Jak dětem vysvětlit koloběh roku v přírodě? Jde to i beze slov. Stačí malý koutek, polička, stolek.. kde lze vytvořit živoucí obraz přírody, proměňující se dle ročních obodobí a tradičních svátků.  Takový živý kalendář.

summer

Stolek ročních dob vychází z waldorfské pedagogiky, ale není žádým světoborným objevem. I květiny ve váze na jídelním stole jsou něčím podobným (tedy pokud to nejsou tulipány o Vánocích:-) Od nepaměti si lidé zdobili své domovy tím, co příroda v daném ročním období nabízí. Ctili tak tradiční svátky a prožívali život, který měl přirozený rytmus a řád daný koloběhem roku.

 

Fantazii se meze nekladou.

Každý, kdo tvoří obraz na ročním stole, je umělcem. A v umění by měla být svoboda. Každý to může cítit jinak. Je třeba se spolehnout na vlastní pocity a pokusit se vyjádřit náladu, kterou právě teď lze cítit venku v přírodě. Neexistují žádná pravidla či zásady, které by nás při tvoření ročního stolku měly ovlivňovat či svazovat. Záleží na tom, kde je doma místo pro tuto dekoraci (na stolku, komodě, poličce, okenním parpetu nebo dokonce v "tajuplné skříňce" či na větvi zavěšené ke stropu). Ke tvorbě zátiší můžeme použít přírodniny, látky, vázu s květinami, obrázek a doplnit je zvířátky, elementárními a pohádkovými postavičkami...

maybe use my buffet - Nature Table-Waldorf Mama summer Waldorf nature table - could have the little ones make bees on a stick. Nature Table April. All rights reserved by KnechtRuprechtDolls: http://www.flickr.com/photos/knechtruprechtdolls/3482842003/ image

 

Svátky jsou pro lidi důležitými body na kružnici roku.

Určitě by na ročním stoku neměla chybět dekorace k tradičním svátkům jako jsou Velikonoce, Vánoce, Hromnice, Otvírání studánek, Svatojánská noc... Nic nebraní tomu zobrazit i další důležité rodinné dny, jako je třeba narození nového sourozence, vypadnutí prvního mléčného zoubku či každoroční oslava narozenin.

<span>Velký betlém | <a href=

 

Elementární a pohádkové bytosti promlouvají k dětskému srci.

Každá květina i každý strom má svou elementární bytost - vílu, skřítka, dryádu, elfa... Takové bytosti se ukazují malým dětem, než s rozvojem rozumu tuto svou přirozenou schopnost ztratí. Děti je milují a oni jim pomáhají být ve spojení s maminkou Zemí. Na stolku ročních dob by měli mít své místo a skrze ně můžeme dětem o přírodě vyprávět.

image <span>Dřevánek z mechu -skřítek Podborovák | <a href= image

 

Místo na poklady nalezené při procházkách v přírodě.

Také si Vaše děti nosí domů z výletů plné kapsy nalezených přírodních pokladů? I kamínek či list jsou pro dítě velkou cenností a byla by neúcta to obratem vyhodit. Roční stolek je ideálním místem, kam takové poklady doma dát - do pěkné ručně vyráběné misky, dřevěné truhličky, kouzelné pomalované krabičky či jen tak volně. Můžeme sem dát i ošatku se sezónním ovocem a určitě by neměla chybět váza na květiny.

Summer ~ Harvest ~ Nature Table The season's table in winter

 

Méně je někdy více.

Není třeba vytvářet velké obrazy, kde je hodně dekorací. Leckdy k vyjádření té správné atmosféry stačí květiny ve váze, obrázek a zvířátko. Pro děti jsme vzorem a učí se od nás smyslu pro krásu. Tak buďme vkusní.

The Rain Came

 

Jsme součástí přírody a jejíh rytmů.

Cílem celého snažení kolem ročního stolku je, abychom se cítili organickou součástí přírodních procesů a proměn během roku. Abychom stejně jako naši předkové vnímali slunce jako sílu, která otáčí kolem života a ovlivňuje roční období, rytmus dne a noci. Stolek ročního období může pomoci dětem (a vlastně i nám dospělým) lépe vnímat proměny přírody v průběhu roku a radovat se z jejích darů, bez kterých se nedá žít...