Ahoj, Evi. Řekni nám, prosím, na úvod něco o sobě.
Jmenuji se Eva Bahenská, narodila jsem se ve znamení ryb roku 1989. Celý život žiji v malém městě, Rožmitál pod Třemšínem, které má ovšem velikou a bohatou historii. Pořád se zde dějí zajímavé akce, které mě motivují. Jsem takový typ člověka, který má hodně zálib a koníčků, a diví se, že vše nestíhá. Nejen že pracuji, také stále studuji. Nyní studuji v Březnici VOŠ dálkově a chci se příští rok, až budu končit, přihlásit na VŠ pedagogickou, to je také můj sen, být jednou učitelka. Chci studovat speciální pedagogiku, nebo učitelství pro první stupeň, ráda bych ale třeba i do školky :)

Jak ses dostala k tvoření? A chtěla by ses mu věnovat profesionálně?
Na fleru mám dva profily, budu tedy hovořit o profilu FotoEva. Focení se věnuji nějaký ten čas, zhruba kolem čtyřech pěti let, poslední dva roky opravdu aktivně. Ještě na střední škole jsem byla na výletě v Berlíně. To mě uchvátilo, tolik věcí, co se mi líbilo, a já měla půjčený digitální foťák, tak jsem cvakala, cvakala.. Když jsem pak fotky nahrála na CD a dala ostatním, byla jsem překvapená, jak je všichni chválili, jak moc se líbily. Když se pak mé fotky objevily i v novinách a třeba na tapetě monitoru, udělalo mi to radost a já se začala zajímat o fotku více. Začala jsem navštěvovat servery pro fotografy, kde si navzájem fotky kritizuješ a motivuješ se. Začátky byly kruté. Někdy se mi z kritiky chtělo až brečet, ale to mě právě postrčilo dál, nevzdala jsem to a začala si stát za svým stylem a vylepšovat ho. Ale je to celoživotní vzdělávání v oboru. Důležité je mít ten talent, pak štěstí a i trochu toho technického nadání :) Můj sen je věnovat se fotografii opravdu profesionálně, na plný úvazek.



Jak jsi objevila Fler a kolik času na něm strávíš?
O fleru jsem se dozvěděla z novin a internetu. Někdy jsem tu skoro celý den, jindy, když nestíhám, třeba i pár dní tu nejsem. Ale v průměru tak dvě hodiny denně.

Řekni mi něco o technice, kterou tvoříš, a proč u Tebe vyhrála.
Fotím vlastně naprosto klasicky, jsem zaměřená na přírodu, detaily, ale zaujala mě nyní ateliérová fotografie. Zařídila jsem si doma ateliér, světla, pozadí a zjistila jsem, kolik krásných fotografií se dá nafotit. Snažím se ukazovat svět, jak ho vidím, žádné extra úpravy. Pracuji v Gimpu, takže klasické vyvažování barev, kontrast, případné převody, doostřování. Velké retuše nedělám, nelíbí se mi to, takže vrásky nechávám, to je prostě přirozenost člověka, ovšem když třeba mě jedna dívka poprosila, ať jí na pupíku vyretušuji jizvu, tak jsem to udělala, proč ne. Ale nemám ráda komerční fotografie, které vlastně jsou celé "umělé" a zkreslují pohled na krásu a přirozenost...



S čím při tvoření nejvíce bojuješ?
Vlastně ani moc nebojuji, maximálně v komunikaci, když nedovedu naprosto detailně popsat, co chci od modelky, jak se mi má naaranžovat, abych byla spokojená a výsledek byl takový , jaký jsem zamýšlela :) Jinak občas se vztekám při následné úpravě, třeba při částečném odbarvování, když už mám označeno skoro vše, co chci odbarvit, a najednou se ukliknu a vše mi zmizí :D

Co považuješ za svůj největší úspěch a naopak neúspěch ve své tvorbě?
Největší úspěchy jsou, že vystavuji v Plzni fotografie a také že se má fotografie použila do knihy na Slovensku. Ta kniha byla Cesta, sbírka básní. Neúspěch považuji to,že se nemohu focení věnovat naplno, že mě neuživí a musím chodit do práce, místo aby focení byla moje práce.



