Domů Profil prodejce Locomotif
  • aktivní prodejce od r. 2020
    Reaguje na objednávky obvykle do 12 hodin.
  • Praha 9, ČR
  • 76 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (7) 100%
Nadšenci: 11
Aktivita: aktivní
Prodáno: 76
Registrace: 29.6.2020
Město: Praha 9
Stát: ČR

Locomotif

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Jak to všechno začalo? A jak to všechno skončí?

Na první otázku odpověď znám, na tu druhou si budeme muset všichni počkat.

 

Jmenuju se Ivana a jsem teta.

Abych mohla být řádnou milující tetou je k tomu potřeba i synovec. Říkejme mu třeba Milan.

Musíme ale pár let zpátky. Do doby, kdy malému Milanovi jsou tři a mně dvacet. Lezeme na násep u nás v lese na hlavním tahu z Prahy na Kolín a vyhlížíme vlaky. Den co den, měsíc co měsíc. Nejlepší atrakce v okolí mimo houbařské sezony na konci léta.

Pak se dlouho nic nedělo. On vláčkařil dál a já se vydala za hranice. Více času než na kolejích jsem trávila v letadle a na letištích. Nikdy mi vlaky nic neříkaly. Na střední jsem denně dojížděla panťákem do školy a nikdy jsem na tom nic úžasnýho neviděla. Pak jsem šla cestovat, objela svět. Projela dvakrát Shinkansenem Japonsko a celou cestu vždy prospala. Když jsem vyrazila ve Švýcarsku v Glacier expressu objevovat Alpy, tak mě tenkrát asi více zajímalo, co se bude podávat k jídlu, než to, v čem sedím.

Čas šel dál a zestárli jsme oba. On má dodnes ve svém pokoji na stěnách vlaky, studuje střední dopravní školu a o víkendu brigádničí na stavidle. A já? Sedím opět doma na své rodné hroudě a na ten stejný násep v lese chodím se svou tříletou dcerou.

Když měl můj synovec osmnácté narozeniny, chtěla jsem mu věnovat něco s vlakem. Cokoliv, prostě něco nádražáckýho. Ale ať jsem hledala, kde se dalo, nic co jsem si představovala jsem nenašla.

A tak jsem začala hledat, načítat, pozorovat, vyzvídat, zjišťovat a správně - propadla jsem tomu.

Jestli dneska něco obdivuji, tak jsou to stará nostalgická nádraží, party lidí, kteří se dokáží scházet o víkendu a třeba pokládají nové koleje, aby dali opět do provozu dávno zaniklou trať. Různé malé spolky, které se dokáží poprat s byrokracií a navrací dech starým strojům. Všem mistrům, kteří umí své řemeslo a tímto způsobem ho předávají dále. Dokážu dlouhý čas koukat na staré černobílé snímky, kdy se čas zastavil v době páry. Dokonce, když nyní vystoupím z vlaku, tak zvednu hlavu a nenápadně se podívám, kdo že mě to celou cestu vezl. Dřív by mě to nikdy nenapadlo. Vlak přeci přijel a odjel sám.

Tak jsem si řekla, že to zkusím...

Jenomže neumím kreslit a výtvarně jsem nepolíbená. Začala jsem hledat podruhý.

Měla jsem představu, co asi tak chci a jak by to mělo vypadat. Ale chyběl mi člověk, který nejezdí autem ale vlakem. Člověk, který trávil své dětství na hlavním tahu z Prahy na Ústí a dokázal tvrdě spát v domě pět metrů od kolejí a to dokáže i nyní. Člověk, kterému když jsem popsala svůj záměr, tak chvíli na mě koukal a pak pronesl památnou větu: ,,Je mi to jasný - musí z toho kapat volej´´. Kdo jiný by měl ztvárňovat moje představy než člověk, který na studiích vysoké školy v Ústí nad Labem chodil přes náměstí kolem velkého staveniště a už se na to nemohl déle dívat, tak navrhl Ústecké metro a dokonalý banner zavěsil na hrazení. Prý koukejte večer na zprávy. Dámy a pánové, to je on - Ondráš - grafický otec značky Locomotif.

 

 

 
  

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Locomotif

Oblíbení uživatelé
Žádní oblíbení uživatelé.
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--