V keramické dílně Burianka v Liberci, kde se tvořili tito koníci, podporují tvůrčí nápady a připomínky všech klientů, kteří přijdou tvořit. Každý zde má svůj prostor vytvořit věc tak, jak ji cítí, a není tu nutné držet se zažitých konceptů. Proč by třeba kůň nemohl být tyrkysový? A taky je, a moc se povedl, co myslíte?
Materiál a pomůcky:
- šamotová hlína KS
- váleček, nožík, špejle, děrovače, štětec, houbička
- šlikr, tyrkysová glazura KGE 35, vínová s efektem BSZ FE 5208
Ze světlé šamotové hlíny vymodelujeme háďata 3 cm v průměru. Vytvarujeme ovál a konce spojíme.
Z připravených háďat stavíme trup koně. Jednotlivé vrstvy tiskneme pevně k sobě.
Když dosáhneme požadované výšky, začneme trup koně postupně uzavírat a celý povrch prsty uhladíme.
Vymodelujeme hlavu koně a pomocí šlikru ji přilepíme k tělu. Místo spoje předem naškrábeme nožíkem.
Z plátku vymačkané hlíny přilepíme šlikrem hřívu na hlavu koně. Stejným způsobem připevníme i vymodelovaný ocas.
Pomocí vidličky hřívu i ocas pořádně narýhujeme. Modelovacími nástroji dotvoříme detaily na hlavě.
Z plátu hlíny vyřízneme pruh na sedlo, které šlikrem přilepíme koníkovi na záda. Špejlí sedlo libovolně vyzdobíme.
Děrovači různých velikostí vykrojíme do trupu koně otvory. Výrobek necháme dokonale vyschnout a poté ho vypálíme na přežah.
Po přežahu už jen dekorujeme glazurami dle fantazie a vypálíme na 1050 °C.
Tento projekt vytvořili senioři v Centru zdravotní a sociální péče Liberec, vedoucí dílny Burianka: Marie Sokolová, Zuzana Dlouhá.
Autor: Václav Koníček, keramická dílna Burianka, foto: Vladimír Labaj
Návod vás zve k zítřejšímu vydání nového čísla časopisu GOLEM.
Časopis Golem číslo 2/2016
V jarním čísle Golema najdete 19 originálních nápadů na tvoření z hlíny, modelování, točení na kruhu, nápady na tvoření s dětmi a také originální dekory pro vaše keramické výrobky.
Navštívíme dílnu Dagmar Mathonové, kterou znáte z Fleru jako Lajky, a také keramickou dílnu Burianka, kde tvořili senioři tyto krásné tyrkysové koníky.
Budeme modelovat čajovou konvici a pohárky na víno, vyrábět keramický bubínek, tvořit aromalampu ve tvaru sovy, modelovat velrybí tácek a originální hrneček na espresso nebo třeba točit misky na zmrzlinu s efektní glazurou.
A chcete vědět, jak se vyrábí ty krásné misky z nové titulky časopisu? Tak se pojďte s námi zabahnit! :-)
Michala Šmikmátorová/šéfredaktorka