Je to již delší dobu, co jsme psali, jak se to má s potravinami na Fleru. A protože k nám stále přicházejí noví a noví prodejci - „kuchaři“, pojďme si ještě jednou shrnout základní fakta, kdo a kdy může své báječné domácí zavařeniny (a doplňte si spoustu dalších možných lákavých dobrůtek :-)) vlastně vůbec prodávat. Proč to není tak jednoduché? A kam se obrátit pro další informace?

V první řadě je nutné vědět, že hlavní zodpovědnost za nabízené potraviny nese výrobce potažmo prodejce.

Co musí výrobce v prvé řadě zaručit?

Prodávající nabízející potraviny formou internetového obchodu musí zaručit bezpečnost a jakost potravin včetně nároků na skladování a balení potravin. Potraviny dodané zákazníkům nesmí být prošlé, musí být řádně označeny, neměly by mít poškozené obaly atp.

Ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce musí být potraviny chráněny proti jakékoli kontaminaci, která by mohla způsobit, že potraviny nebudou vhodné k lidské spotřebě, budou poškozovat zdraví nebo budou kontaminovány takovým způsobem, že by bylo nesmyslné očekávat, že by se mohly v takovém stavu konzumovat. Toto mějte na paměti i při výběru způsobu odeslání zboží.

(Pokud potraviny neskladujete, není samozřejmě potřeba mít k dispozici skladové prostory.)

Pečené müsli čokoládové z Janovy pece

  • Dozorovým orgánem pro potraviny živočišného původu je Státní veterinární správa  ČR, její stránky najdete zde:  www.svscr.cz.
  • Výrobu potravin jiného než živočišného původu kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Najdete ji na www.szpi.gov.cz.

Povinnost registrace u výše uvedených dozorových orgánů se vztahuje na všechny osoby, které na Fler.cz potraviny prodávají, a to včetně povinnosti mít odpovídající „potravinové“ živnostenské oprávnění.

"Jaké to je, rozhodnout se prodávat kávu? Odhodlat se k nákupu pece (pražírny) a jít do rizika, že to prostě nebudeme umět. Registrace u dozorového orgánu pro nás pak znamenala jen to, že můžeme začít oficiálně pražit a prodávat kafčo :) LauraCoffee"

Ryngle s kapkou rumu .... marmeláda od prima holky

Těžko na cvičišti...

Fler tým chce jídlo na Fleru bezpečné, a proto kategorii s potravinami pravidelně kontroluje.

Prodejci bez povinného odpovídajícího živnostenského oprávnění a registrace u dozorového orgánu nemohou jídlo na Fleru nabízet a také trváme na  uvedení složení každého potravinového produktu v nabídce.

Kozí sýr Italia 150g z farmy Na kozím vršku

Houby ve sladkokyselém nálevu s kozími rohy od asmery

Na houby jedině k prodejcům s osvědčením!

"Na cestě za ´rohlíkem´ bylo bezpochyby nejtěžší zorientovat se v džungli zákonů, vyhlášek, nařízení, předpisů… Dnes je to mnohem jednodušší; na internetových stránkách SZPI jsou v současné době uvedené vcelku přehledně veškeré potřebné informace včetně dalších odkazů. V ´mých´ začátcích šlo spíše o metodu pokus – omyl. ´Život´ člověku v začátcích komplikuje zejména fakt, že i ´malí´ výrobci jsou nuceni podřizovat se stejným pravidlům jako nadnárodní koncerny. Proto je čekají zpočátku dost velké investice bez jistoty návratnosti – což je bezesporu druhou největší překážkou..." asmera

"Cesta za ´rohlíčkem´ extrémní složitosti nepřinesla a jelikož již nějaká doba uplynula, tak si člověk ani složitosti nepřipouští :) A registrace? Jakákoli státní instituce v člověku vzbuzuje minimálně respekt... proto v podvědomí je uloženo NEPŘIJÍT S NIMI DO KŘÍŽKU. Ale moje zkušenosti jsou jenom dobré... Spoluprací s inspektory z SZPI mám jistotu já i zákazníci, že je vše jak má být a označování etiket odpovídá aktuální legislativě. Doporučuji HURÁ do rohlíčků opravdově a ne jenom odkliknutím ve Fler profilu :)" Dobroty Loty

...lehko na bojišti!

Pro snadnější orientaci nakupujících má pak každý prodávající, který ve svém prodejním profilu potvrdí Čestné prohlášení o splnění podmínek daných zákonem, označení certifikátem s názvem "Fler certifikát řádného prodejce potravin". Familierně mu říkáme "rohlíček" :-).

A protože nám to nedalo, zeptali jsme se zdejších prodejců potravin i na to, jestli jim ta nutná anabáze s úřady také byla v něčem užitečná?

