Vyfotit hezky malé předměty jen tak doma v obýváku není legrace, určitě spousta z vás o tom ví své. Ne všichni v této oblasti spolupracujeme s profesionály, ale to ještě neznamená, že si nemůžeme aspoň trochu pomoct.

První varianta hand made světelného stanu 

Můj první světelný stan vznikl během pár minut z krabice a bílé látky:

Krabici jsem prořezala, že zbylo jen dno a kostra:

Mezitím, kde se vzaly tu se vzaly, byly doma tři lampičky.

Původně jsem chtěla vyrobit na krabici potah, ale nakonec úplně stačilo ji látkou obalit.

Na dno krabice přišel ještě bílý papír a hotovo.

Není to nic převratného, rozhodně to není dokonalé a každý skutečný fotograf by možná omdlel, ale myslím, že rozdíl mezi fotkou jen tak s bleskem a fotkou ze stanu je dostatečný:

Mezitím mě napadl ještě jeden způsob, jak světelný stan vyrobit. Navíc tenhle stan byl příliš přitažlivý pro Arnošta Svištíka.

Sice jsem mu poskytla náhradní, ale pobývá tam jen s krajním odporem a prakticky pouze v případě, že ten originální hlídám, zabarikáduju nebo uklidím...

Druhá varianta hand made světelného stanu

Ve složeném stavu je stan druhé generace poněkud skladnější - poznáte?

Modří už vědí, že druhá varianta stanu je založena na takovém tom deštníčku na stůl proti mouchám, který koupíte v obchodech stylu "Vše za 19 Kč". Zapomněla jsem si ho vyfotit předem, ale jde o tohle (fotka z netu):

A protože moje maminka se v důchodu někdy nudí, poprosila jsem ji, aby mi ten deštníček přečalounila na bílo. Abraka dabra a je to!

Kompletní instalace:

Světlo ze všech stran:

A výsledná fotografie:

Samozřejmě, že foťák musí koukat zvrchu, takže stativ je nedůstojně naklopený dopředu a stojí jen na dvou nohách, ale účel světí prostředky.

Epilog - kočičí pointa

Jestli jsem si myslela, že Arnošt Svištík teď bude bydlet ve svém pseudostanu, a můj nový deštníkový nechá na pokoji, aniž bych ho musela sklízet, tak to jsem se prostě spletla....

UPDATE - takhle to je lepší..

Můj muž zhlédl mou konstrukci a předvedl mi další možnosti (svého) stativu. Takže už žádné naklápění a žádné brkání o nohy stativu!