I když u  minulého blogu jsem zjistila, že na fleru není asi až tak málo znalých této techniky (jsem moc ráda, že tu je někdo, s kým se dají vyměňovat zkušenosti), neodradilo mě to jednou o půlnoci nafotit začátky mého již druhého zápolení s dlouhým háčkem. Použila jsem poněkud starší příze, ale snad to na kvalitě neubere. Jde zase o takzvaný tkaný vzor, další se naučím doufám časem :).

Začíná se naprosto klasicky jako u jiného  háčkování, potřebně dlouhým řetízkem.

retizek

Potom zapíchneme háček do předpodledního očka řetízku (poslední tvoří první sloupek) a protáhneme jako když háčkujeme normální krátký sloupek.

Sloupek neuzavřeme, ale očko z předchozího obrázku necháme na háčku a postup protahování opakujeme, dokud není oček plný háček.

Potom protáhneme přízi prvním očkem (tovří okrajový sloupek) a ak protáhneme přízi dvěma očky, pak zas dvěma očky, až na háčku zůstane jediné očko a my máme hotovou první řadu tunisských sloupků.

Potom uháčkujeme jedno řetízkové oko, zapíchneme háček mezi dva sloupky předchozí řady a protáhneme. A opakujeme postup, kterým jsme tvořili první řadu.

Zase protahujeme po dvou očkách (vyjma prvního očka). A tak pořád dokola. A teď už zbývá jenom vydržet, řádku po řádce a třeba z toho vyroste časem kabelka :)

Co se týče dvojbarevnosti - stačí na začátek navázat druhou přízi a po řadě nebo tak střídat, sloupky jsou krátké, takže se to ani nestahuje.


P.S.: poraďte mi, co je česky správně - tuniské nebo tunisské? Pořád mi to vrtá hlavou.