Řezáky na sklo

Řezáky na sklo mají řezací kolečko z velmi tvrdého a odolného materiálu. Na jeho kvalitě hodně záleží a proto je rozumné nekupovat příliš levné řezáky neznámých značek. 

 

 

Já jsem začínala s řezákem Nikken, který má úzkou otočnou hlavu a uvnitř rukojeti zásobník na mazací olej nebo petrolej. 

 

 

 

Kolečko je i po čtyřech letech používání ostré a bez poškození. Občas musím dolít petrolej do zásobníku a zkontrolovat, jestli se kolečko otáčí a zda není zanesené malými střípky skla, které se tvoří při řezání. 

 

 

Druhý řezák jsem koupila ve velkoskladu skla, kde mi ho ochotně objednali, je to pevný řezák od firmy Bohle na řezání podle pravítka.  Chvíli mi trvalo zvyknout si na něj, ale teď už s ním pracuji velmi ráda. Nemá vnitřní zásobník v rukojeti, a proto mám řezák stále namočený ve skleničce s troškou  petroleje. Řezací kolečko je velmi ostré a řeže opravdu dobře. Cena řezáku byla asi 500 kč.

 

 

Od firmy Bohle mám ještě jeden zajímavý řezák, má kulatou rukojeť ve tvaru hrušky a řeže se s ním směrem od sebe. Je to trochu nezvyklé, ale oceníte ho hlavně při řezání malých a nepravidelných tvarů, protože přesně vidíte, kudy vedete řez. Taky tento řezák je třeba namáčet do petroleje, aby se kolečko pěkně otáčelo a snadno řezalo.

 

 

Poslední řezák měl manžel doma už dávno, ale nešlo mu s ním řezat vůbec. Napřed si myslel, že je nešika, ale pak jsme staré kolečko prohlédli pod velkou lupou a zjistli jsme, že bylo olámané, zubaté a tudiž nepoužitelné. Ve velkoskladu s plochým sklem pak koupil novou sadu koleček a osadil je do starého řezáku. Řezák je v pořádku, řeže dobře,  a tak máme další kus do sbírky.

 

 

Toto je sklenice s kouskem hadříku na dně, je tam nalitá trocha petroleje. Řezáky ukládám tak jak vidíte na obrázku kolečkem dolů.

 

 

Jěště vám ukážu pravítka, pomocí kterých řežu rovné řezy. Jsou to staré dřevěné trojúhelníky, našla jsem je v domku rodičů. Pravítka jsou už trochu starší, ale mají výhodu, že jsou 3 mm silná a řezák se při řezání pěkně opře o stěnu pravítka. Uděláte tak dlouhý rovný řez. Na spodní staně jsou pravítka podlepená kůží, semišovou stranou nahoru. Je to proto, aby pravítko neklouzalo po skle během řezání.

 

 

Pravítko je třeba položit kousek od čáry, kde chceme řezat. Střed kolečka má procházet čárou, pravítko je od čáry asi o 2 mm vlevo. Každý řezák má tuto vzdálenost trochu jinou.

 

V další části se dozvíte něco o kleštích na lámání skla.