Ptáte se kdo nebo co je Ruprt? Ruprt  nebo-li  Klub rukodělných prací a technik je zapsaný spolek, který zastřešuje výrobce a prodejce rukodělného zboží v Plzeňském kraji.  A jak vznikl? Vše začalo zde na Fleru, v roce 2012 byl na Fleru vytvořen Klub Plzeňského kraje, tam několik měsíců pár lidí klábosilo a klábosilo, až se jednoho dne sešli a rozhodli se založit Ruprta. Tento spolek pravidelně pořádá prodejní akce nejen pro své členy, ale také pro další prodejce z Fleru. Dále pořádá různé kurzy a dílničky pro veřejnost a to jak v rámci jarmarků nebo jako samostatné akce. 

Ejpovice je jedno z míst, kde Ruprt ve spolupráci s Flerem pořádá jarmarky pravidelně 2x ročně - vždy na Velikonoce a na Vánoce. Letošní Vánoční jarmark 7.12.2014 byl v pořadí již šestý jarmark. Byl velice úspěšný a měl velmi kladný ohlas u nakupujících i u prodejců. Pokaždé se snažím na Fleru najít a pozvat na jarmark nové prodejce. Vždy se moc těším, že nakoupím originální dárky. Dokonce plno výrobků mám dopředu vybraných. Na místě se kochám a obdivuji všechny výrobky ostatních prodejců. Každý z nich se snaží na jarmark vyrobit něco nového. Pokaždé nasávám tu skvělou atmosféru. Pozoruji, jak se lidičky naklánějí nad stoly se zbožím a vše si důkladně prohlížejí. Maminky si zkoušejí náušnice, čepice, šály, či zástěry. Malé holčičky se radují, že jim maminka koupila sukýnku, náramek nebo nějaký šperk, se kterým se pochlubí ve škole. Fotím, fotím a fotím....zboží, prodejce i nakupující.

    

 

    

 

                      

Přímo na jarmarku i po něm zjišťuji, co se komu líbilo a co nového by kdo uvítal příště. Zde je několik málo vět, od spokojených zákaznic.

Ivana Štruncová, Ejpovice:

Letos jsem jako několikrát dříve navštívila ejpovický Vánoční jarmark. Celou akci vnímám jako příjemné společenské setkání, kde pořídím menší dárky pro své blízké, dekoraci domů, popovídám si se známými ze vsi. Vyhovuje mi, že někteří prodejci byli opět noví, ale potkala jsem i své oblíbené. Vánoční náladu pro mě podpořila i produkce koled, kterou jsem loni na jarmarku postrádala.

Pavlína Fialová, Hrádek

Jarmarky Ruprta jsou moc fajn. Vždy se jdu jen podívat a odcházím se spoustou nakoupených věciček, letos třeba s ručně šitou peněženkou,  věncem na vchodové dveře, drátkovanými rybičkami a andílky, dózou na kávu .... Už se těším, co moji oblíbení prodejci přichystají na Velikonoce.

Kristina Bílková, Ejpovice

Velice se mi zalíbila místní tradice pořádání tematických trhů a jarmarků. 7. 12. 2014 jsem tedy plna očekávání navštívila 3. Vánoční jarmark. Hned zkraje zmíním situaci, kdy spontánně mezi prodejcem a nakupujícím vznikl nápad uspořádat kurz vitráže. Termín je již teď v lednu a těšíme se, že si vyzkoušíme tuto techniku a vyrobíme si drobnost domů. Dále jsem si prohlédla různé stánky, nakoupila roztomilé šité andělíčky, keramický svícen a drátované rybičky.  Líbilo se mi, že stejný vánoční věnec z juty, který si zakoupila kamarádka, mi prodejkyně slíbila dovyrobit do vánoc. Opravdu to stihla a věnec ozdobil naše vchodové dveře. Na příštím vánočním jarmarku v Ejpovicích bych uvítala prodej čaje, svařáku nebo punče přímo u některého stánku.

Jana Levá, Ejpovice

Byla tam moc příjemná atmosféra, nádherné výrobky,  prodávající byli vstřícní, strašně příjemní i k dětem. U jednoho stolečku si dokonce moje dcera vyrobila vánoční práníčko. Jediná věc co bych vytkla, jestli příště maličko neposunout termín a neudělat jarmark ještě před Adventem, než začnou lidi zdobit v bytě, dělat věnce atd ... 

 

Tak to je malé ohlédnutí za dalším povedeným jarmarkem v Ejpovicích.

 

Aviška