Lendule si zamilovala levanduli a již druhé léto se jí podařilo navštívit vysněnou Provence. Rodina shovívavě toleruje její vášeň pro levanduli, která zaujímá na fotografiích z dovolené téměř polovinu a samozřejmě ráda vyráží na poznávací cesty s ní.

image

Lendule se o proti minulému roku naučila lépe rozumět francouzskému značení cest, už neobjíždí s rodinou kruhové objezdy třikrát, ale maximálně jednou, dvakrát.... A při kroužení se tváříme hrdě s tím, že nás moc zajímá nádhera kruhového objezdu uvnitř. Cedule značící města hledá za křižovatkou a ne jako u nás logicky před ní. Pokud cedule za dalším objezdem zcela chybí, už nehledá zděšeně v mapě, ale pokračuje rovně, ví, že ukazatel si dal pouze pauzu a zase se objeví. Také ví, že musí jako ostříž sledovat cedule peage a nenechat se vmanipulovat na dálnici, po které jet nechce.

image

Města vynecháváme a jezdíme jen po malých cestách a vesničkách, které mají své kouzlo. Jen tak se procházíme po ospalých vesničkách, úzkými uličkami a mezi kamennými domy, kde voní bylinky, levandule a česnek. Lendule se ráda toulá po tržištích a ochutnává a následně kupuje čerstvou zeleninu, ovoce, sýry nepřeberných chutí, suché salámy a olivy všech velikostí. Potom stačí jen zajet na některé přírodní parkoviště, kterých zde bývá spoustu, sednout si na kamenné židle u kamenného stolu a začít degustovat úlovky z trhu. Mezi 12 a 14 hodinou ve Francii ustává práce, všichni se těší na oběd v restauracích nebo stylem pikniku na již zmiňovaných parkovištích. Pozor ovšem na hladové francouze v autech, vnímají jen to, že je čas k obědu.

image

A k jídlu samozřejmě víno, v Provence jedině lehké růžové, z vinic, kterými je oblast obklopena. Výborná červená vína z Chateauneuf-du-Pape stojí ovšem také za probádání. :) Procházíte-li se vinicemi, prosluněná půda nádherně voní a hrozny vás lákají ke koupi dalšího jiskřivého vína. Všemi smysly vnímáte levanduli, vinice, olivové a platanové aleje, slunečnicová a melounová pole, cedrové háje a nad tím vším se do dáli nese zvukot neúnavných cikád.

image

Nemůžeme vynechat místa, kde se natáčel film Dobrý ročník a zároveň navštěvujeme místa o kterých psali Peter Mayle, Marcel Pagnol a Jan Šmíd ve svých knihách. Připadají nám důvěrně známá... Menerbes, Lourmarin, Bonnieux, Apt, Cavallion, Banon, Luberon, Aubagne,Valensole ...

image

Lendule má levanduli a rodina touží po horách a moři. Nejvyšší hora v Provenci je Mont Ventoux s výškou 1912 m, kterou zdolávají zdatní cyklisté. Ovšem najdou se prý i tací, kteří se nechají nahoru vyvézt autem a pak se fotí při sjezdu. Ale ovšem je to jen pověst.... :) My jsme horu s bílým vrcholem zdolali autem a stojí to za to. Výhled na alpy a do údolí je krásný. Na úpatí hory v dubových hájích rostou lanýže, sbírají se, ale v únoru ... moc by mě zajímalo, jak chutnají ...

image

A moře.... dole v Camargue je nádherně čisté, krásné, ale studené. Lendule se překonává a každý den v něm chvíli plave, má přece průpravu z Baltu. Trochu déle trvá, než se potopí, třikrát se sice vrací na břeh, má modré rty, ale nevzdává to. Členové rodiny už dávno plavou ..... Pláže jsou opravdu rozlehlé, na šířku mají kilometr a délka je nekonečná. Písečnými dunami proudí karavany k vysněnému moři... Ale vydat se k němu bez jídla a vody nebo bez kompasu, je čiré bláznovství. :)

image

Je čas vydat se zpátky domů, cestou jedeme přes Burgundsko, tamní slavné vinice si nenecháme ujít. O drahém víně z Conti Romaneé si necháme jen zdát, ale jiná v přijatelné cenové relaci jsou také výborná, kromě toho se dají pít poměrně dříve než za 20 let. :)

Doma se rozkoukáváme a zjišťujeme co všechno jsme z cest vynechali a zapomněli navštívit, takže příští rok ... :)

Další zápisky z Francie jsou zde Posedlá levandulí a V Provence

Výrobky zn. Lennyen s letošní levandulí přivezenou z Francie můžete shlédnout v mé galerii

Levandulové dekorace , přivonět si můžete bohužel až při jejich koupi. :) A že ta vůně za to stojí.... :)

image