Nevíte, co je to fraktál? 


Fraktál je v podstatě matematická funkce. Tyto funkce mohou být velmi jednoduché i komplikovanější a fraktál je něco jako vykreslený graf té dané funkce. Také záleží na programu, ve kterém je fraktál tvořen. Díky tomu mohou vznikat na první pohled velmi jednoduché a neuspořádané obrázky, až po velmi složité, geometrické a velmi často s opakujícím se základním motivem. Ale co je nejzajímavější, tyto fraktály bývají nekonečně velké, a proto si na něm člověk může vybrat úplně malinký detail a ten zase nechat zvětšit na jakoukoliv velikost. Ukážu vám to na jednom náhodném fraktálu pro větší představivost.

První obrázek (funkce z=z*z+c) Nyní ho trochu přiblížíme do středu, přičemž se nám výsledný obrázek zase zvětší na do původní velikosti (rozměru).

A tohle je onen výsledný obrázek po přiblížení.

Takto můžeme pokračovat pořád dál, dokud nenajdeme kompozici, která se nám bude líbit...

další přiblížení...

A poslední.. I když bychom mohli pokračovat stále dál.. :)

Tak co, nejsou fraktály úžasné? :)

 

Dneska už se fraktály řadí do samostatné kategorie digitální grafiky a pomalu ale jistě si získávají stále více nadšenců. Myslím, že směle můžeme říct, že už jsou nedílnou součástí umění a snad se brzy i u nás najdou uznávaní fraktální umělci. Také díky tomu, jak jsou fraktály různorodé a jak i sebemenší změna může ovlivnit výsledný vzhled, se dá říci, že je téměř nemožné, aby vznikly dva stejné fraktály od dvou různých tvůrců. A proto si můžete být jisti, že ať už koupíte jakýkoliv, bude vždy originál!

 

Fraktál můžete dále využít nejen  jako obraz na stěnu,  protože jej lze tisknout stejně jednoduše jako například digitální fotografii, ale i třeba jako tapetu na pozadí vašeho monitoru, nebo k různým dalším dekoračním nápadům. Velmi pěkně vypadá například na deskách sešitu nebo knihy a můžete ho nechat vyhotovit i jako pohled nebo přání a potěšit tak i někoho dalšího.

Také vytvářím fraktály s černým nebo bílým pozadím a ty se pak skvěle hodí na potisk oblečení, například trička, ale samozřejmě k potisku lze využít fraktál jakýkoliv. A vlastně nejen na potisk trička, ale úplně všeho, co vás napadne, protože fraktál, jak jsem již zmiňovala, se chová úplně stejně jako fotografie.

Není pro mě ani problém změnit barvy, většinou můžu změnit i barvu pozadí (nechcete barevný fraktál na černém pozadí, ale na zeleném, tak bude zelené), stačí jen zapojit faktazii a pak mi napsat, jakou máte představu a já se vám jí pokusím splnit.

Tak to je snad vše, pokud je něco, co by vás zajímalo a nenapsala jsem to sem, tak se ptejte, jak v komentářích, tak klidně napište zprávu, pokud budu vědět odpověď, tak se o ní s vámi ráda podělím. :)