"Víceméně každý ´střet´ s dozorovým orgánem (v tomto případě SZPI), přinese pozitiva; nová garnitura úředníků je velmi vstřícná a přístupná, v některých případech úředníci sami i informují třeba o nových vyhláškách a předpisech ohledně značení. Díky diskuzím s nimi se mi podařilo vyhnout se kupř. některým alergenům v nálevech, což vyžadovalo jen malou změnu receptury a možná ušetření velkých problémů." asmera

"Do hladka umetenou cestičku dostane do vínku málokdo. Hodně záleží na tom, kam člověk směřuje a jaký má cíl. V našem případě je cílem spokojenost zákazníka a možnost kreativně pracovat. Složité je okolo práce s potravinami úplně všechno, ale je to pochopitelné, jedná se především o zdraví zákazníků.
Co se týká dozorových orgánů, už dávno je nevnímáme jako nutné zlo. Jde nám přece o stejnou věc. Takzvaná  ´provozní slepota´ někdy vykoná své,  člověk se také potýká se změtí různých vyhlášek a nařízení, ale kde je vůle, je i cesta." medunka78

Svatební koláčky od medunka78

Možná se vám to zdá na první pohled složité, ale pokud to myslíte s výrobou dobrého jídla vážně, dá se to obsáhnout. Mnoho prodejců na Fleru je toho důkazem.

Pokud si nejste jisti,
zda jste schopni vše splnit, doporučujeme konzultovat konkrétní situaci přímo se SZPI, kde vám rádi poskytnou informace a nasměrují vás správným směrem. Vaši nejbližší pobočku najdete na stránkách SZPI: www.szpi.gov.cz.

Tekuté zlato má vlastní jízdní řád...

Často se také ptáte, jak je to s medem. Producenti medu mají ze zákona jiná pravidla a požadavky, a proto prodej medu bez příměsí není na Fler.cz omezen, pokud je nabídka řádně specifikována.

Květový med s meduňkou z včelí farmy Nosálovi - na Fleru pod nickem Churinga

Nebojte se.

  • Ministerstvo zemědělství pro vás připravilo také zajímavou příručku pro provozovatele potravinářských podniků, neváhejte si ji stáhnout, i když se necítíte být podnikem, zajímavá pro vás jistě bude i tak. Příručku stáhnete tu: PDF, 4 MB, další čtivo tady.

Dort gekon od Dhatri

"Začala jsem péct doma při mateřské nejdříve pro dceru, pak pro rodinu, pak pro přátele a známé a poptávky se rozšiřovaly rychlostí blesku. Takže po mateřské byla volba jasná. Než jít zpět do kanceláře, raději se zkusím živit tím, co mne totálně pohltilo a neskutečně mě baví. Otevřít si oficiální výrobnu dortů. Myslela jsem, že to bude záležitost pár měsíců, ale nakonec z toho byl celý rok.

Dalo by se říci, že celý proces byl složitý a zdlouhavý, ale také se na to můžete dívat z jiného úhlu. Ve skutečnosti šlo vše hladce a neměla jsem s úřady potíže. Prostudovala jsem si veškeré zákony a nařízení, takže jsem věděla, co po mně např. hygiena ve skutečnosti oprávněně může chtít ve výrobně zřídit a co už je jejich přehnaná žádost. Nicméně se v mém případě žádné přehnané žádosti nekonaly. Prostě jsem ze zákonů věděla, co výrobna musí splňovat, a tak jsem vše podle toho zařídila a nebyl žádný problém.

Určitě je pozitivní, že dozorové orgány existují, mě ovšem asi nijak neovlivnily. Při kontrolách jsem měla vždy vše v pořádku. Pracuji přeci sama na sebe, nemám zaměstnance, takže pokud by zákazník nebyl spokojený, šlo by vše na mou hlavu. Nemám zájem na tom, aby zákazník ve výrobku našel něco, co tam nepatří nebo aby měl z mého výrobku např. zdravotní potíže. Proto dělám vše poctivě a z kvalitních a čerstvých surovin. Dozorové orgány mají určitě svůj smysl, nicméně především u větších firem s větším počtem zaměstnanců, kteří nemají k firmě ten správný vztah a mohou i něco ošidit."  Dhatri

Pojďte s námi zdravě snídat :-) - Farma Krišnův dvůr

Ručně vyráběné potraviny jsou zkrátka skvělá věc. A my jsme opravdu rádi, že je na Fleru máme.
Pořiďte těm svým také náš "rohlíček" a nakupující vás budou milovat :-)

Přejeme vám všem dobrou domácí chuť!

 

Úvodní foto: Džem z červeného rybízu od Marmošky & spol