Tak je tady slíbený blog a hlavně ukázky vzorování na stávku (nebo na rámu, je to totéž). Budu se moc snažit, aby to bylo srozumitelné a pochopitelné, navíc je to docela jednoduché, tak to snad zvládnu.Usmívající se

Tyto druhy vzorování jsou určeny pro tenčí materiál, jako je vlna (silnější), provázky...proto je vhodné použití kolíkového stávku 2v1 nebo šálového.

Když máme nataženou osnovu (z vlny či špagátu), múžeme rovnou začít. Nejlépe je utkat pár řad klasickou plátnovou vazbou a potom můžeme začít se tkaním sloupečků.

Vlnu budeme obtáčet kolem kolíčků vždy tak, že kolem jednoho obtočíme a protáhneme zadem za obtočený a ještě jeden sousední kolík, kolem kterého budeme opět obtáčet zezadu dopředu a zase protáhneme zadem za dvěma kolíky a opět máme před sebou kolíček, který je třeba obtočit.

 

Když takto dotkáme celou řadu, obtočíme poslední kolík 2x a jedeme stejně na druhou stranu.

A tak pořád dále...pokud takto tkáme jednou barvou, vytvoří se nám stejné sloupečky vedle sebe.

Chceme-li mít například sloupky dvou barev, přidáme na začátku další řady ještě jednu vlnu odlišné barvy.

 

 

Pracujeme tak, že hnědou vlnu obtočíme kolem prvního kolíku a vedeme ji zadem za dvěma dalšími kolíky a prostrčíme ven (dopředu). Hnědou vlnu necháme viset a vememe si bílou, kterou obtočíme kolem druhého kolíku a opět vedeme zadem za dvěma kolíky a protáhneme dopředu. Teď vememe znovu hnědou a obtočíme kolem kolíku, který je na řadě (ten, kolem kterého jsme hnědou vlnu protáhli dopředu). A tak ve střídání pokračujeme až na konec řady.

U tohoto vzoru nezapomeneme vždy na konci řady obtočit kolem posledního kolíku vlnu 2x. Takže obtočíme a pokračujema stejným způsobem na druhou stranu...tam, kde je kolem kolíčku obtočena bílá barva, obtáčíme opět bílou a tam, kde hnědá, hnědou.

Nebo můžeme záměrně obtáčení prostřídat (po jedné, dvou či více řadách) a vzniknou nám sloupečky melírované.

Postupným přidáváním různých barev vlny můžeme mít sloupečky několikabarevné.

 

 

S každou další přidanou barvou se nám zvedá i počet kolíků, za kterými vedeme vlnu zadem, což je patrno z obrázků.

Tady vidíme jednotlivé kombinace, jak jsme si je popisovali. První tři řady jsou tkány plátnovou vazbou, další tři řady sloupečky ze světlé vlny, čtyři z vlny tmavé, potom tři řady střídání bílé a tmavé vlny, dalších asi sedm řad je tkáno tříbarevně. Následuje předěl plátnovou vazbou a po něm několik řad tkaných zelenou, hnědou a bílou barvou (vždy celá řada jednou barvou).

Kombinací barev, materiálu a různým sledem obtáčení vznikne spousta zajímavých variací na dané téma.Usmívající se

Tak jsem si dnes vyhrála s jedním motáním a na zítra mám přichystáno nové, neméně zajímavé (dá-li dítko, možná už dnes v noci :-)

Kdyby se Vám na tom něco nezdálo, dejte vědět, pokusím se napravit !

Pokračovací blog zde .

S pozdravem tkaní, stávkům a šikovným rukám zdar, Johana z Dílničky Smějící se