O svatém Valentýnu před pár lety v našich končinách nikdo netušil. Jako symbol romantické lásky u nás vládl první máj, lásky čas a polibek pod rozkvetlou třešní za vrkání hrdličky...

Protože ale žijeme v globálním světě, svátek dorazil i k nám, k velkému potěšení květinářů, prodejců cukrovinek, restauratérů, majitelů romantických penzionů a rudého spodního prádla.

Ovšem za touto honbou za zpeněžněním lidské touhy dávat si najevo náklonnost je skrytá dojemná legenda...

Bylo nebylo... žil byl svatý Valentýn. Podle historických indicií byli dokonce dva Valentýnové, ale příběhy o nich během staletí splynuly a nedá se tedy již určit, které z údajů patří ke kterému z nich. Podle vyprávění se ve třetím století Valentýn odhodlal postavit se císařkému nařízení, podle kterého se nesměli vojáci ženit. htěl si tak udržet armádu, která bude vždy připravená k boji a jejíž vojáci nebudou vázáni starostí o své milované. Ovšem i mladým vojákem cloumají hormony a může se zamilovat do některé z krásných Římanek, ať si o tomc ísař myslí, co chce... a co teď, chce-li z ní udělat počestnou manželku? Svatý Valentýn tyto zamilované páry tajně oddával, nemohl přece dopustit, aby žily v hříchu. Když na to císař přišel, pochopitelně se mu to nelíbilo a milého Valentýna šoupnul do vězení.

Valentýn se sblížil s jedním ze žalářníků a dozvěděl se, že jeho dcera je slepá. Modlil se za ni a stal se zázrak - dívka byla uzdravena. Poprava se ovšem blížila... a Valentýn den před svou smrtí dívce napsal poslední poslední vzkaz, který podepsal "tvůj Valentýn"...

Dojemné, vskutku dojemné... vůbec není jasné, co z toho se vlastně skutečně přihodilo a co ne, ale jisté je, že svátek svatého Valentýna se postupem doby slavit začal. Ujal se především ve USA a Británii, odkud v posledních desetiletích, předevších z již zmiňovaných komerčních důvodů, přesídlil i na kontinentální Evropu.

V Anglii začala kvést tradice valentinských přání neboli valentýnek v 19. století. První valentýnky byly zdobeny pravými krajkami a stuhami, papírová krajka přišla na řadu až později. V současné době je jen v USA posláno cca 190 milionů valentýnek ročně. Tohle je výběr ze starých valentýnek...

imageimageimage

imageimageimage

 

V některých částech světa, například v Latinské Americe, je svátek sv. Valentýna chápán jako svátek nikoliv jen zamilované lásky, ale také přátelství. Ostatně přímo v USA, velmoci moderních valentýnských oslav, si valentýnky posílají i přátelé či rodiče dětem a naopak. Aspoň se jich více prodá

Zajímavé je, že  svátek přijala za svůj i řada asijských zemí. V Japonsku je například  na sv. Valentýna zvykem, že nejprve ženy dají mužům čokoládu, a to například i spolupracovníkům. Protože je ale japonská kultura z velké míry postavena na reciprocitě, muži jsou pak zavázáni to ženám oplatit - ovšem v trojnásobné hodnotě. Dle mého názoru je to vážně prima tradice! Od čokolád  prý v poslední době přešlo i ke šperkům či spodnímu prádlu. I když... neumím si představit, že bych šéfovi v práci věnovala trenky.

Ovšem ne všude je svátek milenců vítán stejně nadšeně a kreativně, jako v Japonsku. V řadě muslimských zemích je chápán jako útok bezbožného západu na islámskou kulturu a obchodníci tak mají utrum. Takže žádná přáníčka, žádná srdíčka, žádní plyšáčci - to vše je oficiálně zakázáno. Jakoby se historie tak trochu opakovala...

Pojďme se teď podívat, co k Valentýnu nabízí Fler. V tomto blogu se zaměřím na dárky pro dámy...ehm, to je totiž mnohem jednodušší. Dejte tedy přečíst tento článek svým milovaným mužům.

Pánové, pokud je vaše milovaná staromilsky laděná (poznáte např. podle toho, že si cení šperků po babičce a skladuje doma stařičká alba), doporučuji vám například něco takového:

imageimageimage

Soňa L. - Srdíčko s krajkou Alariss - Heart and Wings Shellka - Srdce s růží

 

Pokud však vaše milá tíhne spíše k venkovskému stylu - navštěvuje farmářské trhy, obdivuje lidové výšivky a trvá na tom, že chce mít v paneláku rustikální kuchyni - potešíte ji například tímto:

imageimageimage

Tony Zieglerová - Northern heart Kosí sestry - Valentýnský posel medvídek - Srdíčko s koníčkem

 

Ale možná si vaše dáma potrpí spíš na jednoduchost. Co třeba...

imageimageimage

heda design - Vzkazy v srdci      duhovyjednorozec - Háčkované oui-oui - Lasičky tyrkysové

 

Toto ale rozhodně není vše. Protože valentýnská nabídka na Fleru je neuvěřitelně bohatá, můžete čekat pokračování tohoto blogu: dárky pro ženy se smyslem pro humor, pro milovnice plyšáků, pro praktické ženy, nezapomenu na dárková balení, přání a různé dobrůtky a snad se mi podaří dát dohromady obstojnou nabídku dárků pro muže (na tuto kategorii mi můžete napsat tipy vnitřní poštou :)