Co nebo kdo tě v Tvé tvorbě inspiruje?
To je hodně individuální, někdy je to místo, člověk nebo nálady. Jindy je to film, muzika či kniha. Je skvělé, že moje fotky mají určitý stejný rukopis, ale jsou různorodé a to mě baví :)

Popiš nám typický průběh tvůrčího procesu, který vede ke vzniku nového výrobku.
Nejdříve si vyberu objekt focení, projdu si ho z různých úhlů, když si tedy určím, jak bude vypadat kompozice, začnu s TK, nastavím si foťák, abych dostala výsledek co chci a cvaknu. Samozřejmě udělám snímků více. Pak to nahraji do PC a zjistím, že to vypadá jinak, než jsem chtěla :) V Gimpu pak doladím drobnosti, uložím a je to. Jindy to ještě zasílám do tiskárny, kde si fotky musí zase nandat do jejich programů, určit ořezy a tak, ale u tohoto procesu já nejsem.

Čí názor na Tvoji tvorbu je pro Tebe důležitý a máš někoho takového?
Pro mě je názor důležitý od každého, nemám ráda kritku bez hlavy a paty, zase naopak jsem moc ráda za konkrétní a přínosnou kritku. Mám radost, když se moje fotky líbí nejbližší rodině a přátelům a také kamarádům fotografům, kteří umí pěkně kritizovat, ale když mě pochválí, tak je to úžasný pocit.



Kolik místa a času pohlcuje Tvoje tvorba?
Mám jednu místnost jako ateliér, druhou místnost mám většinou plnou věcí na focení, oblečení, doplňky a tak, a v pokojíku stůl s PC, kde upravuji fotky a  mám tam uložené foťáky. Většinou mi to zabere skoro všechen volný čas, někdy nefotím třeba týden, jindy třeba celé dny nonstop. Takže když nejsem ve škole, v práci či s přítelem, tak fotím. Ale už i přítel občas musí absolvovat moje záchvaty, kdy musím nutně něco nafotit :)

Který byl první a poslední výrobek, který jsi vložila na fler?
V obojím to jsou fotky :D První byla tato fotka...

a poslední tématická fotka z jednoho klubu.

Když nefotíš, jaké jsou tvé oblíbené aktivity? Věnuješ se ještě nějakým dalším tvůrčím činnostem?
Ráda korálkuji, tím jsem vlastně i začala tvůrčí činnost. Také moc ráda vařím mýdla a učím se háčkovat. Také chci začít tvořit vinutky:)

Jezdím ráda na kole, občas když je čas, provozuji geocashing a hodně mám ráda turistiku. Ale protože chodím do práce, školy a ještě fotím, tak moc času není. Veškerý zbytek času věnuji svému příteli.



Jaký je tvůj cestovatelský sen a kde nejdále jsi už byla?
Mám trochu více cestovatelských snů. Největší je navštívit pyramidy v Gíze, také Nový Zéland a Irsko. Také bych chtěla zavítat do Francie a Británie. Letos jsem měla jet do Rumunska, ale bohužel to nevyšlo, tak doufám, že příští rok ano :) Nejdále jsem byla v Chorvatsku. Nejvíce mám procestované Česko, Německo a Rakousko. Jsem ostuda, ale nikdy jsem nebyla na Slovensku, a to toužím vidět Tatry :)

Doporuč nám nějakou zajímavou hudbu, film, knihu.
Zajímavý film? Tak poslední dobou mě zaujal film Sirotčinec, kniha se mi líbila Twilight, Dům snů a Dům iluzí a Tajemství. A zajímavá hudba? Určitě Yiruma, to je úžasný umělec, také mám ráda Landu, Nightwish, Nirvanu, System of a Down, Nickelback a toho je moc, jsem hudební nadšenec, od Etty Jones po Lady Gagu :)

Otázka šílené hudebnice – máš ráda Rybovu Českou mši vánoční? :-)
Ano, mám ji moc ráda, v našem městě byla napsána a hrála se v našem kostele poprvé za její historii. Také jsem ji chodila pár let zpívat :)


Rychlodotazník:

Ráno nebo večer            večer
Kolo nebo lyže               kolo
Dort nebo steak            obojí :)
Kalhoty nebo sukně      jak kdy
Kočka nebo pes            pes i kočka :)
Kniha nebo film             kniha
Pivo nebo víno              víno