvozen od slova roleta - plechová svinovací ochrana výkladní skříně, často pomalovaná.

Roláž je ve světovém umění spojována zejména se jménem Jiřího Koláře, který je autorem této techniky a její název zvolil záměrně, aby nebyla zaměňována s obdobnými pokusy Bauhausu nebo fotoexperimentu Johna Mc Halla (zdroj Wiki). První Kolářovou roláží byl Hellichův portrét Boženy Němcové (více zde).

  

Jsou dva základní typy: buď je roláž zhotovena z proužků jednoho obrazu, který může být i multiplikován,

 

anebo ze dvou různých obrazů

Na výrobu roláže budete potřebovat:

2 stejné nebo 2 různé obrázky (protože je využijeme v cardmakinku může to být klidně otisk razítka černobílý či kolorovaný nebo kominace obou)

pravítko

nůžky (řezačka)

lepidlo

čtvrtka na podlepení

Postup si jistě každý vybaví ze školy, ale pro jistotu si ho zopakujeme:

Dva obrázky rozstříháme na 0,5 cm široké proužky a sestupně očíslujeme. Na podkladovou čtvrtku si narýsujeme pomocnou linku, abychom lepili rovně. Na čtvrtku nalepíme proužky č. 1 z prvního i druhého obrázku. Následují ostatní proužky ve stejném pořadí. 

 Roláž může být i částečná nebo z invertovaného obrázku