Někdo má ve skříni šaty, někdo kostlivce. Jen u nás jsou to dva obří pytle se slupkami. Se slupkami z pohanky a se slupkami ze špaldy. Věřte, nic dalšího tam nevejde, takže jsem šatník omezila na trička a rifle. Smějící se

Pohanka pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. U nás se pěstovala již ve 12. století a v 16. století byla dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat, aby se dnes mohlo znovu vracet.

image

Proč jíst pohanku? Pro vysoký podíl škrobu, pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze. Díky obsahu vlákniny má důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků, obsahuje vitaminy B1, B2, niacin, E a C, cholin, který regeneruje jaterní buňky, rutin, důležitý prvek pro udržení cévní pružnosti, výrazně zlepšuje stav křečových žil. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci, je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a při silné a dlouhé menstruaci. Co si můžeme z pohanky uvařit? Pohankové rizoto, pohankový nákyp, rajskou nebo špenátovou pohanku nebo sekanou či pohankový tabbouleh:

Recepty najdete na těchto stránkách

image

Špalda, zastarale samopše, latinsky Triticum spelta je druh pšenice. V Evropě ji znali už před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která měla vyšší výnosy.

Ne vždy je však kvantita tou největší výhodou, špalda je rozhodně zdravější, má vyšší podíl minerálních látek (zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, vitaminy řady B a PP), ze všech obilovin má nejvíc bílkovin a jako bonus obsahuje nenasycené mastné kyseliny. A tak si ze špaldy upečte karbanátky, koláč, chléb, uvařte kernotto či risotto, polévku či halušky nebo usmažte „bramboráčky“ : tady najdete pár receptů.

image

Špalda je chráněná dvojitou slupkou před nepříznivými vnějšími vlivy jako je špatné ovzduší či chemické postřiky. Díky tomu je zpracování pracnější. A když už je něco pracné, je třeba to využít do posledního drobku. Proto u mě najdete nahřívací polštářky plněné výhradně slupkami. Největší roli samozřejmě hrají blahodárné účinky slupek špaldových i pohankových:

  • masážní a antistresové, pomáhají při nespavosti a migréně

  • podpůrné - slupky jsou pružné - dokonale se přizpůsobí vašemu tělu, takže je optimálně podepřené a relaxace dokonalá

  • absorbční – skvěle pohlcuje pot, vaše tělo je stále v suchu, i díky vysoké vzdušnosti

  • hřejivé - přinášejí úlevu při dně, revmatických či menstruačních bolestech, ztuhlosti svalů, zejména zad a šíje; teplem lze podpořit léčbu počínajících zánětů močových cest, ženských orgánů, dutin čelistních i čelních, zubů, uší, zkrátka všude tam, kde přinese užitek teplo. Polštářky lze nahřát na slunci, topení nebo v mikrovlnné troubě

  • chladivé – na naražené koleno, ukopnutý palec, bouli na čele... proto jeden slupkový medvěd natrvalo osídlil náš mrazák

    Navíc se ve slupkách neusídlují roztoči, polštářky jsou proto vhodné i pro alergiky.

    Rozdíly mezi pohankovými a špaldovými slupkami:

Špaldové slupky jsou lehčí a měkčí, lépe se přizpůsobí tělu. Díky tomu, že šustí, mají uklidňující účinek a působí antidepresivně.

image

Pohankové slupky – jsou těžší a tužší, proto víc masírují a lépe drží tvar. Šustí jen mírně. Díky pyramidovému tvaru jsou více vzdušné.

image

Trocha čtení o znovuobjevených zrníčkách...  a děkuji za pozornost, případně návštěvu mého slupkového království. Vybírat můžete ze spousty polštářků různých tvarů i určení.

eMart

 

P.S.

Po zveřejnění článku se rozběhla v "Soběstačném" klubu čilá diskuze o využití pohanky. Dovoluji si některé komentáře překopírovat, protože mi příjdou skvělé a užitečné:

 

image slunečnice4721.01.2014 10:22

můj včerejší pohankový pokus je taky k jídlu - propláchnutou pohanku jsem zalila horkou vodou a nechala pár hodin v klidu, pak přidat 2 nastrouhané mrkve, 4 brambory taky nahrubo, cibulku z pánve, 2 vejce, sůl, pepř, majoránku, nalít do pekáčku a na 180 °C do trouby - mňamka

image Stefi 20.01.2014 22:18

Dnešní pohankový pokus: namočila jsem pohankovou mouku do vody asi na 2 hodiny, přidala nastrouhané lískáče, trochu medu a nepražené kakao, zamíchala a snědla. Dobré to bylo, teda aspoň mně to chutnalo. Manželovi ne-e. Každopádně je to pěkně syrové, mňam.

image Eltariel 20.01.2014 20:49

Recept na pohankový chleba : Nějakou dobu peču v el. pekárničce Vital, nenechám na ní dopustit , odpadlo mnoho nepříjemností...jako kůrka..., rozteklý chléb...Tak zavzpomínám , jak jsem tenhle zrovna dělala. Program pečení byl pravděpodobně RYCHLÝ což je 2hod přibližně v závislosti na hmotnosti chleba. Jistě to pujde ve formě i v normálních troubách ale přesnou dobu , kdy pekárnička při tomto programu začne peci ,bych musela stopnout. suroviny: Teplá voda 570ml případně trochu přilejt až podle toho jak se bude těsto chovat. Bezlepková mouka 700g: já dala pohankovou mouku hladkou 300g pohankovou mouku hrubou 100g a kukuřičnou krupici 300g....možná té kukuřičné krupice bylo méně , protože mi došla a tak tam pak bylo trošku více té pohanky ale to prosím za prominutí si už přesně nepamatuji... převaha byla pohanky. Chut byla taky pohanková. Olivový olej asi 3 lžíce, troška majoránky, sůl 1, 5 kávové lžičky, 2balíčky suchého droždí což je 20g, přidala jsem tam ještě opražená dýnová semínka a semínka zlatého lnu. Měl by vám z toho vzniknout chlebíček asi 1200g těžký a dobře ukrojitelný a dobře při sobě držící, přirozeně hnědé barvy -žádné umělé přibarvování Baštily ho u ty naše mlsné děti:-) Tak at se vám podaří a taky at vám chutná

image Eltariel20.01.2014 16:40Pohanku miluji nejlépe za syrova, když jsem tuto variantu objevila , uplně jsem se do ní zamilovala. zalejvám do chladné vody a pak nechám přes noc namočené, přidám ovoce , rozmixuji a mám super pyré na mnoho způsobů , nebo i jen tak. Rutin to je to oč v ní běží, pomáhá obnovovat jaterní buňky. Jinak ráda jí jako mouku a do placek nebo omelet.

image ArgemA20.01.2014 18:52

Rutin se sice vařením neztratí, jen se snižuje tak jako i některé vitamíny. Proto je lepší povařit v malém množství vody a nechat dojít, úplně vsáknout vodu. Neslévat , připravili bychom se o rutin i to další, co se vyvaří.

image Enamont20.01.2014 10:52

ja se teda do pohankove chuti docela nutim, ale ted ji jenom necham par hodin nabobtnat ve vode a jim ji syrovou, to mi chutna mnohem vic. neni takova lepiva a hezky kroupe. at uz s jogurtem, seminky, ovocem na sladko nebo do zeleninoveho salatu...


image Lung20.01.2014 00:55Dělám pohanku jako přílohu místo rýže. Také je dobrá do salátu- něco jako těstovinový ale místo těstoviny dáš vařenou pohanku. A mouka je dobrá do palačinek, tedy správně galety, když je to s pohankovou moukou.

image VeraLang19.01.2014 20:49

pohanku jíme i na sladko - vařenou smíchám s nastrouhaným jablkem, rozinkama, oříšky semínky,skořicí a trochou másla, vůbec nepřislazuju, ale může být s medem, nebo se sirupem, mňamkaimage

image ArgemA19.01.2014 13:19

Pohanku (celou) doma mám, mouku ne. Zatím ji využiju jen občas jako přídavek do polévky, rýže, jídel se zeleninou, jako hlavní složku ne. Povařím ji cca 2 minuty tak ve dvojnásobném množství vody, přikryté nechám 10 minut "dojít". To jí stačí. Pak přidávám třebas do zeleninových polévek ke konci varu, když chci  hustější

image Canavi19.01.2014 13:31

Pohanku vařím skoro stejně jako ArgemA, akorát ji sypu do už vařící vody, 400g asi tak aby v hrnci byl 1cm vody nad, vařím 1 minutu, sbírám pěnu, a pak nechám dojít 20 minut, hrnec překrytý osuškou.

Pohanku miluji, takže ji baštím jen smíchanou s kysaným zelím, připadně přidám kozí sýr.

Nebo k pohance přidám pohankovou mouku, vejce, bylinky, koření, udělám z toho placky a ty opeču na pánvi.

Pokud máte další zajímavé recepty nebo nápady na využití pohanky, prosím podělte se!